to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:33 | 25.11.2013

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Φθηνό και ποιοτικό φάρμακο για όλους - Να αποσυρθεί η τροπολογία Γεωργιάδη

Επάρκεια φαρμάκου και πρόσβαση σε φθηνό και ποιοτικό φάρμακο για όλους τους πολίτες η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε στη συνέντευξη τύπου ο Αλ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον Α. Γεωργιάδη να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τις ατάκες και να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία, που δεν υπηρετεί ούτε τη δημόσια υγεία ούτε τον πολίτη.


Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι από τη μία ο Α. Γεωργιάδης αύξησε την τιμή σε 265 φάρμακα και από την άλλη μειώνει την τιμή σε έναν πολύ περιορισμένο αριθμό φαρμάκων. "Αυτό υποκρύπτει δυνητικά την πιθανότητα διαπλοκής ανάμεσα στις εν λόγω εταιρείες και τον υπουργό", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Επίσης, σημείωσε ότι "όταν κινδυνεύει η ζωή τόσο μεγάλου μέρους του πληθυσμού, όταν το 28% του πληθυσμού είναι ανασφάλιστο, κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις λέξεις", τονίζοντας ότι η τροπολογία αφορά μείωση της δημόσιας και όχι της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης. 

Όσον αφορά τον υπουργό Υγείας, ο Αλ. Τσίπρας είπε: "Ο κ. Γεωργιάδης είναι ο καλύτερος υπουργός για μία κυβέρνηση που θέλει να διαλύσει τη δημόσια υγεία. Την κάνει τη δουλειά του καταπληκτικά". Παράλληλα, τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη για τις ανοησίες περί διαπλοκής του ρ/σ Στο Κόκκινο, λόγω διαφήμισης 3.500 ευρώ. 

Βίντεο με την τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα 

Βίντεο με την τοποθέτηση του Γ. Μπασκόζου 

Βίντεο με την τοποθέτηση του Π. Κουρουμπλή 

**********************

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις του Αλ. Τσίπρα, του Γ. Μπασκόζου και του Π. Κουρουμπλή 

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας δεν μπορούν να παίζουν με τη ζωή και την υγεία του ελληνικού λαού. Ο κόσμος ξέρει πάρα πολύ καλά ποιος κάνει φθηνή πολιτική και ποιος έχει στόχο την κοινωνική πολιτική  για το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον όλων των πολιτών. 

Ο κόσμος αυτό το έχει μάθει στους μήνες αναμονής για ένα ραντεβού στον υπό διάλυση ΕΟΠΥΥ, το έχει μάθει στα ράντζα των νοσοκομείων, το έχει μάθει όταν αναγκάζεται να αγοράσει μόνος τα φάρμακά του. Το έχει μάθει όταν δεν βρίσκει πρόσβαση σε φάρμακα αναγκαία για την θεραπευτική αγωγή ιδίως βαριών νοσημάτων. Το έχει μάθει όλο αυτό το διάστημα που συρρικνώνονται οι ανάγκες της κοινωνίας, εξυπηρετώντας μνημονιακούς στόχους και διαλύεται η δημόσια υγεία. 

Οφείλουν, λοιπόν, τόσο ο υπουργός Υγείας, όσο και ο Πρωθυπουργός στο θέμα του φαρμάκου να σταματήσουν να παίζουν επικοινωνιακά κολπάκια και παιχνιδάκια.

Γιατί είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία. Γιατί ο μεγάλος κίνδυνος και η μεγάλη δική μας αγωνία σε αυτό το θέμα είναι η επάρκεια σε φάρμακο και η δυνατότητα όλου του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε φτηνό αλλά και ποιοτικά ελεγμένο φάρμακο.

Και αυτός ο κίνδυνος δεν είναι δυνητικός, όταν σήμερα το 28% των πολιτών είναι έξω από το ασφαλιστικό σύστημα και δεν έχει πρόσβαση στο φάρμακο.

Λέει ο υπουργός, γενικά και αόριστα εδώ και τέσσερις μέρες, από τότε που κατέθεσε αιφνιδιαστικά, προφανώς κατ’ εντολή της τρόικας, μια τροπολογία μας μιλάει για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Δεν διευκρινίζει όμως. Μείωση της δημόσιας ή της ιδιωτικής; Διότι, άλλο πράγμα η μείωση της δημόσιας δαπάνης και άλλο της ιδιωτικής.

Εδώ και 4 χρόνια που εφαρμόζονται οι επιταγές της τρόικας, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 50%. Και έχει μειωθεί γιατί αυτό εξυπηρετεί τους δημοσιονομικούς στόχους της τρόικας, και όχι γιατί πρέπει και όντως πρέπει να σταματήσει ένα πάρτι με τις φαρμακευτικές εταιρείες που γινόταν χρόνια τώρα αλλά ουδόλως έχει σταματήσει. 

Όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια που μειώθηκε η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο κατά 52%, η ιδιωτική δαπάνη (αυτό δηλαδή που πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του) συνεχίζει να αυξάνεται. Και έχει φτάσει περίπου το 1 δισ. ευρώ ετησίως, λόγω της αύξησης του ποσοστού συμμετοχής στην τιμή. Από 11,5% πήγε στο 23,5% μεσοσταθμικά. Και συνεχίζει να αυξάνεται λόγω των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της αρνητικής λίστας, της διαφοράς από την ασφαλιστική τιμή, της αποφυγής συνταγογράφησης φθηνών φαρμάκων κλπ. 

Άρα, δεν προκύπτει ελάφρυνση του ασθενή από τη μείωση της τιμής παρά τη φιλολαϊκή ρητορεία του Υπουργού, η οποία είναι απολύτως υποκριτική. Άλλωστε, από 1/1/2014 οι πολίτες θα πληρώνουν «χαράτσι» 1 ευρώ ανά συνταγή.

Και αυτά τα λέει ο  κ. Γεωργιάδης, ο οποίος με το που ανέλαβε το υπουργείο Υγείας αύξησε τις τιμές σε 265 φάρμακα τον περασμένο Αύγουστο.Και έρχεται τώρα με μια τροπολογία, που μιλάει για μια μείωση της δημόσιας, επαναλαμβάνω, δαπάνης όχι της ιδιωτικής, να κρατήσει για τον εαυτό του το δικαίωμά του να μειώνει κατά το δοκούν και κατά την εξέλιξη των διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων, χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο όμως που θα έχει με τις φαρμακευτικές εταιρείες, τις τιμές όχι στο σύνολο των φαρμάκων, αλλά σε ένα πολύ περιορισμένο αριθμό.

Κατά την άποψή μας, αυτό υποκρύπτει δυνητικά την πιθανότητα διαπλοκής ανάμεσα στις εν λόγω εταιρείες και στον Υπουργό. Ας πούμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους. Η επίμαχη τροπολογία ούτε τη δημόσια υγεία υπηρετεί ούτε τον πολίτη. Το μόνο που υπηρετεί είναι βεβαίως την μνημονιακή απαίτηση για 1% του ΑΕΠ φαρμακευτική δαπάνη. Τι ακόμα υπηρετεί; Εξυπηρετεί το ολιγοπώλιο των πολυεθνικών γενοσήμων φτηνού κόστους και αμφίβολης ποιότητας.

Αυτός είναι και ο λόγος - γιατί εμείς έχουμε μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την επάρκεια σε φάρμακα για όλο τον πληθυσμό και το φτηνό φάρμακο στον πληθυσμό, γιατί δεν υπηρετεί η τροπολογία αυτούς τους στόχους αντιθέτως δημιουργεί κινδύνους - που όχι μόνο αρνούμαστε να στηρίξουμε τη τροπολογία, αλλά καλούμε τη κυβέρνηση να την αποσύρει.

Βεβαίως, τις τελευταίες μέρες όλοι γίνατε δέκτες μιας απίστευτα αστείας συκοφαντικής επίθεσης. Μιας τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα πίσω από κάθε θέμα που κρύβονται δικές της συνδιαλλαγές και λαδιές. Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης. 

Μόνο που ο κλέφτης έχει γελοία επιχειρήματα. Ανέδειξε ο κ. Γεωργιάδης θέμα για μια διαφήμιση  στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ως μείζον θέμα διαπλοκής διότι δύο εταιρείες δίνουν διαφήμιση συνολικού ύψους, το κορυφαίο και εξωπραγματικό ύψος των 3,5 χιλιάδων ευρώ. Αυτή είναι  η διαπλοκή.

Επειδή όλα αυτά είναι αστειότητες και επειδή κατανοούμε ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει χάσει τον έλεγχο, εγώ δεν ήρθα σήμερα εδώ για να καταφερθώ εναντίον του κ. Γεωργιάδη. Δεν αξίζει τον κόπο άλλωστε. 

Ή μάλλον, ήρθα εδώ για να του δώσω τα εύσημα. Ο κ. Γεωργιάδης είναι ο καλύτερος υπουργός που θα μπορούσε να έχει μια κυβέρνηση που θέλει να διαλύσει την υγεία. Δεν υπάρχει καλύτερος. Την κάνει τη δουλειά του καταπληκτικά. Δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο ο κ. Σαμαράς γι’ αυτή τη θέση. Επειδή όμως ξεπέρασε τα όρια στην αγωνία του να είναι όσο πιο πολύ μπορεί επιθετικός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, εγώ τον καλώ να ξανασκεφτεί τι ανοησία είπε, σε σχέση με τον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο» και να ανασκευάσει.

Να ζητήσει συγνώμη από τους δημοσιογράφους, τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί, από τους ακροατές και, ενδεχομένως, από τις εταιρείες αυτές που θέλησαν να διαφημιστούν, όπως διαφημίζονται σε δεκάδες άλλους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Όμως, επαναλαμβάνω, σήμερα δεν ήρθα εδώ για να ασχοληθώ με τον κ. Γεωργιάδη, αλλά με την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. 

Για τους λόγους, λοιπόν, που ανέφερα πιο πριν, το φάρμακο είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να παίζουμε και η δημόσια υγεία είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να κάνουμε παιχνιδάκια επικοινωνιακά, καλώ τον Πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία και να αναλάβει η κυβέρνησή του πρωτοβουλία δεκαήμερου διαλόγου και διαβούλευσης με τους φορείς για το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Αν πράγματι έχει στόχο, όπως διακηρύσσει, τη μείωση της δαπάνης ισόρροπα για το φάρμακο και κυρίως τη μείωση της ιδιωτική δαπάνης, δηλαδή της τιμής του φαρμάκου που πληρώνει τελικά ο πολίτης και αν ταυτόχρονα, όμως, νοιάζεται εξίσου και για την εξασφάλιση και της επάρκειας σε φάρμακο, τότε ας έρθει σε έναν διάλογο. 

Εμείς έχουμε να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση. Γιατί για εμάς αυτός είναι ο μόνος στόχος και η μοναδική αγωνία. Αν δεν το κάνει και επιμείνει στην κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας, δίχως διαβούλευση και διάλογο, τότε σημαίνει ότι ο μόνος του στόχος είναι να εξυπηρετήσει συμφέροντα και θα είναι υπόλογος ο ίδιος για τους κινδύνους που θα προκαλέσει αυτή του η απόφαση για τη δημόσια υγεία στο μέλλον. 

Στη συνέχεια, οι σύντροφοι από το Τμήμα Υγείας, ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, ο υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Υγείας θα σας παρουσιάσουν και θα σας καταθέσουν τις σκέψεις και τις προτάσεις μας στην κατεύθυνση που ανέφερα και παραπάνω. 

Θέλω, όμως να είναι όλα καθαρά. Με αυτά τα θέματα δεν παίζουμε. Εμείς δεν δίνουμε διαπιστευτήρια σε κανέναν και κριτής μας είναι ο πολίτης και οι ανάγκες του. Δεν δίνουμε διαγωνίσματα στα τηλεπαράθυρα. Οι προτάσεις μας είναι διαυγείς και καθαρές και τις καταθέτουμε καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.   

Γ. Μπασκόζος: Θέλω να κάνω μια πρώτη αναφορά και διαπίστωση. Από που κι ως που πηγάζει η υποχρέωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υιοθετεί τις ξαφνικές τροπολογίες του κ. Γεωργιάδη που δεν ήρθαν μέσα από καμιά έγκυρη κοινοβουλευτική διαδικασία και να τις υιοθετεί αβασάνιστα και να είναι και υποχρεωμένη μάλιστα να συμφωνήσει; Δεν καταλαβαίνουμε γιατί τόση μεγάλη πρεμούρα  - και ας μου επιτραπεί η έκφραση – από τον κ. Γεωργιάδη  και την κυβέρνηση να υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική τους. 

Θέλω να σας δώσω ορισμένους αριθμούς που καθορίζουν και τη στάση μας. 

Πρώτον, από πού κι ως που ο μνημονιακός στόχος να πέσει η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στο 1% πρέπει να γίνει εθνικός στόχος και να τον συμμεριζόμαστε όλοι. Από πού κι ως που το να έχει βρεθεί η Ελλάδα με κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη 180 ευρώ, ενώ ο μ.ο. της ΕΕ είναι 310 ευρώ, είναι καλό για τους πολίτες της χώρας και τους ασθενείς;

Εμείς δεν συμφωνούμε καθόλου ότι αυτό που έφερε σαν τροπολογία ο κ. Γεωργιάδης θα φέρει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος. Τα 480 εκατ. που ισχυρίζεται δεν αποδεικνύονται και δεν τεκμηριώνονται πουθενά και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λέει ότι αυτά αποδεικνύονται από τις πληροφορίες που έχει πάρει από το υπουργείο Υγείας. Αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού η πολιτική τιμολόγησης. Μόνο για 16 δραστικές ουσίες γίνεται αυτός ο μεγάλος θόρυβος ότι γίνεται μείωση της τιμής των φαρμάκων. Εμείς δεν εμπιστευόμαστε την πολιτική βούληση του υπουργού και δεν μπορούμε να του δώσουμε λευκό χαρτί να κανονίσει αυτός τις τιμές των φαρμάκων. 

Επίσης, δεν θα επιτρέψουμε με την ψήφο και με την πολιτική μας τη μονοπώληση μέσω μιας νέας αναδιανομής της φαρμακευτικής πίτας σε όφελος συγκεκριμένων πολυεθνικών εταιριών γενοσήμων. Για εμάς, η τιμολογιακή πολιτική στο φάρμακο είναι κομμάτι μιας γενικότερης πολιτικής και μόνο έτσι μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Μιας πολιτικής που θα φροντίζει για την επάρκεια φαρμάκου, για τη δυνατότητα πρόσβασης με χαμηλή συμμετοχή σε όλους όσοι έχουν ανάγκη και με μια πολιτική τιμών που θα διασφαλίζει την ύπαρξη των φαρμάκων, αλλά και το δημοσιονομικό όφελος, δηλαδή να σταματήσει το πάρτι που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. 

Εμείς ξεκινάμε από το ότι πρέπει πρώτον να σταματήσει άμεσα το χαράτσι του 1 ευρώ ανά συνταγή. Δεύτερον, η τιμολόγηση να γίνεται με διαφανή κριτήρια. Προσωρινά το κριτήριο του μ.ο. των 3 χαμηλότερων της Ευρώπης είναι μια λύση. Πιστεύουμε, όμως, και θα κάνουμε και συγκεκριμένες προτάσεις ότι μπορούμε να πάμε και παρακάτω από αυτό. Απαιτούμε να επανεξεταστούν οι αυξήσεις των 265 φαρμάκων που δόθηκαν πριν λίγους μήνες.  Ζητάμε η μείωση της τιμής να αφορά και τα on patent φάρμακα. Απαιτούμε η τιμολόγηση των φθηνών φαρμάκων που με το ζόρι στέκονται στην αγορά, αλλά είναι απαραίτητα και η εξαφάνισή τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω του φαινομένου της υποκατάστασης να προστατευθούν και μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων να είναι υποχρεωτική η αναγραφή των φαρμάκων αυτών και να πηγαίνουμε σταδιακά εκεί που πρέπει και με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. 

Η δυναμική τιμολόγηση, την οποία μας παρουσιάζουν σαν καλό πράγμα, με τα δεδομένα της ανεπάρκειας των ελεγκτικών μηχανισμών, της διάλυσης του ΕΟΦ και του ΥΦΕΤ σημαίνει ότι οι ξένες πολυεθνικές εταιρίες γενοσήμων που θα μπορούν μέσα σε ένα εξάμηνο να παίρνουν όλα τα χαρτιά από το εξωτερικό θα φέρνουν τα φάρμακα στην Ελλάδα πρώτες, θα παίρνουν την πρώτη τιμή γενοσήμου και από εκεί και πέρα ξέρετε ότι η δυναμική τιμολόγηση λέει ότι οι επόμενες εταιρίες που θα φέρουν το φάρμακο στην αγορά θα έχουν η καθεμιά ένα ποσοστό κάτω από αυτή την τιμή. Δηλαδή, η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία ή η δημόσια φαρμακευτική βιομηχανία θα πρέπει υποχρεωτικά να παίρνουν πολύ μικρότερες τιμές, άρα θα είναι αδύνατο να ανταγωνιστούν τις μεγάλες πολυεθνικές γενοσήμων. 

Αν ήθελαν διάλογο, θα έπρεπε να συζητήσουμε τι γίνεται με τα ΜΗΣΥΦΑ, τι γίνεται με την αρνητική λίστα που εμείς θέλουμε να μειωθεί στο ελάχιστο, τι γίνεται με το ποσοστό κάλυψης που πληρώνει ο ασθενής από την αληθινή διαφορά, την πραγματική τιμή του φαρμάκου σε σχέση με την τιμή βάσης που έχουν καθορίσει και μάλιστα με τον ερχομό ακόμα φθηνότερων  γενοσήμων και η βάση θα πέσει ακόμα πιο κάτω και ο ασθενής θα περισσότερα τελικά, τι θα γίνει το 1 ευρώ ανά συνταγή και πως θα μειώσουμε την πραγματική συμμετοχή των ασθενών στην φαρμακευτική δαπάνη που μέσα σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης είναι βασικό ζήτημα. 

Αυτή η θέση μας και γι’ αυτό δεν το συζητάμε να ψηφίσουμε την τροπολογία.

Παν. Κουρουμπλής: Όταν γνωρίζετε ότι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις έχουν πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα, όταν η δημόσια υγεία βρίσκεται σε συνεχή υποβάθμιση, όταν ο ΕΟΦ αποψιλώνεται από στελεχιακό δυναμικό και – αυτό που θα σας πω δεν το λέω εγώ, το λέει η κα Ανεμοδουρά, που δεν ανήκει και στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ – τα φάρμακα που εισάγονται στην Ελλάδα δεν τυγχάνουν κανενός ελέγχου, ιδιαίτερα τα γενόσημα, διότι δεν διαθέτει ο ΕΟΦ στελεχιακό δυναμικό που θα πάει στο φαρμακείο να πάρει φάρμακα και να κάνει ελέγχους, αυτά και μόνο τα μεγέθη αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα στη χώρα. 

Έρχεται ο κ. Γεωργιάδης κι ενώ είχαμε συμφωνήσει ότι το θέμα του φαρμάκου ήταν δέσμευση της επιτροπής. Θα ερχόταν στην επιτροπή να το συζητήσουμε. Διότι το θέμα του φαρμάκου δεν είναι απλά μια τιμολόγηση. Είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα που θέλει μια σοβαρή προσέγγιση από όλους μας. Μελέτη, επεξεργασίες διαφόρων θεμάτων, για να μπορείς πραγματικά να έχεις μια οργανωμένη πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δουλέψει πάνω σε αυτό το θέμα και έχει κάνει πολύ σοβαρές επεξεργασίες. Επειδή, όμως, αυτή τη στιγμή είμαστε πάνω σε μια συγκυρία, μετά από την αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Γεωργιάδη – να σας μιλήσω ειλικρινά καλόπιστα -  ένας άνθρωπος που θέλει πραγματικά να συμβάλει στη μείωση της τιμής των φαρμάκων για να ωφελήσει την Ελλάδα και τους πολίτες γιατί να φέρει μια τόσο κρίσιμη τροπολογία; Θέτω το πρώτο ερώτημα. Γιατί να φέρει μια τόσο κρίσιμη τροπολογία, χωρίς να την καταθέσει στην επιτροπή, να το συζητήσει με ηρεμία στην επιτροπή και να έρθει μετά στην Ολομέλεια, να καταθέσουμε κι εμείς τις προτάσεις μας και εκεί ενδεχομένως να βρεθεί κοινός τόπος. 

Διότι πρέπει να σας πω ότι η ιστορία των 265 είναι αποτέλεσμα κάποιων συνεννοήσεων, ώστε να μπορέσουμε αυτά τα φάρμακα που δεν ήταν στο επίπεδο του μέσου όρου των τριών φτηνότερων χωρών της Ε.Ε., ήταν πιο χαμηλά, σε μια χώρα που βιώνει αυτή τη φοβερή κρίση, έρχεται ο υπουργός Υγείας και αυξάνει την τιμή σε 265 σκευάσματα με δαπάνη πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ; 

Ποιος μπορεί να το δεχτεί αυτό το πράγμα; Και εδώ θέτουμε το πρώτο ερώτημα προς τον κ. Γεωργιάδη. Ποιος τον πίεσε, ποιος του έστειλες εξώδικα; Διότι είπε στη Βουλή ότι είχε εξώδικες πιέσεις. Να μας πει, λοιπόν, τους αποστολείς των εξωδίκων. Έχουμε καταθέσει και σχετική αίτηση στη Βουλή. Αλλά τον προκαλούμε δημόσια να δώσει δημόσια ποιοι είναι οι αποστολείς των εξωδίκων αυτών. 

Δεύτερο ζήτημα. Έρχεται ο κ. Γεωργιάδης και προβαίνει στην εξής απίθανη ενέργεια. Έχουμε 100 με 150 καινοτόμα φάρμακα, τα οποία χρίζουν μιας οργανωμένης διαδικασίας ελέγχου, αξιολόγησης και μάλιστα εμείς έχουμε πρόταση επί αυτού του θέματος ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας ειδικός οργανισμός. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Δεν μπορείς να κάνεις αξιολόγηση, κάποιος καθηγητής συνεταίρος ο οποίος παίρνει 60-70 χιλιάδες από τις πολυεθνικές και γίνεται αξιολόγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου. Γιατί  περί αυτού πρόκειται.

Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι γι’ αυτά τα φάρμακα θα έπρεπε ο κ. Γεωργιάδης να είχε διαπραγματευτεί και να είχε ζητήσει και να διεκδικήσει τουλάχιστον 20% μείωση σε αυτά τα καινοτόμα φάρμακα, που είναι και ακριβά φάρμακα….

Του λέμε ή μειώνουμε στο 80% της μέσης τιμής των τριών φτηνότερων χωρών, όπως λέει ο νόμος, ή πάμε στις δυο φτηνότερες χώρες, στη μέση τιμή των δύο φτηνότερων χωρών γιατί κι εκεί θα πέσει η τιμή ή πάμε αυτή τη στιγμή, λόγω της συγκυρίας, σε ένα 15% και στα on και στα off και 10% στα γενόσημα. 

Πρέπει να σας πω ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας ζήτησε 15% για ένα συν ένα χρόνο. Ακριβώς γιατί υπάρχει κρίση και προσπαθούν να μαζέψουν τις δαπάνες σε αυτό τον τομέα. Εμείς λέμε να επαναφέρει ο κ. Γεωργιάδης, που αγαπά τόσο πολύ τον ελληνικό λαό,  τα 265 φάρμακα στην προγενέστερη τιμή κι εμείς θα τον στηρίξουμε στη Βουλή. Θα του προσφέρουμε οποιαδήποτε κοινοβουλευτική στήριξη. Να πάμε σε μια διαβούλευση με αυτή την πρόταση. Μπορεί να έχει μια διαφορετική άποψη, αλλά κυρίως καθαρίζουμε το τοπίο. Ό,τι θα συμφωνηθεί, ακόμα και αν συμφωνούσαμε με αυτά που λέει ο κ. Γεωργιάδης αλλά ακόμα και στη διαφωνία μας, οφείλει αυτή τη διαδικασία των μειώσεων να τη βάλει στο νόμο. 

Εμείς δεν τον εμπιστευόμαστε τον κ. Γεωργιάδη. Διότι απέδειξε ότι είναι υπήκοος συμφερόντων. Όταν παίρνεις ξαφνικά 265 φάρμακα,  με το επιχείρημα ότι εφάρμοσα το νόμο, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο νόμος είναι νόμος αλλά δεν είναι και ηθικό αυτό που έκανε ο κ. Γεωργιάδης.

Και δεν τον εγκαλούμε μόνον εμείς. Τον εγκάλεσε δύο φορές ο προκάτοχός του υπουργός για αυτή την πράξη του.

Θα δεχθούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. να διαπραγματευτεί ο κ. Γεωργιάδης την τιμή των φαρμάκων με τις πολυεθνικές; Αυτά που λέει ο κ. Γεωργιάδης θα αποδειχθούν φούμαρα. Λέει σε μια παράγραφο του νόμου του άρθρου 5 της τροπολογίας ότι τα off patent φάρμακα λήγουν μετά το 2012. Δεν μας είπε πόσα είναι αυτά . Και ψεύδεται όταν μιλάει για 6000 φάρμακα, διότι δεν μας έχει καταθέσει μελέτη. Το δε Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τον εγκαλεί ουσιαστικά λέγοντάς του ότι αυτές οι εκτιμήσεις για 350 εκατ ευρώ μειώσεις είναι εκτιμήσεις του υπουργείου. Δεν παράγονται από μια συγκεκριμένη μελέτη. Και επειδή ξέρετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς και όταν η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς σε 19 χώρες και μάλιστα χώρες μεγάλου πληθυσμού αντιλαμβάνεστε ότι οι πολυεθνικές χρειάζονται εδώ το φάρμακο να έχει καλύτερη τιμή και γι’ αυτό και δεν επιτρέπουν τη διαδικασία εισαγωγής παράλληλου φαρμάκου. 

Αφού ο κ. Γεωργιάδης ενδιαφέρεται τόσο πολύ, είναι σοβαρή η φοροδιαφυγή των πολυεθνικών στο φάρμακο για την Ελλάδα όπου αν και έχουν τζίρο εκατομμυρίων ευρώ παρουσιάζουν ζημίες. Τον καλούμε ως αρμόδιο υπουργό να τους στείλει στον Εισαγγελέα. 

 

**Φωτογραφία από EuroKinissi - Γεωργία Παναγοπούλου 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)