to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:35 | 11.05.2022

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Δίνουμε μια μάχη προκειμένου να ξαναφέρουμε πίσω την ελπίδα στον τόπο

Σε μαζική συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής για να σταλεί καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής, κάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη


«Είναι εφικτό μέσα από μια προοδευτική κυβέρνηση να μπει ένα τέλος σ' αυτή τη διαδικασία της φτωχοποίησης μέσω του πληθωρισμού, στην κοινωνική αδικία, στην διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, σε αυτό το καθεστώς - δεν υπήρξε άλλη φορά από τη μεταπολίτευση τέτοια μονοφωνία των κυρίαρχων ΜΜΕ». Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», στο πλαίσιο της περιοδείας του στην πόλη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι αυτοί που αγανακτούν με όσα συμβαίνουν δεν είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά «όλος ο κόσμος». «Όταν βλέπουν αυτές τις προκλήσεις με κάποιους να κερδίζουν εκατομμύρια και τους εαυτούς τους να μην μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, το σούπερ μάρκετ, τη βενζίνη, 10% πληθωρισμός, αυτό δεν είναι βιώσιμο», είπε.

Απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην εσωκομματική διαδικασία της Κυριακής, επισήμανε ότι μπορούν να ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο καθένας και η καθεμιά που θα έρθει εκείνη τη μέρα στην κάλπη. Επισήμανε ότι ποιοτικός μετασχηματισμός σημαίνει ότι θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις «για το μέλλον του τόπου, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ», επικαλούμενος το παράδειγμα για ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση. Κάλεσε τους δημοκρατικούς, τους προοδευτικούς πολίτες «να έρθουν στην κάλπη να ενισχύσουν τη διαδικασία και να στείλουν καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής».

«Εμείς δίνουμε μάχη για να ξαναφέρουμε πίσω την ελπίδα στον τόπο» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. «Θα δώσουμε τα δυνατά μας για να μπει φρένο στην αύξηση των ανισοτήτων και στην οικονομική καταστροφή, γνωρίζοντας ότι είναι μάλλον της μοίρας μας να παραλαμβάνουμε τη χώρα σε κατάσταση διάλυσης και τα ταμεία άδεια» σημείωσε. «Εμείς αφήσαμε 37 δισ., εγώ δεν ξέρω τι θα βρω», σχολίασε. «Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το γιουρούσι στο δημόσιο χρήμα», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι είναι σε «πολύ μεγάλη δυσκολία» η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Συζητώ με τον κόσμο, ακούω και τα παράπονα και τις πικρίες και τις αγωνίες. Διαμορφώνεται ένα κλίμα βουβής οργής και αγανάκτησης που έχω να το ξανασυναντήσω από την πρώτη εποχή των μνημονίων. Δεν εκδηλώνεται βεβαίως με κινητοποιήσεις και αντιδράσεις, αλλά καμιά φορά αυτή η βουβή αγανάκτηση είναι πιο επικίνδυνη να εξελιχθεί σε κοινωνική έκρηξη» αν δεν διοχετευθεί σε ένα ρεύμα πολιτικής αλλαγής», είπε. Τόνισε ότι στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να είναι πολιτική η απάντηση και να μην ξαναδούμε φαινόμενα ανόδου της ακροδεξιάς».

Αναλυτικά η συνέντευξη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε καλώς ήρθατε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρίσκω και πάλι στο Ράδιο Θεσσαλονίκη. Είναι χαρά μου να είμαι εδώ φιλοξενούμενος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι βολικό έτσι όπως έρχεστε από το αεροδρόμιο. Νομίζω ότι θα περιοδεύσετε στην Πολίχνη;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν σας επιλέγουμε επειδή είναι βολικό, αλλά επειδή θεωρούμε ότι ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρόεδρος έχει τακτ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ότι το ραδιόφωνο σας και γενικά θα έλεγα το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο το οποίο δεν πρέπει να το αγνοούμε. Αλλά ιδιαίτερα το δικό σας ραδιόφωνο δεν είναι τυχαία στην κορυφή της ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη, διότι σε μια περίοδο που δυστυχώς η χώρα κατρακυλάει με βάση τις διεθνείς αναφορές στην ελευθερία του Τύπου, εσείς παραμένετε μια όαση πλουραλισμού. Και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό για τη δημοκρατία μας και για την ενημέρωση των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα κάνουμε με τον πόλεμο; Πού πάει; Τι βλέπετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με βάζετε στα δύσκολα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω τη γεωστρατηγική σας αίσθηση, διότι είναι μια αντιπαράθεση. Δεν είναι Δύσης, είναι Αμερικανών και Ρώσων, στη μέση η Ευρώπη αδυνατεί να ανταπεξέλθει, μουδιασμένη. Εσείς τη ζήσατε την περίοδο της πρωθυπουργίας σας, τα χνώτα ήταν ακόμα και εκείνη την περίοδο έντονα. Φαινόταν δηλαδή ότι δεν έχει τελειώσει η ιστορία. Πού θα πάει τελικά; Τι βλέπετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχάς, είναι πολύ αρνητικές όλες αυτές οι εξελίξεις. Ο πόλεμος αυτός δεν είναι ένας σύντομος πόλεμος, από ό,τι φαίνεται, και δεν θα μπορούσε να είναι ένας σύντομος πόλεμος. Και ανεξάρτητα από την έκβασή του στο πεδίο των μαχών, εδώ βλέπουμε ότι οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές όχι μονάχα για τις χώρες που συμμετέχουν. Προφανώς για την Ουκρανία η οποία είναι η αμυνόμενη, αλλά και η Ρωσία έχει υποστεί ένα τεράστιο ηθικό πλήγμα και οικονομικές κυρώσεις. Αλλά νομίζω ότι τα δυσμενή αποτελέσματα θα είναι για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος φταίει περισσότερο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όταν κάποιος...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω την αίσθηση ότι οι Αμερικανοί πίεσαν το ΝΑΤΟ, πίεσε περισσότερο τα πράγματα και έφερε σε μια κατάσταση συναγερμού, ιδιαίτερα μετά το 2008 και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τη Γεωργία, νομίζω ότι το παράκανε το πράγμα. Δηλαδή δεν υπολόγισε σωστά; Άλλοι πιστεύουν ότι είναι πίεση των Αμερικανών για να φέρουν σε αμήχανη θέση και την Ευρώπη και τη Ρωσία. Τι βλέπετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να ξεκινήσω λέγοντας το αυτονόητο, όμως. Ότι όταν κάποιος επιτίθεται και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο δεν μπορούμε να αναρωτιόμαστε. Φταίει.

Από εκεί και πέρα, εάν υπάρχουν ευθύνες και στην πλευρά της Δύσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, εγώ δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Θα πω ότι προφανώς και υπάρχουν ευθύνες και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα μια τακτική που πατούσε σε δυο βάρκες. Από τη μία ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία και από την άλλη ακολουθώντας το δόγμα των Ηνωμένων Πολιτειών να πιέζει τη Ρωσία θέλοντας να εγκαθιδρυθεί το ΝΑΤΟ και στην περιοχή των πρώην χωρών κρατών της Σοβιετικής Ένωσης και ιδιαίτερα της Ουκρανίας, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα το αποδεχόταν η Ρωσία. Από εκεί και πέρα όμως, τούτη την ώρα σημασία δεν έχει τόσο να συζητάμε για τις ευθύνες, αλλά τι γίνεται από εδώ και στο εξής, διότι...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Γερμανοί ήταν αφελείς και πίστεψαν ότι δεν θα μπλέξουν στην ιστορία αυτή, εξαρτώμενοι σε τέτοιο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια; Μου κάνει εντύπωση. Δεν σας κάνει εσάς εντύπωση;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αποδεικνύεται...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έμειναν τόσο πολύ εκτεθειμένοι, ειδικά οι Γερμανοί, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, έμειναν εκτεθειμένοι, αυτό είναι αλήθεια. Και αποδεικνύεται ότι ακόμα και η Γερμανία και συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ένα έλλειμμα διορατικότητας και οι αντιδράσεις είναι σπασμωδικές. Μέσα σε λίγες μέρες βρεθήκανε στην ανάγκη να αλλάξουν μια στρατηγική πολλών ετών. Και νομίζω ότι ακόμα και την ώρα που μιλάμε δεν υπάρχει ένα ορατό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος.

Διότι όταν η ενεργειακή σου εξάρτηση από τη Ρωσία είναι της τάξεως του 40% και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έρχονται και σου δίνουν ένα ποσοστό της τάξεως του 10% σε ακριβό σχιστολιθικό φυσικό αέριο που μεταφέρεται με LNG, δεν μπορείς να βρεις απάντηση. Άρα λοιπόν, θα πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια στο διπλωματικό πεδίο, να βρεθεί μια λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ορατή αυτή τη στιγμή; Αυτή την περίοδο; Βλέπετε; Ή θα πάμε στο χειμώνα και βλέπουμε; Στο πεδίο δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Η κλιμάκωση είναι μεγάλη και επικίνδυνη. Μάλιστα ανησυχούμε πάρα πολύ μήπως φτάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο κλιμάκωσης με μεγάλη ανησυχία για τα πυρηνικά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έτσι είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζούμε σε ένα ταραγμένο κόσμο που φέρνει και μεγάλη ανησυχία στους πολίτες.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα ξαναφτάσουμε σε αυτό το σημείο μετά από τόσα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αριστερά, η ευρωαριστερά μπορούσε να φανταστεί ότι θα συμβεί;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα, κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί ότι θα συμβεί. Είναι ένας εφιάλτης. Ακριβώς όμως επειδή είναι υπαρκτός αυτός ο εφιάλτης, πιστεύω ότι οφείλουμε να αναζητήσουμε τη λύση στο διπλωματικό πεδίο. Και αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει μια ακραία στρατηγική ταπείνωσης της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι σωστά τάχθηκε με το πλευρό του αμυνόμενου. Σωστά αντιτάχθηκε στην αναθεωρητική λογική της Ρωσίας και στην επιθετικότητά της. Όμως, δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια, αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, χωρίς τη Ρωσία σε μια συνεννόηση.

Πολύ κακώς εξοπλίζεις, κατά την άποψή μου. Δεν μπορείς να βρεις λύση όταν εξοπλίζεις. Και η χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Η χώρα μας η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα εδώ και 10ετίες ακολουθεί τη στρατηγική, το δόγμα του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας. Διότι εμείς είμαστε θύματα της επιθετικότητας. Έχουμε έναν γείτονα ο οποίος είναι επιθετικός, έχει καταλάβει το βόρειο τμήμα της Κύπρου εδώ και 48 χρόνια. Δεν είδαμε τότε και όλο το διάστημα που ακολούθησε αυτή τη μεγάλη ανησυχία και την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, όπως βλέπουμε σήμερα, με την Ελλάδα να πρωτοστατεί σε αυτή την αντίδραση.

Δεν είδαμε κανέναν εξοπλισμό ιδιαίτερο των Ελληνοκυπρίων ή της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Η Τουρκία ήταν χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και παραμένει. Βλέπουμε όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδρά με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά.

Εμείς ορθώς παίρνουμε -επαναλαμβάνω, δεν θέλω να υπάρξει καμία αμφιβολία ως προς αυτό- το μέρος του διεθνούς δικαίου, του αμυνόμενου, ορθώς υποστηρίζουμε τις κυρώσεις στη Ρωσία με στόχο να σταματήσει ο πόλεμος. Αλλά δεν μπορεί να είμαστε αυτοί οι οποίοι πρωτοστατούμε στην αποστολή πολεμικού υλικού, την ίδια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αντί να μας αναβαθμίσουν εν πάση περιπτώσει για τη συνεισφορά μας, αναβαθμίζουν την Τουρκία.

Εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία και η Αμερική ετοιμάζεται να στείλει F-16 στην Τουρκία για να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας κατηγόρησαν για ίση απόσταση. Και άκουσα και τον κ. πρωθυπουργό να σας κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ενδιάμεσες θέσεις, γιατί η Αλεξανδρούπολη είναι από μόνη της μια πολύ σημαντική, μια βάση ουσιαστικά τροφοδοσίας των στρατευμάτων. Αυτό από μόνο του, το εάν στείλαμε δυο αεροπλάνα με πυροβόλα, ή με μερικούς όλμους, ή αντιαρματικά, δεν έχει και καμία ιδιαίτερη σημασία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξέρετε, όμως, έχει συμβολική αξία. Δεν έχει σημασία για την έκβαση του πολέμου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείται.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά έχει συμβολική αξία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή τι να πεις στον Μπάιντεν και στους Ευρωπαίους; Ότι κάνεις πίσω; Δεν είσαι αρκετά μικρός για να πεις κάνω πίσω; Αναγκαστικά θα πας με τους μεγάλους.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι έτσι. Διότι την ίδια στιγμή η Τουρκία με τις επιδέξιες κινήσεις, σε αυτά είναι επιδέξιος ο Πρόεδρος Ερντογάν, κατάφερε να αναβαθμίσει τον ρόλο και την παρουσία της, χωρίς να στέλνει πολεμικό υλικό. Χωρίς να πρωτοστατεί στη διαδικασία, ούτε καν κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία. Παίρνει όλο τον αφρό, που λένε, διότι μέσα από αυτές τις κυρώσεις θα υπάρχει τεράστιο πλήγμα και στον τουρισμό. Όχι τεράστιο, μεγάλο πλήγμα. Το τεράστιο πλήγμα θα το έχουμε στην ενέργεια. Ίσως κάνουμε αργότερα αυτή τη συζήτηση. Φαντάζομαι θα την κάνουμε γιατί είναι το θέμα που απασχολεί όλους τους πολίτες.

Άρα, λοιπόν, έχω την αίσθηση ότι εδώ ακολουθούμε μια πολιτική η οποία μας βγάζει από τη σταθερά που είχαμε ακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια και εγκυμονεί κινδύνους για τη χώρα, χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Η Αλεξανδρούπολη, ναι. Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να έχει όχι μόνο συμβολικό ρόλο στην έκβαση των πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά και ουσιαστικό εάν αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό σταθμό ανεφοδιασμού νατοϊκών επιχειρήσεων στην περιοχή πέριξ των πεδίων των μαχών. Και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Και μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δίνουμε αυτές τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις με τη μεγάλη όχι μόνο συμβολική, αλλά και ουσιαστική σημασία για την έκβαση των μαχών σε μια περίοδο πολέμου, χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα.

Δηλαδή, είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση υπογράφει επ’ αόριστον παραχώρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ αυτό. Ούτε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν σε μια περίοδο πτώσης του Υπαρκτού -δεν ήμασταν σε αυτή τη φάση που είμαστε σήμερα του ψυχρού πολέμου εκ νέου- που είχε πολύ φιλικές σχέσεις τότε με τον πρόεδρο Μπους δεν προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση επ’ αόριστον παραχώρησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Διότι αναγνώρισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης να επαναδιαπραγματεύεται με βάση τη συγκυρία προς όφελος της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως τα δίνει όλα χωρίς να παίρνει τίποτα. Οι Αμερικανοί φεύγουν από τον EastMed. Οι Αμερικανοί αναβαθμίζουν την Τουρκία, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να δώσουν F-16 στην Τουρκία. Η Κύπρος έχει ξεχαστεί από τη διεθνή κοινότητα και την τουρκική εισβολή. Η Τουρκία επιμένει στην αναθεωρητική της λογική, στις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά, όχι τυχαία πάνω από τη Λέσβο και το Αγαθονήσι. Στη Λέσβο αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης και λέει ότι πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη, τη στιγμή που έχει στρατιά στις ακτές του Αιγαίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να μη συμμετέχει στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ βέβαια ούτε η Λήμνος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς. Και στο Αγαθονήσι δεν αναγνωρίζουν την επικράτεια την ελληνική. Τη θεωρούν “γκρίζα ζώνη”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η στρατηγική της Αλεξανδρούπολης σας βρίσκει σύμφωνο. Εννοώ την ύπαρξη της βάσης, του HAB.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντί σας. Η Ελλάδα είναι χώρα του ΝΑΤΟ. Έχει δεσμεύσεις, αλλά η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μια χώρα η οποία θα πουλάει φθηνά τη συμμετοχή της και την παροχή βοήθειας στους συμμάχους της.

Η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικεί να παίρνει από τις συμμαχίες και από τις συμφωνίες την αναβάθμιση του ρόλου και της παρουσίας της. Και κυρίως εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους έναντι της Τουρκίας και της τουρκικής επιθετικότητας. Δεν μπορεί εμείς να δίνουμε ελευθέρας μεθαύριο στο ΝΑΤΟ, τώρα ζητάνε οι σκανδιναβικές χώρες να μπούνε στο ΝΑΤΟ. Έτσι δεν είναι; Γιατί ζητάνε; Για να αισθάνονται ασφαλείς έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Δεν μπορεί εμείς να δώσουμε πράσινο φως μεθαύριο για να υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας για τις σκανδιναβικές χώρες έναντι της Ρωσίας και να μη ζητάμε, να μην απαιτούμε εμείς εγγυήσεις ασφαλείας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας για την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λέτε τώρα το είχατε σαν αίσθηση όταν βλέπατε το Τραμπ και συζητούσατε εκείνο το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απολύτως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο μας έχει δώσει μια σειρά αεροσκαφών στον αέρα τα οποία είναι μπροστά στην τεχνολογία. Έτσι δεν είναι; Εσείς το… νομίζω ότι ήταν η αναβάθμιση των 100...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Των F-16 σε viper. Να τα βάλουμε στη σειρά. Είχαμε αυτό το δόγμα στο μυαλό μας όταν προωθούσαμε τις στρατηγικές συνεργασίας τις τριμερείς με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος. Το 3 + 1, τον στρατηγικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την παρουσία και των Ηνωμένων Πολιτειών στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με στόχο τον αγωγό EastMed που θα έδινε μια εναλλακτική ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια μέσω της Ελλάδας από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρά το γεγονός ότι φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα δίνει όλα, φύγανε από τον EastMed, τον εγκαταλείψανε τον EastMed. Και τον εγκαταλείψανε λέγοντας ότι τον εγκαταλείπουμε όχι γιατί είναι οικονομικά ασύμφορος, αλλά γιατί δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Δηλαδή, γιατί δεν το θέλει η Τουρκία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ενδέχεται αυτό να αλλάξει λόγω της αλλαγής του περιβάλλοντος;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω πως όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει; Να το ξεχάσουμε; Δεν φαίνεται στο πεδίο δηλαδή το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι να ζητήσουν να υποστηρίξουν μια τέτοια…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η στρατηγική της νέας κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι προσδεδεμένη με τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Και σε κάθε περίπτωση είναι μια στρατηγική που λαμβάνει πολύ σοβαρότερα υπόψη τα αιτήματα της Τουρκίας από τα αιτήματα και τη στρατηγική της Ελλάδας, παρότι η Ελλάδα είναι μια πρόθυμη και δεδομένη σύμμαχος ενώ η Τουρκία δεν είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας αφήσουν τα καλώδια να πηγαίνουν από την Κρήτη στην Αίγυπτο δηλαδή λέτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αυτό...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλλον κάτι τέτοιο φαίνεται να διαμορφώνεται.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ούτως ή άλλως τώρα, για να είμαστε ειλικρινείς, περνάμε σε μια περίοδο όπου μετά τις αποφάσεις για την κλιματική αλλαγή, όλη η στρατηγική, η παγκόσμια στρατηγική για το μέλλον, είναι τα καλώδια ηλεκτρικής διασύνδεσης, γιατί σιγά σιγά μετά το 2035 θα φύγουμε από τις εξορύξεις. Αυτό είναι μια πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα τι κάνουμε όμως;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά μέχρι το 2035 πρέπει να ζήσουμε. Και μέχρι τότε δεν θα έχουμε φυσικό αέριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω εάν είδατε στα βενζινάδικα, 2,10 – 2,13 – 2,20. Και αν πάμε στη Λήμνο σήμερα, μπορεί να δούμε και 2,5.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μιας και μιλήσαμε για τη μετάβαση την κλιματική, θέλω να πω κάτι. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας πολίτης που να διαφωνεί από την αρχή με την πράσινη μετάβαση και με την ανάγκη να μετατρέψουμε την οικονομία μας ώστε να στηριχθεί στις ανανεώσιμες πηγές. Κάποιος όμως πρέπει να μας πει ποιος θα την πληρώσει αυτή την πράσινη μετάβαση, γιατί κοστίζει. Κανείς δεν το έχει πει αυτό.

Κοστίζει η πράσινη μετάβαση. Και κοστίζει και το κόστος -αναγκαίο εγώ λέω για την ανθρωπότητα, για τον πλανήτη- το κόστος όμως δεν πρέπει να το πληρώσουν οι αδύναμοι, οι αδύναμες χώρες και τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Γιατί εάν αυτό συμβεί, τότε η πράσινη μετάβαση θα οδηγήσει εκατομμύρια συμπολίτες μας στο περιθώριο, στη φτώχεια, στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Άρα, εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι η προοδευτική πρόταση είναι η στήριξη της πράσινης μετάβασης και των πράσινων πολιτικών, αλλά με ένα σχέδιο οικονομικό που θα έχει κοινωνικό πρόσημο, που δεν θα μεταφέρει τα βάρη στους πολλούς και τα οφέλη στους λίγους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το δούμε λίγο στην πράξη; Δηλαδή αυτή τη στιγμή, υποθέτω, ότι εσείς λέτε ότι σήμερα θα έπρεπε να μειώσουμε τους φόρους στη βενζίνη;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η βενζίνη έχει πάει 2,15.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ αυτό βιώνω από τον Σεπτέμβρη του ’21.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Μητσοτάκης λέει ότι, “παιδιά έχει πολλά λεφτά αυτό, δεν βγαίνει”. Και σας κατηγορεί ότι λέτε εύκολα λόγια και λαϊκίζετε. Δηλαδή, πόσο; Να κατεβάσουμε όπως οι Κύπριοι, 1,45 – 1,50 σήμερα στην Κύπρο η βενζίνη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα πιάσουμε λίγο από την αρχή. Να τα απαντήσουμε όλα αυτά, γιατί νομίζω ότι είναι τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επίσης, θέλω να μου πείτε τι έγινε χθες; Έγινε αρκετή φασαρία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη Βουλή.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σεπτέμβρης 2021, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, εδώ στην πόλη σας. Κεντρικό θέμα που μας απασχολούσε ήταν αυτό που βλέπαμε να έρχεται. Το μεγάλο κύμα της ακρίβειας. Και ζητήσαμε από τη ΔΕΘ μέτρα. Πρωθυπουργός, παροδικό το πρόβλημα. Πρόσκαιρο το ζήτημα της ακρίβειας. Θα είναι ένα, δυο μήνες θα τελειώσει.

Και τι κάνει; Ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ εν μέσω της επερχόμενης ενεργειακής κρίσης. Τι κάνει δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Προχωράει το σχέδιο της βίαιης απολιγνιτοποίησης, εκεί όπου είχαμε εν πάση περιπτώσει ένα σημαντικό ποσοστό παραγωγής από λιγνίτη, να το πάει στο 3% - 4%, προκειμένου αντί το 2030 να φύγουμε το ’23. Ποιος μας πίεσε γι’ αυτό; Η Γερμανία φεύγει το ’35.

Και προσδένει το ενεργειακό μείγμα της χώρας στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, πριν ξεκινήσει η κρίση. Άρα, ξεκινάμε με γκολ από τα αποδυτήρια. Και τι κάνει; Ιδιωτικοποιεί το 17% της ΔΕΗ βάζοντας τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με στόχο, τι; Το κέρδος ώστε να το μοιράζονται ως μέρισμα οι μέτοχοι. Το fund το ιδιωτικό που πήρε το 17%.

Και διορίζει στελέχη από την αγορά, αυτά που εμείς ονομάζουμε golden boys, γαλάζια golden boys, αλλά δεν έχει σημασία τι χρώμα έχουν. Σημασία έχει ότι αυτό που επιδιώκουν, χωρίς καμία κοινωνική ευαισθησία, είναι τα κέρδη της εταιρείας και την τσέπη τους. 360 χιλιάρικα μισθό με bonus το χρόνο παίρνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ. 360.000. Ένα χιλιάρικο τη μέρα παίρνει αποζημίωση για να φτωχοποιεί τα νοικοκυριά αυτός ο άνθρωπος.

Και ενώ εμείς αφήσαμε 7 γενικούς διευθυντές, τους κάνει 15. Και τους βοηθούς 60 τους αφήσαμε και τους κάνει 250 με μισθούς 8.000 το μήνα. Επί ΣΥΡΙΖΑ, η διοίκηση της ΔΕΗ κόστιζε στον φορολογούμενο 1,5 εκατομμύριο το χρόνο και σήμερα κοστίζει 6. Οι μισθοί μόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά ή του ξέφυγε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και ήρθε προχθές και ανακοίνωσε ότι αυτά τα γαλάζια golden boys έδωσαν στον εαυτό τους bonus 16 εκατομμύρια ευρώ. Για να καταλαβαίνει ο κόσμος τι λεηλασία, τι γιουρούσι γίνεται στο δημόσιο ταμείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του έφυγε; Ήταν λάθος υπολογισμοί; Είναι μικρομεγαλισμός; Είναι βιασύνη; Εσείς λέτε ότι εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι είναι φίλοι του, τον στηρίζουν πολιτικά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να είμαι δίκαιος. Είναι η αντίληψή του για τη λειτουργία της οικονομίας. Αυτό που λέμε είναι η νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Δεν είναι καινούργιο αυτό. Αυτά τα έχει ζήσει ο ελληνικός λαός και την 3ετία Μητσοτάκη ’90 – ’93. Έχει ζήσει ο ελληνικός λαός τι σημαίνει η νεοφιλελεύθερη αντίθεση. Σημαίνει ότι θεωρεί ότι τα πάντα μέσα από τη λειτουργία της αγοράς, της ιδιωτικοποίησης, αλλά προσέξτε να δείτε, εδώ βρισκόμαστε σε μια εποχή …..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε κύριε Πρόεδρε, μπορώ να σας ζητήσω να επαναλάβετε κάποια πράγματα, τα οποία τα θεωρώ πολύ κρίσιμα στη στρατηγική, στα οποία πιστεύω ότι έχετε δίκιο. Εγώ το συνυπογράφω αυτό που λέτε, σαν πολίτης το λέω. Είπατε, βιάστηκε στη ΔΕΗ να την ιδιωτικοποιήσει. Είναι αλλιώς να έχεις ένα εργαλείο στη δημόσια ενέργεια.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι “βιάστηκε”. Εγώ θεωρώ ότι δεν την ιδιωτικοποιείς, ιδίως σε μια περίοδο κρίσης. Έχω άλλη αντίληψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, δεν ήταν σε καλή κατάσταση η ΔΕΗ. Είχε προβλήματα. Είχε σοβαρά προβλήματα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλετε να απαντήσω σε αυτό; Είναι κρίσιμο αυτό που ρωτάτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα λεπτό να τα θέσω όλα μαζί. Μπήκαμε στο target metering το οποίο βάζει το αέριο μπροστά τη στιγμή που το αέριο αρχίζει να εκτοξεύεται και κλείσαμε τους άνθρακες. Αυτά τα τρία μαζί πολλαπλασιάζουν το βάρος στη διαχείριση της κρίσης της ενέργειας την οποία βιώνουμε σήμερα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ να σας πω και κάτι άλλο. Το λέω, και με συγχωρείτε δηλαδή, αλλά έχει σημασία. Δεν μπορεί να επιτρέψεις στον άλλον να παίρνει 600, 700, τους άλλους εννοώ τους παρόχους, τους εμπόρους...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι τους παρόχους. Τους παραγωγούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους παραγωγούς να μαζεύουν τα χρήματα από την επιχείρηση, από το νοικοκυριό και μετά να το φορολογείς. Γιατί εγώ πιστεύω κάποια στιγμή θα φορολογήσεις κάποια. Και μετά να τα δίνεις με τη μορφή επιδόματος, ή άλλης ρύθμισης, ενώ έχεις αφαιρέσει από την αγορά, έχεις αφαιρέσει από τα νοικοκυριά. Ματώνουμε αυτή τη στιγμή για να επιβιώσουμε. Όλο μαζί λοιπόν είναι πολύ βαρύ για να του φύγει. Αυτό θέλω να σας ρωτήσω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να είμαι προσεκτικός στις δηλώσεις μου και θέλω να μείνω στο σκέλος των πολιτικών ευθυνών, των πολιτικών επιλογών. Πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης, ανεξάρτητα από το εάν μέσα από αυτή τη διαδικασία προφανώς και είχε στόχο να εξυπηρετήσει κάποια συμφέροντα ιδιωτικά, αλλά αυτή είναι η αντίληψή του για την οικονομία. Έτσι πιστεύει ότι λειτουργεί η οικονομία. Και θεωρώ ότι είναι μια αποτυχημένη αντίληψη σε περιόδους κανονικότητας. Πόσο δε μάλλον σε περιόδους κρίσης. Είπατε για το target model, για το χρηματιστήριο ενέργειας, την αισχροκέρδεια των παραγωγών. Για να δούμε λίγο να καταλάβουν και οι ακροατές μας τι σημαίνει όλο αυτό.

Μας λένε, μα η κρίση είναι παγκόσμια η ενεργειακή. Καμία αμφιβολία. Πανευρωπαϊκή. Πόσο τοις εκατό αυξήθηκε η τιμή στη χονδρική τιμή ρεύματος και στη λιανική τιμή την περίοδο αυτή, το 8μηνο το προηγούμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεσοσταθμικά μέχρι και τον Μάρτιο; 20%.

Πόσο αυξήθηκε στην Ελλάδα; Πάνω από 80%. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η Ελλάδα ήταν για πολλούς μήνες και παραμένει, πολλούς μήνες ήταν πρώτη, πρωταθλήτρια -ή από τις δυο, τρεις, τέσσερις χώρες- στην τιμή χονδρικής. Γιατί συνέβαινε αυτό; Διότι εφαρμόζεται το χρηματιστήριο ενέργειας με έναν τρόπο που είναι εξαιρετικά στρεβλός. Διότι στην Ελλάδα μόνο, το 100% του ρεύματος που παράγεται και καταναλώνεται περνάει από το χρηματιστήριο.

Σε όλες τις άλλες χώρες, ενώ είναι ευρωπαϊκή οδηγία το χρηματιστήριο, έχουν προθεσμιακή διμερή αγορά. Στην Ελλάδα δεν έχουμε. Και στην Ελλάδα δεν τα λέω εγώ. Τα λένε οι βιομήχανοι, η Ένωση Βιομηχανιών Καταναλωτών Ενέργειας λένε ότι υπάρχει καρτέλ στο οποίο πρωτοστατεί η ΔΕΗ και ανεβάζει τις τιμές στη χονδρική. Και βλέπουμε ενώ κοστίζει -και εγώ τα είπα στη Βουλή πριν από ενάμιση μήνα- ότι ενώ κοστίζει στον παραγωγό η μεγαβατώρα ένα συγκεκριμένο ποσό, να το πουλάει μετά από την ανατίμηση στο χρηματιστήριο ενέργειας, μεσοσταθμικά 50 ευρώ πάνω τη μεγαβατώρα.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουμε μια τεχνητή αύξηση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια στη χονδρική και μετά με την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής. Και αυτό είναι μια μοναδική ελληνική πραγματικότητα: ερχόμαστε και μεταφέρουμε όλη αυτή την αύξηση της τιμής στον καταναλωτή.

Εάν δείτε τους συγκριτικούς πίνακες, θα δείτε ότι στη μόνη χώρα που το 99% των αυξήσεων στη χονδρική μεταφέρεται στον καταναλωτή μέσα από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, είναι η Ελλάδα. Όλες οι άλλες χώρες είναι από 45% και κάτω.

Άρα, αυτές οι στρεβλώσεις είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας πολιτικής βούλησης για ρυθμιστικές παρεμβάσεις του κράτους στην αγορά. Και η ευθύνη είναι αποκλειστικά στην κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν διαφωνείτε με τη φορολόγηση. Βέβαια εγώ αναρωτιέμαι με...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε λίγο στη φορολόγηση. Δώστε μου ένα λεπτό να σας το πω αυτό. Πριν από ενάμιση μήνα θυμάστε που εγώ στη Βουλή έβαλα πολύ επιτακτικά το ζήτημα των υπερκερδών, της αισχροκέρδειας των παραγωγών ενέργειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ και ο κ. Μητσοτάκης αρνιόταν ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα; Αρνιόταν. Αναγκάστηκε κάτω από την δική μου πίεση, όταν βέβαια και η Κομισιόν βγήκε και είπε “φορολογήστε τα υπερκέρδη”, να πει ότι υπάρχουν. Και αναγκάστηκε κάτω από την δική μου πίεση, εάν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, δεν θα συζητάγαμε καν σήμερα για υπερκέρδη. Με αυτό το μιντιακό τοπίο στην Ελλάδα; Γιατί, υπήρξε κανένας τηλεοπτικός σταθμός; Όταν φυσικά παίρνουν εκατομμύρια από τη ΔΕΗ στη διαφημιστική πίτα, κανένας σταθμός δεν θα έρθει να αναδείξει το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν βλέπω καμία διαφήμιση της ΔΕΗ. Πάντως, εμείς δεν έχουμε καμία. Σας το λέω για να ξέρετε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εσείς δεν ξέρω, προφανώς και δεν έχετε, αλλά ψάξτε τους ισολογισμούς και θα βρείτε. Αφήστε. Ξέρω τι λέω. Ψάξτε το. Δεν είναι της ώρας. Μην απασχολήσουμε τους ακροατές μας. Λέω όμως ότι ενάμιση μήνα πριν, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός υπερκέρδη και ενάμιση μήνα τώρα παίζουν την κολοκυθιά. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 μέρες κοσκινίζει. Και ψάχνουν να βρούνε πόσα είναι αυτά τα υπερκέρδη. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει καθυστερήσει δραματικά να δώσει τα υπερκέρδη αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ύποπτο αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έρχεται λοιπόν τώρα και λέει ότι...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θεωρείτε προσχηματικό; Θεωρείτε ότι κάτι συμβαίνει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί έχουμε μια Ρυθμιστική Αρχή η οποία κάνει ένα μήνα να βγάλει αποτελέσματα, ενώ το συζητάμε εδώ, εσείς το θέσατε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ θα πω τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν θέλω να κατηγορήσω τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θέλω να πω όμως ότι έχει καθυστερήσει δραματικά. Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη μέρα με τη μέρα έχουν τα αποτελέσματα.

Πιστεύω ότι και εδώ η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, διότι διαχειρίζεται τη Ρυθμιστική Αρχή σαν να είναι τσιφλίκι της, ενώ είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Βγήκε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή και είπε «έδωσα εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή». Πού αλλού συμβαίνει αυτό να βγει πρωθυπουργός και να πει για Ανεξάρτητη Αρχή, “έδωσα εντολή”;

Πάμε παρακάτω όμως. Εμείς υπολογίσαμε στη Βουλή τα υπερκέρδη από τον Ιούνιο – Ιούλιο του 2021 έως και τον Μάρτιο στο 1,5 δισ. Έρχεται η Ρυθμιστική Αρχή και λέει ότι από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο είναι 900 εκατομμύρια. Βλέπουμε σε διαρροές, δεν τα έχουμε δει επίσημα, αλλά τα διαβάζουμε. 920 εκατομμύρια. Μάλιστα. Να το δεχτώ εγώ, αν και θέλουμε τα στοιχεία να τα μελετήσουμε.

Και αρχίζουν τώρα τις αφαιρέσεις. Α, η ΔΕΗ επέστρεψε 330 στα τιμολόγια. Α, οι άλλες εταιρείες και η ΔΕΗ μαζί έχουν χασούρα στη λιανική, διότι έχουν και κάποια τιμολόγια τα οποία είναι σταθερά. Μα, ο στόχος τους τελικά δεν είναι να δείξουν πόσα κερδίσανε στην πηγή και να τα φορολογήσουν στην πηγή. Είναι να τα διανείμουν οι εταιρείες, να τα διαχειριστούν, να εμφανίσουν αποσβέσεις και μετά να πούνε στο τέλος της ημέρας, ψίχουλα υπάρχουν για να φορολογήσουμε.

Αυτά ο ελληνικός λαός τα βλέπει, όμως. Τα βλέπει ο ελληνικός λαός. Βλέπει ο καταναλωτής που δεν έχει να πληρώσει. Καταλαβαίνετε τι συμβαίνει σήμερα στα νοικοκυριά με αυτή τη ρήτρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν το καταλαβαίνω! Αυτό σας λέω. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε παγωμένοι απέναντι στο μέγεθος της κρίσης και μάλιστα χειροτερεύει η κατάσταση. Δεν ξέρω εάν ακούσατε, οι Γερμανοί σκέφτονται το ένα, οι άλλοι κάνουν το άλλο, κατεβάστε τα air condition, μειώστε τους θερμοστάτες.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι Γερμανοί, σας πληροφορώ ότι όταν έχουν έναν κατώτατο μισθό που είναι 2 ή 3 φορές πάνω από τον δικό μας και όταν εν πάση περιπτώσει έχουν αυξήσεις που έχουν ανέβει μεσοσταθμικά 20% - 30%, δεν έχουν το πρόβλημα που έχει ο Έλληνας πολίτης. Ο Έλληνας πολίτης έχει υπαρξιακό πρόβλημα. Όταν ο συνταξιούχος παίρνει 600 ευρώ και του έρχεται ο λογαριασμός 700, πώς θα πληρώσει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε τρεις κατευθύνσεις άμεσης παρέμβασης; Ζητάτε εκλογές. Μπορεί να γίνουν και τον Οκτώβρη εκλογές. Εγώ βλέπω το κλίμα έχει βαρύνει πολύ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα πάμε σε αυτό. Αλλά αυτό που απασχολεί πρωτίστως τώρα τους ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν, είναι τι θα κάνουν αύριο. Διότι η λύση δεν μπορεί να είναι αυτή που μας είπανε κάποια παπαγαλάκια τηλεοπτικών σταθμών, να μείνουν δυο εβδομάδες νηστικοί οι άνθρωποι για να πληρώσουν τον λογαριασμό τους.

Και με ρωτάνε και πολλοί συνάδελφοί σας: μα, τι προτείνεις στον κόσμο; Να μην πληρώνει; Μα, δεν είναι να προτείνω εγώ. Δεν είναι θέμα επιλογής. Δεν είναι θέμα επιλογής. Εάν δεν έχεις να πληρώσεις, πώς θα πληρώσεις; Ο συνταξιούχος, ο μισθωτός, ο άνεργος;

Άρα λοιπόν, το πρώτο που εγώ θεωρώ ότι είναι αναγκαίο τούτη την ώρα είναι η κυβέρνηση, εφόσον χθες απέρριψε την τροπολογία που καταθέσαμε ώστε να μην κόβεται το ρεύμα στους πολίτες που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία θα κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια, διότι υπάρχουν πολύ βάσιμες ενδείξεις -και δεν το λέω εγώ, το λένε επιστημονικοί σύλλογοι, η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων- ότι είναι παράνομη. Είναι παράνομη και καταχρηστική, διότι δεν δίνει αναλογικές χρεώσεις, διότι δεν έγινε με τη συναίνεση του καταναλωτή, δεν υπήρχε διαφάνεια. Άρα λοιπόν, μέχρι έως ότου κριθεί από τη δικαιοσύνη, είπαμε να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν την πληρώνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν καλείτε να μην πληρώσουν οι πολίτες καταναλωτές;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι να καλέσω; Και να καλέσω και να μην καλέσω εγώ; Λοιπόν, σας λέω πληρώστε. Έχετε να πληρώσετε; Τι θα κάνετε; Τι θα κάνει αυτός που δεν έχει; Τι θα κάνει αυτός που δεν έχει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι άλλο από το «κίνημα δεν πληρώνω»

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς. Σας επαναλαμβάνω. Εδώ δεν είναι θέμα επιλογής. Και είναι εξοργιστικό κάποιοι να απευθύνονται σε αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα είναι σε αγωνία, αλλά ποτέ στη ζωή τους δεν αφήσανε λογαριασμό απλήρωτο και να τους λένε τζαμπατζήδες. Ποιοι; Αυτοί που χρωστάνε 340 εκατομμύρια δανεικά και αγύριστα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε τα κόμματα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι τα κόμματα γενικά, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστάει ούτε 1 ευρώ. Ούτε 1 ευρώ δεν χρωστάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ χρωστάει 340 εκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια που πήρε από τις τράπεζες που καμία τράπεζα δεν τα διεκδικεί πίσω, ενώ στον τελευταίο πολίτη που χρωστάει 4 χιλιάρικα, 3 χιλιάρικα του βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό. 340 εκατομμύρια χρωστάει η ΝΔ. 320 το ΠΑΣΟΚ που αλλάζει ονομασίες όπως κάποιες ποδοσφαιρικές ομάδες, για να μην καταγράφονται τα χρέη.

Αυτή είναι η εικόνα σήμερα. Περί αυτού συζητάμε. Κάποιοι χρεοκόπησαν αυτόν τον τόπο, κάποιοι στις πλάτες του ελληνικού λαού έχουν κάνει πολιτικές καριέρες. Και κάποιοι άλλοι αγωνιζόμαστε για το δίκαιο με τις απόψεις μας, που μπορεί κάποιος να μη συμφωνεί, αλλά με εντιμότητα. Και αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι, λένε, μερικοί κακομιλημένοι στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της περιόδου ’15 – ’19. Πού θα τα βρει τα λεφτά ο Τσίπρας να τα δώσει πίσω; Θα ξανακάνει τη ΔΕΗ να είναι παθητική;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί, ήταν παθητική;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας μεταφέρω, έτσι, ένα κλίμα: “Τουλάχιστον ο Μητσοτάκης έφερε την οικονομία σε μια κατάσταση ανεκτή. Πού θα τα βρει τα λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ”;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλίμονο, ο κ. Μητσοτάκης βρήκε μια οικονομία με 37 δισ. στα Ταμεία, βρήκε το χρέος ρυθμισμένο, βρήκε τη χώρα έξω από τα μνημόνια χωρίς την τρόικα πάνω από το κεφάλι να πιέζει για πλεονάσματα. Αν εγώ είχα τις δυνατότητες που έχει ο κ. Μητσοτάκης και όχι τη σύμπνοια και τη μονοφωνία τη μιντιακή, αλλά μια ουδέτερη κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεν μπορεί να συγκριθεί το τι βιώσαμε εμείς τέσσερα χρόνια.

Λέτε, πανδημία και ακρίβεια. Μάλιστα, είναι δύσκολες οι συνθήκες. Αλλά, προσέξτε, τώρα έχει και δυνατότητες, εμείς δεν είχαμε ποτέ. Και να πω την αλήθεια: καμία άλλη κυβέρνηση από την είσοδο στην ΟΝΕ και μετά δεν είχε τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στην περίοδο της πανδημίας αναστολή Συμφώνου Σταθερότητας, καμία υποχρέωση για πλεόνασμα.

Λέει ότι έδωσε 40 δισ. Το ερώτημά μου είναι: πού πήγαν αυτά τα λεφτά; 40 δισ. δεν είχε δώσει καμία άλλη κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες, όχι μέσα σε έναν χρόνο. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Είδατε να γίνονται καλύτερα νοσοκομεία; Πρώτοι σε θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Διότι πέθαινε ο κόσμος διασωληνωμένος έξω από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Είδατε να φτιάχνεται κοινωνικό κράτος; Είδατε, εν πάση περιπτώσει, να στηρίζονται οι μεσαίοι και οι αδύναμοι; Εμείς δεν είδαμε κάτι τέτοιο. Είδαμε όμως 7 δισ. σε αναθέσεις απευθείας και σε κλειστούς διαγωνισμούς, το οποίο πρέπει να είναι μεταπολιτευτικό ρεκόρ. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το γιουρούσι στο δημόσιο χρήμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση, πιο χαλαρή στο ραδιόφωνο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ε, δεν θα έλεγε κανείς και χαλαρή, πιο ανθρώπινη, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ βλέπω ότι έχετε μπροστά σας μια εκλογή με απλή αναλογική, είναι επιλογή σας στρατηγική. Αν ξαναγίνετε κυβέρνηση, θα επαναφέρετε απλή αναλογική; Ρωτώ: ναι ή όχι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι μια στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή. Διότι πιστεύω ότι η Ελλάδα, όπως κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μπορούν να πάνε σε κυβερνήσεις συνεργασίας και σε μια φιλοσοφία κυβερνήσεων συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ώριμο το πολιτικό σκηνικό τώρα κάτω από αυτές τις συνθήκες να μπαίνουμε σε τέτοιες ιστορίες;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι μπορεί να γίνει ώριμο. Όταν λέω συγκυβερνήσεις συνεργασίας δεν εννοώ και ούτε δουλεύει αυτό με συνεργασία Κομμάτων που πρεσβεύουν δυο διαφορετικούς κόσμους. Παντού σε όλες τις χώρες υπάρχει η Δεξιά και η Αριστερά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το νέο ΠΑΣΟΚ είναι χώρος στον οποίο θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το νέο ΠΑΣΟΚ, εννοώ ΚΙΝΑΛ, βρίσκεται σε εξέλιξη η ιστορία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας παρέσυρα εγώ που είπα για ποδοσφαιρικές ομάδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι εγώ δεν ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο και δεν με ενδιαφέρει κ. Πρόεδρε, αλλά βλέπετε ότι εξελίσσεται στο ΠΑΣΟΚ, δίνεται μια ευκαιρία καινούργια. Ένας νέος άνθρωπος βγήκε μπροστά, αλλάζουν οι συνθήκες, θετικό αυτό, το βλέπετε θετικό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως και το θεωρώ θετικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τη συμμετοχή θετική;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως, όλα αυτά είναι θετικά. Το κρίσιμο θέμα που περιμένουν οι πολίτες, κατά την άποψή μου, είναι οι πολιτικές προτάσεις, οι πολιτικές θέσεις και το στίγμα το πολιτικό. Εκεί θα κριθούμε όλοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο θα περιμένετε τον Ανδρουλάκη;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ προσωπικά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμένει τον Ανδρουλάκη;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν νομίζω ότι περιμένουμε κανέναν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Ανδρουλάκης λέει “ας μείνω μόνος μου και όπου πάει και θα δούμε μετά τις εκλογές, να καταγράψω στην πρώτη εκλογική διαδικασία ένα 12-15% και μετά βλέπουμε”. Είστε σε μια δυσκολία τώρα, δηλαδή εσείς έχετε εκλογές την Κυριακή, είστε ο μόνος υποψήφιος. Λέει ο Μητσοτάκης “ποιο είναι αυτό το κόμμα το δημοκρατικό που έχει έναν υποψήφιο” και σας παραπέμπει στη σοβιετική εποχή.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε να τα πιάσουμε ένα ένα. Πρώτα απ' όλα δεν είμαστε σε καμία δυσκολία. Σε πολύ μεγάλη δυσκολία είναι η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης και αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς. Δεν ξέρω, εγώ που κυκλοφορώ σε όλη την Ελλάδα, πηγαίνω παντού με αφορμή την εκλογή της ερχόμενης Κυριακής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα θα είστε στην Πολίχνη σε λίγο αν δεν κάνω λάθος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε λίγο θα είμαι στην Πολίχνη, αλλά συζητώ με τον κόσμο, ακούω και τα παράπονα και τις πικρίες και τις αγωνίες, ξέρετε είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Θέλω να σας μιλήσω ειλικρινά: έχω την αίσθηση ότι διαμορφώνεται ένα κλίμα βουβής οργής και αγανάκτησης το οποίο έχω να το ξανασυναντήσω από την πρώτη εποχή των μνημονίων, της απότομης κατάρρευσης. Δεν εκδηλώνεται βεβαίως με κινητοποιήσεις, δεν εκδηλώνεται με αντιδράσεις. Αλλά καμία φορά αυτή η βουβή οργή και αγανάκτηση είναι πιο επικίνδυνη αν εξελιχθεί σε κοινωνική έκρηξη και δεν διοχετευτεί σε ένα ρεύμα πολιτικής αλλαγής. Και αυτή είναι η δική μας μεγάλη ευθύνη. Να είναι πολιτική η απάντηση και να μην ξαναδούμε φαινόμενα ανόδου της Ακροδεξιάς, όπως είδαμε το 2012 με τη Χρυσή Αυγή, ή κοινωνικές εκρήξεις που θα φέρουν τα πράγματα σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις.

Το δεύτερο που επίσης θέλω να σας πω είναι ότι δεν είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι όλος ο κόσμος. Ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας είναι αγανακτισμένοι με αυτά τα οποία συμβαίνουν. Διότι όταν βλέπουν αυτή την αδικία, αυτές τις προκλήσεις, αυτές τις σκανδαλώδεις αντιφάσεις με κάποιους να κερδίζουν εκατομμύρια και τον κόσμο να μην μπορεί να πληρώσει. Δεν είναι μόνο η ακρίβεια στο ρεύμα. Πηγαίνετε σ’ ένα σούπερ μάρκετ, η βενζίνη που είπατε πιο πριν, είναι στο 10,2% ο πληθωρισμός. Αυτό το πράγμα δεν είναι βιώσιμο.

Από εκεί και πέρα, εγώ αυτό που πιστεύω είναι ότι εμείς δίνουμε μια μάχη προκειμένου να ξαναφέρουμε πίσω την ελπίδα στον τόπο. Αυτή είναι πολύ βαριά ευθύνη που έχουμε. Και να δώσουμε τα δυνατά μας προκειμένου να μπει ένα φρένο σε αυτή την αύξηση των ανισοτήτων, ένα φρένο σε αυτή την οικονομική καταστροφή γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά ότι είναι μάλλον της μοίρας μας να παραλαμβάνουμε πάντοτε τη χώρα σε μια κατάσταση διάλυσης και τα Ταμεία άδεια. Εμείς αφήσαμε στον κ. Μητσοτάκη 37 δισ., εγώ δεν ξέρω τι θα βρω. Και γι' αυτό ζητάω εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ εύχομαι να μην είναι τα Ταμεία άδεια, δεν αντέχουμε. Νομίζω ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο μια τέτοια κατάσταση και τα κόμματα πρέπει να βρείτε ένα τρόπο να συνεργαστείτε, αν θα χρειαστεί, που ευχόμαστε να έχουμε σταθερότητα. Έτσι σκέφτεται ο μέσος πολίτης σήμερα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πιστεύω ότι είναι εφικτό μέσα από μια προοδευτική κυβέρνηση να μπει ένα τέλος σε αυτή τη διαδικασία της φτωχοποίησης μέσω του πληθωρισμού, να μπει ένα τέλος στην κοινωνική αδικία, στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Σε αυτό το καθεστώς!

Γιατί κακά τα ψέματα, είστε δημοσιογράφος πάρα πολλά χρόνια, δεν νομίζω να υπήρξε άλλη φορά από τη μεταπολίτευση -πάντοτε υπήρχαν κυβερνήσεις που ήθελαν βεβαίως να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο- αλλά αυτή η μονοφωνία των κυρίαρχων Μέσων Ενημέρωσης που υπάρχει σήμερα, δεν υπήρχε ποτέ άλλοτε με τις λίστες που δίνουν χρήματα χωρίς κριτήρια, κρατικό χρήμα κι εκεί.

Αναφέρθηκα στην αρχή της εκπομπής για τις αξιολογήσεις των διεθνών Οργανισμών σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου. Πιστεύω ότι αυτό δεν αξίζει στην Ελλάδα και στους Έλληνες πολίτες.

Όπως επίσης πιστεύω το μεγάλο πρόβλημα είναι η επόμενη μέρα, είναι το αύριο του τόπου, η νέα γενιά. Οι νέοι άνθρωποι έχουν χάσει την ελπίδα τους. Όταν βλέπουν μια χώρα που τους πληγώνει, όταν βλέπουν ότι θα είναι η γενιά, ίσως η πρώτη από τον πόλεμο και μετά, που είναι δεδομένο ότι θα ζήσει χειρότερα από ό,τι η προηγούμενη. Όταν βλέπουν ότι η μόνη τους προοπτική είναι να φύγουν στο εξωτερικό για να βρουν μια θέση αξιοπρεπούς εργασίας. Νομίζω ότι αυτό πληγώνει όλους μας. Και η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία βασίζεται και βασίστηκε πάντοτε στους νέους ανθρώπους και στη νέα γενιά. Οι νέοι άνοιξαν δρόμους δημοκρατίας, μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, είναι το πιο πολύτιμο κομμάτι του τόπου και το χάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μιλάμε για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ έχουν περάσει μερικά χρόνια από το ’15, η εμπειρία της διακυβέρνησης είναι σημαντική, η ανασύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ με το Συνέδριο, τώρα την Κυριακή έχετε εκλογές, εκλέγεστε εσείς, δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος και εκλέγεται η Κεντρική Επιτροπή, αν δεν κάνω λάθος, από τα μέλη. Έτσι δεν είναι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, θέλω να πω δυο λόγια γι' αυτό. Ξέρετε, για μας αυτή η διαδικασία...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μάλιστα έχετε κι ένα χρώμα που έδωσε η συμμετοχή στο Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ η οποία ήταν καλή συμμετοχή, έτσι δεν είναι; Αρκετός κόσμος πήρε μέρος σε αυτή τη διαδικασία, άρα κι εκεί έχετε ένα πήχη ο οποίος σας επηρεάζει. Δεν σας επηρεάζει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο πήχης για μας είναι πολύ πιο ψηλός από αυτόν και δεν είναι αριθμητικός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι πολιτικός. Εμείς θέλουμε να καταφέρουμε αυτό που ονομάζουμε πολιτική αλλαγή. Αλλά, όπως είπα και πιο πριν, να ξαναφέρουμε την ελπίδα στον τόπο. Άρα ο πήχης μας είναι ούτως ή άλλως στις εθνικές εκλογές να κερδίσουμε. Και εκεί χρειαζόμαστε πάνω από 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσουμε.

Και κυρίως αυτό που επιδιώκουμε, δεν σας το κρύβω, αυτό ξεκίνησε από την ημέρα της ήττας των εκλογών του 2019 όταν ο ελληνικός λαός μας έδωσε 32% παρά το γεγονός ότι είχαμε μια παράσταση νίκης εξαιρετικά αρνητική. Όλοι θεωρούσαν ότι μετά τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κερδίσει ξανά. Μας έδωσε 32% και ήταν μια ψήφος εντολής να αλλάξουμε, να αντιστοιχηθούμε με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Να αντιστοιχίσουμε δηλαδή τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και να γίνουμε όχι απλά εκλογικά η καρδιά της δημοκρατικής παράταξης, αλλά...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ έχει τα ζητήματά του.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όλα τα κόμματα έχουν τα ζητήματά τους. Μου είπατε πιο πριν ότι είναι σε δυσκολία ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι να πει κι αυτή η Νέα Δημοκρατία που έκανε Συνέδριο προχθές και βγάζει μια εικόνα ο Σαμαράς να επιτίθεται στον Μητσοτάκη, ο Μητσοτάκης απαντάει στον Σαμαρά ότι πήρες 18%. Την επόμενη μέρα ο υπουργός Εξωτερικών ο Δένδιας επιτίθεται στον Σαμαρά, λέγοντάς του ότι είναι πατριδοκάπηλος. Τη μεθεπόμενη μέρα ο δήμαρχος Αθηναίων και ανιψιός του πρωθυπουργού επιτίθεται στον υπουργό Δημοσίας Τάξης και αυτός του απαντά. Δεν θα έλεγε κανείς ότι “είναι και μια ευχάριστη ατμόσφαιρα”. Αν αυτά συνέβαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήμασταν σήμερα στα μανταλάκια!

Αλλά, ξέρετε, έτσι συμβαίνει στην πολιτική. Η αλαζονεία πληρώνεται και το κλίμα στην ελληνική κοινωνία είναι εξαιρετικά αρνητικό για την κυβέρνηση και η γκρίνια φέρνει φαγωμάρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θέλει να κάνει μια νέα αρχή. Αλλάζουμε, δεν το κρύβουμε, αλλάζουμε. Αλλάζουμε κι εμείς. Αν δεν αλλάξουμε εμείς, πώς θα πείσουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την χώρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε πιο Ευρωπαίοι, πιο Σοσιαλιστές, έχουν πέσει οι ουτοπίες, ωριμάσατε στην εξουσία, δηλαδή είναι αλλιώς τώρα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά βέβαια απειλείστε περισσότερο στον χώρο σας, πολιτικά. Εννοώ αυτό το Κίνημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει ενδιαφέρον πολιτικό, πρέπει να δοκιμαστεί το πολιτικό σκηνικό σε συνεργασίες.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν αισθάνομαι κάποια απειλή από την ανασυγκρότηση του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας που βρίσκεται σε μια πολύ μεγάλη κρίση και στη χώρα μας και στον ευρωπαϊκό χώρο και αναζητά ταυτότητα. Μιας και με ρωτάτε, να το πω αυτό: το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε από το 2009 στο ’15 γιατί συνεργάστηκε με τη Δεξιά, όχι γιατί δεν είχε τον πράσινο ήλιο ή το όνομα στη μαρκίζα. ΠΑΣΟΚ λεγόταν το ’15 όταν ήταν με τον Βενιζέλο και τον πράσινο ήλιο είχε και πήρε 4,6%.

Άρα, εμείς δεν βλέπουμε με απειλή ή με φόβο τις διαδικασίες ανασυγκρότησης, αλλά περιμένουμε να ακούσουμε πολιτικό λόγο. Περιμένουμε να ακούσουμε τα αίτια που οδήγησαν εκεί το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ και εμείς έχουμε έναν αντίπαλο. Δεν είναι αντίπαλός μας ο Ανδρουλάκης, ούτε ο Κουτσούμπας. Εμάς αντίπαλός μας είναι ο Μητσοτάκης και η Δεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Όποτε στο ΠΑΣΟΚ αυτό δεν το υιοθετούσαν -το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου αυτό έκανε και είχε 45%. Όλοι πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση. Εγώ θέλω συνεργασίες σε προγραμματική βάση, αλλά οι συνεργασίες αυτές να έχουν σαφή προσανατολισμό: τη στήριξη της κοινωνίας και όχι των συμφερόντων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μην είναι μια συνεργασία με τον Καμένο και μπλέξουμε πουθενά μετά!

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα μη μου ανοίγετε αυτή τη συζήτηση γιατί δεν θα τελειώσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ Πρόεδρε, ευχαριστώ για τη συζήτηση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και εγώ ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα έχουν αξία, Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και κλείνοντας να πούμε το εξής: ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να έρθει να ψηφίσει την Κυριακή, σε όλη τη χώρα στήνουμε κάλπες: από το τρίγωνο του Έβρου έως τη Γαύδο και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο. Και στις κάλπες για την εκλογή Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ψηφίσει ο καθένας και η καθεμιά που θα έρθει εκείνη την ημέρα στην κάλπη.

Και βεβαίως όσοι έρθουν, θα έχουν –γιατί αυτό για μας είναι ο ποιοτικός μετασχηματισμός- τη δυνατότητα να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του τόπου, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, στο νέο Καταστατικό μας δεσμευόμαστε ότι για τη συμμετοχή μας σε μια κυβέρνηση θα ψηφίζουν ηλεκτρονικά τα μέλη μας για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ και του τόπου.

Καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες, καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες, όλους όσοι ήταν στη κάλπη μας τα προηγούμενα χρόνια να έρθουν να ενισχύσουν αυτή τη διαδικασία και να στείλουν ένα πολύ καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής την επόμενη μέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ και καλή επιτυχία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)