to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

11:35 | 28.09.2016

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να καλύψουν τη χώρα στο σκοτάδι (βίντεο)

«Δυστυχώς πλέον, το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος και των συστημικών Μέσων που στηρίζει απειλεί να καλύψει τα πάντα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιους να απειλούν να καλύψουν την χώρα στο σκοτάδι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή.


Δριμύ «κατηγορώ» κατά της διαπλοκής, και σε αυτό το πλαίσιο, κατά του «παλιού πολιτικού συστήματος» και των συστημικών ΜΜΕ, για τη στάση τους με αφορμή τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή των πολιτικών αρχηγών για την Παιδεία, απαντώντας παράλληλα στις «συκοφαντίες, τα ψεύδη και τις θεσμικές εκτροπές της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια για οριστική έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια, παράλληλα με την προσπάθεια να μπει τέλος στο καθεστώς της διαπλοκής και των παθογενειών των δεκαετιών από τη Μεταπολίτευση και μετά. Δύο προσπάθειες αλληλένδετες, όπως τις παρουσίασε, αφού κατηγόρησε το «παλιό πολιτικό σύστημα» ότι, σε συνεργασία με τα συστημικά ΜΜΕ, πόνταρε διαδοχικά στην «αριστερή παρένθεση» και άρα «στην αποτυχία της χώρας». Δυστυχώς για εκείνους και ευτυχώς για τη χώρα δεν το κατάφεραν, σημείωσε, και εμφανίστηκε αισιόδοξος για γρήγορο κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης -κατηγορώντας τη ΝΔ ότι είναι απέναντι στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης για τα εργασιακά- και για λύση στο ζήτημα του χρέους σύντομα.

Απαριθμώντας τις βασικές αλλαγές που έχει επιφέρει ή δρομολογήσει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σκοπός είναι η δημιουργία δωρεάν δημόσιου και ανθρωπιστικού σχολείου για όλους και όλες, που θα παρέχει ίδιες ευκαιρίες και δεν θα διευρύνει τις ταξικές και πολιτισμικές διαφορές, που θα αναδεικνύει τα ταλέντα και τις δεξιότητες των παιδιών και που δεν θα τις ισοπεδώνει. «Εμείς θέλουμε σχολείο που να δίνει τις δυνατότητες σε όλους να μπορούν να γίνουν άριστοι», σημείωσε.

Ειδικότερα, είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε κάποιοι να καλύψουν τη χώρα στο σκοτάδι», έχοντας αναφέρει ότι «δυστυχώς πλέον το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος και των συστημικών μέσων που στηρίζει, απειλεί να καλύψει τα πάντα». «Εμείς ήρθαμε να βάλουμε τέλος σε όλες τις παθογένειες που μας έφεραν έως εδώ» και οι οποίες έχουν αυτουργούς, όπως είπε, τις κυβερνήσεις από τη Μεταπολίτευση και μετά και την «καταστροφική» συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Είπε ότι κλείνει οριστικά ο κύκλος της 1ης, πιο δύσκολης, αξιολόγησης και θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ., όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα πάνε καλά, έχουμε ήδη μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το γ' τρίμηνο του 2016 και το 2017 θα είναι υψηλότεροι, έχουμε για πρώτη φορά σταθερή μείωση της ανεργίας, η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της.

Σημείωσε ότι το ζήτημα του χρέους είναι για πρώτη φορά αντικείμενο συζήτησης σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και μέχρι το τέλος του χρόνου περιμένουμε θετικές ειδήσεις και από αυτό το μέτωπο. Παρέπεμψε στις χτεσινές δηλώσεις του Π. Μοσκοβισί και τις πρόσφατες δηλώσεις του Κλ. Ρέγκλινγκ. «Αυτά δεν έγιναν μόνα τους, έχουν γίνει με σκληρή δουλειά και διαρκή έγνοια για την κοινωνία και τους πιο αδύναμους», τόνισε, σημειώνοντας ότι θα γίνει αποφασιστική διαπραγμάτευση ώστε η χώρα να αποκτήσει σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων. Προσέθεσε ότι και σε αυτή τη μάχη η ΝΔ θα είναι απέναντι, παραπέμποντας σε δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι θα διεκδικήσει χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, που σημαίνουν -όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας- απολύσεις, κατεδάφιση της αγοράς εργασίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. «Εμείς επιδιώκουμε την απομείωση του χρέους που δικαιούμαστε βάσει της συμφωνίας χωρίς να προσφέρουμε ανταλλάγματα στους δανειστές την κατεδάφιση της κοινωνίας, σε αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που δεν το κρύβει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτή την κατεδάφιση», είπε, εξηγώντας ότι η ΝΔ το κάνει όχι επειδή το ζητάνε οι πιστωτές αλλά επειδή είναι στον πυρήνα της ιδεολογία της.

Σημείωσε ότι παράλληλα η ΝΔ είναι απέναντι και στον μεγάλο αγώνα για το σπάσιμο του αμαρτωλού τριγώνου της διαπλοκής «που εσείς δημιουργήσατε χρόνια τώρα και σήμερα ταυτίζεστε απόλυτα με αυτό». Κατηγόρησε το παλιό πολιτικό σύστημα και τα συστημικά Μέσα ότι παίζουν τα ρέστα τους για τρίτη φορά (μετά την πρώτη διακυβέρνηση και την πιστωτική ασφυξία, και αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση), ποντάροντας να επιτύχει η «τρίτη πράξη της λεγόμενης αριστερής παρένθεσης». «Τώρα επιχειρείτε το ίδιο στηρίζοντας και στηριζόμενοι από αυτούς που για πρώτη φορά στον τόπο καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει «βγει στα κεραμίδια» για να υπερασπιστεί το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσίας που οικοδόμησαν καναλάρχες και τράπεζες και τα παλιά κόμματα μαζί, «και τολμάτε να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά μιλώντας για το ηθικό πλεονέκτημα [εσείς] τα κόμματα της Siemens, του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, των υποβρυχίων, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των υποκλοπών, της παράγκας στο ποδόσφαιρο».

Κατηγόρησε τα κόμματα ότι έχουν κάνει ό,τι περνά από το χέρι τους για να ακυρώσουν το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες: «Απειλήσατε υπουργούς, προσπαθήσατε να χειραγωγήσετε τη δικαιοσύνη, απειλείτε τώρα και δημόσιους υπαλλήλους που διενεργούν τη διαδικασία των διαγωνισμού, τάξατε στους καναλάρχες που στο διαγωνισμό ανακηρύχθηκαν ως υπερθεματιστές ότι θα τους γυρίσετε πίσω τα λεφτά που τα έχει ανάγκη ο λαός». Εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ότι όχι μόνο δεν ζητά «συγγνώμη» αλλά προσπαθεί να απονομιμοποιήσει το διαγωνισμό.

Ο πρωθυπουργός αντέκρουσε τα επιχειρήματα που έχει παρουσιάσει διαδοχικά η αξιωματική αντιπολίτευση ως προς τους σκοπούς του διαγωνισμού. Υπενθύμισε ότι αρχικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι ο διαγωνισμός γίνεται για να μην πάρει άδεια ο Σκάι του κ. Αλαφούζου, αλλά εκείνος πρώτος πήρε την άδεια. Μετά κατηγορούσε η ΝΔ την κυβέρνηση ότι έγινε ο διαγωνισμός για να πάρει άδεια ο κ. Καλογρίτσας που θα έφτιαχνε το «ΣΥΡΙΖΑ TV», «κι όταν ζήτησε διευκόλυνση έφυγε το επόμενο λεπτό, γιατί σε αυτόν τον τόπο θα μάθουν όλοι, και πρώτα-πρώτα εσείς, ότι ο νόμος ισχύει για όλους». «Τώρα τι έχετε να πείτε; Μήπως ο κ. Κυριακού είναι ΣΥΡΙΖΑ, μήπως ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Σαββίδης έγιναν ΣΥΡΙΖΑ κι αυτοί; Ή θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαφούζος επειδή πήρε άδεια;», είπε σκωπτικά προς τη ΝΔ.

Απαντώντας στις κατηγορίες για «δήθεν σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες», ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για θράσος, σημειώνοντας ότι καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάτε για σκοινί». «Αν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, ψάξτε πρώτα στα δικά σας βιβλία, τους εαυτούς σας θα βρείτε, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ». Δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ δάνεια χωρίς εγγυήσεις. Η ΝΔ χρωστά 200 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα το ΠΑΣΟΚ. Ό,τι και να κάνετε, οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας θα περάσουν από το ταμείο και θα πληρώσουν», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έπειτα από 27 χρόνια ρυθμίζεται το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με τρόπο αδιάβλητο και διαφανή αφού όλες οι δικλείδες έχουν λειτουργήσει διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον. Σημείωσε ότι η διαφορά αυτής της κυβέρνησης φαίνεται και από τη σύγκριση αυτού του διαγωνισμού και εκείνου που διενέργησε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το ψηφιακό φάσμα. «Εμείς εξασφαλίσαμε 255 εκατ. για 4 τηλεοπτικές άδειες όταν εσείς ξεπουλήσατε το σύνολο του φάσματος για 18 εκατ. ευρώ, σε έναν διαγωνισμό που συμμετείχε μια και μοναδική εταιρεία και από όπου αποκλείστηκε την ΕΡΤ».

Τέλος, είπε ότι τα 255 εκατ. ήδη διοχετεύονται για τη στήριξη των πολιτών που έχουν ανάγκη. Μεταξύ άλλων, ήδη 15.000 περισσότερα παιδιά θα πάνε φέτος στους παιδικούς σταθμούς και ξεκινάει η διαδικασία για τη στήριξη των νοσοκομείων με 4.000 επιπλέον νοσηλευτές.


 

Σημεία ομιλίας του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή:

Η κυβερνητική πολιτική για την Παιδεία

Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια και καταφέραμε να κρατήσουμε την χρηματοδότηση της Παιδείας στο 2,8% του ΑΕΠ, ενώ η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε υπογράψει πως το 2018 -σε δύο χρόνια δηλαδή- τα κονδύλια για την παιδεία θα έπεφταν στο 1,8%. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε στη ΔΕΘ πως θα ήθελε στο μέλλον να κάνει και άλλες περικοπές στην Παιδεία και την Υγεία: 800 εκατομμύρια.

 • Επιλέξαμε να κινηθούμε σε μια διαδικασία μεταρρύθμισης της παιδείας, με τον πλέον ορθό τρόπο. Επιλέξαμε γι αυτό να ρίξουμε πρώτα βάρος στη βάση του εκπαιδευτικού συστήματος: Στο Δημοτικό σχολείο.

 • Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός σχολείου για όλους και όλες. Που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες και δεν θα διευρύνει τις ταξικές και πολιτισμικές διαφορές. Ένα σχολείο δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό, ανθρωπιστικό. Που θα αναδεικνύει τα ταλέντα και τις δεξιότητες των παιδιών και δεν θα τις ισοπεδώνει. Που θα ενθαρρύνει τη συλλογική βελτίωση και τη συλλογική πρόοδο των μαθητών.

 • Αποκαθιστούμε την κανονικότητα στα σχολεία μετά από χρόνια. Όλα τα σχολεία άνοιξαν για πρώτη φορά χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και καθηγητές. Πρώτη φορά έγιναν τόσες πολλές προσλήψεις, τόσο νωρίς. Ακόμη και στα πιο ακριτικά χωριά, ακόμη και στα πιο έρημα νησιά μας.

 • Πρώτη φορά τα σχολεία ξεκίνησαν κατευθείαν με 6ωρα. Και πρώτη φορά με τα βιβλία στη θέση τους. 24 εκατομμύρια βιβλία είναι από τα μέσα του καλοκαιριού στα σχολεία. Εμείς δεν μοιράσαμε στα παιδιά φωτοτυπίες.

 • Φέτος, πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο νόμος που δίνει προτεραιότητα στις προσλήψεις στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής, όπου συνολικά θα προσληφθούν 9.100 άτομα. Εμείς θέλουμε και αυτά τα παιδιά, με τις ειδικές μαθησιακές ανάγκες, να μπορούν να είναι περήφανα για τον εαυτό τους. Θέλουμε και οι δικοί τους γονείς να είναι χαρούμενοι και να τα βλέπουν να προοδεύουν. Για αυτό και φροντίζουμε για αυτά τα παιδιά να φτιάξουμε ακόμη και ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο.

 • Εφαρμόζουμε το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο. Έχουμε περισσότερα τμήματα και μάλιστα με λιγότερα νήπια σε κάθε τμήμα από πέρσι.

 • Προχωρήσαμε στην γενίκευση του Νέου Τύπου Ολοήμερου Σχολείου. Πλέον, όχι μόνο το 1/3 των δημοτικών, αλλά όλα τα σχολεία θα μπορούν να λειτουργούν ως Ολοήμερα, εμπλουτισμένα με νέα μαθήματα. Επομένως, όχι απλώς δεν καταργούμε τα Ολοήμερα, όπως μας κατηγορούσε η ΝΔ, αλλά τα διευρύνουμε και τα αναβαθμίζουμε.

 • Το μάθημα των θρησκευτικών δεν μπορεί να έχει πια ομολογιακό χαρακτήρα. Σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δε συμβαίνει αυτό. Αλλά ούτε οι ώρες του μειώνονται, ούτε μάθημα επιλογής γίνεται, ούτε χάνεται η βασική αναφορά στο ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα.

 • Αλλάζουμε το Γυμνάσιο. Αλλάζουμε τον εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα του σχολείου. Ορίζουμε πως οι προαγωγικές εξετάσεις θα γίνονται μόνο σε τέσσερα μαθήματα. Και σε όσα παιδιά δεν πετυχαίνουν θα τους προσφέρουμε άμεσα επιπλέον ενισχυτική διδασκαλία και θα δίνουν ξανά εξετάσεις σε 15 μέρες.

 • Συνεχίζουμε τον Διάλογο για την Παιδεία. Παραλάβαμε τα πορίσματα της Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου. Πήραμε και αυτά της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που πέτυχαν μάλιστα μια ευρεία συναίνεση με δυνάμεις της αντιπολίτευσης και χαιρόμαστε για αυτό. Θα συνεχίσουμε τον Διάλογο στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, άμεσα.

 • Βασικός μας στόχος είναι να καταλήξουμε σε ένα σύστημα που θα οδηγεί τους μαθητές και τις μαθήτριες στο πανεπιστήμιο χωρίς τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ένα σύστημα που θα απαλλάξει το Λύκειο από το να είναι ένας σκέτος προθάλαμος των Πανελληνίων και θα του δώσει έναν αυτόνομο παιδαγωγικό ρόλο.

 • 2.700 προπτυχιακοί φοιτητές θα παίρνουν από φέτος υποτροφίες, από 400 ως 520 ευρώ τον μήνα, για μια τετραετία.

 • Ξεκινάμε πρόγραμμα στέγασης οικονομικά αδύνατων φοιτητών σε διαμερίσματα του Δημοσίου. Και σχεδιάζουμε διαγωνισμούς για να χτιστούν νέες φοιτητικές εστίες.

 • Δίνουμε φέτος 81 εκατομμύρια για υποτροφίες για διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές, για να μείνουν οι νέοι επιστήμονες εδώ.

 • Ιδρύουμε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας, που θα είναι το νέο σπουδαίο εργαλείο για την επιστημονική έρευνα και την οικονομική ανάπτυξη. Και δίνουμε σε αυτό 240 εκατομμύρια ευρώ για την ερχόμενη τριετία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να χρηματοδοτήσει τα σχέδια και τα όνειρα των επιστημόνων αυτής της χώρας. Νέες επιχειρηματικές ιδέες, start-up εταιρείες και ερευνητικά έργα. Για να χρηματοδοτήσει συνολικά 4.000 επιστήμονες μέσα στην τριετία για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους εδώ, στη χώρα τους. Και για να φέρουμε πίσω τα παιδιά που έχουνε φύγει.

 • Για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια γίνονται προσλήψεις μελών ΔΕΠ στα  Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. 500 πέρσι και άλλα 500 φέτος.

 • Δημιουργούμε 100 νέες θέσεις ερευνητών στα ερευνητικά κέντρα.

 • Λαμβάνουμε όλες τις μέριμνες για την γενική ενίσχυση του ελλιπούς προϋπολογισμού των ΑΕΙ. Για τα ελληνικά πανεπιστήμια, που σε όλες τις μετρήσεις, ακόμη κι αν υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τα κριτήριά τους, βρίσκονται στο κορυφαίο 5% του κόσμου. Και αυτό γίνεται παρά τις περικοπές, χάρη στο φιλότιμο και την εργατικότητα των ανθρώπων του πανεπιστημίου, καθηγητών, ερευνητών, διοικητικού προσωπικού, ακόμη και των νέων διδακτόρων που ως τώρα δίδασκαν εντελώς δωρεάν κάποια μαθήματα για να αποκτήσουν διδακτική πείρα, Από φέτος προβλέψαμε και για αυτούς να παίρνουν ένα αντιμίσθιο. Διότι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, τον πυρήνα της παραγωγής γνώσης και καινοτομίας.

 • Φέρνουμε νόμο για τα Μεταπτυχιακά και τα  Διδακτορικά που κατατίθεται άμεσα και θέτει οριστικό τέλος σε ένα άναρχο τοπίο  εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Διευρύνουμε την σύνδεση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων με το εξωτερικό. Για να γίνει η Ελλάδα θελκτική στο μεγάλο πλήθος των ξένων φοιτητών και των ερευνητών που ακολουθούν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

 • Το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε τους πόρους που θα διατεθούν ανά ίδρυμα για την ενίσχυση και τη δημιουργία τέτοιων προγραμμάτων. Η πολιτική της στήριξης του δημόσιου Πανεπιστημίου, και των δημόσιων ερευνητικών κέντρων μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό της δίκαιης ανάπτυξης στη χώρα μας. 

Η δευτερολογία του του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με την Παιδεία

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται, από τότε που εξελέγη, καναλάρχες, αυτούς που κάνουν την "βρώμικη δουλειά" είπε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή.

Το πρόβλημά σας κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι υπερασπίζεστε την άποψη να υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια, το πρόβλημά σας είναι ότι μεροληπτείτε υπέρ των ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων εναντίον της δημόσιας Παιδείας, είπε επίσης ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα θέματα της Παιδείας.

«Δεν νομίζω ότι η δεκαετία του '80 πήγε πίσω τη χώρα. Αλλά αν είναι έτσι, τότε γιατί κ. Μητσοτάκη εσείς επικαλεστήκατε το Σύνταγμα του 1864 για να υπερασπιστείτε την ιδιωτική εκπαίδευση;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Όταν λέτε, κ. Μητσοτάκη, ότι θα καταργήσετε ό,τι κάναμε εμείς στην Εκπαίδευση, εννοείτε ότι θα καταργήσετε το ότι τα παιδιά κάνουν Αγγλικά και Πληροφορική από την Α' Δημοτικού;»

Επίσης κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «πει καθαρά στην ελληνική οικογένεια» ότι διαφωνεί με την κατάργηση του εξετασιοκεντρικού σχολείου.

"Εσείς κ. Μητσοτάκη δεν θέλατε αξιολόγηση, θέλατε δικαιολογία για απολύσεις" είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή, ενώ εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει συνολικό νόμο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο.

"Το τελευταίο που θα ήθελε κανείς να κάνει θα ήταν η σύγκρουση με την Εκκλησία. Αντιθέτως" είπε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να διευκρινίσει αν συμφωνεί με το να σταματήσουν τα Θρησκευτικά να αποτελούν μάθημα ομολογίας πίστεως.

"Ήταν τιμή μου να συμμετέχω σε κάποιες από τις εξάρσεις του μαθητικού και φοιτητικού κινηματος. Είχα τη δυνατότητα να συμμετάσχω στους μαθητικούς αγώνες του '90-'91 ενάντια σε έναν αυταρχικό νόμο του πατέρα σας, όπως ήταν και τιμή μου να συμμετέχω στο φοιτητικό κίνημα, σε μια εποχή παρακμής του. Όμως αυτοί οι αγώνες πήγαν την κοινωνία μπροστά.

Το πρόβλημά μας κ. Μητσοτάκη όταν με κατηγορείτε για τα δικά μου βιώματα, είναι μάλλον τα δικά σας βιώματα, γιατί μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική δεν είχατε περάσει ούτε απ' έξω από δημόσιο σχολείο, γι' αυτό και δεν μπορείτε να το υπερασπιστείτε. Υπερασπίζεστε μόνο το ιδιωτικό" κατέληξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. (αναλυτικά)

Εκφράστηκαν δύο διαφορετικοί κόσμοι, ο δημόσιος χώρος και η υπεράσπισή του και ο κόσμος της αγοράς, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας κλείνοντας τη διαδικασία

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τριτολογία του, με την οποία και ολοκληρώθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή, είπε ότι μέσω των διαφορετικών απόψεων που ακούστηκαν και των διαφορετικών οπτικών που παρουσιάστηκαν, όχι μόνο για την Παιδεία αλλά και για την Οικονομία, "αποτυπώθηκαν οι απόψεις και οι θέσεις για τα θέματα της Παιδείας από την πλευρά εκπροσώπησης δύο διαφορετικών κόσμων: Από τη μιά πλευρά είναι ο δημόσιος χώρος και η υπεράσπισή του και από την άλλη είναι ο κόσμος της αγοράς."

"Παρά το γεγονός ότι κατατίθενται απόψεις με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, το ομολόγησε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εντούτοις τα θέματα Παιδείας απαιτούν εξοντωτικό, θα έλεγα, διάλογο και προσπάθεια σύνθεσης" πρόσθεσε, επισημαίνοντας στην συνέχεια ότι "υπάρχουν θέματα στα οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί, (σύνθεση) παρόλα αυτά αξίζει τον κόπο".

Ο κ. Τσίπρας έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την σύνθεση, με πρώτη "τις καθαρές θέσεις, σε ότι αφορά τις θέσεις σας ήταν καθαρές κ. Μητσοτάκη, όχι όμως και η διαστρέβλωση".

"Σε ότι αφορά την αποτύπωση του δικού μας έργου υπήρξε διαστρέβλωση σε πολλά σημεία" πρόσθεσε.

Ως δεύτερη προϋπόθεση, ο πρωθυπουργός έθεσε την μη αποχώρηση από τον διάλογο.

"Στο διάλογο που διεξήχθη, σε καλό πιστεύω κλίμα, στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για ένα και πλέον χρόνο υπήρξε προσπάθεια συνθέσεων. Διάβασα το πόρισμα του διαλόγου το οποίο δεν υπογράφει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το υπογράφουν, όμως, άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης Το θεωρώ ένα γόνιμο βήμα, παρά τις συμφωνίες και διαφωνίες με τα επιμέρους σημεία που μπορεί κάποιος να έχει και χρήσιμο υλικό" είπε ο κ. Τσίπρας.

"Τρίτη προϋπόθεση είναι να μην λειτουργούμε με μια λογική ότι θα κατεδαφίσουμε τα πάντα.

Με χαρά είδα σήμερα εδώ την κ. Γιαννάκου που ήλθε να παρακολουθήσει την συζήτηση. Μπορεί να είχαμε διαφωνίες με όσα έκανε και μπορεί η στρατηγική μας να ήταν διαφορετική, αλλά ούτε ο κ. Μπαλτάς, ούτε ο κ. Φίλης, υπουργοί της δικής μας κυβέρνησης δεν μπήκαν σε μια ισοπεδωτική λογική σε σχέση με πολλά από αυτά που έκανε η κ. Γιαννάκου. Βεβαίως με πολλές άλλες επιλογές εξαιτίας αυτής της διαφορετικής οπτικής που ανέφερα αρχικά, βεβαίως και υπήρχαν παρεμβάσεις" επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε "σας αδικεί η λογική θα τα γκρεμίσουμε όλα όσα κάναμε, θα τα καταργήσουμε όλα με ένα νόμο. Δεν ταιριάζει και στην παράδοση της παράταξής σας."

Ο πρωθυπουργός είπε ότι παρά την εντελώς διαφορετική οπτική σχετικά με την αξιολόγηση, "όλοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη αξιολόγησης του έργου. Το θέμα είναι με ποιόν τρόπο και για ποιό λόγο".

"Αν μπορούσε να επεκταθεί ο διάλογος εκεί θα είχε ίσως ένα νόημα" επισήμανε.

Αναφορικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η υπαρκτή, επί του θέματος αυτού, διαφωνία "δεν αξίζει τον κόπο να πηγαίνει σε επίπεδο αντιπαράθεσης καφενείου: ότι όποιος διαφωνεί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, από θέση αρχής, δεν έχει το δικαίωμα να κάνει μια επιλογή για τα παιδιά του σε ιδιωτικό δημοτικό σχολείο", προσθέτοντας ότι μια τέτοιου είδους τοποθέτηση δεν εμπλουτίζει τον κοινοβουλευτικό διάλογο.

"Αντιθέτως, θα έλεγα, ότι οι θέσεις μας για το πανεπιστήμιο που επιθυμούμε, για την Παιδεία και την προοπτική αυτού του τόπου, δηλαδή, πρέπει να διατυπώνονται με καθαρότητα αλλά και σε μια προοπτική σύνθεσης, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μια κοινή δράση" είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει και μια συνταγματική χροιά, "συνεπώς, πιστεύω ότι θα έχουμε πεδίον δόξης λαμπρόν στην συζήτηση που θα ανοίξει για την Συνταγματική Αναθεώρηση ώστε να καταθέσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας".

"Διότι εγώ ομολογώ ότι στο σημείο αυτό, γιατί για τα άλλα είπα πως έχετε καθαρές θέσεις" δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς προτείνετε. Προτείνετε ιδιωτικά πανεπιστήμια τα οποία, όπως κάποιοι λένε, θα είναι ανώτερα του δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου; Για να είναι ανώτερα θα πρέπει να έχουν τις υποδομές και τεράστια κεφάλαια, τα οποία δεν βλέπω αυτή την στιγμή ποιοί θα μπορούσαν να επενδύσουν στον χώρο της γνώσης" είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

"Όπως επίσης εντόπισα και μια αντίφαση σε ότι είπατε σε σχέση με τον κλειστό αριθμό γιατρών, για παράδειγμα, που δώσατε: ότι η χώρα σήμερα δεν έχει ανάγκη από τόσους πολλούς γιατρούς, όσους παράγουν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Το εντόπισε αυτό και ο υπουργός Παιδείας στην δευτερολογία του. Αυτό κ. Μητσοτάκη είναι αντίθετο με την φιλελεύθερη οπτική σας. Το να παράγουμε τόσους ακριβώς γιατρούς, όσους μπορεί να απορροφήσει η αγορά, οι ανάγκες μιας κοινωνίας είναι μια λογική κεντρικού σχεδιασμού που πιστεύω ότι δεν την έχετε. Είναι αντίφαση και σε σχέση με την άποψή σας για ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά αντίφαση και σε σχέση με την άποψή σας να δοθεί αυτοτέλεια, ώστε τα πανεπιστήμια να καθορίζουν τον αριθμό" πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε, τονίζοντας ότι "η αξιολόγηση δεν αντιβαίνει την ισότητα. Μπορεί να υπάρξει δυνατότητα αξιολόγησης διατηρώντας την δυνατότητα ίσως ευκαιριών".

"Θεωρώ το γεγονός ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχει μια μεγάλη παράδοση, θετική κατά την γνώμη μου, η έγνοια, το βάσανο, το μεράκι να σπουδάσουν τα παιδιά και άρα να πάνε σε πανεπιστήμιο είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, από το υστέρημα, αυτό, είναι θετική κληρονομιά. Ίσως το πιό σημαντικό κεφάλαιο που έχουμε αυτήν την στιγμή στην προοπτική ανασυγκρότησης της χώρας, το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι υψηλά εξειδικευμένοι επιστήμονες είτε έξω είτε μέσα. Και αυτοί που είναι έξω πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να τους ξαναφέρουμε στον τόπο" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

"Είναι το σημαντικό μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: Η γνώση έχει αυταξία, είναι σημαντικό πράγμα να μορφώνεται κανείς, ανεξαρτήτως αν μπορεί ή δεν μπορεί ανάλογα με την συγκυρία, να απορροφηθεί από την αγορά εργασίας. Αν αφήναμε τα πάντα να τα καθορίσει η αγορά θα χάναμε αυτό το σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα και την αξία της γνώσης. Είναι σημαντικό να μορφώνονται οι πολίτες, να αγαπούν την γνώση, να είναι ενημερωμένοι για να μπορούν να συμβάλλουν στην πορεία και στην προκοπή του τόπου" επισήμανε ο πρωθυπουργός.

"Διαφωνήσαμε σε πολλά κατάλαβα όμως ότι υπάρχει μια συμφωνία σε ένα θέμα: Στο θέμα των Θρησκευτικών που αν δεν κάνω λάθος είπατε κι εσείς ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων. Προφανώς αυτό θα γίνει μέσα από τον αναγκαίο διάλογο.

Φέτος τα προγράμματα στα οποία έχει καταλήξει το Ινστιτούτο, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι θεολόγοι θα πάνε στα σχολεία, η φετινή χρονιά θα είναι δοκιμαστική, αν δεν αρκούσε η μία συνεδρία με την παρουσία της Εκκλησίας, θα υπάρξουν κι άλλες, θα ακούσουμε τις απόψεις, στο τέλος, ούτως ή άλλως της χρονιάς, θα αξιολογηθεί το μάθημα και θα έχουμε την δυνατότητα οι επιστήμονες του Ινστιτούτου να καταγράψουν και να ενσωματώσουν παρατηρήσεις και από την πλευρά της Εκκλησίας και σύγγραμμα θα έλθει την επόμενη χρονιά".

"Κρατώ ως θετική την αναφορά ότι αυτή η αλλαγή είναι απαραίτητη και προσθέτω ότι είναι απαραίτητος και ο γόνιμος διάλογος και όχι συγκρούσεις σε μια κρίσιμη εποχή για τον τόπο, για την χώρα συνολικά. Χρειαζόμαστε πνευματική ενότητα και χρειάζεται να προλαβαίνουμε τις συγκρούσεις και όχι να ρίχνουμε λάδι στην φωτιά μελλοντικών συγκρούσεων" κατέληξε στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός.

 Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με την Παιδεία

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

η σημερινή συζήτηση μου δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία, πριν αναφερθώ στα ζητήματα της εκπαίδευσης, που αποτελούν και το κύριο θέμα της συνεδρίασης, να βάλω μερικά πράγματα στη θέση τους. Είναι, άλλωστε, και η πρώτη δυνατότητα που έχουμε, μετά από πολύ καιρό, στην Ολομέλεια της Βουλής να επιχειρηματολογήσουμε σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών και θα αξιοποιήσω αυτήν την ευκαιρία, διότι δυστυχώς πλέον το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος και των συστημικών μέσων που στηρίζει απειλεί να καλύψει τα πάντα. Και ξέρετε, το πρόβλημα είναι ότι στο σκοτάδι, όπως έλεγε ο Χέγκελ, όλες οι αγελάδες φαίνονται μαύρες. Φαίνονται, αλλά δεν είναι. Και σε τελική ανάλυση δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάποιοι να καλύψουν τη χώρα στο σκοτάδι, διότι θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι είμαστε ίδιοι. Δεν είμαστε. Εμείς ήρθαμε στην Κυβέρνηση, για να βάλουμε οριστικό τέλος σε όλες τις παθογένειες, που μας έφεραν ως εδώ.

Και ξέρετε, όλα όσα μας έφεραν ως εδώ έχουν αυτουργούς τις κυβερνήσεις από την Μεταπολίτευση και μετά και την καταστροφική συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων για πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, κατά τη διάρκεια των οποίων χάσαμε το 25% του εθνικού μας πλούτου, μια ανείπωτη καταστροφή. Και είμαστε εδώ για να βγάλουμε επιτέλους την χώρα από την κρίση αλλά με την κοινωνία όρθια και για πρώτη φορά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να το πετύχουμε αυτό. Αυτές τις ημέρες κλείνει οριστικά ο κύκλος της πρώτης αξιολόγησης και θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που στο μεγαλύτερο ποσοστό του θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μόνο τα έσοδα πάνε καλά και υπεραποδίδουν, αλλά ότι ήδη έχουμε μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το τρίτο τρίμηνο του 2016, ενώ για το 2017 αναμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που θα προσεγγίσουν το 3%. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια έχουμε σταθερή μείωση της ανεργίας, η οποία, αν και απαράδεκτα υψηλή ακόμη, έχει μειωθεί περίπου τέσσερις μονάδες από την ημέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση.

Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της, ενώ το ζήτημα του χρέους για πρώτη φορά δεν είναι ένα αντικείμενο συζήτησης εδώ μέσα, αλλά είναι αντικείμενο συζήτησης σε πανευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο και μέχρι το τέλος του χρόνου περιμένουμε θετικές ειδήσεις και από αυτό το μέτωπο.

Ήδη εχθές ο Επίτροπος Μοσκοβισί με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένουμε μια συνολική συμφωνία με συγκεκριμένα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Και αυτές οι δηλώσεις έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ, που εξέφρασε την βεβαιότητα ότι εντός του 2017 η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει αξιόπιστα στις αγορές χρήματος.

Και όλα αυτά δεν έγιναν από μόνα τους. Έχουν γίνει με σκληρή προσπάθεια, με σκληρή δουλειά, αλλά ταυτόχρονα και με μια διαρκή έγνοια για την κοινωνία και τους πιο αδύναμους. Καταφέραμε να κλείσουμε την πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση, προστατεύοντας αποτελεσματικά τα λαϊκά στρώματα με την προστασία της πρώτης κατοικίας, με το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, που διαρκώς ανανεώνεται και αφορά χιλιάδες νοικοκυριά, με την ανακατανομή των βαρών, με τη διαρκή μέριμνα για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε και στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Θα διαπραγματευτούμε αποφασιστικά, ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων, για να αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, που οι κυβερνήσεις της πενταετίας της καταστροφής Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ κατήργησαν την προηγούμενη περίοδο.

Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι και σε αυτήν την μάχη η Αξιωματική Αντιπολίτευση, και όχι μόνο, θα είναι απέναντι, καθώς έχετε ήδη προστρέξει από πέρυσι κιόλας να υποστηρίξετε ορισμένες από τις πιο ακραίες θέσεις μεταξύ των δανειστών.

Θυμόμαστε τη συνέντευξή σας, κύριε Μητσοτάκη, επί αμερικανικού εδάφους, νομίζω την άνοιξη, αλλά και την πρόσφατη ομιλία σας στη Θεσσαλονίκη, όπου επαναλάβατε ότι σκοπεύετε να επαναδιαπραγματευθείτε, να διεκδικήσετε χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και το τι σημαίνει στη γλώσσα σας «μεταρρυθμίσεις» νομίζω ότι το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες και το θυμούνται: απολύσεις, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Κι εκεί ακριβώς είναι η διαφορά μας. Διότι εμείς επιδιώκουμε την απομείωση του χρέους, που άλλωστε δικαιούμαστε βάσει συμφωνίας, χωρίς να προσφέρουμε ανταλλάγματα στους δανειστές την κατεδάφιση της κοινωνίας, σε αντίθεση με τη νεοφιλελεύθευρη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, που δεν το κρύβει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτήν τη κατεδάφιση.

Και ξέρετε, δεν το κάνει αυτό επειδή το ζητούν οι πιστωτές, αλλά κυρίως –και αυτό το λέει καθαρά- διότι αποτελεί τον πυρήνα της δικής σας ιδεολογίας. Γι’ αυτό και είστε για άλλη μια φορά απέναντι στη διαπραγματευτική μας προσπάθεια να ανακτήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να διευρύνουμε κοινωνικά κεκτημένα.

Πρώτα και κύρια όμως, είστε απέναντι στο εσωτερικό μέτωπο, στον μεγάλο αγώνα να σπάσουμε, επιτέλους, σε αυτήν τη χώρα το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής, ένα τρίγωνο που εσείς δημιουργήσατε χρόνια τώρα και που σήμερα ταυτίζεστε απόλυτα με αυτό.

Εδώ κι ένα μήνα, παίζεται από το παλιό πολιτικό σύστημα και από τα συστημικά μέσα η τρίτη πράξη ενός έργου που έχουμε δει κι έχουμε ξαναδεί κι έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε, της λεγόμενης «αριστερής παρένθεσης». Παίξατε τα ρέστα σας την περίοδο της πιστωτικής ασφυξίας, την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ότι θα οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία και θα ξεμπερδέψετε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη λαϊκή εντολή που είχε πάρει. Απογοητευθήκατε. Ήρθε το δημοψήφισμα. Ήρθαν οι εκλογές. Ο ελληνικός λαός σας κατέταξε στη θέση της Αντιπολίτευσης και μας έδωσε εντολή για τέσσερα χρόνια να κυβερνήσουμε τον τόπο. Παίξατε το ίδιο στοίχημα πέρσι στην πρώτη αξιολόγηση. Παίξατε τα ρέστα σας ότι δεν θα κλείσει. Πάλι ηττηθήκατε, δυστυχώς για εσάς, αλλά ευτυχώς για τη χώρα.

Τώρα, επιχειρείτε για άλλη μια φορά το ίδιο. Και το επιχειρείτε φυσικά στηρίζοντας και στηριζόμενοι από αυτούς, οι οποίοι για πρώτη φορά στον τόπο καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να πληρώσουν, καλούνται, δηλαδή, να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους, όπως πρέπει να είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Πλέον, όμως, κυρίες και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα. Έχετε βγει στα κεραμίδια, για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσίας της μεταπολιτευτικής περιόδου, το δίκτυο εξουσίας που οικοδόμησαν οι καναλάρχες μαζί με τις τράπεζες και τα δικά σας κόμματα.

Τολμάτε εσείς αυτές τις μέρες να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά, μιλώντας για το ηθικό πλεονέκτημα, τα κόμματα που μοίραζαν ασυλία στους εαυτούς τους για να παίρνουν θαλασσοδάνεια οι ίδιοι, τα ίδια τα κόμματα, αλλά και οι ημέτεροι, τα κόμματα -και θα το θυμίσω για άλλη μια φορά, γιατί δεν έχουμε ασθενή μνήμη σε αυτόν τον τόπο- της Siemens, του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, των υποβρυχίων, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των υποκλοπών, της παράγκας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όλων των άλλων μεγάλων σκανδάλων. Τολμάτε εσείς να σηκώνετε το δάκτυλο.

Από το πρώτο δευτερόλεπτο κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας, για να ακυρώσετε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Σαμποτάρατε τον ορισμό του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Απειλήσατε Υπουργούς. Προσπαθήσατε να χειραγωγήσετε τη δικαιοσύνη. Απειλείτε τώρα και δημόσιους υπαλλήλους που διενεργούν τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Φτάσατε μέχρι το σημείο να τάξετε στους καναλάρχες, σε αυτούς που στο διαγωνισμό ανακηρύχθηκαν ως υπερθεματιστές και πλήρωσαν και πληρώνουν, ότι θα τους γυρίσετε πίσω τα λεφτά. Μπήκαν 255 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία σε περίοδο κρίσης που τα έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και ελληνικός λαός.

Και εσείς όχι μόνο δεν έχετε μια συγγνώμη να ζητήσετε, που επί είκοσι επτά χρόνια όχι μόνο δεν πήρατε δεκάρα από αυτούς που αξιοποιούσαν τις δημόσιες συχνότητες για να προστατεύουν εαυτούς και εσάς, αλλά τους δίνατε αφειδώς και δάνεια με αέρα, όπως ομολόγησαν κάποιοι στην Επιτροπή της Βουλής, όχι μόνο δεν έχετε μια συγγνώμη να ζητήσετε, αλλά θέλετε και να επιστρέψουμε τα χρήματα. Και τώρα, που βλέπετε ότι ο διαγωνισμός προχωρά κανονικά, κάνετε ό,τι μπορείτε για να τον απονομιμοποιήσετε.

Το καλοκαίρι μας κατηγορούσατε τρεις μήνες ολόκληρους ότι κάνουμε έναν στημένο διαγωνισμό, για να μην πάρει άδεια ο ΣΚΑΪ του κ. Αλαφούζου, επειδή προβάλλει -και δεν είναι ο μόνος- προγράμματα ειδήσεων αντικυβερνητικού περιεχομένου. Αυτό λέγατε και μάλιστα είχε βγει και ο Αντιπρόεδρός σας σε ένα κρεσέντο αυτογελοιοποίησης και έλεγε: «Έχω στοιχεία και πληροφορίες από υπουργικά έδρανα ότι δεν θα πάρει άδεια ο ΣΚΑΪ». Και ο ΣΚΑΪ πήρε πρώτος άδεια!

Μετά άλλαξε το τροπάρι και μας κατηγορούσατε ότι ο διαγωνισμός έγινε όχι για να μην πάρει άδεια ο κ. Αλαφούζος, αλλά για να πάρει άδεια ο κ. Καλογρίτσας, που θα έφτιαχνε το ΣΥΡΙΖΑ TV. Όταν ο Καλογρίτσας ζήτησε διευκόλυνση, έφυγε από το διαγωνισμό το επόμενο λεπτό. Δεν πήρε καμία άδεια.

Γιατί σε αυτόν τον τόπο -ακούστε το καλά- θα μάθουμε όλοι και πρώτα απ’ όλα εσείς, ότι ο νόμος ισχύει για όλους. Πάει, λοιπόν, και η καραμέλα αυτή. Τώρα τι έχετε να πείτε; Για ποιο λόγο έγινε ο διαγωνισμός;

Μήπως ο κ. Κυριακού είναι ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως ο κ. Μαρινάκης ή ο κ. Σαββίδης έγιναν ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί; Ή θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαφούζος, επειδή πήρε άδεια;

Κάποια στιγμή, λοιπόν, τελειώνουν τα επιχειρήματα και κάποια στιγμή ορισμένες απαντήσεις πρέπει να δοθούν. Διότι στην προσπάθειά σας να κάνετε το μαύρο άσπρο, ή μάλλον το άσπρο μαύρο, μιλήσατε και για δήθεν μεγάλο σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Έχετε το θράσος εσείς να μιλάτε για σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες.

Ξέρετε, στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι να μην μιλάμε για σκοινί, γιατί όσο κι αν ψάξετε, δεν θα βρείτε τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κυβέρνησή του πίσω από κανένα δάνειο. Τους εαυτούς σας θα βρείτε, τους εαυτούς σας που γονάτισαν το τραπεζικό σύστημα της χώρας μοιράζοντας αφειδώς θαλασσοδάνεια δεξιά και αριστερά.

Και εάν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, θα σας πρότεινα πρώτα να ψάξετε στα δικά σας βιβλία, για τα δικά σας δάνεια.

Η Νέα Δημοκρατία χρωστάει 200 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα το ΠΑΣΟΚ. Και θέλετε να πιστεύετε ότι αυτά είναι δανεικά και αγύριστα!

Σύντομα, όμως, έρχεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα πολιτικά κόμματα. Και τότε θα δούμε ποιος θα γελάσει τελευταίος.

Σας το λέω ξανά: Ό,τι και να κάνετε, οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας θα περάσουν από το ταμείο και θα πληρώσουν!

Είπα και ξαναλέω ότι αυτή είναι για μας μια μεγάλη τομή στο πολιτικό σύστημα. Μετά από είκοσι επτά χρόνια ρυθμίζεται το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με έναν τρόπο αδιάβλητο, διαφανή, όπου όλα τα έγγραφα είναι προσβάσιμα, με μια διαδικασία αλλεπάλληλων ελέγχων, με διαρκείς και συνεχόμενες δικλείδες ασφαλείας, που όλες έχουν λειτουργήσει διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον, διότι εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

Εξάλλου, το είχα δηλώσει πριν από δέκα ημέρες ότι όποιος επίδοξος καναλάρχης δεν μπορεί να ανταποκριθεί και να πληρώσει ή να δικαιολογήσει τα χρήματά του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο, όπως και έγινε.

Και ξέρετε πού φαίνεται η διαφορά μας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές; Δεν έχουμε παρά να συγκρίνουμε αυτή τη διαδικασία με μια αντίστοιχη διαδικασία που διενεργήθηκε επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για τις τηλεοπτικές άδειες, με τον διαγωνισμό για το ψηφιακό φάσμα. Εμείς εξασφαλίσαμε 255 εκατομμύρια, ίσως και παραπάνω, για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, όταν εσείς ξεπουλήσατε το σύνολο του ψηφιακού φάσματος για 18 εκατομμύρια ευρώ, σε έναν διαγωνισμό όπου δεν συμμετείχαν έντεκα εταιρείες και τελικά εννέα, αλλά μια και μοναδική εταιρεία, σε έναν διαγωνισμό, όπου φροντίσατε να αποκλείσετε την ΕΡΤ, για να χαρίσετε όλο το ψηφιακό φάσμα στους φίλους σας και βεβαίως σε έναν διαγωνισμό, όπου όχι μόνο πόθεν έσχες δεν ζητήσατε, αλλά ούτε καν υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Θέλω να επαναλάβω κάτι, το οποίο σας ενοχλεί πολύ και να κλείσω. Τα 255 εκατομμύρια ήδη διοχετεύονται για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.

Ήδη δεκαπέντε χιλιάδες περισσότερα παιδιά θα πάνε φέτος στους παιδικούς σταθμούς. Έχουν ήδη ξεκινήσει και είναι ένας αριθμός ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια. Ήδη ξεκινάει η διαδικασία και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου για τη στήριξη των νοσοκομείων με επιπλέον τέσσερις χιλιάδες νοσηλευτές και ήδη προχωράει η εκπόνηση ενός προγράμματος στήριξης νέων διδακτόρων.

Νομίζω όμως ότι αρκετά ασχολήθηκα με τις συκοφαντίες, τα ψεύδη και τις θεσμικές εκτροπές της Αντιπολίτευσης. Δεν θέλω να αδικήσω τη συζήτηση. Όμως, θα ζητήσω μια ανοχή από τον Πρόεδρο, διότι έπρεπε να κάνω μια αναφορά.

Θα έρθω ευθύς αμέσως στη συζήτηση για την παιδεία, μια συζήτηση με ιδιαίτερη σημασία. Γιατί είναι κομβικός ο ρόλος που έχει η αναβάθμιση της παιδείας στην υπόθεση της ανάκαμψης της χώρας και της οριστικής εξόδου από την κρίση. Διότι, όπως έχουμε πει πολλές φορές, η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι ταυτόχρονα και κρίση αξιών και κρίση πνευματική.

Επιβάλλεται, λοιπόν, σήμερα να αντιπαρατεθούν στοιχεία για την παιδεία. Να μιλήσουμε πρώτα από όλα για τον προσανατολισμό και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η ελληνική κοινωνία αποτιμά πάντα στις πιο υψηλές θέσεις των αξιών της την παιδεία.

Ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι στη χώρα μας το εκπαιδευτικό σύστημα ήταν ο κατ’ εξοχήν μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας.

Ήταν ο θεσμός που επέτρεπε στα παιδιά του εργάτη, του αγρότη, του μικροτεχνίτη να σπουδάσουν, να γίνουν επιστήμονες, να ζήσουν καλύτερα.

Η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση ήταν αυτή που στη χώρα μας έσπασε τα κοινωνικά στεγανά. Αναβάθμισε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και κατήργησε στην πράξη πολλά προνόμια των «πορφυρογέννητων», των κληρονόμων που είχαν ως βασικό εφόδιο όχι τις ικανότητές τους, αλλά τα οικονομικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα της οικογένειάς τους, της ταξικής τους θέσης.

Η δημοκρατική πρόσβαση στη γνώση – γι’ αυτό μιλάμε – αυτή ήταν που τροφοδότησε την πρόοδο της χώρας και την ανάπτυξή της και όχι μόνο την οικονομική ανάπτυξη. Ποιος μπορεί να παραγνωρίσει τον ρόλο της δημόσιας εκπαίδευσης στην εμπλοκή των μαζών στην πολιτική, στον αγώνα για τη Δημοκρατία; Η αναφορά και μόνο στο εμβληματικό γεγονός του Πολυτεχνείου θα ήταν αρκετή.

Και θα πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα πως η μαζική πρόσβαση των Ελλήνων στην εκπαίδευση είναι απαραίτητη συνθήκη για κάθε αλλαγή, γιατί καλός πολίτης είναι ο σφαιρικά ενημερωμένος πολίτης. Και έναν τέτοιο πολίτη του 21ου αιώνα πια θέλουμε να βγάλει το ελληνικό σχολειό, έναν πολίτη που, όπως μας έλεγε ο Φερνάρντ Μπροντέλ, θα πρέπει να καταλαβαίνει όχι μόνο τι γίνεται δίπλα του, αλλά όλες τις σελίδες της εφημερίδας που διαβάζει, να μπορεί δηλαδή να συμμετέχει σε όλες τις πτυχές του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Εμείς λέμε ότι πρέπει να μπορούν οι μαθητές να κατανοήσουν πλήρως την πραγματικότητα που τους περιβάλλει, όχι για να την αφήσουν ίδια, αλλά για να θελήσουν να την αλλάξουν, να τη φέρουν στα μέτρα των δικών τους ονείρων.

Ξέρω πως αυτές τις θέσεις ενδεχομένως να μην τις μοιραζόμαστε με όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου ή να φαίνονται για κάποιους από εσάς εξαιρετικά ιδεαλιστικές. Και αυτό νομίζω ότι αποδεικνύεται και εμπειρικά, βλέποντας τη στρατηγική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας στον χώρο της παιδείας, μια στρατηγική -θα το πω, παρά τα παχιά λόγια- υποβάθμισης στην ουσία και απαξίωσης του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και πράγματα που έγιναν από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων στο όνομα τάχα της ποιότητας, της μεταρρύθμισης, του εκσυγχρονισμού, της αξιοκρατίας και της αριστείας.

Όμως, τα έργα και τα αποτελέσματά σας άλλα λένε, γιατί κατά την άποψή μου πραγματικά δεν είστε με την ποιότητα, αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα και στον χώρο της εκπαίδευσης. Οι τεράστιες μειώσεις κονδυλίων έπληξαν την ποιότητα της εκπαίδευσης, δεν την αναβάθμισαν. Οι συγχωνεύσεις των σχολείων έπληξαν την ποιότητα. Η διαθεσιμότητα των καθηγητών των ΕΠΑΛ, η κατάργηση των δημοφιλών κατευθύνσεων έπληξε την ποιότητά τους και απέκλεισε από την εκπαίδευση όσα παιδιά δεν μπορούσαν να πληρώσουν ένα ιδιωτικό ΙΕΚ, που και αυτά έπρεπε να αποκτήσουν πελατεία. Η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των πανεπιστημίων διέλυσε τις διοικητικές τους υπηρεσίες και έπληξε την ποιότητά τους. Οι κακές εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στα ιδιωτικά σχολεία πλήττουν την ποιότητα της δουλειάς τους.

Τα έργα σας λένε, επίσης, άλλα και σε ό,τι αφορά το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων. Δεν είστε πραγματικά μεταρρυθμιστές. Οι μεταρρυθμίσεις σας, ιδίως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση –και κυρίως αναφέρομαι στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που έγιναν στην αρχή της συγκυβέρνησής σας- ήταν μεταρρυθμίσεις που έκρυβαν έναν ιδιότυπο συμπλεγματισμό απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο και – για να θυμηθώ και το ομώνυμο θεατρικό έργο – μια λογική «Αρχοντοχωριάτη», γιατί τα συμβούλια ιδρύματος στα πανεπιστήμια ήταν κακές αντιγραφές ξένων δομών, γιατί δεν εφαρμόστηκαν με διάλογο, αλλά ως μια επιβολή. Αυτό δεν είναι μεταρρυθμιστική λογική.

Εμείς θέλουμε τους φορείς της εκπαίδευσης και την κοινωνία μαζί μας, ακριβώς επειδή θέλουμε μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές που να ριζώσουν και όχι να στήσουμε πάνω τους πολιτικές καριέρες.

Τα έργα σας λένε, επίσης, ότι δεν είστε ούτε με την αξιοκρατία, αλλά με την ευνοιοκρατία. Τα Συμβούλια Ιδρύματος απέρριπταν με πολιτικά κριτήρια και με ερωτήσεις πολιτικών φρονημάτων υποψήφιους πρυτάνεις. Μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας έφτασε να ακυρώσει εκλογές στα πανεπιστήμια λόγω παρατυπιών. Αυτή είναι η αξιοκρατία σας;

Τα έργα σας, επίσης, λένε άλλα, γιατί δεν είστε, όπως μας έχετε πει πρόσφατα, με το καλό δημόσιο σχολείο, αλλά υπέρ μιας γενικής λογικής ιδιωτικοποίησης, γιατί οι ιδιαίτερες σχέσεις σας με ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων σάς έκαναν να υποστηρίξετε τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των καθηγητών των ιδιωτικών σχολείων και μαζί να τους στερήσετε τα εχέγγυα που είχαν για να κάνουν ανεπηρέαστοι το λειτούργημά τους. Γι’ αυτό εμείς αποκαταστήσαμε τα δικαιώματα αυτά και το πλαίσιο εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Τέλος, δεν είστε ούτε με την αριστεία που τόσο πολύ προβάλλετε, αλλά είστε με τον ελιτισμό. Άλλο πράγμα η αριστεία και άλλο ο ελιτισμός.

Είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων. Είστε υπέρ της διατήρησης της κοινωνικής διάκρισης. Εμείς είμαστε υπέρ της ποιοτικής εκπαίδευσης των ίσων -προσέξτε, των ίσων όχι των ίδιων- ίσων ευκαιριών, που στόχο και ορίζοντά τους έχουν και το ίσο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια και καταφέραμε να κρατήσουμε τη χρηματοδότηση της Παιδείας, παρά το ότι είχαμε έναν προϋπολογισμό μιας πιο ήπιας, αλλά προσαρμογής, δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ενώ η Κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου είχε υπογράψει πως το 2018, σε δύο χρόνια δηλαδή από σήμερα, τα κονδύλια της Παιδείας θα έπεφταν στο 1,8% του ΑΕΠ, εμείς τα κρατήσαμε στο 2,8%. Όχι πως είναι υψηλό ποσοστό, αλλά τουλάχιστον το συγκρατήσαμε.

Και βεβαίως να θυμίσω ότι όλα όσα εξαγγείλατε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης –και μάλλον δεν το αποκρύπτετε- προφανώς για να υλοποιηθούν, προϋποθέτουν νέες περικοπές στην Παιδεία ύψους 800 εκατομμυρίων συνολικά. Από πού θα τα βρείτε;

Θα ήθελα σε αυτό, το σημείο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να πω και κάτι ακόμα. Εσείς που περιφέρετε περίτρανα το κουστούμι του Ευρωπαίου, εσείς που από την Ευρώπη αφήνετε στην άκρη τον Διαφωτισμό και τους αγώνες των ευρωπαϊκών λαών και κυρίως αναφέρεστε στο κανονιστικό πλαίσιο της λιτότητας και στους κανόνες τα τελευταία χρόνια, θέλω να μας πείτε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα έδινε 1,8% του ΑΕΠ της για την Παιδεία και θα ήθελε να ονομάζεται ευρωπαϊκή;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς επιλέξαμε να κινηθούμε σε μια διαδικασία μεταρρύθμισης της Παιδείας, σε δύσκολες συνθήκες, αλλά με τον πλέον ορθό τρόπο, όχι με το κεφάλι κάτω και τα πόδια απάνω. Γι’ αυτό και επιλέξαμε να ρίξουμε πρώτα βάρος στη βάση πρώτα του εκπαιδευτικού συστήματος, στα πόδια του εκπαιδευτικού συστήματος, στο σχολειό και μάλιστα στο δημοτικό, αντίθετα με την πρακτική να ξεκινούν οι αλλαγές από την ανώτατη βαθμίδα για λόγους εντυπωσιασμού και επικοινωνιακούς.

Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός σχολείου για όλους και για όλες, που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες και δεν θα διευρύνει τις ταξικές και πολιτισμικές διαφορές, ένα σχολείο δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό, ανθρωπιστικό, που θα αναδεικνύει τα ταλέντα και τις δεξιότητες των παιδιών και δεν θα τις ισοπεδώνει, που θα ενθαρρύνει τη συλλογική βελτίωση και τη συλλογική πρόοδο των μαθητών.

Εμείς το πιστεύουμε βαθιά: Κανείς δεν αριστεύει μόνος του. Όλοι στηρίζονται –είτε το αναγνωρίζουν είτε όχι- σε πράγματα που έχουν προκύψει ως συλλογικό έργο, στις γνώσεις, στις υποδομές, στην κουλτούρα.

Δεν παραγνωρίζουμε τον προσωπικό κόπο καθενός. Αλίμονο. Εμείς θέλουμε ένα σχολείο που να δίνει τις δυνατότητες σε όλους να μπορούν να γίνουν άριστοι.

Και έχουμε ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Πρώτα και κύρια αποκαταστήσαμε την κανονικότητα στα σχολειά μας μετά από επτά και πλέον χρόνια. Όλα τα σχολεία φέτος για πρώτη φορά άνοιξαν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και καθηγητές.

Πρώτη φορά έγιναν τόσες πολλές προσλήψεις, τόσο νωρίς ακόμα και στα πιο ακριτικά χωριά, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα νησιά μας. Πρώτη φορά τα σχολεία ξεκίνησαν κατευθείαν με εξάωρο πρόγραμμα. Και ξέρετε, όσο και αν θέλετε να τα κρύβετε αυτά, η κοινωνία τα καταλαβαίνει γιατί στέλνει τα παιδιά της και βλέπει τι γίνεται.

Πρώτη φορά ξεκίνησαν τα σχολειά μας με τα βιβλία στη θέση τους. Είκοσι τέσσερα εκατομμύρια βιβλία από τα μέσα του καλοκαιριού είναι σε όλα τα σχολεία μας. Δεν μοιράσαμε εμείς για μια ακόμη φορά φωτοτυπίες φέτος.

(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)

Και κάτι ακόμη. Φέτος πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο νόμος που δίνει προτεραιότητα στις προσλήψεις στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της ειδικής αγωγής, όπου συνολικά θα προσληφθούν εννιά χιλιάδες εκατό εκπαιδευτικοί.

Εμείς θέλουμε και αυτά τα παιδιά, με τις ειδικές μαθησιακές ανάγκες, να μπορούν να είναι περήφανα για τον εαυτό τους. Θέλουμε και οι δικοί τους γονείς να είναι χαρούμενοι και να τα βλέπουν να προοδεύουν. Γι’ αυτό και φροντίζουμε για αυτά τα παιδιά να φτιάξουμε ακόμη και Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο, για να είναι δημιουργικά και να ζουν μια ζωή δική τους, όχι μια ζωή δανεισμένη και εξαρτημένη από τους άλλους.

Εφαρμόζουμε επίσης το ολοήμερο νηπιαγωγείο. Έχουμε περισσότερα τμήματα και μάλιστα με λιγότερα νήπια σε κάθε τμήμα από πέρυσι. Προχωρήσαμε στη γενίκευση του νέου τύπου ολοήμερου σχολείου. Πλέον όχι μόνο το ένα τρίτο των δημοτικών, αλλά όλα τα σχολεία θα μπορούν να λειτουργούν ως ολοήμερα εμπλουτισμένα με νέα μαθήματα. Επομένως, όχι απλώς δεν καταργούμε τα ολοήμερα, όπως μας κατηγορούσε η Νέα Δημοκρατία, αλλά τα διευρύνουμε και τα αναβαθμίζουμε.

Και μια που λέμε για το σχολείο, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε αυτό το σημείο και στο ζήτημα που πολύ στραβά έχει ανοίξει στην επικαιρότητα, το ζήτημα των Θρησκευτικών. Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί να έχει πια ομολογιακό χαρακτήρα. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν συμβαίνει αυτό.

Όμως, ούτε οι ώρες του μειώνονται ούτε μάθημα επιλογής γίνεται ούτε χάνεται η βασική αναφορά στο ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού είναι το κυρίαρχο στη χώρα μας και καθοριστικό στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτισμικής μας ταυτότητας;

Ωστόσο, το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, ιδίως στις μέρες μας, όπου στα σχολειά μας δεν φοιτούν μονάχα παιδιά ενός δόγματος ή μιας θρησκείας, οφείλει να κάνει τους μαθητές πρωτίστως να κατανοήσουν τη θρησκευτικότητα ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι την ευθύνη για το περιεχόμενο της διδασκαλίας έχει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που οφείλει βεβαίως να λαμβάνει υπόψη του όλες τις απόψεις, αλλά κυρίως οφείλει να λαμβάνει υπόψη του τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης, αλλά και της Θεολογίας.

Φέτος, λοιπόν, στα σχολειά μας θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά τα νέα αναλυτικά προγράμματα, στα οποία κατέληξε μετά από πολύχρονο διάλογο το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο διάλογος δεν θα συνεχιστεί. Στο τέλος της χρονιάς θα αξιολογηθούν και θα καταγραφούν οι όποιες παρατηρήσεις και τυχόν διορθώσεις, ώστε να ξεκινήσει και η συγγραφή του κατάλληλου σχολικού βιβλίου.

Σ’ αυτό το διάλογο προφανώς είναι ευπρόσδεκτες οι απόψεις της Εκκλησίας, αλλά η τελική κρίση θα γίνει –και θέλω να πιστεύω σε πνεύμα σύνθεσης και συνεννόησης- από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Σεβόμαστε την Εκκλησία. Αναγνωρίζουμε την αδιαμφισβήτητη παρουσία της στη συνείδηση του λαού μας μέσα στο διάβα της ιστορίας του.

Συζητούμε όμως μαζί της σε πνεύμα σεβασμού, αλλά και διακριτών ρόλων. Σήμερα ειδικά αναγνωρίζουμε στην πλειονότητα των ιεραρχών –στην πλειονότητα επαναλαμβάνω- το σημαντικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει στο προσφυγικό ζήτημα. Η συνεννόησή μας εδράζεται για εμάς στην αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας τους κράτους, όχι των ανθρώπων, αλλά του κράτους ως θεσμού.

Και περιμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε ανοικτά σήμερα εδώ τι θέση παίρνουν όλα τα κόμματα, όλες οι πολιτικές πτέρυγες, όλοι οι υποστηρικτές της φιλελεύθερης ατζέντας για το ζήτημα αυτό.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συνεχίζουμε τις αλλαγές στη βάση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και με τις αλλαγές που προγραμματίζουμε στο Γυμνάσιο. Αλλάζουμε τον εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα του σχολείου. Ορίζουμε πως οι προαγωγικές εξετάσεις δεν θα γίνονται σε τόσα πολλά μαθήματα πια, ώστε το σχολείο να είναι ένα «εξεταστικό κάτεργο», αλλά θα γίνονται μόνο σε τέσσερα μαθήματα. Και σε όσα παιδιά δεν πετυχαίνουν, θα τους προσφέρουμε άμεσα επιπλέον ενισχυτική διδασκαλία και θα δίνουν ξανά εξετάσεις σε δεκαπέντε ημέρες.

Και όλα αυτά όχι επειδή είμαστε με τη λογική της ήσσονος προσπάθειας και με τον λαϊκισμό, όπως μας καταλογίζουν στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά επειδή για εμάς είναι αδιανόητο τα παιδιά σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία του Γυμνασίου, να μαθαίνουν πως η αξία της γνώσης είναι να πετυχαίνεις σε αναρίθμητες καταπιεστικές εξετάσεις.

Ενδεχομένως το δικό σας ιδανικό για το σχολείο να ήταν αυτό, δηλαδή το σχολείο των παιδιών που δεν χαίρονται, που δεν μαθαίνουν να αγαπούν τη μάθηση, να αγαπούν τη γνώση, των παιδιών που χάνουν την εφηβεία τους σε ένα σχολείο που θέλει να τα κάνει όλα ίδια. Για εμάς, όμως, δεν είναι αυτό το ιδανικό σχολείο.

Συνεχίζουμε τον διάλογο και παραλάβαμε τα πορίσματα της Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου. Πήραμε και αυτά της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που πέτυχαν μάλιστα μια ευρεία συναίνεση -πράγμα σπάνιο στις μέρες μας- και με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, κάτι για το οποίο χαιρόμαστε ειλικρινά. Και θα συνεχίσουμε τον διάλογο άμεσα και στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να καταλήξουμε σε ένα σύστημα που θα οδηγεί τους μαθητές και τις μαθήτριες στο πανεπιστήμιο, χωρίς τη φοβερή και εξαιρετικά αγχωτική κρίση των πανελλαδικών εξετάσεων, ένα σύστημα με στόχο να απαλλάξει το Λύκειο από το να είναι ένας σκέτος προθάλαμος των πανελληνίων εξετάσεων και να του δώσει έναν αυτόνομο παιδαγωγικό ρόλο.

Ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να είναι ένας στόχος που θα παλέψουμε να υλοποιήσουμε. Βασικός στόχος είναι το νέο σχολείο να επιτρέπει στα παιδιά να ανιχνεύουν τις πραγματικές τους κλίσεις και, σε τελική ανάλυση, να σπουδάσουν αυτό το οποίο θέλουν να σπουδάσουν και όχι αυτό το οποίο πρέπει να σπουδάσουν. Πιστεύω ότι τότε θα μπορέσουμε να χτυπήσουμε και αυτό το φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών, διότι μας κατηγορείτε χρόνια γι’ αυτό. Το ζήτημα δεν είναι να κόψεις τους αιώνιους φοιτητές. Το ζήτημα, κατά την άποψή μου, είναι να καταφέρουμε να μην γεννά το πανεπιστήμιο αιώνιους φοιτητές.

Και ξέρετε, αυτό, πρωτίστως, θα μπορέσουμε να το πετύχουμε αλλάζοντας το σύστημα των εξετάσεων, το σύστημα «ρουλέτα» των πανελληνίων εξετάσεων, που σπρώχνει μαθητές να γίνουν φοιτητές σε πανεπιστήμια που δεν αγαπούν τη γνώση που εκεί διδάσκεται.

Και θα κάνουμε και κάτι, βεβαίως, για να εξαφανιστεί αυτό το φαινόμενο και πριν αλλάξει το σύστημα των εξετάσεων. Ήδη δύο χιλιάδες επτακόσιοι προπτυχιακοί φοιτητές θα παίρνουν από φέτος υποτροφίες από 400 ως 520 ευρώ τον μήνα για μια τετραετία, ώστε τουλάχιστον σε αυτούς που είναι εξαιρετικά ικανοί, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους για να δουλεύουν για να ζουν, να δίνουμε τη δυνατότητα να σπουδάζουν.

Ταυτόχρονα, ξεκινάμε πρόγραμμα στέγασης οικονομικά αδύνατων φοιτητών σε διαμερίσματα που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και σχεδιάζουμε διαγωνισμούς για να χτιστούν, επιτέλους, νέες φοιτητικές εστίες. Διότι, κυρίες και κύριοι, αυτή η Κυβέρνηση εγγυάται πως σε αυτή τη χώρα όποιος έχει την ικανότητα να σπουδάσει, θα έχει πια και τη δυνατότητα να σπουδάσει. Θα είμαστε δίπλα του εμείς, θα είναι δίπλα του η ελληνική πολιτεία. Θα είναι δίπλα σε όλα τα παιδιά, διότι έχει κάνει πολύ μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός και αυτές οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

Και γι’ αυτά τα παιδιά που με το αίμα και τις θυσίες του ελληνικού λαού σπουδάζουν, που έχουν το όνειρο, την ευγενική φιλοδοξία να μείνουν σ’ αυτή τη χώρα και να δουλέψουν εδώ για να ανέβουμε όλοι λίγο ψηλότερα, κάνουμε και κάτι ακόμα: Δίνουμε φέτος 81 εκατομμύρια ευρώ για υποτροφίες για διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές, για να μείνουν οι νέοι επιστήμονες εδώ.

Ιδρύσαμε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας που θα είναι το νέο σπουδαίο εργαλείο για την επιστημονική έρευνα και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, όπως και για τη δημιουργία του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας. Και δίνουμε σε αυτό φέτος, σε περίοδο κρίσης, 240 εκατομμύρια ευρώ, την ερχόμενη τριετία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να χρηματοδοτήσει τα σχέδια και τα όνειρα των επιστημόνων αυτής της χώρας, προκειμένου να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τη λογική του «brain drain» και να πάμε στη λογική του «brain gain», δηλαδή να μη χάνουμε μυαλά, αλλά να κερδίζουμε μυαλά, να γυρίσουν πίσω ή να μείνουν στη χώρα, να μη φύγουν άλλοι επιστήμονες υψηλά εξειδικευμένοι, το πιο σημαντικό δυναμικό, για να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της.

Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται και μία ριζική ενίσχυση του δυναμικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας. Γι’ αυτό, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, γίνονται επιτέλους προσλήψεις μελών ΔΕΠ στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, πεντακόσιοι πέρυσι και άλλοι πεντακόσιοι φέτος. Γι’ αυτό δίνουμε εκατό νέες θέσεις ερευνητών στα ερευνητικά κέντρα. Νομίζω ότι είναι μία σημαντική αρχή.

Συγχρόνως, λαμβάνουμε όλες τις μέριμνες για τη γενική ενίσχυση του ελλιπούς προϋπολογισμού των ΑΕΙ, για τα ελληνικά πανεπιστήμια που σε όλες τις μετρήσεις -ακόμα και αν υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τα κριτήρια αυτών των μετρήσεων- βρίσκονται -προσέξτε- στο κορυφαίο 5% σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτό γίνεται παρά τις περικοπές και χάρη στο φιλότιμο και την εργατικότητα των ανθρώπων του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, καθηγητών, ερευνητών, διοικητικού προσωπικού, ακόμη και των νέων διδακτόρων που ως τώρα δίδασκαν εντελώς δωρεάν κάποια μαθήματα για να αποκτήσουν διδακτική πείρα και από φέτος προβλέψαμε και γι’ αυτούς να παίρνουν ένα αντιμίσθιο.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο αποτελεί τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, τον πυρήνα της παραγωγής γνώσης και καινοτομίας. Και καλά θα κάνουν αυτό να το θυμούνται όσοι είναι υπέρμαχοι της απόψεως ότι πρέπει πάση θυσία στη χώρα να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ξέρετε, τα κορυφαία πανεπιστήμια, σε παγκόσμια κλίμακα, στην πλειοψηφία τους είναι δημόσια. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια -σας το λέμε γιατί πάλι ο ευρωπαϊσμός σας αποδεικνύεται εν μέρει κούφιος ή μονομερής- δεν είναι ευρωπαϊκή παράδοση. Το μεγάλο δίκτυο ισχυρών πανεπιστημίων είναι δημόσιο εκεί όπου το κάθε κράτος στην Ευρώπη τα διαφύλαξε ως κόρη οφθαλμού και επένδυσε σ’ αυτά.

Όμως, εσείς αυτό το παράδειγμα δεν το μάθατε. Εσείς έχετε στελέχη, έχετε αντιπροέδρους που τρέχουν πίσω από δημόσιες εκδηλώσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών και λένε πως τα ιδιωτικά -όποιας μορφής- είναι υπέρτερα των δημοσίων πανεπιστημίων στην ποιότητα, στις διακρίσεις, στη διαφάνεια. Και όταν τέτοια ιδιωτικά ιδρύματα κατηγορούνται για τεράστια χρέη, ακόμη και για κακουργήματα όπως αυτό της πλαστογραφίας και το Υπουργείο Παιδείας αναστέλλει τη λειτουργία τους, δεν βρίσκετε να πείτε ούτε μία κουβέντα.

Όσοι προβάλλουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ως πανάκεια, έχουν, άραγε, αναρωτηθεί γιατί οι απόφοιτοί μας από το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, το τόσο κατασυκοφαντημένο, οι απόφοιτοί μας με διδακτορικά, μάστερ ή απλά πτυχία, είναι τόσο περιζήτητοι παντού στην Ευρώπη; Γιατί παίρνουν ποσοστιαία τόσες πολλές υποτροφίες στα ευρωπαϊκά, αλλά και στα αμερικάνικα πανεπιστήμια; Γιατί οι δικοί μας επιστήμονες καταφέρνουν και προκρίνονται στα ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, φέρνοντας στα ιδρύματά τους, αλλά και στη χώρα τους, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο; Γιατί οι δικοί μας ερευνητές είναι ενεργά μέλη τόσων πολλών διεθνών ερευνητικών κέντρων;

Δεν μπορεί, λοιπόν, κάτι καλό θα έχει κάνει και αυτό το ταλαίπωρο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, που τόσο πολύ το έχετε συκοφαντήσει αυτά τα χρόνια.

Εμείς, λοιπόν, προχωράμε. Φέρνουμε νόμο για τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά, που κατατίθεται άμεσα και θέτει οριστικό τέλος σε ένα άναρχο τοπίο εμπορευματοποίησης της Παιδείας.

Εδώ έχει μεγάλη σημασία να διευρύνουμε τη σύνδεση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστήμιων με το εξωτερικό και να γίνει η Ελλάδα θελκτική στο μεγάλο πλήθος των ξένων φοιτητών και των ερευνητών που ακολουθούν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

Είναι, φυσικά, στα σχέδιά μας η ενίσχυση τέτοιων προγραμμάτων από τα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ και το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε τους πόρους που θα διατεθούν ανά ίδρυμα για την ενίσχυση και τη δημιουργία τέτοιων προγραμμάτων. Και είναι ακριβώς αυτή η πολιτική της στήριξης του δημόσιου πανεπιστήμιου και των δημόσιων ερευνητικών κέντρων που μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό αυτού που ονομάζουμε «δίκαιη ανάπτυξη». Διότι – και ας μην το ξεχνάμε – το πιο ουσιαστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα, τελικά, είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, είναι οι άνθρωποί της, τα υψηλά προσόντα του δυναμικού της. Και αυτό το πλεονέκτημα πρέπει να το καλλιεργήσουμε, ώστε να οικοδομήσουμε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην υψηλή προστιθέμενη αξία, στην καινοτομία και την ποιότητα, όχι στους χαμηλούς μισθούς και στη συντριβή της κοινωνικής πλειοψηφίας, όπως οραματίζεται η νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία.

Δεν θέλουμε εμείς την κοινωνία του «ενός τρίτου», την κοινωνία των ελίτ και των πληβείων. Θέλουμε μια κοινωνία καθολικής ευημερίας, δικαιοσύνης και ισότητας. Σε αυτές τις αρχές στηρίζουμε τις προσπάθειές μας για τη μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, όμως, που δεν είναι μια στιγμή ή ένα νομοσχέδιο, αλλά θα είναι μια διαρκής διαδικασία.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θέλω να κλείσω με δύο μόνο αναφορές. Η μία αναφορά είναι για τους ανθρώπους του εκπαιδευτικού μας συστήματος, τους δασκάλους, τους καθηγητές, τους ερευνητές, τους εργαζόμενους. Όλους αυτούς και αυτές θα ήθελα σήμερα να ευχαριστήσω, γιατί «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος». Και το δικό τους μέτρο είναι -το ξέρουμε- πολύ ψηλά. Μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες αυτά τα έξι χρόνια και με πενιχρά μέσα, με πολύ χαμηλούς μισθούς, κάνουν αυτό που πρέπει για να στηρίξουν το πιο σημαντικό πράγμα, την εκπαίδευσή μας, τον πολιτισμό μας. Με αυτούς τους ανθρώπους εμείς θέλουμε να δουλέψουμε. Αναγνωρίζουμε τον αγώνα τους, είναι και δικός μας αγώνας.

Η δεύτερη αναφορά είναι στον πιο δυναμικό και ευαίσθητο παράγοντα της εκπαίδευσης, τα παιδιά, αυτά που η εκπαίδευση πρέπει να τα γεμίζει πρωτίστως με χαρά και με έμπνευση, με αγάπη για τη γνώση και όχι μόνο με δέσμευση και άγχος.

Για τα παιδιά, λοιπόν, θα θυμίσω, κλείνοντας, λίγες λέξεις ενός σπουδαίου συγγραφέα, του Χαλίλ Γκιμπράν, λέξεις που σημαδεύουν ίσια στο δικό μας ιδανικό για την Παιδεία και που θέλουμε να συνοδεύουν το έργο των δασκάλων και των γονιών. Έλεγε, λοιπόν, ο Γκιμπράν: «Τα παιδιά δεν είναι δικά σας παιδιά. Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της ζωής για τον εαυτό της. Μπορείτε να τους δώσετε την αγάπη σας, όχι όμως τη σκέψη σας, γιατί έχουν τις δικές τους σκέψεις. Μπορείτε να πασχίσετε να τους μοιάσετε. Μην προσπαθήσετε, όμως, να τα κάνετε να σας μοιάσουν, γιατί η ζωή δεν πηγαίνει πίσω ούτε μένει στο χθες».

Σας ευχαριστώ.


 

Ολόκληρη η δευτερολογία του Πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με την Παιδεία

Κύριε Πρόεδρε,

στη σημερινή συνεδρίαση δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί στα ζητήματα της επικαιρότητας. Άλλωστε, ζήτησα από την αρχή την άδεια του Προεδρείου να μιλήσω για την επικαιρότητα, γιατί εδώ και ένα μήνα η χώρα βρίσκεται στο ρυθμό ενός καταιγιστικού βομβαρδισμού. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά μόνο οι άδειες. Και ξαφνικά, μετά από τον διαγωνισμό, άνοιξε ένας καταιγιστικός ορυμαγδός από όλα τα μέσα τα οποία δεν κατάφεραν να αδειοδοτηθούν, αλλά και από άλλα τα οποία ξαφνικά αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να πληρώσουν ή και από τρίτα που εδώ και καιρό έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορούν να πάρουν άλλα θαλασσοδάνεια, ότι η χώρα καταρρέει, η Κυβέρνηση καταρρέει.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, αποφάσισε, για άλλη μια φορά, να αποδράσει, να σιωπήσει. Ενδεχομένως, να τον συμβούλευσαν οι επικοινωνιολόγοι του ότι καλό είναι να μην μιλάει για αυτά τα θέματα, διότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Ενδεχομένως, να μην θέλει να βάλει τα χέρια του και να τα λερώσει, γιατί κάνουν άλλοι τη βρόμικη δουλειά: Όλοι αυτοί που υπερασπίζεται με μανία εδώ και έξι και πλέον μήνες, από την πρώτη μέρα που εξελέγη. Καναλάρχες, ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης. Κάνουν αυτοί τη βρόμικη δουλειά.

Όμως, ο κ. Μητσοτάκης σε μια αποστροφή του μου είπε: «Εδώ έχουμε να συζητήσουμε για την Παιδεία. Εάν θέλετε, ζητήστε άλλη προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαπλοκή».

Ξέρετε, κύριε Μητσοτάκη, μην καταθέτετε συχνά αιτήματα, διότι καμία φορά γίνονται αποδεκτά. Γίνονται αποδεκτά!

Καταθέτω, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, αίτημα για προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και για τη διαφθορά. Μην νομίζετε ότι θα αποδράσετε. Θα έρθετε να μιλήσετε εδώ με ονοματεπώνυμα και με διευθύνσεις, μπροστά στον ελληνικό λαό, ενώπιος ενωπίω. Μπροστά στον ελληνικό λαό! Δεν θα αφήσουμε αυτήν τη λάσπη στον ανεμιστήρα αναπάντητη. Με ονόματα και διευθύνσεις!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

όσο, όμως, σιωπηλός ήταν ο κ. Μητσοτάκης στα θέματα της διαπλοκής, τόσο ξεκάθαρος ήταν στα ζητήματα που αφορούν τη δική του ιδεολογική τοποθέτηση -και το λέω αυτό με ειλικρίνεια, διότι αυτό δημιουργεί ένα επίπεδο μιας κρυστάλλινης αντιπαράθεσης, ιδεολογικής και πολιτικής- τόσο καθαρός ήταν στα θέματα που αφορούν την ιδεολογική οπτική γωνία στα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση. Υπερασπίστηκε τη γνωστή νεοφιλελεύθερη ατζέντα του, που, κατά τη δική μας εκτίμηση, είναι και ταξικά μεροληπτική. Είναι μια ατζέντα που, βεβαίως, είναι ευκρινής, αλλά έχει όρια σε ό,τι αφορά την απήχησή της στην ελληνική κοινωνία, διότι, παρότι ντύνεται τον μανδύα του φιλελευθερισμού, της ελευθερίας, ουσιαστικά υπερασπίζεται δικαιώματα μιας μειοψηφίας, των ολίγων.

Και, βεβαίως, υπερασπίστηκε μια εκπαίδευση για τα δικαιώματα των ολίγων, όπως υπερασπίζεται και σε άλλα ζητήματα, οφείλω επίσης να ομολογήσω -στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στα θέματα που αφορούν την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, τις απολύσεις, τις περικοπές στο κοινωνικό κράτος- τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μια μειοψηφίας.

Και θα έλεγα ότι το βασικό χαρακτηριστικό της τοποθέτησής του για την Παιδεία είναι ότι υπερασπίζεται μια εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μιας αριστοκρατίας. Προσέξτε, όχι μια εκπαίδευση των αρίστων, αλλά μια εκπαίδευση των ελίτ.

Αυτές είναι οι ιδέες που πρεσβεύει η κοινωνία πολλών ταχυτήτων. Όμως, στο τέλος-τέλος είναι μια κοινωνία κατακερματισμένη, διχασμένη, όπου ο καθένας είναι για τον εαυτό του και όλοι εναντίον όλων.

Και βεβαίως, πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης, όπως και όλοι οι νεοφιλελεύθεροι, ότι χάρη σε κάποια αόρατη πρόνοια της αγοράς μπορεί να προοδεύσει ο κόσμος κι όχι ότι η αγορά πρέπει να μπει υπό τον έλεγχο της πολιτείας που έχει νόμους και κανόνες κι ότι η πρόοδος είναι απόρροια αυτής της γενικευμένης σύγκρουσης των πάντων με τους πάντες. Πόσο, αλήθεια, καταστροφική έχει αποδειχθεί αυτή η ιδέα στο διάβα των αιώνων!

Θέλει, λοιπόν, ένα εκπαιδευτικό σύστημα κατ’ εικόνα και ομοίωση της αγοράς. Και αυτό γίνεται ακόμα πιο καθαρό όταν μιλάει για το δημόσιο πανεπιστήμιο, όπου εκεί βγαίνει και μια προκατάληψη αρνητική για τον ρόλο του.

Θα έλεγα με δυο λόγια, ότι το πρόβλημά σας, κύριε Μητσοτάκη, δεν είναι ότι υπερασπίζεστε μια άποψη θεμιτή κατά τα άλλα, την άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το πρόβλημά σας είναι ότι μεροληπτείτε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και σχολείων ενάντια στα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια.

Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βάλουμε τα θεμέλια ενός εκπαιδευτικού συστήματος δημόσιου, καθολικού, δημοκρατικού, συμμετοχικού, ανθρωπιστικού, για να οικοδομήσουμε την Παιδεία της ισότητας και της αγάπης για τη γνώση. Γιατί το τι μεταπτυχιακά θα κάνουμε στα πανεπιστήμια, κύριε Μητσοτάκη, δεν μπορεί να το καθορίζει αποκλειστικά η αγορά. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και τις ανάγκες τόσο της κοινωνίας όσο, όμως, και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τα ερωτήματα των επιστημών και των επιστημόνων. Για παράδειγμα, η Ελλάδα είναι η χώρα που θα μπορούσε, πράγματι, να έχει τις σημαντικότερες μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία, η χώρα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Μπορεί, άραγε, η αγορά να καθορίσει τις ανάγκες για μεταπτυχιακά προγράμματα στη φιλοσοφία; Άρα, εξ ορισμού δεν θα μπορούσαν να γίνουν τέτοια. Είναι, λοιπόν, ακραία αυτή η άποψή σας.

Εκτός, όμως, από την υπεράσπιση της αγοράς, επιδοθήκατε και στο άθλημα της παραπλάνησης και των ανακριβειών. Και θέλω σε ένα προς ένα να δώσω κάποιες απαντήσεις όσο πιο σύντομα μπορώ.

Πρώτον, μας είπατε ότι -και συμφωνούμε σε αυτό- η Παιδεία χρειάζεται εθνική συναίνεση. Ποια είναι η δική σας η στάση; Τελειώσατε την ομιλία σας, λέγοντας ότι θα καταργήσετε όλα όσα έχει φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν συνάδει με την παράδοση της παράταξής σας. Η παράταξή σας είναι μία συντηρητική παράταξη, αλλά, εν πάση περιπτώσει, πάντοτε από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης είχε μια λελογισμένη στάση. Εσείς ακολουθείτε μια έξαλλη αντιπολίτευση. Όλα στραβά τα έχουμε κάνει. Και μιλάτε εσείς για συναίνεση, όταν εμείς κάναμε έναν χρόνο διάλογο και εσείς αποχωρήσατε από τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, το πόρισμα της οποίας το υπέγραψαν και μια σειρά από κόμματα της αντιπολίτευσης. Ποια συναίνεση, λοιπόν; Ποιος δεν τη θέλει τη συναίνεση;

Μας είπατε ότι θέλουμε να σας πάμε στο παρελθόν κι όχι στο μέλλον και κάνατε ιδιαίτερη αναφορά στη δεκαετία του ’80. Δεν ξέρω τι κατάλοιπα μπορεί να έχετε από αυτά τα χρόνια, πώς περνάγατε τη δεκαετία του ’80, αλλά νομίζω ότι η δεκαετία του ’80 δεν πισωγύρισε τη χώρα. Εν πάση περιπτώσει, αν μας λέτε ότι εμείς θέλουμε να πάμε στη δεκαετία του ’80, τότε εσείς γιατί κάνατε αναφορά στο 1864 για να υπερασπιστείτε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσα από το Σύνταγμα; Πράγματι, για την ευρωπαϊκή παράδοση τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αποτελούν παρελθόν, τόσο μακρινό, 1864!

Μας είπατε ότι θέλετε κι εσείς ένα σχολείο που οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να ανιχνεύσουν τα ταλέντα τους.

Τι κάνατε εσείς γι’ αυτήν την ευκαιρία; Φτιάξατε το σχολείο που θέλει να τους κάνει όλους ίδιους. Αποψιλώσατε την εκπαίδευση από προσωπικό, σταματήσατε να δίνετε υποτροφίες και μετά μας λέτε ότι θέλετε να δίνετε ευκαιρίες.

Μας είπατε για τα Πρότυπα σχολεία. Ξέρετε, τα ιστορικά Πρότυπα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν. Εμείς θέλουμε να δώσουμε το βάρος στα Πειραματικά. Είναι αλήθεια. Όμως, εγώ δεν γνωρίζω πουθενά στον κόσμο, σε καμμία εκπαιδευτική μεθοδολογία, να υπάρχει ταύτιση του Πρότυπου με το Πειραματικό, κάτι το οποίο έκανε η κ. Διαμαντοπούλου, την οποία εξήρατε πριν από λίγο.

Υπάρχουν τα πρότυπα. Τα ιστορικά Πρότυπα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν. Όμως, θέλουμε να ρίξουμε το βάρος στα Πειραματικά -όπως με επιτυχία έγινε στην Ελλάδα την δεκαετία του ’80 που ξορκίζετε- όπου δοκιμάζονται νέες εκπαιδευτικές μέθοδοι σε μαθητές με διάφορες και διαφορετικές ικανότητες, προκειμένου μετά να εφαρμοστούν και στο σύνολο της εκπαίδευσης. Και γι’ αυτό στα Πειραματικά σχολεία δεν πρέπει να πηγαίνουν μόνο μαθητές του είκοσι, αλλά από όλο το φάσμα.

Μας λέτε ότι υποβαθμίσαμε το Ολοήμερο σχολείο. Μα, πώς το κάναμε αυτό; Αφού τώρα -και για πρώτη φορά- όλα τα Δημοτικά μπορούν να λειτουργήσουν ως Ολοήμερα και όλα τα παιδιά να πάνε σε αυτά. Ξέρετε ότι μέχρι πέρυσι υπήρχαν σχολεία που δεν έκαναν Αγγλικά και Πληροφορική από την Α’ Δημοτικού, και πως τώρα κάνουν όλα τα παιδιά στα δημόσια Δημοτικά σχολεία της χώρας μας από την Α’ Δημοτικού Αγγλικά και Πληροφορική; Αυτό ακριβώς θα καταργήσετε, όταν λέτε ότι θα έλθετε και θα καταργήσετε όλα αυτά που κάναμε εμείς στην εκπαίδευση;

Τις ώρες τις μειώσαμε όχι επειδή είμαστε με τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, όπως επιχειρηματολογήσατε, αλλά επειδή είναι παιδαγωγική επιστημονική άποψη το ότι τα παιδιά του Δημοτικού δεν μπορούν να αποδώσουν με τόσο βαρύ πρόγραμμα, τόσες πολλές ώρες. Και αυτό δεν είναι δική μας θέση. Είναι πάγια θέση των εκπαιδευτικών.

Μας λέτε πως οι αλλαγές στο Γυμνάσιο έγιναν χωρίς διάλογο. Βεβαίως, αν είχατε παραμείνει στην Επιτροπή Μορφωτικών, θα ξέρατε αν έγινε ή δεν έγινε διάλογος. Μάλλον γι’ αυτό το λέτε. Όμως, πείτε μας για το περιεχόμενο. Αφήστε το αν έγινε διάλογος. Πείτε μας, διαφωνείτε με τις αλλαγές στο Γυμνάσιο; Πείτε καθαρά στην ελληνική οικογένεια πως εσείς είσαστε ικανοποιημένος με το εξετασιοκεντρικό Γυμνάσιο και θέλετε έτσι να παραμείνει και ό,τι αλλαγές γίνονται για να καταργηθεί αυτό το Γυμνάσιο - εξεταστικό κέντρο, θα τις αλλάξετε και θα γυρίσουμε ξανά πίσω.

Μας λέτε για τις αλλαγές που κάναμε πέρυσι στο Λύκειο. Μάλιστα. Εσάς δεν σας έφθαναν οι πανελλήνιες εξετάσεις και η ζημιά που έχουν κάνει στο σχολείο, αλλά είχατε ψηφίσει να δίνουν τα παιδιά πανελλήνιες και στην Α’ Λυκείου ακόμα και να πληρώνουν οι γονείς φροντιστήρια και να εξοντώνεται η εφηβεία των παιδιών και τα παιδιά να λειτουργούν σαν ρομπότ που δίνουν εξετάσεις. Ε, αυτά εμείς τα καταργήσαμε και γι’ αυτά είμαστε περήφανοι.

Επίσης, μας είπατε πως νομοθετήσαμε να μην μπορεί να γίνει απόλυση στα ιδιωτικά σχολεία και άρα, να μην μπορεί να επιλέξει ο σχολάρχης το προσωπικό και κάποιος που δεν κάνει καλά τη δουλειά του, δεν είναι καλός εκπαιδευτικός, να μην μπορεί να αντικατασταθεί. Δεν είναι ακριβές, κύριε Μητσοτάκη. Δεν πρέπει να είστε καλά ενημερωμένος.

Εμείς, αυτό που κάναμε ήταν να επαναφέρουμε αυτό που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην αρχή της Μεταπολίτευσης. Να μην μπορεί να γίνει απόλυση χωρίς τεκμηρίωση σε υπηρεσιακό συμβούλιο. Και ξέρετε γιατί; Ακριβώς επειδή οι εκπαιδευτικοί επιτελούν δημόσιο λειτούργημα. Δίνουν απολυτήρια και άρα πρέπει να διασφαλίζεται πως είναι ανεπηρέαστοι από πιέσεις. Δεν είναι απλά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί. Είναι και εργαζόμενοι και λειτουργοί.

O αείμνηστος Ράλλης ως Υπουργός Παιδείας, που το είχε θεσπίσει αυτό, ήταν σοβιετικός όπως εμείς που μας κατηγορείτε τώρα; Θα τρίζουν τα κόκαλά του.

Μας είπατε για την αξιολόγηση. Εμείς ετοιμάζουμε έναν συνολικό νόμο για την αξιολόγηση στο δημόσιο. Αλλά για να δούμε τι εννοείτε εσείς όταν μιλάτε για αξιολόγηση και να δούμε μήπως εννοείτε το ίδιο και στα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς, διότι αυτό το οποίο εσείς φέρατε ως Υπουργός δεν ήταν ακριβώς αξιολόγηση, αλλά ένας νόμος για να διευκολύνετε τις απολύσεις, γιατί εσείς ορίζατε με νόμο πως μόνο το 10% μπορεί να αριστεύει. Πριν από λίγο μας είπατε ότι άριστος είναι όποιος προσπαθεί. Δεν μπορούν να προσπαθούν και να τα καταφέρουν περισσότεροι από το 10%; Στο νόμο που εσείς ορίσατε μάς είπατε ότι το 15% υποχρεωτικά κατατάσσεται στην κατώτατη, στη χαμηλότερη κλίμακα, προφανώς για να απολύονται.

Λοιπόν, εσείς δεν θέλατε αξιολόγηση, θέλατε δικαιολογία για απολύσεις. Η αξιολόγηση είναι άλλο πράγμα από αυτό που εσείς εννοείτε. Κανείς δεν είναι αντίθετος στην έννοια της αξιολόγησης, αλλά πρέπει να δούμε με ποιους όρους και με ποιες προϋποθέσεις και ιδίως σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, διότι επαναλαμβάνω ότι δεν είναι απλά εργαζόμενοι, αλλά είναι εργαζόμενοι και ταυτόχρονα λειτουργοί.

Για τα μεταπτυχιακά εκφράσατε δυσαρέσκεια γιατί να είναι χαμηλά τα δίδακτρα. Υπάρχουν μεταπτυχιακά των δέκα και των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ. Ο ένας τρόπος να τα δει κανείς αυτά είναι να πει πως υπάρχει ζήτηση που τα κρατάει σε λειτουργία, άρα μια χαρά. Ο άλλος είναι να πει πως η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, ειδικά στις μέρες μας, στις μέρες της κρίσης, αποκλείεται εξαιτίας αυτών των υψηλών διδάκτρων από υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα για το οποίο πληρώνει φόρους.

Όχι, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη. Δεν πρέπει να αποφασίζει μόνο η αγορά για το τι μεταπτυχιακά θα γίνονται. Εμείς επιχειρήσαμε να βάλουμε μια τάξη στο τοπίο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και μια χαρά μπορούν να αποφασίζουν τα ιδρύματα και τα τμήματα τι μεταπτυχιακά θα κάνουν.

Δεν ξέρω αν σας έχουν ενημερώσει σωστά ή αν διαβάσατε τον νόμο. Εμείς λέμε απλώς ότι το Υπουργείο στο τέλος θα κάνει έλεγχο νομιμότητας για να δει αν δικαιολογούνται όντως τα ποσά που ζητούν από τους φοιτητές για μεταπτυχιακά προγράμματα. Τι πρόβλημα έχετε με αυτό; Είστε κατά της διαφάνειας ή ενδεχομένως από αυτό που κάναμε εμείς ενοχλούνται κάποιοι μεγαλοκαθηγητάδες που πλούτιζαν από τα μεταπτυχιακά προγράμματα και εξ ονόματός τους τώρα θέλετε εδώ να μιλήσετε;

Για τα Θρησκευτικά άκουσα την κριτική σας για τις διαδικασίες. Ελπίζω να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γνωρίζατε ότι εδώ και τρία χρόνια γίνεται μια διαδικασία ουσιαστικού διαλόγου στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στο ΙΕΠ, και ταυτόχρονα δοκιμαστικά τα προγράμματα αυτά έχουν πάει σε μια σειρά από σχολεία. Ο διάλογος φυσικά, όπως είπα και στην ομιλία μου, θα συνεχιστεί και το τελευταίο που θα ήθελε κανείς να κάνει είναι μια σύγκρουση με την Εκκλησία. Αντιθέτως, είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε τις απόψεις και να συνθέσουμε. Όποιες παρατηρήσεις υπάρχουν στο τέλος της διαδικασίας φέτος που θα γίνει αξιολόγηση του μαθήματος, θα ενσωματωθούν πριν υπάρξει σύγγραμμα.

Δεν σας άκουσα, όμως, να μιλάτε με ευκρίνεια για κάτι. Σ’ όλα τα άλλα, στα της παιδείας, ήσασταν ευκρινής, ομολογώ. Σ’ αυτό όχι και τόσο. Για την «ταμπακιέρα» να μας πείτε.

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στα αναλυτικά προγράμματα, ώστε να φύγουμε από το μάθημα ομολογίας πίστης και να πάμε σ’ ένα μάθημα το οποίο θα έχει μια ευρύτερη οπτική;

Μας είπατε πως θέλετε λύκεια που να συνεργάζονται με επιχειρήσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση. Μα εσείς –εννοώ το κόμμα σας- ως κυβέρνηση διαλύσατε την επαγγελματική εκπαίδευση. Βγάλατε καθηγητές σε διαθεσιμότητα, καταργήσατε τις δημοφιλείς ειδικότητες των ΕΠΑΛ. Και όλα αυτά γιατί; Για να έχουν πελατεία τα ΙΕΚ, κύριε Μητσοτάκη.

Εμείς τα επαναφέραμε αυτά. Εμείς θεσπίσαμε πλαίσιο για να είναι εγγυημένα τα εργασιακά δικαιώματα των παιδιών που κάνουν πρακτική άσκηση. Και θέλουμε να στρέφονται και προς την επαγγελματική εκπαίδευση τα παιδιά, αλλά όχι από ηττοπάθεια, ότι δεν μπορούν να γίνουν άριστοι και για αυτό πάνε εκεί, αλλά επειδή θα έχουν επιλογή να πάνε εκεί. Και θέλουμε, εάν αργότερα το αποφασίσουν, αφού τελειώσουν το επαγγελματικό λύκειο, να μπορούν να δώσουν εξετάσεις για το πανεπιστήμιο. Για αυτό, θεσπίσαμε αυτήν τη δυνατότητα, ενώ εσείς την είχατε καταργήσει.

Τέλος, είπατε πως θέλετε σύνδεση της Εκπαίδευσης με την αγορά και πως υπάρχει ένα χάσμα δεξιοτήτων, δηλαδή πως η αγορά ζητά δεξιότητες που τα πανεπιστήμια δεν τις προσφέρουν. Αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη, σε ποια χώρα ζείτε; Αυτό είναι σήμερα το πρόβλημα της ανεργίας; Αυτό είναι το πρόβλημα και όχι ότι τα παιδιά πάνε με το πτυχίο στο χέρι και μεταπτυχιακά, υπερκαταρτισμένοι, να πιάσουν μια δουλειά και τους λένε ότι «είστε υπερκαταρτισμένοι και δεν μπορούμε να δώσουμε τόσο όσα αντιστοιχούν στα πτυχία σας»; Αυτό είναι το πρόβλημα, που αναγκάζονται να κρύβουν τα πτυχία τους για να βρουν δουλειά; Και αν ήταν αυτό το πρόβλημα, τότε γιατί οι πτυχιούχοι των ελληνικών πανεπιστημίων βρίσκουν δουλειά στο εξωτερικό;

Αν υπάρχει αναντιστοιχία δεξιοτήτων και αγοράς, αυτό δεν οφείλεται στην κακή κατάσταση των πανεπιστημίων, οφείλεται στην κακή κατάσταση της αγοράς. Και για να αλλάξει αυτό, πρέπει να δουλέψουμε με έμφαση στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, που τώρα την ενισχύουμε όσο ποτέ άλλοτε, πράγμα το οποίο δεν κάνατε ποτέ εσείς.

Το 2015, τη χρονιά της μεγάλης κρίσης, φτάσαμε στο 1% του ΑΕΠ για την έρευνα και φτιάχνουμε ειδικό ταμείο για στήριξη επιχειρήσεων έντασης γνώσης, πράγματα που εσείς ποτέ δεν υλοποιήσατε, ποτέ δεν θελήσατε, δεν σκεφτήκατε καν να εφαρμόσετε και ας μιλάτε σε όλους τους τόνους για τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θέλω να κλείσω με ένα σχόλιο και αυτό το σχόλιο έχει να κάνει με τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης περί προσωπικών βιωμάτων. Πράγματι, είμαστε όλοι προϊόν των βιωμάτων μας, της πορείας μας, της προσωπικής μας ιστορίας και καταγωγής. Εγώ, κύριε Μητσοτάκη, είμαι υπερήφανος για τη δική μου πορεία. Διότι ήταν τιμή μου να συμμετέχω σε κάποιες από τις εξάρσεις, τις σημαντικές εκλάμψεις του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος στον τόπο μας. Γιατί το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, το νεολαιίστικο κίνημα στον τόπο μας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.

Είχα τη δυνατότητα να συμμετάσχω στους μαθητικούς αγώνες του ’90-’91 ενάντια σε έναν αυταρχικό και οπισθοδρομικό, αντιεκπαιδευτικό νόμο τότε της Κυβέρνησης του πατέρα σας, όπως ήταν τιμή μου να συμμετέχω και στο φοιτητικό κίνημα, βεβαίως σε μια εποχή παρακμής του κινήματος και του ρόλου των φοιτητικών συλλόγων.

Αλλά αυτοί οι αγώνες, οι κοινωνικοί αγώνες, οι συλλογικοί αγώνες είναι αγώνες που πήγαν την κοινωνία μπροστά, διασφάλισαν και κατοχύρωσαν δικαιώματα, υπερασπίστηκαν τη δημόσια παιδεία, τη δωρεάν παιδεία, την ίδια τη δημοκρατία.

Κύριε Μητσοτάκη, ξέρετε κάτι; Το βασικό σας πρόβλημα, όταν μιλάτε για την εκπαίδευση, παρότι κατηγορείτε εμένα για τα δικά μου προσωπικά βιώματα, μάλλον είναι τα δικά σας βιώματα. Διότι μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική δεν είχατε περάσει ούτε απ’ έξω από δημόσιο σχολείο και δημόσιο πανεπιστήμιο και δεν μπορείτε να τα υπερασπιστείτε. Δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τη δημόσια παιδεία, παρά μονάχα την ιδιωτική.

 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)