to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:30 | 27.02.2020

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Αποκλειστικός υπεύθυνος για το χάος ο κ. Μητσοτάκης (βίντεο)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η κυβέρνηση έχει οδηγήσει το προσφυγικό σε πλήρες αδιέξοδο ενώ, σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας, υπογράμμισε πως αποδεικνύεται η πιο ανίκανη κυβέρνηση να προασπίσει την ασφάλεια των πολιτών


Την κύρια ευθύνη για το γενικευμένο μπάχαλο των τελευταίων ημερών με τις εικόνες χάους στα νησιά την έχει ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε το μεσημέρι της Πέμπτης 27/2, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την ομιλία του στη συζήτηση για το ασφαλιστικό, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση έχει οδηγήσει το προσφυγικό σε πλήρες αδιέξοδο ενώ, σε ό,τια αφορά το θέμα της ασφάλειας, υπογράμμισε πως αποδεικνύεται η πιο ανίκανη κυβέρνηση να προασπίσει την ασφάλεια των πολιτών.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως φέρνει μειώσεις στις συντάξεις, αυξήσεις στις εισφορές και καταργεί τη 13η σύνταξη. Αυτό είναι το τέταρτο μνημόνιο στο συνταξιοδοτικό και στο ασφαλιστικό, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. 

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης πρέπει να παραιτηθεί

«Πού είναι ο κ. Χρυσοχοίδης να μας μιλήσει για τη τάξη και την ασφάλεια και για το υψηλό φρόνημα των αστυνομικών; Πού είναι να απολογηθεί για αυτή την άθλια εικόνα του ξυλοδαρμού αστυνομικών από πολίτες μέσα στα δωμάτιά τους;», αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «Ο κ. Χρυσοχοΐδης, που έχει οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη γενικευμένη εικόνα ανασφάλειας, θα έχει την ευθιξία να υποβάλει τη παραίτησή του ή όχι;».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ο υπεύθυνος για τη μετατροπή της χώρας σε "Φαρ Ουέστ" είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός: Τη βασική ευθύνη για αυτό το μπάχαλο δεν την έχουν οι υπουργοί αλλά την έχει ένας και μόνον ένας. Ο πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, τόνισε πως η τακτική του... κρυφτού των υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι γενικευμένη: Πού είναι οι υπουργοί της κυβέρνησης; Γιατί τους κρύβετε; Τα έκανε μπάχαλο ο Αυγενάκης στο ποδόσφαιρό, τον κρύβατε τον Αυγενάκη από τη Βουλή. Τον κρατάγατε όμως υπουργό. Τα έκανε μπάχαλο ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί σας συντονιστές στο προσφυγικό, τους αλλάζατε σαν τα πουκάμισα, τους κρατάγατε όμως υπουργούς. Πού είναι τώρα ο κ. Μηταράκης και ο κ. Κουμουτσάκος; Φλέγεται η Λέσβος και η Χίος.

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση με τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Κ. Μουτζούρη, ο Αλ. Τσίπρας αναρωτήθηκε: Μα μέχρι προχθές εσείς δε πανηγυρίζατε για την εκλογή του; Εσείς δεν λέγατε ότι βάφτηκε ο χάρτης μπλε; Δεν λέγατε ότι κερδίσατε 12 στις 13 περιφέρειες, όλες με την εξαίρεση της Κρήτης; Ο κ. Μητσοτάκης δεν τα έλεγε αυτά;

Σκληρά νεοφιλελεύθερο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Τόσο καιρό μας λέγατε ότι θα φέρετε αυξήσεις στις συντάξεις, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας σχολιάζοντας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Και συνέχισε: Το πίστεψαν και οι συνταξιούχοι που παρακολουθούσαν από τις τηλεοράσεις. Πού είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις; Εσείς έχετε προβλέψει συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη μικρότερη κατά 200 εκ.  το τρέχον έτος. Πώς γίνεται να δίνετε αυξήσεις δίνοντας λιγότερα; Εσείς νομοθετείτε μνημόνια μετά το τέλος των μνημονίων. Αυτό κάνετε. Η πολιτική σας είναι ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού.

Καταργείται η 13η σύνταξη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την υποκρισία της ΝΔ, σημειώνοντας πως πέρυσι ψηφίσατε το νομοσχέδιο που φέραμε εμείς στη Βουλή για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, ως μόνιμο μέτρο.

Και πρόσθεσε: Και για να είμαστε ακριβείς, ήταν μια ολόκληρη σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, και όσο ανέβαινε η κλίμακα ήταν αναλογική, σύμφωνα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε υπερψηφίσει το μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ: Επιδιώξατε τότε να στρέψετε εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσους δεν έλαβαν ολόκληρη τη σύνταξη αυτή. «Ψευτιά, προεκλογικό φιλοδώρημα.» την αποκαλέσατε. Την ψηφίσατε βέβαια. Και παράλληλα εξαγγείλατε τότε την διατήρησή της για να μην δυσαρεστήσετε τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Και συμπλήρωσε: Και σήμερα τη καταργείτε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Δεν υπήρξε ποτέ, μας λέτε.

Αύξηση των εισφορών για την πλειοψηφία

Για το θέμα των εισφορών, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι εισάγετε την αποσύνδεση των εισφορών από το πραγματικό εισόδημα.

Και πρόσθεσε: Άρα ανεξαρτήτως εισοδήματος θα υπολογίζονται οι εισφορές. Έχοντες και μη έχοντες στο ίδιο τσουβάλι. Οι εισφορές αυξάνονται για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Η αύξηση θα είναι της τάξης του 20%., δηλαδή 35 ευρώ το μήνα ή 420 ευρώ το έτος συνολικά. Η κατώτατη εισφορά από 185 ευρώ σκαρφαλώνει στα 220 ευρώ.

«Να οδηγήσουμε στην έξοδο την κυβέρνηση της οπισθοδρόμησης και του αυταρχισμού»

Καταλήγοντας, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως στο τέλος της μέρας, ο κόσμος της εργασίας, η νεολαία, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, η μεσαία τάξη, με δημοκρατικά αντανακλαστικά συγκροτούν την προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία που θα οδηγήσει στην έξοδο μια ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνησης της οπισθοδρόμησης και του αυταρχισμού. Και κατέληξε: Και σε διέξοδο προοδευτικό και δημοκρατικό τον τόπο και τον λαό.

Αναλυτικά η oμιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή:

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σήμερα συζητάμε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, με όσα συμβαίνουν γύρω μας τις τελευταίες μέρες, η έννοια της ασφάλειας, στην ευρύτερη, όμως, διάστασή της, καθίσταται κρίσιμη και ουσιαστική, καθίσταται και το μεγάλο ζητούμενο για κάθε Έλληνα πολίτη.

Κι αν δεν κάνω λάθος, κυρίες και κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, εσείς ήσασταν που υποτίθεται ότι θα φέρνατε στη χώρα την τάξη και την ασφάλεια. Αυτό λέγατε. Όμως, σήμερα έχετε οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα του χάους και σε μία κατάσταση γενικευμένης ανασφάλειας, με τις ιδεοληπτικές εμμονές σας, με τον αυταρχισμό και την αλαζονεία σας και με την πρωτοφανή διαχειριστική σας ανικανότητα. Παράγετε περισσότερη ανασφάλεια και φόβο από όση μπορεί ο μέσος Έλληνας πολίτης να καταναλώσει.

Έχετε, βεβαίως, θυσιάσει τα πάντα στον βωμό της επικοινωνίας. Νομίζετε ότι μπορεί κανείς να κυβερνά μία χώρα κι έναν λαό χωρίς σχέδιο για τα μείζονα προβλήματα, παρά μονάχα με αλαζονεία και αυταρχισμό, αρκεί να έχει καλό επικοινωνιακό επιτελείο και στήριξη από τα μέσα ενημέρωσης.

Προεκλογικά, πέρα από το ότι είχατε κάνει κεντρικό θέμα το θέμα της ασφάλειας, ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός και Αρχηγός της Αντιπολίτευσης τότε με είχε φέρει τρεις φορές στη Βουλή -σε επίκαιρες ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό- για το θέμα της ασφάλειας. Και εντέλει, στους επτά αυτούς μήνες που κυβερνάτε, αποδεικνύεστε και αναδεικνύεστε η πιο ανίκανη κυβέρνηση να προασπίσει την ασφάλεια των πολιτών.

Προσλάβατε χίλιους πεντακόσιους ειδικούς φρουρούς με fast track διαδικασίες και, βεβαίως, χωρίς να τους περάσετε καμία εκπαίδευση. Τους δώσατε, όμως, όπλα να κυκλοφορούν στους δρόμους. Γιατί; Μα, για να δείξετε στους πολίτες ότι αυξάνονται οι αστυνομικοί στους δρόμους και οι περιπολίες. Πολύ ωραία! Και κοντεύουμε τώρα να θρηνήσουμε θύματα. Από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα μέχρι στιγμής! Πώς δίνεις όπλο σε ανεκπαίδευτους ανθρώπους να βγαίνουν στο δρόμο; Τη μία χτυπήθηκαν από μπράβους της νύχτας και απώλεσαν το υπηρεσιακό τους όπλο. Την άλλη ένας αστυνομικός με πολιτικά βρέθηκε μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο με το όπλο παρατεταμένο, να απειλεί να το χρησιμοποιήσει απέναντι σε φοιτητές. Προχθές ένας άλλος το χρησιμοποίησε απέναντι σε πολίτη. Τον πυροβόλησε. Πυροβόλησε το αυτοκίνητό του, επειδή, λέει, διαπληκτίστηκαν στο δρόμο.

Είναι αυτή σοβαρή πολιτική για την ασφάλεια; Πιστεύετε ότι μπορεί να αισθάνεται ασφαλής ο Έλληνας πολίτης, βλέποντας όλα αυτά τα περιστατικά; Έχετε μετατρέψει τη χώρα σε farwest. Και για να ολοκληρώσετε το σκηνικό της γενικευμένης ανασφάλειας και της γενικευμένης σύγκρουσης, οργανώσατε προχθές απόβαση των ΜΑΤ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Και γινόμαστε τα τελευταία 24ωρα μάρτυρες πρωτοφανών σκηνών βίας και συγκρούσεων πολεμικής έντασης, ανεξέλεγκτης και επικίνδυνης βίας.

Είστε με τα καλά σας; Τι είναι αυτά τα πράγματα; Τι ακριβώς κάνετε;

Ποιος έχει την ευθύνη για αυτή την εικόνα, την εικόνα του εμφύλιου διχασμού; Ποιος έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να σπάνε τα αυτοκίνητα των πολιτών που διαμαρτύρονται; Ποιος έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να υβρίζουν τους κατοίκους των νησιών που διαμαρτύρονται και να τους λένε τουρκόσπορους;

Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για αυτά που γίνονται; Θα αναλάβει έστω ένας από εσάς -είτε η πολιτική ηγεσία, είτε η φυσική ηγεσία- την ευθύνη για αυτή την αθλιότητα; Νομίζετε, άραγε, ότι με τη βία και τον αυταρχισμό μπορείτε να λύνετε προβλήματα; Μήπως νομίζετε ότι στην εποχή του διαδικτύου και της ταχύτητας της επικοινωνίας θα καταφέρετε να κρύψετε από τον ελληνικό λαό αυτές τις εικόνες της ντροπής, με αποφάσεις της ντροπής, όπως αυτή που έλαβε η απευθείας υπαγόμενη στο Μαξίμου Διοίκηση της ΕΡΤ, που απαγόρευσε στους δημοσιογράφους των περιφερειακών σταθμών να ανεβάζουν τοπικές ειδήσεις αν αυτές πρώτα δεν ελεγχθούν από τα κεντρικά στην Αθήνα;

Τι είναι αυτά τα πράγματα; Θα δώσετε εξηγήσεις για αυτά, κύριε Γεραπετρίτη, που σας βλέπω εδώ, ως Υπουργός Επικρατείας, μιας και ο Πρωθυπουργός δεν τολμά να έρθει σήμερα στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις;

Αυτά δεν γινόντουσαν ούτε στην εποχή της ΥΕΝΕΔ!

Και τι νομίζετε ότι θα καταφέρετε με αυτό τον τρόπο; Πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να κρύψετε την αλήθεια; Δεν κρύβεται η αλήθεια. Όσο κι αν θέλετε να ελέγξετε την ενημέρωση, όσο κι αν προσπαθείτε και στα ιδιωτικά μέσα και στη δημόσια τηλεόραση να ελέγξετε τις ειδήσεις, οι εικόνες είναι αδιάψευστες.

Βλέπω ότι τα βάζετε τώρα με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου. Μα, μέχρι προχθές εσείς δεν ήσασταν που πανηγυρίζατε για την εκλογή του; Εσείς δεν λέγατε ότι βάφτηκε ο χάρτης της Ελλάδας μπλε;

Δεν λέγατε ότι κερδίσατε δώδεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες, ότι όλες τις κερδίσατε με εξαίρεση την Κρήτη;

Ο κ. Μητσοτάκης δεν τα έλεγε αυτά; Δεν πανηγύριζε για την εκλογή του κ. Μουτζούρη; Τώρα τι μας λέτε; Τώρα αυτός είναι το πρόβλημα; Ο δικός σας άνθρωπος;

Θα αναλάβει, λοιπόν, κανείς την ευθύνη για αυτές τις άθλιες εικόνες; Και ειλικρινά εγώ θεωρώ ότι αυτή η εικόνα δεν σας τιμά σήμερα εδώ. Δεν σας τιμά. Αναφέρομαι στον κύριο Γεραπετρίτη, αλλά, προς τιμήν του, είναι εδώ. Πού είναι όλοι οι υπόλοιποι που έχουν την ευθύνη; Πού κρύβονται; Μα, είναι πάγια τακτική σας αυτή: Οι υπεύθυνοι Υπουργοί να το βάζουν στα πόδια, να κρύβονται. Γιατί τους κρύβετε;

Τα έκανε μπάχαλο προχθές ο κ. Αυγενάκης στα θέματα του αθλητισμού, στο ποδόσφαιρο. Τον κρύβατε τον κ. Αυγενάκη από τη Βουλή. Τον κρατήσατε, όμως. Αναλάβατε εσείς όλη την ευθύνη και τον κρατάτε Υφυπουργό, να έρχεται να παίρνει μέρος στις φωτογραφίες. Τα έκανε μπάχαλο ο ένας μετά τον άλλον, όλοι οι συντονιστές Υπουργοί και Υφυπουργοί που δώσατε ανάθεση να διαχειριστούν το προσφυγικό. Τους αλλάξατε όλους, όπως αλλάζουν τα πουκάμισα. Τους κρατάτε, όμως, Υπουργούς. Τους κρύβετε, όμως. Δεν έρχονται εδώ να αναλάβουν την ευθύνη. Πού είναι σήμερα ο κ. Μηταράκης και ο κ. Κουμουτσάκος; Φλέγεται η Λέσβος και η Χίος. Πού είναι; Πού κρύβονται; Πού είναι ο κ. Χρυσοχοΐδης να μας μιλήσει για την τάξη και την ασφάλεια και για το υψηλό φρόνημα των αστυνομικών;

Πού είναι να μας μιλήσει που όταν έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν άλλαζε η κυβέρνηση, θυμάστε τι έλεγε στους αστυνομικούς; «Τώρα πια δεν θα ντρέπεστε. Τώρα πια θα είστε με ψηλά το κεφάλι». Πού είναι να απολογηθεί για αυτήν την άθλια εικόνα του ξυλοδαρμού αστυνομικών από πολίτες μέσα στα δωμάτιά τους; Γι’ αυτήν την άθλια εικόνα ντροπής για την Ελληνική Αστυνομία;

Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για αυτές τις εικόνες; Θα έχει κανείς την ευθιξία, έστω την ευθιξία, να υποβάλλει την παραίτησή του γι’ αυτές τις εικόνες που βλέπουμε αυτές τις τρεις μέρες στους δέκτες της τηλεόρασής μας και των ηλεκτρονικών μας υπολογιστών -γιατί τα περισσότερα από κει τα βλέπουμε, είναι η αλήθεια;

Εγώ δεν λέω, μην την κάνετε δεκτή την παραίτηση. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, που έχει οδηγήσει τη χώρα σε αυτήν τη γενικευμένη εικόνα ανασφάλειας, θα έχει την ευθιξία να υποβάλει την παραίτησή του ή όχι; Γιατί αν όχι, τότε, έρχεστε στα λόγια μας, ότι τη βασική ευθύνη γι’ αυτό το μπάχαλο δεν την έχουν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, αλλά την έχει ένας και μόνο ένας, ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης. Αυτός είναι ο υπεύθυνος για αυτήν την εικόνα του διχασμού, την εμφυλιοπολεμική, την εικόνα του μπάχαλου και του χάους.

Και την έχει την ευθύνη διότι με την αλαζονεία και την ανικανότητά του να διαχειριστεί μία κρίση, που ήξερε ότι υπάρχει -δεν γεννήθηκε μετεκλογικά η κρίση η προσφυγική- έχει διχάσει τον ελληνικό λαό. Αλαζονεία, ανικανότητα και θα προσθέσω κι έναν ακόμα χαρακτηρισμό, ανευθυνότητα. Την ώρα που έπρεπε να πρυτανεύει η εθνική ομοψυχία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, εσείς μετατρέπετε τα ακριτικά νησιά μας του βορειοανατολικού Αιγαίου σε πεδία εμφύλιας σύρραξης.

Χθες είχαμε για μία ακόμη φορά ρεκόρ παραβιάσεων και υπερπτήσεων στο Αιγαίο. Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν το έπαιξαν τα κανάλια, δεν συνέβη. Συνέβη. Την ώρα, λοιπόν, που η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει τα όρια, εσείς τι κάνετε; Εσείς οδηγείτε τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου στο χάος. Ε, αυτό δεν είναι απλά ανικανότητα, δεν είναι απλά ανοησία, αυτό είναι ανευθυνότητα, είναι εθνική ανευθυνότητα και σας καλώ άμεσα, τώρα, να ανακρούσετε πρύμναν, να αλλάξετε τακτική, είναι επικίνδυνο αυτό που κάνατε.

Μετά από απίστευτες παλινωδίες επτά μηνών στο προσφυγικό, πού ακριβώς καταλήξατε; Καταλήξατε να θυσιάσετε τα νησιά και να τα βυθίσετε στο χάος, μη τυχόν και μεταφέρετε το πρόβλημα στην υπόλοιπη επικράτεια. Είναι λογική αυτή; Να θυσιάσετε, δηλαδή, έναν μόνο από τους δώδεκα δικούς σας περιφερειάρχες για να μη σας γκρινιάζουν οι υπόλοιποι έντεκα. Αυτό κάνετε. Και νομοθετήσατε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ ήταν ανοιχτή η Βουλή. Δεν είχατε καν το θάρρος να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη της επίταξης ιδιοκτησίας εδώ στη Βουλή. Δεν θέλατε να το συζητήσουμε. Γιατί; Γιατί προφανώς φοβηθήκατε ότι θα είχατε διαρροές για άλλη μία φορά και δεν θα περνούσε.

Η ευθύνη λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι –επαναλαμβάνω- ανήκει εξ ολοκλήρου -και εφόσον κάνεις Υπουργός δεν έχει την ευθιξία της παραίτησης- στον Πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη. Και οφείλει να έρθει εδώ στη Βουλή και να την αναλάβει, να έχει τα κότσια να έρθει εδώ στη Βουλή και να την αναλάβει.

Εγώ, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, σας καλώ για ακόμη μια φορά να πάρετε πίσω αυτήν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της επίταξης, να απομακρύνετε τις δυνάμεις καταστολής, τα ΜΑΤ, από τα νησιά, να ανακαλέσετε τον σχεδιασμό δημιουργίας φυλακών για πρόσφυγες στα νησιά δίπλα στις ήδη υπεράριθμες δομές, να ανακαλέσετε και αυτήν την ρατσιστική αθλιότητα που εκστόμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι δήθεν το κάνετε αυτό για να προστατεύσετε τους κατοίκους των νησιών από τον κορωνοϊό. Είναι η απόλυτη ντροπή της Ευρώπης, της φιλελεύθερης Ευρώπης, αυτή η δήλωση. Είναι αθλιότητα αυτό που διέπραξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δείτε το ως ευκαιρία αυτό που σας λέω. Να σταματήσετε αυτούς τους σχεδιασμούς τους ανεύθυνους της καταστολής εις βάρος των κατοίκων των νησιών άμεσα. Και επειδή δεν είμαστε ίδιοι, επειδή εμάς δεν μας ενδιαφέρει προκειμένου να καταστραφείτε εσείς να διακινδυνεύσουμε να καταστραφεί η χώρα ολόκληρη, σας ξαναλέμε: Πάρτε πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τον αυταρχισμό και ελάτε να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην κατάρτιση ενός αναγκαίου εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Με όποιον τρόπο θέλετε. Κατ’ ιδίαν συνάντηση θέλει ο Πρωθυπουργός; Θα είμαι εκεί. Να συγκαλέσει συμβούλιο αρχηγών; Ό,τι θέλει. Αλλά πρώτα θα πάρει πίσω αυτήν την αδιέξοδη στρατηγική. Και βεβαίως μέσα από διάλογο να στηρίξουμε μια προσπάθεια. Είναι εθνικό θέμα, είναι κρίσιμο θέμα. Και να στηρίξουμε και την προσπάθεια στην Ευρώπη να διεκδικήσουμε να αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνου, διότι δεν μπορεί στην τελική ανάλυση -να το πω και πιο κατανοητά για όλους σας- να θες να διεκδικήσεις στην Ευρώπη αλληλεγγύη και στήριξη της Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή εσύ δεν δείχνεις αλληλεγγύη και στήριξη στους νησιώτες και στα νησιά. Το ίδιο ακριβώς που θες να διεκδικήσεις στην Ευρώπη, αυτήν τη στιγμή το κάνεις από την ανάποδη στα νησιά. Είναι δυνατόν; Είναι αδιανόητο αυτό το πράγμα.

Σταματήστε, λοιπόν, να θέτετε σε διακινδύνευση την κοινωνική και εθνική συνοχή πριν τα πράγματα γίνουν χειρότερα, και εμείς θα είμαστε εδώ. Αλλά, όσο συνεχίζετε αυτήν την αδιέξοδη πολιτική, να ξέρετε ότι θα μας βρείτε απέναντι.

Έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Κύριε Βρούτση, σας βλέπω πολύ χαρούμενο τώρα τελευταία. Νομίζω ότι έχετε την αίσθηση ότι φέρνετε μια μεγάλη μεταρρύθμιση, ότι είστε μεγάλος μεταρρυθμιστής. Στα καφενεία, όμως, που οι συνταξιούχοι μαζεύονται, μόλις θα δουν τι ακριβώς συμβαίνει στις συντάξεις τους, αυτό το οποίο θα πούνε -γιατί εκεί μιλάνε λαϊκά- είναι ότι μία τρύπα στο νερό κάνετε, όχι μεταρρύθμιση. Και το πρόβλημα για σας είναι ότι τους φουσκώσατε τα μυαλά, διότι παρακολουθούσαν οι άνθρωποι τις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές -εκεί όπου δεν χάνατε ευκαιρία να παρευρίσκεστε- και είχαν την αίσθηση ότι θα δουν αυξήσεις μεγάλες όλοι τους. Πού είναι λοιπόν οι αυξήσεις αυτές; Εσείς έχετε προβλέψει συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη για το 2020 μικρότερη κατά 200 εκατομμύρια ευρώ απ’ ό,τι το προηγούμενο έτος.

Πώς γίνεται, λοιπόν, να δίνετε αυξήσεις δίνοντας λιγότερα λεφτά; Αυτό πρέπει να το εξηγήστε διότι ούτε ο μάγος ΜάικΛαμάρ να ήσασταν δεν θα το καταφέρνατε αυτό.

Και ξέρετε κάτι; Αυτό δεν μπορεί να μείνει και για πολύ καιρό κρυφό από τον κόσμο. Ο συνταξιούχος νομίζετε ότι μπορεί να παραπλανηθεί με εικονικούς δείκτες και πίνακες τηλεοπτικών εκπομπών;

Εσείς, λοιπόν, αυτό που κάνετε τώρα, γι’ αυτό έχει ένα ενδιαφέρον, είναι ότι ουσιαστικά νομοθετείτε μνημονιακές πολιτικές μετά το τέλος των μνημονίων. Και είπα, νομίζω και στην προηγούμενη ομιλία μου στη Βουλή, ότι ο σκληρός πυρήνας της πολιτικής σας είναι ο πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού που ήταν και στα μνημόνια. Είναι η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, είναι η υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και η ενθάρρυνση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, που αποτελεί και βασική σας δέσμευση απέναντι στα εργοδοτικά συμφέροντα. Είναι οι αναιτιολόγητες και ομαδικές απολύσεις, που βρίσκονται στον ιδεολογικό σας πυρήνα. Είναι η υπαναχώρηση ακόμα και από την προεκλογική σας δέσμευση για αυτήν την έστω και ανεπαρκή, κατ’ εμάς, αύξηση του κατώτατου μισθού.

Και με το σημερινό νομοσχέδιο έρχεστε να διαψεύσετε και τις όποιες ελπίδες εσείς είχατε δημιουργήσει, βάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη και περνάτε από κάτω, των συνταξιούχων.

Θέλω να σας θυμίσω ότι πέρυσι την άνοιξη ψηφίσαμε το νομοσχέδιο - και το ψηφίσατε και εσείς-, που έφερνε τη 13η σύνταξη ως μόνιμο μέτρο. Και, για να είμαστε ακριβείς, ήταν μια ολόκληρη σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσο ανέβαινε η κλίμακα ήταν αναλογική, σύμφωνα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Και, για να ξέρουμε τι λέμε σε σχέση με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας που είχε αναπτύξει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική οικονομία άντεξε, όπως φάνηκε, και την αύξηση του κατώτατου μισθού, που λέγατε ότι δεν θα αντέξει, και την κατάργηση του υποκατώτατου, που λέγατε ότι δεν θα αντέξει, και την επιστροφή της μόνιμης 13ης σύνταξης σε αυτά τα επίπεδα που μπορούσαμε με προοπτική να αυξηθεί το ποσό και να γίνει ολόκληρη για όλους όσο θα καλυτερεύουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Τότε, λοιπόν, σας θυμίζω ότι, επιδιώξατε να στρέψετε εναντίον της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσους συνταξιούχους δεν έλαβαν ολόκληρη τη σύνταξη αυτή. Και τι δεν είπατε τότε! «Ψευτιά», είπατε. «Προεκλογικό φιλοδώρημα» είπατε. Και τι δεν είπατε, αλλά την ψηφίσατε, όμως, παρ’ όλα αυτά.

Και, παράλληλα, όχι μόνο την ψηφίσατε, αλλά εξαγγείλατε και τη διατήρησή της εφόσον εκλεγόσασταν για να μην δυσαρεστήσετε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Και πράγματι οι συνταξιούχοι και οι οικογένειές τους σε μεγάλο βαθμό, θα έλεγα, πίστεψαν τις προθέσεις σας. Ή, τουλάχιστον, πίστεψαν ότι θα την εισπράττουν αυτήν τη 13η σύνταξη, ανεξαρτήτως ποιο κόμμα θα βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Και σήμερα έρχεστε εδώ και σαν να μην συμβαίνει τίποτα, τι λέτε; «Δεν υπήρξε ποτέ αυτή η σύνταξη, ποτέ». Και αυτοί που πίστεψαν, που σας άκουγαν να λέτε «εφόσον την ψηφίσαμε θα τη διατηρήσουμε» -και υπάρχουν και οι δηλώσεις όλων σας; Τι θα γίνουν αυτοί που πίστεψαν; Ε, σε αυτούς που πίστεψαν, τους λέτε τώρα «ας πρόσεχαν».

Και δεν καταργείτε, όμως, μόνο τη 13η σύνταξη. Παίρνετε από τους χαμηλοσυνταξιούχους απ’ όπου αλλού βρείτε. Γιατί με αυτό το νομοσχέδιο όσο πιο χαμηλή θα είναι η σύνταξη τόσο πιο μεγάλο ψαλίδι θα πέφτει.

Στην αναλογιστική μελέτη που κατέθεσε ο κ. Βρούτσης προβλέπεται ότι η μέση ετήσια σύνταξη μετά την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα είναι μειωμένη σε σχέση με το ισχύον σύστημα. Και θα είναι μειωμένη για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Θα είναι μειωμένη κάθε χρόνο μέχρι το 2040. Αυτό προκύπτει από τα δικά σας στοιχεία, κύριε Βρούτση. Το καταθέτω κιόλας.

Πάμε παρακάτω. Λέτε στους συνταξιούχους ότι προβλέπεται αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης, για όσους από αυτούς έχουν από τριάντα μέχρι σαράντα έτη ασφάλισης. Και εδώ τους παραπλανάτε.

Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι το 2016, δεν θα δουν καμία διαφορά. Οι αυξήσεις που τους τάζετε θα είναι λογιστικές, καθώς η αύξηση αυτή δεν θα υπερβαίνει την προσωπική διαφορά με την οποία προστατεύθηκαν οι καταβαλλόμενες συντάξεις κατά τον επανυπολογισμό.

Αυτοί που θα δουν μια μικρή αύξηση, για να είμαι και απόλυτα δίκαιος, στην κύρια σύνταξη θα είναι μονάχα εβδομήντα χιλιάδες περίπου συνταξιούχοι από τα δυόμισι περίπου εκατομμύρια. Αλλά και αυτήν την αύξηση τους την έχετε πάρει εν μέρει από την άλλη τσέπη με την κατάργηση της 13ης σύνταξης.

Και ποιοι είναι εν τέλει αυτοί που θα πάρουν αυξήσεις 250 ευρώ, όπως διαβάζαμε στις εφημερίδες και ακούγαμε στα κανάλια; Εντέλει αυτοί θα είναι λίγα ενδεχομένως μεγαλοστελέχη πολυεθνικών, τραπεζών και ίσως κάποια από τα goldenboys που φτιάχνετε στους δημόσιους οργανισμούς. Και αυτό το λέω διότι δεν μπορούμε να βρούμε ποιοι άλλοι εργαζόμενοι με σαράντα χρόνια ασφάλισης, όπως απαιτείται, θα βγαίνουν στη σύνταξη έχοντας μέσο μισθό 3.500 ευρώ τον μήνα. Ξαναλέω, μέσος μισθός 3.500 ευρώ στην Ελλάδα της δεκαετούς κρίσης.

Με δυο λόγια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, κάνατε όλον αυτόν τον χαμό, βγήκατε καμιά πενηνταριά φορές σε πρωινές εκπομπές να δημιουργήσετε εικόνα ευφορίας στο σύνολο των συνταξιούχων, για να δώσετε τελικά αυξήσεις μονάχα στους λίγους που βγαίνουν στη σύνταξη με μέσο μισθό 3.500 ευρώ. Για αυτούς νομοθετείτε σήμερα.

Την ίδια στιγμή, όμως, αδικαιολόγητα και βίαια, για όσους έχουν ένσημα πάνω από σαράντα έτη έχουμε μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης. Το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης για αυτούς μειώνεται απότομα από το 2% στο 0,5%.

Και πάμε τώρα στις επικουρικές. Οι αυξήσεις αφορούν τις συντάξεις πριν από το 2016, για όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ. Στους οποίους, όμως, δίνετε αυξήσεις με το ένα χέρι και με το άλλο χέρι καταργώντας τη 13η σύνταξη τις παίρνετε.

Συνολικά, οκτακόσιες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν μία ολόκληρη σύνταξη να κάνει φτερά και ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες θα δουν την αναλογική σύνταξη που τους είχαμε δώσει εμείς να εξαφανίζεται.

Συμπέρασμα: Για πρώτη φορά στη νεότερη ελληνική ιστορία υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς την πίεση καμίας τρόικας και χωρίς κανένα δημοσιονομικό κίνδυνο εκτροχιασμού, κόβετε συντάξεις. Όλες τις προηγούμενες φορές υπήρχε δικαιολογία. Σήμερα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Είναι επιλογή σας. Κόβετε συντάξεις χωρίς μνημόνια, αλλά από ιδεολογία. Αυτό κάνετε με το σημερινό νομοσχέδιο.

Πάμε τώρα στο θέμα των εισφορών. Εδώ εισάγετε μία ακραία αδικία εις βάρος των κοινωνικά αδύναμων. Εισάγετε την αποσύνδεση των εισφορών από το πραγματικό εισόδημα. Άρα, ανεξαρτήτως εισοδήματος θα υπολογίζονται οι εισφορές. Δηλαδή, έχοντες και μη έχοντες όλοι στο ίδιο τσουβάλι.

Και τι συμβαίνει; Οι εισφορές αυξάνονται για το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Η αύξηση θα είναι της τάξης του 20%, δηλαδή 35 ευρώ τον μήνα ή 420 ευρώ τον χρόνο συνολικά. Η κατώτατη εισφορά από τα 185 ευρώ σκαρφαλώνει στα 220 ευρώ. Συνεπώς, και για να το πούμε σχηματικά, αυτός που λόγω εισοδήματος πλήρωνε τις χαμηλότερες εισφορές, τώρα θα πληρώσει παραπάνω και θα βρεθεί να πληρώνει τα ίδια με αυτόν που έχει πολλαπλάσια εισοδήματα.

Αυτό τώρα εσείς πώς το ονομάζετε; Κοινωνική δικαιοσύνη πάντως αυτό δεν το λες, ούτε δικαιοσύνη για όλους και ανάπτυξη για όλους –πώς το είπατε προεκλογικά;- το λες.

Αλλά, επαναλαμβάνω ότι αυτή είναι η ιδεολογία σας.

Και για να δούμε λίγο και τι κάνετε με την περιβόητη «μεσαία τάξη». Στους ελεύθερους επαγγελματίες δίνετε στο σύστημα εισφορών την πιο άδικη μορφή φορολογίας. Αυξάνετε τις εισφορές για τους εννιά στους δέκα, τους πιο αδύναμους από αυτούς. Και ταυτόχρονα εισάγετε τη λογική της άδικης έμμεσης φορολογίας, όπου φτωχοί και πλούσιοι πληρώνουν τα ίδια. Διαγράφετε κάθε έννοια δικαιοσύνης και αναδιανεμητικότητας και την έκπτωση στους λίγους και πλουσιότερους την πληρώνουν οι πολλοί φτωχότεροι. Την πληρώνουν όμως επίσης οι μισθωτοί, για τους οποίους ισχύει η αρχή να καταβάλλουν εισφορές ανάλογα με το εισόδημά τους. Το ίδιο ισχύει και για την πάγια εισφορά υγείας. Με δυο λόγια, στο να ανακαλύπτετε τρόπους διεύρυνσης των ανισοτήτων, πράγματι, είσαστε εξαιρετικοί. Σε αυτό θα πρέπει να σας δώσουμε συγχαρητήρια.

Με αυτό το νομοσχέδιο, λοιπόν, ευνοούνται τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Τα χαμηλά και τα μεσαία χάνουν. Και το ερώτημα, κύριε Βρούτση, είναι γιατί το επιλέγετε αυτό, ποιος είναι ο λόγος. Για άλλη μία φορά θα το πω, δεν θα κουραστώ. Ο λόγος είναι ότι αυτός είναι ο πυρήνας των ιδεών σας, αυτά πιστεύετε, αυτά πρεσβεύετε. Και είναι και η στρατηγική σας. Η απαξίωση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι στρατηγικός σας σχεδιασμός, το λέγαμε και προεκλογικά και μας θεωρούσαν κάποιοι υπερβολικούς. Και η απαξίωση αυτή έχει τους πολλούς να επιβαρύνονται άδικα.

Αλλά, ξέρετε κάτι, έχει και κάποιους να ωφελούνται. Δεν αδικούνται όλοι, κάποιοι είναι ωφελημένοι. Και στους ωφελημένους εμείς κατατάσσουμε τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Γιατί η ελάφρυνση από εισφορές στα υψηλά εισοδήματα ασφαλώς και ευνοεί τη δυνατότητα των λίγων να κατευθύνουν τα χρήματά τους στην ιδιωτική ασφάλιση.

Πέρυσι, τέτοιον καιρό, ο Αρχηγός σας εδώ στη Βουλή μιλούσε για τέταρτο μνημόνιο, τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε για πρώτη φορά μέτρα επεκτατικά και αποκατάστασης των αδικιών, υπέρ του κόσμου της εργασίας, των ελεύθερων επαγγελματιών, των συνταξιούχων, της μεσαίας τάξης. Αυτό που πάτε να κάνετε σήμερα, επιτρέψτε μου, είναι χειρότερο από αυτό που γινόταν την εποχή των μνημονίων. Πάλι εσείς τα κάνατε. Αλλά τότε εσείς τα κάνατε, έχοντας μια δικαιολογία, λέγοντας πως «είναι ο Τόμσεν, είναι η Λαγκάρντ, είναι η τρόικα, είναι οι δανειστές και με πιέζουν να επιβάλλω σκληρές μνημονιακές πολιτικές και να κόψω συντάξεις». Ε, λοιπόν, σήμερα κανείς δεν σας επιβάλλει και γι’ αυτόν τον λόγο είναι χειρότερο αυτό που κάνετε σήμερα.

Αλλά, για να απαντήσω και στα περί τετάρτου μνημονίου, που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης πέρυσι τέτοια εποχή, αν υπήρξε ποτέ -που δεν το θεωρώ κι απίθανο να υπήρξε- στα διεστραμμένα μυαλά κάποιων εκ των δανειστών μας η σκέψη η χώρα να συνεχίσει στο μνημονιακό μονοπάτι, παρά το ότι κατάφερε να κάνει τόσα πολλά, μεταρρυθμίσεις, να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, υπήρξε σε κάποιων το διεστραμμένο μυαλό. Κάποιοι πρότειναν μάλιστα και ως εθνική λύση την πιστοληπτική γραμμή και κάποιοι μιλάνε για τέταρτο μνημόνιο. Αν λοιπόν υπήρξε ποτέ στο διεστραμμένο μυαλό των δανειστών μας -έχουν κάποιοι από αυτούς συνταξιοδοτηθεί τώρα- το τέταρτο μνημόνιο, αυτό ακριβώς θα εμπεριείχε. Αυτή τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα εμπεριείχε, μια μεταρρύθμιση άδικη για τους πολλούς, που ευνοεί τους λίγους.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ολοκληρώνω, λέγοντας το εξής: Υπάρχει ανάγκη, εθνική θα έλεγα, η ελληνική κοινωνία, μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια κρίσης, να ανασυγκροτηθεί. Εσείς στους επτά, οκτώ πρώτους μήνες που κυβερνάτε μετριέστε καθημερινά, μετριέστε για το σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων που έχετε, για τις στρατηγικές σας, μετριέστε και με το σημερινό νομοσχέδιο. Και έχω την αίσθηση ότι ήδη, παρότι είναι μόλις οκτώ μήνες, στη συνείδηση της πλειοψηφίας της κοινωνικής, ανεξάρτητα τι ψήφισε, ανεξάρτητα αν είναι δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, καταλήγετε λίγοι. Λίγοι για τη χώρα, λίγοι για τους πολίτες, λίγοι για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία και η χώρα, μετά την έξοδό από μια δεκαετή οικονομική κρίση.

Απέναντι σε όλα αυτά, εμείς είμαστε εδώ όχι –επαναλαμβάνω- για να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά για να δώσουμε λύσεις και διέξοδο στα μεγάλα αδιέξοδα, στα οποία οδηγείτε τη χώρα. Είμαστε εδώ με σχέδιο για ανάπτυξη και για περισσότερη δικαιοσύνη. Είμαστε εδώ για ασφάλεια, για κοινωνική συνοχή. Είμαστε εδώ για ασφάλεια στην εργασία, ασφάλεια στο κοινωνικό κράτος, για εθνική και κοινωνική συνοχή, για προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, για προάσπιση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων.

Στο τέλος της μέρας, ο κόσμος της εργασίας, οι νέες και οι νέοι, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, η μεσαία τάξη, που σήμερα βλέπει τις προσδοκίες που εσείς δημιουργήσατε να διαψεύδονται –μην ανησυχείτε, ήδη έχουν αρχίσει όλοι οι πολίτες με δημοκρατικά αντανακλαστικά, όχι κατ’ ανάγκη αριστεροί μόνο- έχουν αρχίσει να συγκροτούν αυτό που εμείς ονομάζουμε «προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία», που θα οδηγήσει στην έξοδο μια ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση της οπισθοδρόμησης και του αυταρχισμού και θα οδηγήσει σε διέξοδο προοδευτική και δημοκρατική τον τόπο και τον λαό μας.

Ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)