to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:03 | 12.02.2020

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας από την Άρτα: Κυνική και ανίκανη η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι, όσο κάθονται αυτοί, χωρίς σχέδιο και με κυνισμό και με μόνη έγνοια να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα, είναι πρόβλημα για τον τόπο", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Άρτα.


Ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε δύο πόλεις της Ηπείρου, στην Άρτα και τα Γιάννενα, στο πλαίσιο της καμπάνιας για την ένταξη νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως σε όλους τους τομείς κινείται με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των λίγων σε βάρος των πολλών.

Ντροπιαστικές οι δηλώσεις Σταϊκούρα για τις τράπεζες

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, σχετικά με τις τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίηση τους, ο Αλ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: "Αισθάνομαι ντροπή. Το μάρμαρο της κρίσης το πλήρωσαν αυτοί που είδαν τους μισθούς τους μέσα σε μια ημέρα να μειώνεται κατά 40, 50%. Αυτοί που είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 40, κατά 50%. Και δεν ξεχνάμε ποιοι κυβερνούσαν όταν συνέβαιναν αυτά. Και πρόσθεσε: "Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν μέσα από το υστέρημα του ελληνικού λαού με 68 δισεκ. ευρώ. Δεν γινόταν αλλιώς, ναι, αλλά όχι και να λέμε ότι πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης". Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως οι δηλώσεις αυτές έχουν στόχο το άνοιγμα του δρόμου για μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Με φυλακές στα νησιά δεν λύνεται το προσφυγικό ζήτημα

Για το ζήτημα του προσφυγικού και συγκεκριμένα για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά του Αν. Αιγαίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως "αποφάσισαν να νομοθετήσουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ενώ η Βουλή είναι ανοικτή". Και πρόσθεσε: "Και βεβαίως δεν φτάνει μόνο ότι κάναν ΠΝΠ ενώ η Βουλή είναι ανοικτή, είναι προφανές γιατί το κάνανε. Διότι δεν θα το ψήφιζαν ούτε οι βουλευτές του αν φέρναν το νομοσχέδιο για την επίταξη προκειμένου να χτίσουν φυλακές στα νησιά. Δεν θα τους ψήφιζαν οι βουλευτές τους από τα νησιά αλλά ούτε κι άλλοι ενδεχομένως".

Επιπλέον, επεσήμανε πως "η ίδια η νομοθεσία η οποία φέρνουν με την ΠΝΠ είναι κατάφωρα αντισυνταγματική. Και το κυριότερο, διότι αυτά έχουν να κάνουν αν θέλετε με την αντιπαράθεση που δεν αφορά πολύ κόσμο, έχει μια σχέση όμως με το ποιο είναι το ήθος, αν θέλετε ποιο είναι το ύφος της διακυβέρνησης". Και συμπλήρωσε: "Το κυριότερο είναι ότι δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Όπως δεν πρόκειται να λύσουν με τις ανοησίες που μας λένε, βγάλανε μπροστά ότι θα φτιάξουν λέει ένα φράχτη πλωτό, δυόμισι χιλιόμετρα ενώ οι ακτές μας στο Αιγαίο είναι δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. και είπαν ότι θα λύσουν το πρόβλημα των προσφυγικών ροών με έναν πλωτό φράχτη σαν αυτούς που χρησιμοποιούν για να μαζεύουν τις τσούχτρες στις παραλίες. Λες και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έρχονται είναι τσούχτρες. Κι από αυτές που βάζουν όταν υπάρχει διαρροή πετρελαίου στην θάλασσα".

Ολόκληρη η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Άρτα έχει ως εξής:

Είναι μια μεγάλη έκπληξη αυτή που μου επιφυλάσσετε  γιατί  η Όλγα μου χε πει ότι  θα κάνεις έναν απλό χαιρετισμό σε μια μικρή συγκέντρωση αλλά εγώ βλέπω εδώ μέρα μεσημέρι, ότι ο κόσμος είναι περισσότερος από την προηγούμενη φορά που ήταν και εκλογές.

Θέλω να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου γι αυτή την θερμή υποδοχή

για άλλη μία φορά στην Άρτα, εδώ στην  πατρίδα μου. Και θέλω να ξέρετε ότι πάντοτε αυτός ο τόπος  είναι στη ν καρδιά μου, γιατί είναι όχι μόνο ο τόπος της καταγωγής μου αλλά είναι κι ένας τόπος που έχει υπερήφανους ανθρώπους, που αγωνίζονται σκληρά. Ξέρουν να αγωνίζονται, να μάχονται και ξέρουν να τα βγάζουν πέρα σε δύσκολες συνθήκες. Η Ήπειρος ήταν πάντοτε μια από τις πιο υποβαθμισμένες  και παραμελημένες περιοχές στη πατρίδα μας. Ίσως η πιο φτωχή περιφέρεια σε όλη την ΕΕ. Αλλά πάντοτε με ανθρώπους που ξέραν να αγωνίζονται, να παλεύουν να τα βγάλουν πέρα στη ζωή.

Εμείς, φίλες και φίλοι, και είμαι περήφανος γι αυτό, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες χρεοκοπίας, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, πιστεύω ότι καταφέραμε να αφήσουμε ένα μικρό αλλά ουσιαστικό αποτύπωμα για την Ήπειρο και εδώ για την πατρίδα μας την Άρτα.

Όχι μόνο γιατί αυτό ήταν υποχρέωσή μου έχοντας την καταγωγή μου από εδώ,  αλλά γιατί ήταν προτεραιότητά μας να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τις ανισότητες στο κοινωνικό πεδίο αλλά να νικήσουμε και τις ανισότητες στο γεωγραφικό πεδίο. Κι έτσι φροντίσαμε αυτά τα δύσκολα 4,5 χρόνια που κυβερνήσαμε, οι περιφέρειες εκείνες που ήτανε οι πιο αδικημένες να έχουν την δυνατότητα από αυτά που είχε ο προϋπολογισμός μας τη δυνατότητα να μοιράσει, να έχουν μεγαλύτερη και καλύτερη πρόσβαση.

Και πιστεύω ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες, πρώτα από όλα καταφέραμε να φέρουμε την Ήπειρο πιο κοντά με την υπόλοιπη Ελλάδα ολοκληρώνοντας ένα σπουδαίο έργο όπως η Ιονια Οδός, που μαζί με το μπλοκαρισμένο για χρόνια έργο της εθνικής οδού Κορίνθου -Πατρών, έδωσε τη δυνατότητα, η Αρτα, η Ήπειρος συνολικά να έρθει πιο κοντά στην πρωτεύουσα, να διευκολυνθεί η πρόσβαση όλων των πολιτών στην Ήπειρο. Σε τρεις ώρες έρχεσαι στην Άρτα,  είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα. Θα έπρεπε να είχε γίνει δεκαετίες πριν, αλλά έγινε επί των ημερών μας.

Όπως επίσης, και  μια σειρά έργων υποδομής μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος στους δήμους. Μια σειρά παρεμβάσεις  ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας. Και επιτρέψτε μου να αναφερθώ ειδικότερα στην Γεωπονική Σχολή της Άρτας. Ένα όραμα για τους κατοίκους της Άρτας, μια διεκδίκηση 40 ολόκληρων ετών  που έγινε πραγματικότητα, χάρη στην αποφασιστικότητα που δείξαμε, και το 2018 άνοιξε η Γεωπονική Σχολή. Δυστυχώς όμως  η νέα κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε την στρατηγική που είχαμε σχεδιάσει και δεν την υλοποιεί .

Ανοίγει μεν την Γεωπονική, άνοιξε με δική μας παρέμβαση, αλλά όχι με δύο τμήματα όπως  εμείς είχαμε σχεδιάσει αλλά με ένα τμήμα διότι ο δικό ς μας ο σχεδιασμός, το δικό μας το σχέδιο ήταν η Γεωπονική Σχολή σε συνδυασμό με το αγροτοδιατροφικό τεχνολογικό πάρκο,  να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις η Άρτα όχι μόνο να έχει  την δυνατότητα να έχει φοιτητές, να έχει πανεπιστημιακή σχολή αλλά ταυτόχρονα να συνδέσουμε την εκπαίδευση με την παραγωγή.

Κάτι που κατά την άποψή μου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στον τόπο μας. Διότι ένα κρίσιμο θέμα είναι τα παιδιά μας, είναι τα νέα παιδιά να σπουδάζουν, να έχουν καλές σπουδές. Κι ένα δεύτερο κρίσιμο θέμα είναι αυτές οι σπουδές να συνδέονται με την παραγωγή  και την αγορά εργασίας.   Υπ’ αυτή την έννοια αυτός είναι και ο εθνικός σχεδιασμός μας , το σχέδιό μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Η νέα κυβέρνηση λοιπόν ανέστειλε 38 πανεπιστημιακές σχολές σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και την λειτουργία του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων εδώ στην Άρτα.

Κι όταν έχεις σχέδιο να κλείσεις, να αναστείλεις την λειτουργία δημόσιων πανεπιστημιακών σχολών και την ίδια ώρα να δώσεις την δυνατότητα σε όσους αποφοιτούν από τα κολέγια να έχουν τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στο δημόσιο πανεπιστήμιο παρακαλώ, δηλαδή απόφοιτοι κολεγίων να διδάσκουν τα παιδιά μνας στα σχολεία, διότι περί αυτού πρόκειται , τότε δείχνεις πραγματικά τι ακριβώς συμφέροντα θέλεις να υπηρετήσεις.

Όταν κλείνεις μια δημόσια σχολή, την κλείνεις και μάλιστα χωρίς σχέδιο και χωρίς δικαιολογία, για να εξυπηρετήσεις ιδιωτικές σχολές χαμηλού επιπέδου, εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Και την ίδια ώρα θέλουν να περάσουν και την βάση του 10 ξανά ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να περάσουν σε πανεπιστημιακές σχολές αλλά κάποιος που γράφει 9 δεν θα μπορεί να περάσει, αλλά κάποιος που δεν γράφει καθόλου και πάει κατευθείαν στα κολέγια, γιατί έχει την οικονομική δυνατότητα, να μπορεί να παίρνει πτυχίο ισότιμο των δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Εκεί βρίσκεται ο πυρήνας της αντίθεσή μας, με την νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της σημερινής κυβέρνησης.

Εμείς θέλουμε ίσες δυνατότητες πρόσβασης στα αγαθά και στη γνώση για όλα τα παιδιά, για όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας.

Μας κατηγορήσανε βέβαια ότι είμαστε ταξικά μεροληπτικοί, έτσι είπανε,  διότι θέλουμε να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους. Μα αν δεν προστατεύαμε τους αδύναμους στην περίοδο της κρίσης, ποιους θα προστατεύαμε; Αυτούς που προστατεύει τώρα η σημερινή κυβέρνηση;

Άκουσα χθες τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι οι τράπεζες λέει πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης. Κι εγώ αισθάνομαι ντροπή από αυτή τη δήλωση . Αισθάνομαι ντροπή. Το μάρμαρο της κρίσης το πλήρωσαν αυτοί που είδαν τους μισθούς τους μέσα σε μια ημέρα να μειώνεται κατά 40, 50%. Αυτοί που είδαν τις συντάξεις τους να  μειώνονται κατά 40, κατά 50%. Και δεν ξεχνάμε  ποιοι κυβερνούσαν όταν συνέβαιναν αυτά.

Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν μέσα από το υστέρημα του ελληνικού λαού με 68 δισεκ. ευρώ. Δεν γινόταν αλλιώς, ναι, αλλά όχι και να λέμε ότι πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης.

Γιατί όμως τα λέει αυτά; τα λέει αυτά για να στρώσει το χαλί γι αυτό το οποίο έρχεται. Για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Που ετοιμάζονται όπως μας δήλωσε ένας άλλος σπουδαίος υπουργός της κυβέρνησης ο κύριος Γεωργιάδης, που όταν δεν επιτίθεται με ρατσιστικό λεξιλόγιο

στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, λέει πράγματα σταράτα. Λέει  μην χαλάσουμε τις καρδιές μας, είπε προχθές, από 1η Μαΐου δεν υπάρχει καμία προστασία στην πρώτη κατοικία . Όποιος πρόλαβε , πρόλαβε.

Όποιος πρόλαβε με τον ΣΥΡΙΖΑ να προστατευθεί, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ  είχε έγνοια να προστατεύσει

το βιος και την πρώτη κατοικία των Ελλήνων πολιτών, πρόλαβε. Από 1η Μαΐου τέρμα.

Γι αυτό λοιπόν λένε όσα λένε για τις τράπεζες που δήθεν πλήρωσαν το μάρμαρο και τώρα πρέπει να τις διευκολύνουμε, να τις ενισχύσουμε, βγάζοντας στο σφυρί την πρώτη κατοικία των Ελλήνων πολιτών, που δεν πληρώνουν όχι γιατί  είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές αλλά γιατί είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται ραγδαία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Κατά 50 και 60% μειώσεις ή και 100% μειώσεις γι αυτούς που μείναν άνεργοι. Η ανεργία έφθασε στο 29%.Αυτό δεν συνέβη πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Παρά μονάχα στην Ελλάδα.

Επανέρχομαι όμως φίλες και φίλοι, στα της περιοχής μας.

Η Άρτα και η Ήπειρος ήταν από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας. Κάναμε μια πολύ σημαντική προσπάθεια και σας μίλησα πριν για τα έργα υποδομών, σας μίλησα για την Γεωπονική Σχολή  εδώ στην Άρτα. Θα σας πω επίσης ότι είμαι πολύ υπερήφανος που καταφέραμε τελικά , άλλο αν δεν  προλάβαμε να το εγκαινιάσουμε στην θητεία μας  αλλά στέκει ξανά το γεφύρι της Πλάκας πάνω από τον Άραχθο ποταμό. Όμως η αίσθηση που έχω αυτούς τους 7 μήνες, είναι ότι για την Άρτα, για την Ήπειρο, τίποτα δεν έχει εξαγγείλει . Τίποτα δεν έχει προγραμματίσει, Τίποτα δεν έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη

Κι όχι μόνο τίποτα, ούτε ένα έργο δεν έχει εξαγγελθεί και δεν έχει δρομολογηθεί , αλλά και άλλα που εμείς είχαμε δρομολογήσει πηγαίνουν στις καλένδες. Όπως η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό. Η συνέχεια της προς την Κακαβιά , που λένε τώρα ότι δεν θα είναι ένας σπουδαίος άξονας διασυνοριακός που θα δώσει αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή, αλλά θα είναι ένας απλός δρόμος με δύο λωρίδες κυκλοφορίας χωρίς διάζωμα.

Και βέβαια το άλλο μεγάλο γιοφύρι της περιοχής, το οποίο θα  έπρεπε να έχει υλοποιηθεί, στη γέφυρα Κοράκου αναφέρομαι, το οποίο εμείς είχαμε δεσμεύσει πέρυσι τέτοια εποχή 16,5 εκατομμύρια ευρώ, είναι κι αυτό  στις καλένδες και δεν προχωρά.

Ερχόμενος λοιπόν σήμερα το πρωί και σκεπτόμενος όλα αυτά, διερωτήθηκα αν αυτή η υποβάθμιση και εκ νέου αυτή η αδιαφορία για την Άρτα και για την  Ήπειρο έχει να κάνει με μια εκδικητική  ενδεχομένως στάση επειδή κατάγομαι εγώ από αυτόν τον τόπο.

Όχι, αγαπητοί φίλοι. Δεν πρόκειται γι αυτό. Διότι αυτό που κάνουν εδώ, δυστυχώς το κάνουν για όλη την Ελλάδα.

Το κάνουν στην Πάτρα που δεν προχωρούν την υπογειοποίηση του παραλιακού μετώπου, ένα έργο το οποίο το είχαμε εξαγγείλει και θα ολοκληρωνόταν το επόμενο διάστημα.

Το κάνουν στον Πύργο , όπου έργα συμβασιοποιημένα, που είχαν αρχίσει οι εργασίες στην οδό Πάτρα-Πύργος, τις ακυρώνουν τις δημοπρασίες και το στέλνουν στις καλένδες.

Το κάνουν στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, που ήταν να τελειώσει και το καθυστερούν.

Το κάνουν στον ΒΟΑΚ στην Κρήτη από όπου κατάγεται ο σημερινός πρωθυπουργός.

Άλλο αν πηγαίνει με το μυστρί και ρίχνει λάσπη σε έργα που εμείς ξεκολλήσαμε , συμβασιοποιήσαμε, πάει να ρίξει λάσπη με το μυστρί. Μπορεί να έρθει κι εδώ  να πάρει το μυστρί αλλά θα είναι να το ξέρετε σε έργα που εμείς  δρομολογήσαμε, που εμείς σχεδιάσαμε. Που εμείς είχαμε κι έχουμε σχέδιο για την αναβάθμιση μιας υποβαθμισμένης περιοχής της χώρας όπως η περιφέρεια της Ηπείρου, και ειδικά της Άρτας.

Έχω λοιπόν την αίσθηση, και δεν θέλω να μακρηγορήσω ότι αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης, του να τα αφήνουμε όλα στον αυτόματο πιλότο, δυστυχώς δεν αφορά μόνο την Αρτα και την Ήπειρο, αφορά όλη την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση κινείται χωρίς σχέδιο, παρά μονάχα με επικοινωνία. Στην επικοινωνία είναι εξαιρετικοί σας διαβεβαιώ.

Αλλά η επικοινωνία δεν μπορεί να σε πάει πολύ μακριά. Κάποια στιγμή σκοντάφτει στην ουσία.

Και βεβαίως, εντάξει, πάει στο διάολο που λένε να μην προχωρήσουν έργα υποδομής. Εντάξει να συγχωρήσουμε και το ότι στέλνουν στις καλένδες την γέφυρα του Κοράκου κι άλλα σημαντικά έργα αλλά τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα; Τα κρίσιμα θέματα όπως η εξωτερική πολιτική , οι σχέσεις με την Τουρκία, η γεωπολιτική δυναμική της χώρας, το προσφυγικό;

Τί γίνεται με το προσφυγικό; Αυτοί δεν μας είπανε ότι για το προσφυγικό φταίει η κυρία Τασία που φέρνει  τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και μόλις αυτοί θα εκλεγούν θα λύσουν

το πρόβλημα;

Όπως φυσικά μας είπαν ότι μόλις έρθουν αυτοί θα μπουν και οι μπουλντόζες στο Ελληνικό..έλεγε ο κύριος Γεωργιάδης. Και αντί για μπουλντόζες στο Ελληνικό, θα στείλει  μπουλντόζες στα σπίτια, στην πρώτη κατοικία  των πολιτών ο κ. Γεωργιάδης.

Αφήσαμε τα νησιά μας σε δύσκολη μεν κατάσταση αλλά ελεγχόμενη με καθημερινή έγνοια και σχέδιο.  Να μην αδικήσουμε κανέναν και να αντιμετωπίσουμε την δυσκολότερη προσφυγική κρίση που έχει ξεσπάσει από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο , και ξέσπασε στην δική μας την πλάτη, την ώρα που  αντιμετωπίζαμε και την χρεοκοπία της χώρας. Εμείς που “δεν ξέραμε”. Εμείς που “ήμασταν ερασιτέχνες”. Ήρθαν τώρα “οι άριστοι” και οι επαγγελματίες. Και τι κάνανε οι άριστοι...

Πέντε χιλιάδες τους αφήσαμε στην Μόρια, “ήταν η ντροπή του πλανήτη” έτσι μας έλεγαν , και σήμερα έχουν 25 χιλιάδες  ανθρώπους στοιβαγμένους μέσα στα σκουπίδια και δεν είναι η ντροπή του πλανήτη. Είναι απλά μια καθημερινή ημέρα. Τετάρτη. Αύριο θα είναι Πέμπτη γι αυτούς. Δεν τρέχει τίποτα. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Αποφάσισαν χθες να νομοθετήσουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ενώ η Βουλή είναι ανοικτή. Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου το Σύνταγμα προβλέπει μονάχα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κι όταν δεν υπάρχει δυνατότητα νομοθέτησης στη Βουλή. Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δημοκρατικές κυβερνήσεις δεν επιλέγουν παρά μόνο όταν υπάρχει πολύ σοβαρή αιτία να τις προκαλέσει.

Και βεβαίως δεν φτάνει μόνο ότι  κάναν ΠΝΠ ενώ η Βουλή είναι ανοικτή, είναι προφανές γιατί το κάνανε. Διότι δεν θα το ψήφιζαν ούτε οι βουλευτές του αν φέρναν το νομοσχέδιο για την επίταξη προκειμένου να χτίσουν φυλακές στα νησιά. Δεν θα τους ψήφιζαν οι βουλευτές τους από τα νησιά

αλλά ούτε κι άλλοι ενδεχομένως. Το έχουμε δει ξανά να συμβαίνει.

Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό . Η ίδια η νομοθεσία η οποία φέρνουν με την ΠΝΠ είναι κατάφωρα αντισυνταγματική. Και το κυριότερο, διότι αυτά έχουν να κάνουν αν θέλετε με την αντιπαράθεση που δεν αφορά πολύ κόσμο, έχει μια σχέση όμως με το ποιο είναι το  ήθος , αν θέλετε ποιο είναι το ύφος της διακυβέρνησης. Αλλά ας το αφήσω αυτό  ότι είναι αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικός αυτός ο τρόπος νομοθέτησης. Το κυριότερο είναι ότι δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Όπως δεν πρόκειται να λύσουν με τις ανοησίες που μας λένε, βγάλανε μπροστά ότι θα φτιάξουν λέει ένα φράχτη πλωτό, δυόμισι χιλιόμετρα

ενώ οι ακτές μας στο Αιγαίο είναι δεκάδες χιλιάδες  χιλιόμετρα. και είπαν ότι θα λύσουν το πρόβλημα των προσφυγικών ροών με έναν πλωτό φράχτη σαν αυτούς που χρησιμοποιούν για να μαζεύουν  τις τσούχτρες στις παραλίες. Λες και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έρχονται είναι τσούχτρες. Κι από αυτές που βάζουν όταν υπάρχει διαρροή πετρελαίου στην θάλασσα.

Είναι άραγε ανόητοι; Όχι, δεν είναι ανόητοι. Το κάνουν γιατί τους ενδιαφέρει η επικοινωνία. Σου λέει σε κάποιους θα πιάσει ότι κάτι κάνουμε.

Και βεβαίως 500 χιλιάδες  ευρώ είναι, όλο και κάποια μίζα θα παίξει και σε αυτό όπως γνωρίζουμε και σε  άλλα μεγάλα θέματα. Όπως οι ταυτότητες για παράδειγμα που η Ολγα Γεροβασίλη είχε φτιάξει τον διαγωνισμό. Είχε προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Και το πρώτο πράγμα που έκαναν όταν την αντικαταστήσανε ήταν τον διαγωνισμό που είχε δρομολογηθεί να τον πάρουν πίσω, και να βάλουν ότι δεν μπορεί να είναι ασπρόμαυρη η φωτογραφία. Πρέπει να είναι έγχρωμη.

Και να αποκλείσουν όλες, καμία 40αριά εταιρείες και να βάλουν μονάχα δύο τρεις. Οι οποίες έχουν την δυνατότητα έγχρωμης φωτογραφίας και να αυξήσουν το κόστος 200 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή είναι η εικόνα λοιπόν αγαπητοί συμπατριώτες. Μια κυβέρνηση που είναι κυνική, αλλά και ανίκανη ταυτόχρονα. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο.

Το ότι είναι κυνική ή ότι είναι ανίκανη. Ένα πράγμα όμως ξέρω και θέλω να σας το πω με απόλυτη ειλικρίνεια. Δικαιωνόμαστε που λέγαμε προεκλογικά, ότι αν έρθουν στην εξουσία θα είναι ένα πισωγύρισμα για τον τόπο και τον λαό. Και θέλω να σας πω με το χέρι στην καρδιά. Δεν μας ενδιαφέρει εμάς να ξαναγυρίσουμε στις θέσεις εξουσίας . Δεν έχουμε πρεμούρα. Εμείς δεν γεννηθήκαμε πορφυρογέννητοι στις θέσεις εξουσίας για να έχουμε πρεμούρα να ξαναγυρίσουμε. Δεν μας έχει πιάσει κάποιο στερητικό σύνδρομο. Αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι όσο κάθονται αυτοί, χωρίς σχέδιο και με  κυνισμό και με  μόνη έγνοια να εξυπηρετήσουν συμφέροντα, μεγάλα συμφέροντα, είναι για τον τόπο πρόβλημα. Όχι για  εμάς . Ο τόπος και ο λαός δεν έχει τίποτα θετικό να προσμένει όσο παραμένει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή τους στις θέσεις εξουσίας.

Λένε κάποιοι “μα γιατί δεν ζητάς εκλογές λοιπόν”. Θα σας πω. Δεν χρειάζεται να τις ζητήσω εγώ. Θα τις κάνουν από μόνοι τους μπροστά στα αδιέξοδα στα οποία έχουν βρεθεί και προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα. Και απαντάμε : θα είναι καλοδεχούμενες, όχι για να προλάβουμε τα χειρότερα γι αυτούς αλλά για να προλάβουμε τα χειρότερα για τον τόπο και για τον λαό μας.

Και για να ξαναγυρίσουμε σε τροχιά προόδου και προοπτικής για την χώρα μας.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω λοιπόν να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας και την ζεστή σας υποδοχή. Και να σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει προς το τρίτο του συνέδριο και η Προοδευτική Συμμαχία που συγκροτήσαμε πριν τις εκλογές γίνεται οργανικό μέρος στην προσπάθεια μετασχηματισμού διεύρυνσης, ανοίγματος του κόμματος προς την κοινωνία.

Αυτό σημαίνει ότι  δεν θέλουμε να περισσεύει κανείς και καμιά από εκεί που θα παίρνουμε τις αποφάσεις, τις κρίσιμες αποφάσεις για το κόμμα μας. Τις κρίσιμες αποφάσεις  μας για το μέλλον του κόσμου. Για το μέλλον της πατρίδας μας.

Και επειδή η μέρα εκείνη δεν  θα αργήσει, έσω έτοιμοι.

Να είστε καλά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)