to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:02 | 28.01.2017

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας από τη Λισαβόνα: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη τον Ευρωπαϊκό Νότο» (βίντεο)

Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε επίσης: «Θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη προς την Ελλάδα. Στις προσπάθειές της να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με σεβασμό στους κανόνες και στις αξίες που απορρέουν από τις δημοκρατικές αρχές και το Σύνταγμα της χώρας. Και αυτό είναι συνολικά ένα μήνυμα. Το μήνυμα της αλληλεγγύης μεταξύ μας»


Η δήλωση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της 2ης Συνόδου των Μεσογειακών/Νοτίων Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό, τον Αντόνιο Κόστα, για τη φιλοξενία της 2ης Συνόδου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η συνάντηση και η συνεννόηση των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, αν και άργησε, είναι παρούσα και θα έχει μέλλον. Θα έχει μέλλον και προοπτική, διότι ο Ευρωπαϊκός Νότος δεν μπορεί να είναι και δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης. Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρώπη στο σύνολό της, έχει ανάγκη τον Ευρωπαϊκό Νότο, προκειμένου να ενισχύσει την κοινωνική της συνοχή, την ενότητά της και να ξαναβρεί το κοινωνικό της πρόσωπο.

Η Ευρώπη έχει ανάγκη τον Ευρωπαϊκό Νότο, προκειμένου να προχωρήσει σε μία αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αξιών. Η Ευρώπη έχει, επίσης, ανάγκη τον Ευρωπαϊκό Νότο για να ενισχύσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Θα ήθελα να επισημάνω, συμφωνώντας με τους προλαλήσαντες, δύο πράγματα: Πρώτον, ότι συμφωνήσαμε στην ανάγκη να ενισχύσουμε τις προσπάθειες, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναγίνει ως ιδέα και ως όραμα, ένα όραμα που θα εμπνέει τους ευρωπαϊκούς λαούς. Άρα, να πούμε καλά λόγια για την Ευρώπη και να προσπαθήσουμε για μια καλύτερη Ευρώπη στο μέλλον. Και ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να υπερασπιστούμε την κοινή αξία της αλληλεγγύης, πάνω στην οποία οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., αλλά βεβαίως και αλληλεγγύη που θα πρέπει να ξεκινά απ’ όλους εμάς που βρεθήκαμε σήμερα σε αυτό το τραπέζι για δεύτερη φορά και θα ξαναβρεθούμε σε λίγους μήνες στη Μαδρίτη.

Και αυτό σημαίνει, και είναι σημαντικό, ότι στηρίζουμε τις προσπάθειες των χωρών του Νότου να διαχειριστούν με αποτελεσματικότητα και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αξιών τις μεταναστευτικές ροές και την προσφυγική κρίση. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Στηρίζουμε τις προσπάθειες όλων των κρατών και κυβερνήσεων, προκειμένου να επαναφέρουν την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης στον Ευρωπαϊκό Νότο, που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί όσο κανείς άλλος από την οικονομική κρίση.

Και σε αυτό το πλαίσιο θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη που αφορά και την Ελλάδα. Στις προσπάθειές της να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με σεβασμό στους κανόνες και στις αξίες που απορρέουν από τις δημοκρατικές αρχές και το Σύνταγμα της χώρας. Και αυτό είναι συνολικά ένα μήνυμα. Το μήνυμα, δηλαδή, της αλληλεγγύης μεταξύ μας. Ένα μήνυμα που απομονώνει όσους έχουν είτε παράλογες απαιτήσεις ή επιδιώξεις που στο τέλος -στο βάθος- θα έλεγα, ότι μπορεί να αποβλέπουν και σε διαιρέσεις και σε διασπάσεις. Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η Ευρώπη είναι ενότητα και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος των λαών μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)