to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:44 | 06.03.2019

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Απάντηση στον σχολικό εκφοβισμό το δημοκρατικό σχολείο

«Απάντηση είναι το δημοκρατικό σχολείο που αποδέχεται τη διαφορετικότητα και προωθεί την αλληλοκατανόηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού


«Ο ενδοσχολικός εκφοβισμός αποτελεί πρωτίστως κοινωνικό πρόβλημα. Αντανακλά στο περιβάλλον του σχολείου τον ρατσισμό, την ομοφοβία, τη βία κατά των γυναικών, τη ρητορική μίσους κοκ. Απάντηση είναι το δημοκρατικό σχολείο που αποδέχεται τη διαφορετικότητα και προωθεί την αλληλοκατανόηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Αναλυτικότερα η δήλωση του πρωθυπουργού:

Ο ενδοσχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση δεν αποτελεί μόνο εκπαιδευτικό αλλά πρωτίστως κοινωνικό πρόβλημα. Εισάγει και αντανακλά στο περιβάλλον του σχολείου τον ρατσισμό, την ομοφοβία, την έμφυλη βία, τη ρητορική του μίσους, υπονομεύοντας συνολικά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η εκφοβιστική συμπεριφορά μπορεί να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από έναν ενήλικα, όμως όταν την υφίστανται παιδιά και έφηβοι, τότε μπορεί να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή τους. Η απάντηση είναι το δημοκρατικό σχολείο, που αποδέχεται τη διαφορετικότητα, που ευαισθητοποιεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και προωθεί την αλληλοκατανόηση στις διαπροσωπικές σχέσεις. Το σχολείο που εστιάζει στην καλλιέργεια του σεβασμού, της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και της συμμετοχής στην κοινοτική και δημόσια ζωή. Το σχολείο πρέπει να μπορεί να διασφαλίσει την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και την προαγωγή των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών μας.

Οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας, όπως η θεματική εβδομάδα, το νέο Πλαίσιο οργάνωσης Σχολικής Ζωής και οι νέες δομές συμβουλευτικής και υποστήριξης των σχολικών μονάδων, βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ακόμα μια σειρά από πολιτικές επιλογές, που υλοποιήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, όπως η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και η ένταξη των προσφυγόπουλων στις εκπαιδευτικές δομές, είχαν σαν στόχο να ενδυναμώσουν όσους μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού ή να βρεθούν στο στόχαστρο ισχυρότερων κοινωνικών ομάδων. Η 6η Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, αποτελεί την υπενθύμιση αλλά και την προτροπή προς όσες και όσους έχουν πέσει θύματα, να βρουν το θάρρος να μιλήσουν. Πολιτεία και σχολική κοινότητα δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε όταν το κάνουν, να εισακούονται. Η απομόνωση επιτείνει το πρόβλημα. Ο διάλογος οδηγεί σε λύση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)