to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:18 | 25.02.2021

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: κ. Μητσοτάκη, χάσατε την ευκαιρία να αρθείτε στο ύψος των πολιτικών περιστάσεων

«Επιχειρείτε να μετατρέψετε τη συζήτηση για το σκάνδαλο Λιγνάδη σε συζήτηση για την "ποιότητα του δημόσιου διαλόγου". Αλλά δεν είναι οι λέξεις, είναι οι πράξεις σας εν γένει για τις οποίες πρέπει να απολογηθείτε», ήταν η κατάληξη της πρωτολογίας του Αλ. Τσίπρα σήμερα στη Βουλή, κατά την οποία άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για την υπόθεση Λιγνάδη, για την κάλυψη στη Λίνα Μενδώνη, για την ντροπιαστική απόπειρα αντιπερισπασμού που επιχείρησε - «Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε στοιχειώδη πολιτική ευθύνη, δεν το πράξατε», τόνισε στη δευτερολογία του ο Αλ. Τσίπρας


Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιφύλαξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του στη Βουλή για την υπόθεση Λιγνάδη, μιλώντας μάλιστα για σκάνδαλο Λιγνάδη - Μενδώνη. Μίλησε για αντιπερισπασμό ντροπής την συζήτηση περί της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου. Ο Αλέξης Τσίπρας υπέδειξε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη  ως υπεύθυνο για το πολιτικό σκάνδαλο Μενδώνη - Λιγνάδη με στόχο την συγκάλυψη της υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης, αποδομώντας έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού.


Στο βίντεο, από το 35ο λεπτό, η κατάληξη της ομιλίας Τσίπρα: «Χυδαίες και απαράδεκτες είναι οι πράξεις και οι πολιτικές σας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευθέως κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι πολιτικά και ηθικά σοβαρότατα εκτεθειμένος «γιατί οργανώσατε ή ανεχτήκατε, μια αλληλουχία πράξεων και παραλείψεων που αφορούν τον κύριο Λιγνάδη, και την κυρία Μενδώνη, με τελευταίο και χειρότερο επεισόδιο την απόπειρα συγκάλυψης».

Μάλιστα επεσήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν ανέλαβε πολιτική ευθύνη αλλά δεν ζήτησε ούτε μια συγγνώμη για τις παραλείψεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε  τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει ευθέως ποιος διόρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο λέγοντας δηκτικά: «εκτός εάν περνώντας έξω από το Εθνικό είδε φως και μπήκε».

Οι ευθύνες του πρωθυπουργού

Παράλληλα περιέγραψε αναλυτικά τις ευθύνες του πρωθυπουργού καλώντας τον να απαντήσει εάν η Λίνα Μενδώνη κινήθηκε μόνη της και συγκεκριμένα:

-Από μόνη της αποφάσισε να επικαλεστεί στη Βουλή λόγους δημοσίου συμφέροντος για τον διορισμό του Δημήτρη Λιγνάδη;

-Από μόνη της κατήργησε τον διαγωνισμό και να διορίσει τον Λιγνάδη που δεν τον γνώριζε;

-Από μόνη της αποφάσισε να επιχειρήσει με διάφορα προσχήματα τη συγκάλυψη επί σειρά ημερών, δίνοντας τη δυνατότητα στον κύριο Λιγνάδη να λάβει όλα τα μέτρα ούτως ώστε να εξαφανιστούν πιθανές αποδείξεις της δράσης του;

-Από μόνη της αποφάσισε να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη από τη πρώτη στιγμή της πρώτης δημόσιας καταγγελίας στις 6 του Φλεβάρη;

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τους χειρισμούς της κυβέρνησής του εξευτελίζει τους ανθρώπους που τόλμησαν να καταγγείλουν τους δυνάστες τους.

Αναφέρθηκε στην υπερασπιστική γραμμή της Μενδώνη δια χειρός Άδωνι Γεωργιάδη και στους ισχυρισμούς ότι δέχεται επίθεση γιατί ξεμπλόκαρε την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και στις δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι είπαν συνειδητά ψέματα περί παραίτησης Λιγνάδη για προσωπικούς λόγους για να μην τον εκθέσουν.

«Αλήθεια σκεφτήκατε πολύ για να βρείτε αυτή τη γραμμή; Και δε σκεφτήκατε καν ότι έτσι εξευτελίζετε τους ανθρώπους που τόλμησαν να καταγγείλουν τους δυνάστες τους; Ο Νίκος Σ. Και τα άλλα παιδιά  δηλαδή κατήγγειλε τον κ. Λιγνάδη γιατί δεν θέλει να γίνει το Ελληνικό; Πόση χυδαιότητα, αλήθεια, μπορεί να χωρέσει στην πολιτική σας σκοπιμότητα;  Εύκαμπτη ηθική, αναφερθήκατε σε προσωπικό τόνο στα παιδιά σας και στα παιδιά μου

Και εν τέλει κύριε Μητσοτάκη, μια ειλικρινής απορία: Με ποιους είναι η έγνοια σας τούτη την ώρα; Με τα θύματα ή με τους θύτες;

Με το να ενθαρρύνετε τα θύματα να μιλήσουν ή με το να προφυλάξετε τους θύτες από «τα σκυλιά»;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μια σκληρή ομιλία έκανε λόγο για πολιτικό σκάνδαλο, άκομψη, χοντροκομμένη, και προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης και απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη του επεσήμανε ότι  «αμφισβητείται το τεκμήριο της πολιτικής σας αθωότητας».

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ακούει ή κάνει πως δεν ακούει την πάνδημη απαίτηση για αποπομπή της υπουργού Πολιτισμού και επιλέγει να την ξεπλύνει πολιτικά.

Είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Αναρωτιέμαι λοιπόν μαζί με όλη την κοινή γνώμη: Γιατί τη στηρίζετε με τόσο πάθος; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε; Εγώ πάντως δε μπορώ να πιστέψω ότι μια υπουργός μπορεί να εκβιάζει τον πρωθυπουργό».

Αναφέρθηκε δε εκτενώς σε περιπτώσεις που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναπαρήγαγε ψεύδη και αθλιότητες. «Από το δικό σας στόμα, που τώρα αγορεύει για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου, δεν ξεπήδησε η μεταφορά των δημοσιευμάτων του Μακελειού μέσα στο κοινοβούλιο, και η απόπειρα ηθικού διασυρμού του νεκρού πατέρα μου- ως δήθεν συνεργάτη της χούντας;» είπε μεταξύ άλλων.

Η δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα: κ. Μητσοτάκη, είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε στοιχειώδη πολιτική ευθύνη, δεν το πράξατε

«Είχατε την ευκαιρία να κάνετε μια στοιχειώδη αυτοκριτική και να αναλάβετε μια στοιχειώδη πολιτική ευθύνη, δεν το πράξατε», είπε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης στη δική του δευτερολογία επέλεξε να... απαριθμεί tweet.

Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στο «επιχείρημα» Μητσοτάκη ότι επί κυβέρνησης ΝΔ εκδηλώθηκε το κίνημα #MeToo, επισήμανε ότι στις ΗΠΑ το αντίστοιχο κίνημα εκδηλώθηκε επί προεδρίας Τραμπ - αλλά δεν ήταν βεβαίως επιτυχία του Τραμπ αυτό, κάθε άλλο. Επισήμανε δε, ότι η  Σοφία Μπεκατώρου πρωτοέκανε την καταγγελία της σε εκδήλωση που οργάνωσε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και όχι σε εκδήλωση της κυβέρνησης (όπως ισχυρίστηκε νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης).

«Επιμείνατε στο ότι δεν μπήκαμε στην ουσία των ζητημάτων. Για εσάς η ουσία των ζητημάτων είναι το διαδίκτυο», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο διαδίκτυο υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα και να το καταδικάσουμε όλοι μαζί». Υπογράμμισε ότι όμως υπάρχει και ένα θετικό, τονίζοντας ότι «αν δεν υπήρχε δεν θα μπορούσε να αναδειχτούν σειρά από κρίσιμες δημόσιες καταγγελίες για προσπάθειες συγκάλυψης σε κρίσιμα θέματα, σε μια σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη διακυβέρνηση σας».

«Από την περίφημη κομπίνα του "σκόιλ ελικίκου " του κ. Βρούτση μέχρι τα πτυχία που δεν είχε ο κ. Διαματάρης που αναγκαστήκατε να τον διώξετε, μέχρι τις μάσκες αερόστατα, μέχρι τα ατοπήματα σας στην Πάρνηθα και την Ικαρία, βγήκαν από το διαδίκτυο και όχι από κάποιο μεγάλο κανάλι», είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι όταν βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο, ατοπήματα δικά του ή της κυβέρνησης του να έχουν μια ευρύτερη δημοσιότητα καθώς το διαδίκτυο φουντώνει, τότε παρεμβαίνει ακόμα και στην ΕΡΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε  βήμα προς βήμα και στην ...απαρίθμηση tweet που έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης γγια να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που η δυσάρεστη «έκπληξη» (;) για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήρθε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ που του κατέθεσε πληθώρα tweet της Ειρήνης Αγαπιδάκη (υπεύθυνης, με εντολή Μητσοτάκη, για τα ασυνόδευτα ανήλικα) με συκοφαντίες και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για τον ίδιο τον Αλ.  Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός και για τον ΣΥΡΙΖΑ ευρύτερα.

«Θελήσατε να μου επιρρίψετε την ευθύνη για δηλώσεις στελεχών και για τις αναφορές στο διαδίκτυο. Δεν έχετε πει κουβέντα για τη μέγιστη αθλιότητα του κ. Χρυχοχοΐδη που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 άτομα στο Μάτι. Την ίδια στιγμή επιλέξατε να μην σας συνοδεύει η κυρία Μενδώνη αλλά η κυρία Αγαπηδάκη. Δεν την γνωρίζω, και θέλω να με ενημερώσει για τη δουλειά της με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, αν καταδέχεται να συνομιλεί με εγκληματικά ανήθικους», τόνισε χαρακτηριστικά ο  Αλ. Τσίπρας.

Θύμισε παλαιότερες αναρτήσεις της κυρίας Αγαπηδάκη στο διαδίκτυο: «Μία ανάρτησή της ήταν: "Ας πούμε ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δολοφόνοι", "Τσίπρα εμείς θέλαμε να φύγετε με εκλογές, εσύ λύσσαξες να γνωρίσεις τα καμαράκια του Κορυδαλλού", "Αλέξη είσαι εγκληματικά ανίκανος"». Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Πάτε καλά; Προφανώς δεν έχετε εικόνα τι έχετε μαζέψει δίπλα σας. Έρχεστε εδώ και μας κάνετε μαθήματα. Θέλετε να αναφερθούμε στα τρολ του διαδικτύου; "Έτσι κυβερνούσε το δολοφονικό παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ", έγραφε ο κ. Ρωμανός, το άλλο αστέρι ή "έχουμε να κάνουμε με συμμορία, με συνωμοσία βενεζουαλοποίηση". Δεν μιλάμε για δημοσιογράφους, αλλά για στελέχη σας. Αυτοί είσαστε κ. Μητσοτάκη. Που ήλθατε και είπατε στη Βουλή αυτά που έγραφε το Μακελειό, ότι η οικογένεια Τσίπρα έκανε δουλειές με την Χούντα». Θύμισε και τα τελευταία δημοσιεύματα «για την βίλα του 1.000.000 των κ. Παπαχρήστου και Κουρτάκη τα οποία στήριζε με ανακοινώσεις της η ΝΔ».

Επανήλθε στο ζήτημα της συνεδρίασης και ρώτησε ξανά τον πρωθυπουργό «γιατί δεν αποπέμπει τη Λίνα Μενδώνη» και ακολούθως υποστήριξε: «Η ουσία του ζητήματος είναι ότι στις 6 του μηνός είχαμε δημόσια καταγγελία από το Νίκο Σ. κατά του Δημήτρη Λιγνάδη. Η κυρία Μενδώνη βγήκε στις 8 του μηνός και είπε ότι "ο κ. Λιγνάδης δεν άντεξε το κλίμα των φημών και υπέβαλε την παραίτησή του". Την ίδια μέρα είπε ότι δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για Λιγνάδη. Ενώ από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από τον χώρο των καλλιτεχνών υπήρχε το ερώτημα γιατί δεν προχωράτε σε ενέργειες; Και ενώ ο δικηγόρος του Νίκου Σ., ο κ. Βλάχος είχε πάει στην εισαγγελία και ζητούσε από τη Δικαιοσύνη να κινηθεί. Δεν τις ακούσατε αυτές τις δηλώσεις; Και στις 15 του μηνός ο κ. Ταραντίλης έλεγε κομπιάζοντας ότι "ο σκηνοθέτης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους". Η κυρία Μενδώνη είπε ότι "ο κ. Λιγνάδης είναι επικίνδυνος και εξαπατηθήκαμε". Ποιος εξαπατήθηκε και ποιος τον διόρισε στο Εθνικό; Η κ. Μενδώνη είπε ότι δεν τον ήξερε. Ποιος τον διόρισε, είδε φως και μπήκε;».

Για τον Ποινικό Κώδικα

Για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είπε: «Καλά κάνατε, αλλά καμία αλλαγή δεν έχει αξία αν δεν αναλαμβάνουμε εμείς πρώτοι την πολιτική ευθύνη… Αφήστε αυτό τον λαϊκισμό, για τους ποινικούς κώδικες. Πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης είπε πάλι ψέματα για τη μείωση των ποινών για τα σεξουαλικά αδικήματα επί ΣΥΡΙΖΑ. Παλαιότερα είχαμε μεγαλύτερες ποινές που δεν εκτίονταν, τώρα έχουμε μικρότερες ποινές που όμως θα εκτίονται». Για τις αιτιάσεις που έχουν ακουστεί από στελέχη τής ΝΔ περί ευνοϊκών διατάξεων για τους βιαστές είπε: «Μην με τσιγκλάτε να πω ότι η μόνη περίπτωση που χρησιμοποιήθηκαν οι ευνοϊκές διατάξεις για τους βιαστές ήταν στην περίπτωση του Νίκου Γεωργιάδη, όταν πήγαιναν και βουλευτές της ΝΔ και κατέθεταν».

«Πρόβλημα της Δημοκρατίας ο τρόπος που υπολειτουργεί το Κοινοβούλιο»

Αναφέρθηκε σύντομα στα προβλήματα δημοκρατίας λέγοντας: «Είναι πρόβλημα της Δημοκρατίας ο τρόπος που υπολειτουργεί το Κοινοβούλιο, ότι εξουσιοδοτούν οι βουλευτές τους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων να ψηφίζουν…Είναι πρόβλημα της Δημοκρατίας ο τρόπος που χρηματοδοτούνται τα μέσα ενημέρωσης όπου το επιτελικό κράτος αποφασίζει, ποιο μέσο θα ενισχυθεί και ποιο όχι. Είναι πρόβλημα Δημοκρατίας οι παρεμβάσεις στην ΕΡΤ ή η πρόσφατη ενίσχυση στα τηλεοπτικά κανάλια με νόμο που περάσατε. Είναι πρόβλημα ότι απολύονται δημοσιογράφοι από μεγάλα μέσα γιατί γράφουν ρεπορτάζ που δεν αρέσουν στην κυβέρνηση».

«Κρατήστε την τη Λίνα Μενδώνη, αλλά θα βρείτε απέναντί σας την κοινωνία»

Κλείνοντας, επανήλθε στο αίτημα για αποπομπή της Λίνας Μενδώνη: «…Ακόμη και στελέχη της ΝΔ ζητούν την παραίτηση της κυρίας Μενδώνη… Κρατήστε την, αλλά θα είναι απέναντί σας οι δυνάμεις της κοινωνίας, δυνάμεις από τον καλλιτεχνικό κόσμο ακόμη και φωτισμένοι άνθρωποι της Δεξιάς».

Με πληροφορίες από Αυγή, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)