to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:59 | 04.09.2015

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Ανευθυνότητα Ν.Δ. για επιχείρηση εκμετάλλευσης του προσφυγικού - Δεν αρκεί η συγκίνηση, πρέπει να δράσουμε από κοινού και με αλληλεγγύη (βίντεο)

Μεγάλη ανευθυνότητα για την επιχείρηση εκμετάλλευσης του προσφυγικού καταλόγισε στη ΝΔ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την ότι «επιχείρησε να απευθυνθεί στα ακραία λαϊκά ένστικτα» και ότι τον Ιανουάριο «μας παρέδωσε το απόλυτο τίποτα» - «Δεν αρκεί η συγκίνηση, δεν αρκεί να συμπάσχουμε πρέπει να δράσουμε από κοινού και με αλληλεγγύη» σημείωσε


Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Η Ευρώπη βιώνει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση από τους πρόσφυγες του πολέμου και της βίας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσης.

Η χθεσινή εικόνα του τρίχρονου Αιλάν, νεκρού στη θάλασσα του Αιγαίου, στις ακτές της Αλικαρνασσού, ήταν μια ισχυρή γροθιά στο στομάχι για όλους μας.

Και κυρίως για την Ευρώπη.

Την Ευρώπη, αρχικά της αδιαφορίας και της ανόητης καταστολής, και τώρα της αμηχανίας μπροστά σε ένα παγκόσμιο δράμα που δημιούργησαν η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική και οι πολεμικές επεμβάσεις της Δύσης.

Η χθεσινή εικόνα της φρίκης, που συγκλόνισε τον πλανήτη, έρχεται δυστυχώς να καταδείξει τη μεγάλη ανευθυνότητα και τη μεγάλη ντροπή των πολιτικών δυνάμεων και ειδικότερα της ΝΔ, που από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να εκμεταλλευτεί για μικροκομματικά οφέλη το πρόβλημα και να απευθυνθεί στα πιο ακραία λαϊκιστικά ένστικτα, στα ίδια ακριβώς που στοχεύει και η Χρυσή Αυγή, προκειμένου να ψηφοθηρήσει.

Παραμερίζω την ανικανότητά της να διαχειριστεί στοιχειωδώς, ως κυβέρνηση, το ζήτημα, και στέκομαι στην κριτική περί ανοιχτών συνόρων.

Τί αλήθεια ζητάγανε ακριβώς από την ελληνική κυβέρνηση;

Να βυθίζουμε με τα πλοία του ελληνικού λιμενικού τις φουσκωτές λέμβους των προσφύγων;

Και να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε υγρό τάφο χιλιάδων παιδιών σαν τον Αιλάν;

Ο λαϊκισμός και η ψηφοθηρία έχουν τα όριά τους.

Η ΝΔ, στις 25 Γενάρη, μας παρέδωσε το απόλυτο τίποτα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, ενώ ήταν απολύτως εμφανές ότι θα ερχόντουσαν τα κύματα των προσφύγων.

Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα υπόλογος και όχι τιμητής.

Μας παρέδωσε ανεπαρκέστατες υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας, ακόμα και για κανονικές συνθήκες, και μηδενική απορρόφηση στα μέχρι πρότινος διαθέσιμα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία Κέντρων υποδοχής.

Θέλω να επισημάνω ότι οι άνθρωποι που στοιβάζονται και πεθαίνουν στα σύνορά μας δεν είναι μετανάστες, αλλά πρόσφυγες.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει τη διεθνή και ευρωπαϊκή υποχρέωση να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής και διαβίωσης.

Από την πρώτη κιόλας μέρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε την κρίση από το μηδέν και ανέλαβε τις εξής πρωτοβουλίες:

·         Ιδρύσαμε Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχοντας τη διορατικότητα ότι το πρόβλημα των προσφυγικών ροών θα το καταστήσει απαραίτητο διοικητικό  εργαλείο.

·         Θέσαμε το θέμα στην Ευρωπαϊκή ηγεσία. Ζητήσαμε και πετύχαμε τη πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, η οποία και ενέκρινε, για πρώτη φορά, τη μετεγκατάσταση 16.000 προσφύγων από τη χώρα μας προς άλλες χώρες της Ε.Ε, ενώ ήδη, άμεσα, δρομολογείται η μετεγκατάσταση 8.000 προσφύγων.

·         Αποκαταστήσαμε τη νομιμότητα σε ό,τι αφορά τη διοικητική κράτηση. Ο μέγιστος χρόνος διοικητικής κράτησης αλλοδαπών δεν ξεπερνά τους έξι μήνες, όπως προβλέπεται από το νομό.

·         Οργανώσαμε σε χρόνο ρεκόρ τον πρώτο ξενώνα προσφύγων στον Ελαιώνα. Και όλα αυτά, ενώ παραλάβαμε μηδέν σχεδιασμό και χρηματοδοτικό κενό και ενώ μέσα στο 2015 τετραπλασιάστηκαν οι ροές!

·         Για το χρηματοδοτικό πλαίσιο 2014-2020, υπήρχε εκκρεμότητα για την υποβολή του αιτήματος και την στελέχωση των αντίστοιχων υπηρεσιών μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα.

·         Τα τελικά αιτήματα κατατέθηκαν από τη δική μας κυβέρνηση και εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 470 εκ ευρώ.

·         Επίσης, έχουν ήδη υποβληθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρία αιτήματα για έκτακτη χρηματοδότηση, που αγγίζουν τα 4,6 εκατ. ευρώ. Προορίζονται για την Υπηρεσία Ασύλου, την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, και για την αντιμετώπιση των οξυμένων αναγκών στα νησιά αλλά και την Αθήνα.

·         Αναμένουμε, επίσης, την έγκριση αιτήματος για την ενίσχυση του Λιμενικού (ύψους 2.8 εκ. ευρώ), ενώ συναφή αιτήματα έκτακτης χρηματοδότησης θα ακολουθήσουν και για όλο το διάστημα σε συνάρτηση με τις ροές και τις ανάγκες που κάθε φορά προκύπτουν.

·         Προχωρήσαμε, τέλος, στην αύξηση των θέσεων στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, και εξασφαλίσαμε ότι όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα καλύπτονται σε δομές φιλοξενίας.

·         Ενισχύσαμε το προσωπικό της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Υπηρεσίας Άσυλου (λειτουργήσαμε επιπλέον κλιμάκια στα νησιά)

Το προσφυγικό πρόβλημα είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που απειλεί σήμερα την Ευρώπη.

Δεν είναι πρόβλημα ελληνικό, είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο.

Δοκιμάζεται η ανθρωπιά μας, δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητά μας, δοκιμάζεται και η ικανότητα της Ευρώπης να μοιράζεται τα βάρη και να λειτουργεί ως πραγματική Ένωση.

Ήλθε η ώρα για γενναίες αποφάσεις, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, που σφυρίζει αδιάφορα για τους πολέμους και τη βία στην περιοχή μας. Δεν αρκεί η συγκίνηση στις δραματικές εικόνες των νεκρών παιδιών.

Δεν αρκεί να συμπάσχουμε – πρέπει να δράσουμε από κοινού και με αλληλεγγύη.

Στις ζωές αυτών των ανθρώπων, με τις οποίες κάποιοι στη χώρα μας επιμένουν να δημαγωγούν, κρίνονται οι ανθρωπιστικές αξίες και παραδόσεις της Ευρώπης.

Κρίνεται η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας.

Κρινόμαστε όλοι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)