to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:45 | 12.04.2021

Πολιτική

Αλ. Τριανταφυλλίδης: Στο Συμβούλιο της Ευρώπης η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ

Την ομόφωνη καταδίκη της δολοφονίας του Έλληνα δημοσιογράφου από τους αξιωματούχους του Συμβουλίου σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Για «σοκαριστική πράξη ωμής βίας που προκάλεσε πληγή στην καρδιά της Δημοκρατίας, την ελευθερία του Τύπου» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος με παρέμβασή του προ ημερησίας διατάξεως έφερε το αποτρόπαιο γεγονός ενώπιον του Συμβουλίου και πιο συγκεκριμένα στην Επιτροπή Πολιτισμού, Επιστημών, Εκπαίδευσης και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Όπως επεσήμανε ο Αλ. Τριανταφυλλίδης «Η Επιτροπή Πολιτισμού, Επιστημών, Παιδείας και Μέσων Ενημέρωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδικάζει ομόφωνα τη βάναυση δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ».

«Όταν ένας δημοσιογράφος δολοφονείται, η δημοκρατία τραυματίζεται», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και συνέχισε: «Το αίσθημα της ανασφάλειας εξαπλώνεται σε όλους τους εργαζόμενους του Τύπου και την κοινωνία. Είναι ηθική μας υποχρέωση να σταματήσουμε τη βία. Η κοινωνία ζητά το προφανές: Να ριχθεί άπλετο φως εκεί όπου το βαθύ σκοτάδι αρχίζει να μας περιβάλλει.

Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις αστυνομικές αρχές να διερευνήσουν αυτό το βάναυσο έγκλημα και να διασφαλίσουν ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν». 

Από την πλευρά τους τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ολιβιέ Μπέχτ (μέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης) όσο και ο  γενικός εισηγητής για τα ΜΜΕ, Στέφαν Σέναχ (Αυστριακός βουλευτής), αφού καταδίκασαν την αποτρόπαιη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, τόνισαν ότι θα παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών.

Ακολουθεί το σύνολο της παρέμβασης του Αλ. Τριανταφυλλίδη, απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης:

«Ως  δημοσιογράφος και πολιτικός, αισθάνομαι βαθιά συγκλονισμένος και έκπληκτος από τη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, στο φως της ημέρας. Ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε βάναυσα έξω από το σπίτι του στην Αθήνα. Μια σοκαριστική πράξη ωμής βίας που προκάλεσε πληγή στην καρδιά της δημοκρατίας, την ελευθερία του Τύπου.

Πιστεύω ότι η δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράζει τις ευρωπαϊκές αξίες, τις οποίες όλοι μας στηρίζουμε ένθερμα.

Η δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ως εξής: «Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι μια αποκρουστική, δειλή πράξη. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει την ελευθερία. Και η ελευθερία του Τύπου μπορεί να είναι η πιο ιερή απ' όλες. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ. Ελπίζω οι εγκληματίες να οδηγηθούν σύντομα στη δικαιοσύνη».  

Αγαπητοί συνάδελφοι, Η Επιτροπή Πολιτισμού, Επιστημών, Παιδείας και Μέσων Ενημέρωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδικάζει ομόφωνα τη βάναυση δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Όταν ένας δημοσιογράφος δολοφονείται, η δημοκρατία τραυματίζεται. Το αίσθημα της ανασφάλειας εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο του Τύπου και την κοινωνία. Είναι ηθική μας υποχρέωση να σταματήσουμε τη βία.

Η κοινωνία ζητά το προφανές: Να ριχθεί άπλετο φως εκεί όπου το βαθύ σκοτάδι αρχίζει να μας περιβάλλει.

Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις αστυνομικές αρχές να διερευνήσουν αυτό το βάναυσο έγκλημα και να διασφαλίσουν ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν. 

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου  Καραϊβάζ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)