to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:30 | 18.06.2019

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

Αλ. Σακελλαρίου: Οι νέοι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής ταυτίζονται με την ιδεολογία της

Δεν είναι η οργή ή ο χαβαλές. Είναι η ταύτιση με την χρυσαυγίτικη ιδεολογία στο μεγαλύτερο ποσοστό των νέων ψηφοφόρων της. Κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό, το πιο επικίνδυνο, είπε μιλώντας στις 14 Ιουνίου στην εκπομπή «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα, ο Αλέξανδρος Σακελλαρίου, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, ερευνητής στο Πάντειο και καθηγητής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο


Δεν είναι η οργή ή ο χαβαλές. Είναι η ταύτιση με την χρυσαυγίτικη ιδεολογία στο μεγαλύτερο ποσοστό των νέων ψηφοφόρων της. Κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό, το πιο επικίνδυνο, είπε μιλώντας στις 14 Ιουνίου στην εκπομπή «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα, ο Αλέξανδρος Σακελλαρίου, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, ερευνητής στο Πάντειο και καθηγητής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Ανησυχητική κι επικίνδυνη είναι η ιδεολογική ταύτιση των νέων ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής με την ιδεολογία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, όπως προκύπτει από έρευνα του Παντείου

Το πλαίσιο της κρίσης είναι κοινό για τους περισσότερους. Κι αυτό ήταν και δικό μας ερώτημα στις έρευνες που κάναμε για τους ψηφοφόρους της Χ.Α.. Η εύκολη απάντηση είναι πως υπάρχει οικονομική κρίση και όταν αυτή τελειώσει θα τελειώσουν και τα μορφώματα τύπου Χ.Α., ή όταν τελειώσει το προσφυγικό θα εξαφανιστεί η Χ.Α..

Στην έρευνα που έγινε το 2014-15 από το Πάντειο και αφορούσε τους ψηφοφόρους στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, στοχεύσαμε στο κατά πόσον υπάρχει ιδεολογική εγγύτητα με την Χ.Α. σε ένα κομμάτι των νέων, γιατί αυτή η ιδεολογική ταύτιση είναι το πιο σημαντικό, το πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο και το πιιο επικίνδυνο.

Αυτό που προέκυψε – έχοντας κάνει προηγουμένως μια ανάλυση της ιδεολογίας της Χ.Α. – είναι πως οι νέοι που ταυτίζονται με τη συγκεκριμένη ιδεολογία είναι περισσότεροι από εκείνους που ταυτίζονται στον ίδιο βαθμό με την ιδεολογία του ΚΚΕ. Κι αυτό προέκυψε με κάποια βασικά ερωτήματα:

- Με την «υπερηφάνεια ως Έλληνες» ταυτίζεται το ‘91%

- Για να θεωρηθεί κάποιος Έλληνας πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα γονέα Έλληνα, εκτιμά το 79%

- Τα επιχειρήματα κατά των μεταναστών συγκεντρώνουν τα πιο υψηλά ποσοστά, όπως ότι δεν συνεισφέρουν τίποτα στην κοινωνία ή ότι πρέπει να είμαστε καχύποπτοι με τους μουσουλμάνους και σίγουρα ότι δεν πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες.

- 24% συμφωνεί ότι η βία δικαιολογείται όταν πρέπει να υπερασπιστείς το έθνος, τη φυλή σου κλπ.

- Μεγάλο ποσοστό τάσσεται υπέρ ενός ηγέτη που δε θα τον περιορίζει το κοινοβούλιο ή ότι ο στρατός θα πρέπει να διοικεί τη χώρα ή ότι η βία δικαιολογείται για να κρατηθεί μια κυβέρνηση στην εξουσία

- Μεγάλο ποσοστό τάσσεται κατά ενός πολυκομματικού, δημοκρατικού συστήματος.

Πρόκειται για ανησυχητικά ευρήματα, αν και συνολικά είναι μικρό το ποσοστό των νέων που ψηφίζει Χ.Α., ωστόσο φαίνεται πως αυτό το ποσοστό ταυτίζεται και με την ιδεολογία της σε μεγάλο βαθμό.

Γιατί υπάρχουν αυτές οι ιδεολογικές συνάφειες; Ένας βασικός λόγος είναι η άγνοια της ιστορίας στους νέους. Στις συνεντεύξεις που κάναμε, αρχικά ένας μικρός αριθμός νέων παραδέχθηκε πρόβλημα παιδείας από το σχολείο. Ωστόσο μετά, φάνηκαν πολύ περισσότερα κενά, τα οποία φυσικά εκμεταλλεύεται η Χ.Α.. Το 7,5-8% των νέων δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την Ιστορία, το 35% είναι σχεδόν αδιάφοροι, ενώ ένα 8% είπε πως το Ολοκαύτωμα δεν ήταν καθόλου σημαντικό για την Ελλάδα, όπου είχαμε εκκαθαρίσεις Εβραίων αλλά το αγνοούν. Αυτά τα παιδιά, λοιπόν, μπορεί να διαβάσουν μια αναθεωρητική άποψη της Ιστορίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και να την πιστέψουν πολύ εύκολα. Επίσης το 4,1% μας είπε πως ο φασισμός δεν ήταν σημαντικός παράγοντας για την Ελλάδα και άλλοι, ότι η φασιστική και ναζιστική κατοχή δεν ήταν σημαντική για την Ελλάδα.

Όταν λοιπόν υπάρχουν αυτά τα κενά, όταν δεν διδάσκονται στα σχολεία αυτά τα κομμάτια της Ιστορίας και υπάρχει άγνοια, κάθε νέος είναι έρμαιο στην προπαγάνδα της Χ.Α.. Πολλές φορές λένε πως οι εθνικιστές αγαπάνε την χώρα και άλλα ανησυχητικά. Γι’ αυτό και το στερεότυπο ότι οι ηλικιωμένοι ψηφίζουν Χ.Α. δεν ισχύει. Είναι αστικός μύθος, γιατί οι ηλικιωμένοι ξέρουν τι σημαίνει ναζισμός είτε βιωματικά είτε από άμεσες μαρτυρίες. Και στις πρόσφατες ευρωεκλογές η Χ.Α. συγκεντρώνει μόλις 2% στους συνταξιούχους, ενώ το ποσοστό της στους ηλικίας 17-24% είναι πολύ μεγαλύτερο.

Περισσότερο έλκονται οι άνδρες από την Χ.Α.. Ενώ διεθνώς η κατάσταση στην ακροδεξιά έχει αλλάξει με γυναίκες να ηγούνται κομμάτων ή να έχουν αξιώματα μέσα σ’ αυτά, στην Ελλάδα δεν συμβαίνει το ίδιο. Εδώ, τα ποσοστά των ανδρών που ψηφίζουν Χ.Α. είναι υπερδιπλάσια των γυναικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)