to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:39 | 20.08.2022

Πολιτική

Αλ. Μεϊκόπουλος: Η Next.e.GO που δεν ήρθε στο Βόλο, άλλη μια επενδυτική ιστορία στα λόγια

«Τη στιγμή που η Τουρκία ετοιμάζεται να εξάγει το δικό της ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που κατασκευάζεται εξολοκλήρου στη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυβέρνηση της ΝΔ αναμένει ακόμα την έκρηξη επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης και πανηγυρίζει για τις αναιμικές αυξήσεις του αριθμού των επενδύσεων, χωρίς μάλιστα να μετράει το ύψος των επενδύσεων αυτών», τονίζει σε ανακοίνωση του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Αναλυτικά η δήλωση του Αλ. Μεϊκόπουλου

Ούτε στον Βόλο, ούτε στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί τελικά το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων της γερμανικής Next.e.GO, αλλά στο Τέτοβο της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο θα παράγει έως 30.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα το χρόνο και αναμένεται να δημιουργήσει 900 θέσεις εργασίας.

Την Next.e.GO γνωρίσαμε το 2020, όταν ο κ. Μητσοτάκης μέσα από τηλεδιασκέψεις, δελτία τύπου και το συνήθη επικοινωνιακό καταιγισμό δήλωνε σίγουρος ότι η γερμανική επένδυση στην Ελλάδα θα κυλούσε «βάσει σχεδίου» και μιλούσε για 1.000 θέσεις εργασίας και ηλεκτρικά οχήματα «made in Greece». Ο Βόλος ήταν μάλιστα μια από τις ελληνικές πόλεις που διεκδικούσαν τη μονάδα παραγωγής λόγω των ισχυρών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της γεωγραφικής θέσης και της σύνδεσης με το λιμάνι και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τα φιλόδοξα σχέδια του κ. Μητσοτάκη σπάνια σμίγουν με την πραγματικότητα. Επειδή η φιλοεπενδυτικότητά του εξαντλείται σε αντεργατικά νομοσχέδια και οι προχωρημένες ξένες επενδύσεις σε φιέστες άνευ ουσίας που του παρέχουν ένα πρόσκαιρο επικοινωνιακό πλεονέκτημα, η υπογραφή της συμφωνίας της Next.e.GO με τη γείτονα χώρα έρχεται και αυτή να προστεθεί στις επενδυτικές ιστορίες που έμειναν στα λόγια. Η στασιμότητα, άλλωστε, του πρότζεκτ στην Ελλάδα όλον αυτόν τον καιρό έδειχνε ότι η γερμανική εταιρία κοιτούσε αλλού.

Τη στιγμή που η Τουρκία ετοιμάζεται να εξάγει το δικό της ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που κατασκευάζεται εξολοκλήρου στη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυβέρνηση της ΝΔ αναμένει ακόμα την έκρηξη επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης και πανηγυρίζει για τις αναιμικές αυξήσεις του αριθμού των επενδύσεων, χωρίς μάλιστα να μετράει το ύψος των επενδύσεων αυτών.

Ο μύθος των επενδύσεων, που έκανε σημαία η ΝΔ, καταρρέει, γιατί η Κυβέρνηση δεν είχε ποτέ σοβαρό σχέδιο ανάπτυξης και οργανωμένη στόχευση  για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία μακροπρόθεσμης εργασίας και ΑΕΠ.

Γιατί κανένας σοβαρός επενδυτής δε θα επιλέξει να επενδύσει σε μια χώρα όπου οι επενδύσεις έχουν γίνει συνώνυμο των συμφωνιών με τα μεγάλα συμφέροντα και της στήριξης ημετέρων έχοντας απαλείψει κάθε έννοια νομιμότητας και διαφάνειας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)