to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:09 | 26.06.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Αλ. Κορωναίου: Στοίχημα των εκλογών να διατηρήσουμε αυτά που πετύχαμε στην κοινωνία

Η νεολαία δεν είναι απολιτίκ, αλλά πολιτικοποιημένη με έναν διαφορετικό πιο προσωπικό τρόπο, είναι ταυτόχρονα συντηρητική στην πολιτική και προοδευτική στις προσωπικές σχέσεις, είπε χθες στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο


Η νεολαία δεν είναι απολιτίκ, αλλά πολιτικοποιημένη με έναν διαφορετικό πιο προσωπικό τρόπο, είναι ταυτόχρονα συντηρητική στην πολιτική και προοδευτική στις προσωπικές σχέσεις, είπε χθες στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα, η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Αλεξάνδρα Κορωναίου, υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Α’ Αθήνας. Τόνισε ότι στόχος δεν είναι μόνο να προχωρήσει πιο πέρα η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρώτα να διατηρηθούν όσα έχει πετύχει στο μέτωπο της κοινωνίας και της εργασίας των νέων.

Ευτυχώς δεν έχω χάσει την επαφή μου με την νεολαία. Με τις ποιοτικές έρευνες που κάνουμε στο Πάντειο, προσπαθούμε κυρίως να ακούμε τους νέους. Στις ευρωεκλογές για πρώτη φορά 100.000 17ρηδες μπορούσαν να ψηφίσουν. Τελικά πήγε την κάλπη το 50% κι αυτό με πολλά ερωτηματικά. Πάντως, οι νέοι σήμερα δεν είναι απολιτίκ. Είναι πολιτικοποιημένοι με άλλον τρόπο, με άλλα μέσα, όπως τα social media. Προσπαθούν να εκφράζονται αλλά με πιο προσωπικό τρόπο και πάνω απ’ όλα έχουν ανάγκη να ακουστούν. Πριν από λίγες ημέρες μιλούσα με έναν 22χρονο που εργάζεται σε τυροπιτάδικο και μου έλεγε για τις δουλειές που έχει αλλάξει λόγω της εκμετάλλευσης αλλά και της απαξίωσης που υπέστη από εργοδότες που δεν έδιναν ούτε τον υποκατώτατο μισθό, τον οποίο έτσι κι αλλιώς αργότερα κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το νόημα έχει και η δική μου υποψηφιότητα, δηλαδή όχι μόνο να πάμε παραπέρα αλλά πρώτα απ’ όλα να διατηρήσουμε αυτά που πετύχαμε.

Ένα σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτές τις εκλογές λέει «Τώρα αποφασίζουμε για τις ζωές μας», κι αυτό το «τώρα» έχει μεγάλη σημασία, αν θυμηθούμε ότι πριν είχαμε τόσες αυτοκτονίες, ανθρώπους που δεν είχαν να φάνε. Τώρα αποφασίζουμε για το μέλλον λοιπόν, αλλά αυτό το μέλλον πρέπει να το χτίσουμε με την νεολαία. Σ’ αυτήν την τετραετία δόθηκαν σχολικά γεύματα σε 160.000 μαθητές, μειώθηκε η ανεργία των νέων (που το 2013-2015) κατά 23%, δημιουργήθηκαν 360.000 νέες θέσεις εργασίας κι επιχειρήθηκε ανακοπή του Brain Drain με προγράμματα για τα πανεπιστήμια. Η Ν.Δ. τι υπόσχεται σ’ αυτά τα παιδιά όταν λέει ότι από κάποιες περιοχές της Αττικής βγαίνουν οι ψυκτικοί, από άλλες οι κομμώτριες, λες και μόνο τα παιδιά στην Κηφισιά και την Εκάλη έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν και να πάνε στο Χάρβαρντ.

Όλα αυτά βαθαίνουν τις ανισότητες, δε φέρνουν ανάπτυξη, γιατί η ανάπτυξη πρέπει να είναι κοινωνική. Πώς θα γίνει ο ισότιμος διάλογος μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη; Πού θα βρεθούν αυτές οι πολλές και καλές δουλειές που τάζει ο κ. Μητσοτάκης; Εκτός κι αν έχει σκοπό να πουλήσει όλη τη χώρα. Αυτές τις ημέρες γίνεται στην Γαλλία η δίκη για τις αυτοκτονίες στην France Telecom. Δικάζονται οι managers της εταιρίας, όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, από την πολιτική που ασκούσαν αυτοί οι managers. Πώς λοιπόν είναι τόσο εύκολο να μιλήσει ισότιμα ο εργαζόμενος με τον εργοδότη; Πρέπει να υπάρχει κοινωνικό κράτος πρόνοιας για τους πολλούς.

Κι εδώ υπάρχει μια δυσαρέσκεια που έχει να κάνει με το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βοήθησε τα πιο χαμηλά στρώματα της κοινωνίας. Στις ευρωεκλογές, διαπιστώθηκε μια συντηρητική στροφή στις ηλικίες 18 με 25, όπου παραμένει ψηλό και το ποσοστό που στράφηκε στην ακροδεξιά, αν και μεγάλο κομμάτι της ακροδεξιάς έχει φωλιάσει στη Ν.Δ. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι υπάρχει μια συντηρητική στροφή της νεολαίας εκτός από το κομμάτι των προσωπικών σχέσεων, όπως οι γάμοι των ομοφυλοφίλων κλπ, όπου είναι πιο προοδευτικοί. Υπάρχει δηλαδή μια αντίφαση, να εμφανίζονται ταυτόχρονα συντηρητικοί και προοδευτικοί. Η νεολαία είναι ανατροπή, η ζωή και το μέλλον είναι έκπληξη, αλλά αυτό το μέλλον ανήκει στους νέους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)