to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:33 | 20.12.2021

Οικονομία

Αλ. Χαρίτσης: Tο Ταμείο Ανάκαμψης να μην σπαταληθεί με την λογική του business as usual

«Είναι κρίσιμο το Ταμείο Ανάκαμψης να μην σπαταληθεί με την λογική του business as usual που παραπέμπει σε προηγούμενες δεκαετίες»


«Οι προκλήσεις που αναδύονται από την πανδημία θα αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν σχεδιάζουμε πολιτικές για την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή», τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στο Digital Economy Forum 2021. «Η έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΒΕ έδειξε ότι η πανδημία δεν επιτάχυνε την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αντίθετα όξυνε το ψηφιακό χάσμα», συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα ζήτημα τεχνολογικής ανισότητας, που ειδικά σε αυτές σε συνθήκες γίνεται ζήτημα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας».

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν μεριμνά για την αναβάθμιση του ρόλου των ελληνικών επιχειρήσεων στον ψηφιακό τομέα ώστε να αναπτύξουν οι ίδιες τα δικά τους προϊόντα. Δεν αρκεί να αγοράζουμε licenses και έτοιμες λύσεις από το εξωτερικό». «Ειδικά για τον κλάδο του εμπορίου, απαιτείται ενιαία ψηφιακή πύλη με υποστήριξη και mentoring και όχι απλά ένα αποσπασματικό πρόγραμμα για την δημιουργία e-shop» πρόσθεσε. Αντιπαρέβαλε τα «προγράμματα ‘Ψηφιακό βήμα’ και ‘Ψηφιακό Άλμα’ που δημιουργήσαμε το 2018 στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου μέσω ερωτηματολόγιου ψηφιακής ωριμότητας ωθούσαν τις επιχειρήσεις σε ουσιαστική ψηφιακή αναβάθμιση». «Τέτοιες παρεμβάσεις χρειαζόμαστε και σήμερα ώστε να μιλάμε για ουσιαστική και μόνιμη αναβάθμιση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης τόνισε επίσης ότι «οι πόροι που προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός από το Ταμείο Ανάκαμψης για Έρευνα & Ανάπτυξη είναι ελλιπείς. Απαιτείται να αυξηθούν οι πόροι για την έρευνα και την καινοτομία και να επενδύσουμε σε νέα επιχειρηματικά σχήματα υψηλής προστιθέμενης αξίας», αντιπαραβάλλοντας ότι «σε πολύ δύσκολες χρηματοδοτικές συνθήκες δημιουργήσαμε το Ταμείο Συμμετοχών EquiFund που έδωσε δυνατότητα χρηματοδότησης σε νέα επιχειρηματικά σχήματα και το «Ερευνώ – Δημιουργώ - Καινοτομώ» που συνέδεσε τον κόσμο της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα».

«Είναι κρίσιμο το Ταμείο Ανάκαμψης να μην σπαταληθεί με την λογική του business as usual», ξεκαθάρισε ο Αλ. Χαρίτσης, καταλήγοντας: «Πρέπει η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι με έναν σχεδιασμό που παραπέμπει σε προηγούμενες δεκαετίες δεν μπορούμε να οδηγηθούμε ούτε στην ψηφιακή αναβάθμιση που χρειάζεται η χώρα ούτε σε μια βιώσιμη, διατηρήσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)