to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:36 | 11.07.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Αλ. Χαρίτσης: Τα Περιφερειακά Συνέδρια γίνονται γιατί η συζήτηση για την ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνεται ερήμην της κοινωνίας

Για την ανάγκη διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες αναφορικά με το τι είδους ανάπτυξη θέλουμε μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4 και την εκπομπή «Ορθά Κοφτά» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή το πρώτο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, και αύριο Τετάρτη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.


«Το Συνέδριο κινείται στη λογική της κυβέρνησης ότι εφόσον έκλεισαν οι εκκρεμότητες με την αξιολόγηση και περνάμε σε μια νέα φάση για την οικονομία, σε μια αναπτυξιακή περίοδο, το ζητούμενο είναι κατά πόσο η ανάπτυξη θα κατευθυνθεί προς εκείνα τα παραγωγικά στρώματα που πρέπει να εμπλακούν» ανέφερε ο Αλ. Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει ανάπτυξη, αλλά τι είδους ανάπτυξη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας διαπίστωσε ότι υπάρχει ανάγκη για συζήτηση γύρω από τα αποκεντρωμένα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης με μια ομαλή γεωγραφική πρόοδο. «Δεν μπορούμε και δε θέλουμε να επαναλάβουμε εγχειρήματα του παρελθόντος, γιατί η ανάπτυξη που βίωσε η Ελλάδα πριν την κρίση αποδείχθηκε ότι είχε πολύ κοντά ποδάρια» σημείωσε.

Μιλώντας για την στρατηγική της κυβέρνηση δήλωσε ότι «η προσπάθεια μας αφορά μια στροφή σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, που θα βάζει στο επίκεντρο την ανάγκη ενίσχυσης καινοτόμων δραστηριοτήτων, εξωστρεφών εξαγωγικών δραστηριοτήτων, και την ενίσχυση του δευτερογενούς τομέα της βιομηχανίας και της μεταποίησης, τομείς που υποβαθμίστηκαν πάρα πολύ, νωρίτερα από την κρίση».

Αναφορικά με τα 13 Περιφερειακά Συνέδρια που θα διοργανωθούν ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «τα Συνέδρια γίνονται γιατί θεωρούμε ότι η διαδικασία και η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται ερήμην της κοινωνίας. Είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία. Μια συζήτηση για το τι κάνουμε σήμερα αλλά αφορά ακόμα περισσότερο το μέλλον, το τι κάνουμε από το 2018 και μετά, εφόσον προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του προγράμματος και έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία το καλοκαίρι του 2018».

Η επιλογή της Δυτικής Μακεδονίας για την διοργάνωση του πρώτου Συνεδρίου δεν είναι καθόλου τυχαία, ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, γιατί ως περιοχή συμπυκνώνει πάρα πολλά από τα χαρακτηριστικά, τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά το ελληνικό παραγωγικό σύστημα.

«Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σε σχέση με την ανάπτυξη, υπάρχουν πολύ σημαντικές παραγωγικές και οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη ΔΕΗ, αλλά βεβαίως η περιοχή αντιμετωπίζει προκλήσεις και έχει τη δυνατότητα να ανοιχτεί και σε άλλες δραστηριότητες, κάτι που θέλουμε να συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς» δήλωσε.

«Η Δυτική Μακεδονία έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει μεταποιητικές δραστηριότητες, και σε αυτή την λογική δημιουργήθηκε το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο είναι μια προσπάθεια ενίσχυσης της περιοχής με την παροχή δανείων και εγγυήσεων με πολύ συμφέροντες όρους» σημείωσε αναφορικά με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, σημειώνοντας ότι:

«Πρόκειται για μια προσπάθεια που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Οικονομίας, αλλά το σημαντικό χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια αλλά και τα Επιμελητήρια της περιοχής. Είναι σημαντικό που συγκεντρώνονται αυτά τα κεφάλαια ύψους 10 εκατομμυρίων για αρχή, 5 εκατομμύρια από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπ. Οικονομίας και 5 εκατομμύρια από την Περιφέρεια και τα Επιμελητήρια».

«Πολύ σημαντική όμως είναι για εμάς και η διαδικασία συνεργασίας μεταξύ του κεντρικού κράτους και των τοπικών φορέων.  Μέσα από αυτές τις συνεργασίες δημιουργούμε εργαλεία για τις τοπικές οικονομίες. Έχει προχωρήσει η δημιουργία του, και αύριο θα μπουν και οι σχετικές υπογραφές παρουσία του πρωθυπουργού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την στάση της αντιπολίτευσης ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «Δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση όλο το προηγούμενο διάστημα επένδυσε στην καταστροφολογία, σε μια προσπάθεια και ένα σενάριο κατά το οποίο δεν θα έκλεινε η αξιολόγηση, δε θα πετύχαινε η ελληνική κυβέρνηση την συμφωνία που πέτυχε, δεν θα προχωρούσε το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους και της λήψης μεσοπρόθεσμων μέτρων για αυτό, και άρα θα οδηγούμασταν σε πολιτικές εξελίξεις και ήλπιζαν ότι αυτό θα οδηγούσε σε εκλογές και σε επαναφορά του στην εξουσία. Το σενάριο δε βγήκε και αντικαταστάθηκε με ευφάνταστα σενάρια που προσπαθούν να υφάνουν σενάρια που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

«Αυτό που απασχολεί τον ελληνικό λαό είναι πως πάμε παρακάτω, ποια είναι η επόμενη μέρα, πως πάμε παρακάτω, πως αξιοποιούμε το πολύ θετικό «μομέντουμ» για την οικονομία μετά τη συμφωνία, και πως σχεδιάζουμε το μέλλον με πολύ σοβαρούς όρους. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει αταλάντευτα σε αυτή την κατεύθυνση. Ο καθένας κρίνεται για την συνεισφορά του και το επίπεδο του λόγου του στην δημόσια συζήτηση δήλωσε καταληκτικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης. 

 

Ακούστε στο KOKKINO

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)