to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αλ. Χαρίτσης: Στόχος μας να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας (βίντεο)

«Η ανάκαμψη της οικονομίας έχει για πρώτη φορά κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς η ανάπτυξη βασίζεται στις εξαγωγές, στην παραγωγική δραστηριότητα καθώς και τις ιδιωτικές επενδύσεις» δήλωσε κατά την ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στο πλαίσιο της συνεδρίας για την αναπτυξιακή πολιτική, τα χρηματοδοτικά μέσα και την δημόσια περιουσία, στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας.


Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στο τρίπτυχο με βάση το οποίο πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία της οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, με την συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που διασφαλίζει την δημοσιονομική σταθερότητα, με έναν ισχυρό κοινωνικό πυλώνα, καθώς και με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.


«Οι προτεραιότητες που θέτουμε έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία, την αύξηση των εξαγωγών καθώς η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει πιο εξωστρεφής, καθώς και την ενίσχυση του δευτερογενούς τομέα, της βιομηχανίας και της μεταποίησης» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να έχει αποτέλεσμα η παραπάνω προσπάθεια πρέπει να συνδεθεί με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. «Το 2017 η Ελλάδα στην κορυφή της απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων» υπενθύμισε ο κ. Χαρίτσης, ωστόσο διαπίστωσε ότι «οι πόροι που έχουμε στην διάθεση μας δεν επαρκούν για την κάλυψη του κενού που έχει υπάρξει με την κρίση, έτσι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέα αναπτυξιακά εργαλεία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται η έναρξη εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος για την αναβάθμιση της βιομηχανικής περιοχής στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, ένα πρόγραμμα που ήδη εφαρμόζεται στα Οινόφυτα Αττικής.

«Η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, στόχος μας είναι να τα αξιοποιήσουμε» σημείωσε αναφερόμενος στην υψηλή απορροφητικότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και στις χρηματοδοτήσεις του υπουργείου Οικονομίας προς την περιφέρεια για έργα την ολοκλήρωση και έναρξη σημαντικών έργων υποδομών.

Παράλληλα έχουν δοθεί χρηματοδοτήσεις άμεσα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με 30 εκατομμύρια ευρώ το 2017 αλλά και το 2018. «Στις μεταφορές μπορέσαμε να ξεκολλήσουμε το πολύπαθο έργο του Μετρό, διατίθενται 1,6 δις ευρώ για το έργο» σημείωσε.

Τέλος ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση για τις τεχνικές μελέτες αλλά και για την εκτέλεση των έργων αξιοποίησης και ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στη δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση στον ομώνυμο δήμο και την τοπική κοινωνία.

Ενδιαφέρον έχει η παρέμβαση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζτζικώστα στη συγκεκριμένη συνεδρία, ο οποίος ευχαρίστησε για την συνεργασία τον αναπληρωτή υπουργό οικονομίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν η Ελλάδα είχε περισσότερους Χαρίτσηδες η Ελλάδα δεν θα είχε φτάσει εδώ».

Από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ανέφερε πως η οικονομική πολιτική είναι πιο δίκαιη και αναπτυξιακή σε σχέση με το παρελθόν, ενώ τόνισε ότι «χρησιμοποιούμε το δημόσιο χρήμα με σύνεση».

Η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση και την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για τον αιγιαλό, τονίζοντας πως «αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του». Παράλληλα χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παραχώρηση των πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά και Κόδρα καθώς και την εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων για την αξιοποίηση τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)