to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:22 | 28.03.2022

Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: Σε κίνδυνο εκατοντάδες έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις

Κρίσιμες υποδομές, όπως οδικοί άξονες, έργα ύδρευσης-αποχέτευσης και αντιπλημμυρικά έχουν «παγώσει», καταγγέλλει σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή


Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης προς τον υπουργό Εσωτερικών σχετικά με το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται σε κρίσιμα έργα τοπικών υποδομών, από τις ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, μετακίνηση και ενέργεια.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται πρωτοφανής άνοδος στις τιμές πρώτων υλών αλλά και σε σημαντικά υλικά του κατασκευαστικού κλάδου. Επιπλέον, οι αυξήσεις στα κόστη των μετακινήσεων και της ενέργειας έχουν προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στους εργολήπτες δημοσίων έργων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην ομαλή ολοκλήρωσή τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι εκατοντάδες δημόσια έργα σε όλη τη χώρα να βρίσκονται σε χαμηλούς ρυθμούς υλοποίησης ή ακόμα και να έχουν σταματήσει.

Όπως επισημαίνει ο Αλ. Χαρίτσης, πολλά από τα έργα αφορούν κρίσιμες υποδομές, όπως οδικοί άξονες, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά, τα οποία υλοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην υλοποίησή τους, θα είχε πολλαπλές επιπτώσεις στο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών.

Με βάση αυτά, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτά τον Μάκη Βορίδη σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των κρίσιμων έργων υποδομών τα οποία υλοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης
«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τoν Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Οι εκρηκτικές ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, μεταφορικά κόστη και ενέργεια θέτουν σε κίνδυνο εκατοντάδες έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται πρωτοφανής άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών, αλλά και σε σημαντικά υλικά του κατασκευαστικού κλάδου. Η τιμή για παράδειγμα του οικοδομικού σιδήρου έχει αυξηθεί κατά 100% ενώ της ασφάλτου κατά 200%. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, παρουσίασε τον Ιανουάριο 2022 αύξηση 7,3% συγκριτικά με τον Ιανουάριο 2021. Σε συνδυασμό με τα κόστη των μεταφορών και την ενέργειας τα οποία έχουν εκτοξευτεί, δημιουργείται ένα εκρηκτικό κλίμα για τα έργα υποδομών.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στους εργολήπτες δημοσίων έργων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην ομαλή ολοκλήρωσή τους. Η υποβολή των οικονομικών προσφορών είχε πραγματοποιηθεί πολύ καιρό πριν την έκρηξη των τιμών και δεν είχαν υπολογιστεί οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, μετακινήσεις και ενέργεια. Αποτέλεσμα αυτού είναι δεκάδες δημόσια έργα να βρίσκονται σε χαμηλούς ρυθμούς υλοποίησης ή να έχουν σταματήσει. Πολλά από αυτά αφορούν κρίσιμα έργα υποδομών όπως οδικοί άξονες, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά, τα οποία υλοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι εργολάβοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις και προβαίνουν σε «πάγωμα» των συμβάσεων προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις σε έργα απαραίτητα για τις τοπικές κοινωνίες.

Στην ερώτηση με αριθ. Πρωτ. 7137/9-6-2021 που είχαμε καταθέσει σχετικά με τις εκρήξεις τιμών στον κατασκευαστικό κλάδο, το Υπουργείο Υποδομών δήλωσε αναρμοδιότητα και το Υπουργείο Ανάπτυξης μας ενημέρωσε μόνο για τις ενέργειες της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών. Σχεδόν έναν χρόνο μετά, ουδεμία ουσιαστική πρωτοβουλία έχει αναληφθεί από την Κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή κρίσιμων έργων υποδομών.

Επειδή οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, μετακινήσεις και ενέργεια πλήττουν άμεσα τον κατασκευαστικό κλάδο,

Επειδή οι εργολήπτες αδυνατούν να επωμιστούν το κόστος των αυξήσεων, με αποτέλεσμα το «πάγωμα» των έργων,

Επειδή η τοπική αυτοδιοίκηση υλοποιεί κρίσιμα έργα υποδομών για τις τοπικές κοινωνίες σε ολόκληρη τη χώρα,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των κρίσιμων έργων υποδομών, τα οποία υλοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Ο ερωτών Βουλευτής

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)