to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:38 | 05.03.2019

Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: Ρυθμίζουμε άμεσα περιπτώσεις δήμων που κατέστησαν μη λειτουργικοί

«Ρυθμίζουμε άμεσα περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στην τροπολογία για τον επανακαθορισμό της διοικητικής διάρθρωσης των δήμων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων-Βελβεντού, Λέσβου και Σάμου.


Ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας απόψε στην Ολομέλεια, είπε ότι η κυβέρνηση συγκροτεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα έχει επιστημονικό και διακομματικό χαρακτήρα, προκειμένου να ερευνήσει όλα τα άλλα ώριμα σχετικά αιτήματα δήμων, θα συντάξει τις σχετικές μελέτες και σε εύλογο χρόνο, «σε λίγους μήνες» θα εισηγηθεί ποιες επιπλέον ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και που.Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε εκ προοιμίου, ότι τα χρόνια που μεσολάβησαν από την εφαρμογή του καλλικρατικού προγράμματος, επιτρέπουν με ασφάλεια απολογισμό για τη λειτουργικότητα, αλλά και τις επιμέρους αστοχίες αυτής της αναδιάρθρωσης.

«Με τις παρούσες ρυθμίσεις, που φέρνει η κυβέρνηση με αυτή τη διάταξη, επιχειρείται η αντιμετώπιση συγκεκριμένων οριακών περιπτώσεων, μέσα από τον ανακαθορισμό των διοικητικών ορίων πρωτοβάθμιων ΟΤΑ που προέκυψαν από συνένωση και που, όπως αποδείχθηκε τελικά στην πράξη, κατέστησαν μη λειτουργικοί, σε σημείο να τίθεται σε διακινδύνευση η βιωσιμότητά τους αλλά και να υποβαθμιστεί αισθητά η ζωή των κατοίκων των περιοχών αυτών» είπε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή έχουν κριθεί από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ μελετήθηκαν ενδελεχώς και τα επιμέρους στοιχεία και μεγέθη των δήμων, γιατί η συνένωση ακύρωσε την ικανότητα ολόκληρων περιοχών να οργανώνονται και να αυτοδιοικούνται. Υπήρξαν εξάλλου, όπως είπε, και συγκεκριμένα κριτήρια στη βάση των οποίων ελήφθησαν αποφάσεις, δηλαδή κριτήρια πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά αλλά και κριτήρια γεωγραφικά, αναπτυξιακά, κριτήρια βιωσιμότητας του νέου σχήματος, επίσης κριτήρια ιστορικά και χωροταξικά.

«Όλα αυτά τα κριτήρια εξετάστηκαν σε συνδυασμό με τις δυνατότητες βιωσιμότητας των υπό σύσταση δήμων καθώς και τον επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων» είπε ο κ. Χαρίτσης και χαρακτήρισε σημαντικό ότι και από τοπικούς παράγοντες που δεν ανήκουν στον χώρο της συμπολίτευσης, έχουν διατυπωθεί θετικές απόψεις σε σχέση με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Ο κ. Χαρίτσης προειδοποίησε ότι ο οριζόντιος κανόνας του Καλλικράτη «κάθε νησί και δήμος», δημιούργησε σε ορισμένα νησιά προβλήματα που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, θέτουν σε διακινδύνευση τη λειτουργικότητα των δήμων αυτών, παράγουν αφόρητες δυσχέρειες και ανισότητες και μια ανισομερή ανάπτυξη περιοχών μέσα στον ίδιο δήμο.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι με βάση τη Σύνταγμα, η νησιωτικότητα και η ορεινότητα μιας περιοχής, οφείλει να λαμβάνεται υπόψη από το νομοθέτη, κατά τη ρύθμιση ζητημάτων τοπικής αυτοδιοίκησης, με σκοπό την ισόρροπη ανάπτυξη.

Η τροπολογία για την κατάτμηση πέντε δήμων

Επανακαθορίζεται η διοικητική διάρθρωση των δήμων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων - Βελβεντού, Λέσβου και Σάμου, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και τους συναρμόδιους υπουργούς. Με την τροπολογία συνιστώνται 7 νέοι δήμοι, με την ταυτόχρονη κατάργηση των υφιστάμενων 5 δήμων και ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας των νέων δημοτικών αρχών και εκλογικής διαδικασίας (άσκηση εκλογικού δικαιώματος, διενέργεια εκλογών κλπ).

Όπως σημειώνεται στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης που κατατέθηκε στη Βουλή, στόχος είναι οι νέοι δήμοι να ανταποκριθούν πληρέστερα και αποτελεσματικότερα στην εξυπηρέτηση των τοπικών υποθέσεων και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Με την τροπολογία λαμβάνεται μέριμνα για την κατανομή του προσωπικού των καταργούμενων δήμων στους αντίστοιχους συνιστώμενους.

Αναφέρεται επίσης ότι με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας αντιμετωπίζονται οριακές περιπτώσεις δήμων, που αποτέλεσαν αστοχίες της διοικητικής αναδιάρθρωσης του "Καλλικρατικού" προγράμματος καθώς σε συγκεκριμένους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, η αρχιτεκτονική του Ν. 3852/2010 δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες των αντίστοιχων τοπικών κοινωνιών και γι΄αυτό επανακαθορίζονται τα διοικητικά όρια των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ που προέκυψαν από συνένωση και κατέστησαν μη λειτουργικοί, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.

Ειδικότερα και όσον αφορά στους συγκεκριμένους δήμους που διασπώνται αναφέρεται ότι:

- Στο δήμο Κέρκυρας είναι το πληθυσμιακό μέγεθος του νησιού, ο μεγάλος αριθμός χωριών και η διασπορά τους, το μεγάλο και προβληματικό οδικό δίκτυο, η έντονη τουριστική ανάπτυξη και επισκεψιμότητα.

- Στην Κεφαλλονιά υπάρχουν δυσχέρειες στην προσβασιμότητα πολιτών στο δήμο ενώ υπάρχουν προβλήματα για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων

- Στο δήμο Σερβίων - Βελβεντού, η δημιουργία ενιαίου δήμου σήμανε ραγδαία υποβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών της δημοτικής ενότητας Βελβεντού, την παρακμή των πολιτιστικών και αθλητικών φορέων της

- Ο δήμος Λέσβου αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αλλά και τον μεγαλύτερο γεωγραφικά "καλλικρατικό" δήμο. Μετά το πρόγραμμα "Καλλικράτης" ανέκυψαν αδυναμία διαχείρισης και αξιοποίησης υποδομών, υστέρηση σε έργα ανάπτυξης, αδυναμίες και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση εκτάκτων γεγονότων.

- Η Σάμος αποτελεί άλλη μια περίπτωση που τα στοιχεία νησιωτικότητας και ορεινότητας επιβάλλουν διαφοροποίηση από τον κανόνα του προγράμματος "Καλλικράτης", "κάθε νησί και δήμος". Οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι χωρίζουν το ανατολικό από το δυτικό μέρος του νησιού και αυτό δημιουργεί δυσχέρειες και καθυστερήσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Με την τροπολογία ιδρύονται:

- Ο δήμος Βόρειας Κέρκυρας με έδρα την Αχαράβη, ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα, ο δήμος Νότιας Κέρκυρας με έδρα τη Λευκίμμη,

- οι δήμοι Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης με έδρα ο καθένας την αντίστοιχη πόλη

- ο δήμος Σερβίων και ο δήμος Βελβεντού

- ο δήμος Μυτιλήνης και ο δήμος Δυτικής Λέσβου (με έδρα την Καλλονή)

- ο δήμος Ανατολικής Σάμου (έδρα η πόλη της Σάμου) και ο δήμος Δυτικής Σάμου (με έδρα το Καρλόβασι)

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)