to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:34 | 30.09.2019

Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: Το προσφυγικό δεν αντιμετωπίζεται με επίδειξη αυταρχισμού όπως επιχειρεί η Ν.Δ. (βίντεο)

Για «επίδειξη αυταρχισμού και πυγμής, αλλά και επικοινωνιακή διαχείριση που δεν απαντά στις πραγματικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος» κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή τη χθεσινή τραγωδία στη Μόρια.


Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη έκανε λόγο για μια «απίστευτη αδράνεια εδώ και σχεδόν τρεις μήνες από την κυβέρνηση Μητοτάκη, που επιδεινώνει το πρόβλημα». Μάλιστα, όπως είπε ο Αλ. Χαρίτσης, «το γεγονός ότι ακούσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μιλά για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι για προσφυγικό», μετά το πέρας του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, «καταστρατηγεί τις επιταγές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, και αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την ιδεοληψία της Ν.Δ. σε ένα πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις». «Αυτές οι κινήσεις θα μας βρουν απέναντι», διεμήνυσε.

Αντίθετα, «οποιαδήποτε πρωτοβουλία διεθνοποίησης του ζητήματος ο ΣΥΡΙΖΑ θα τη στηρίξει», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, σημειώνοντας: «Εμείς δεν θα καταστροφολογήσουμε. Καλούμε την κυβέρνηση να μην ολιγωρεί άλλο και επιτέλους να θέσει το προσφυγικό στη διεθνή του διάσταση, πιέζοντας τους Ευρωπαίους εταίρους μας να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες, όπως έκανε η Ιταλία, που μέσα σε 48 ώρες συγκάλεσε η νέα της κυβέρνηση Διεθνή Διάσκεψη στη Μάλτα, όπου αποφασίστηκε ένα νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων. Αλλά όπως έκανε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια».

«Ολιγωρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη»

«Εμείς μιλάμε με στοιχεία», επισήμανε, και υπενθύμισε τόσο τις προσπάθειες διεθνοποίησης του προσφυγικού και ανάδειξης της γεωπολιτικής του διάστασης, που οδήγησε στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη μείωση των προσφυγικών ροών, όσο και δεδομένα βάσει των οποίων «στις αρχές Ιουλίου η κατάσταση στη Μόρια ήταν δύσκολη αλλα διαχειρίσιμη». «Με τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ τότε οι πρόσφυγες στη Λέσβο ήταν πεντέμιση χιλιάδες. Σήμερα είναι 12 χιλιάδες. Πρόκειται για υπερδιπλασιασμό του πληθυσμού, που μας ανησυχεί και αποδεικνύει την ολιγωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη», είπε ο Αλ. Χαρίτσης, θυμίζοντας επίσης ότι το διάστημα 2018-2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από 30.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τα νησιά σε ξενοδοχεία και ανοικτές δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, μέσα από την αξιοποίηση και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. «Εκείνη την περίοδο όμως ζούσαμε μια αδιανόητη σπέκουλα από τη Ν.Δ. και «γαλάζια» στελέχη, που έσπερναν το δηλητήριο του ρατσισμού. Σήμερα όλοι αυτοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση», είπε.

Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή για τον ΣΥΡΙΖΑ τις κλειστές δομές και τα κέντρα κράτησης», αφού «όσοι άνθρωποι βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος πρέπει να ζήσουν αξιοπρεπώς». «Πρέπει επίσης να εφαρμοστούν όλες οι διαδικασίες ασύλου. Δυστυχώς, με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου στερείται η δυνατότητα για εξατομικευμένη εξέταση κάθε αίτησης ασύλου», συμπλήρωσε, εξηγώντας πως αυτό προκύπτει επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλά για μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό ζήτημα.

«Για μια χώρα και έναν λαό που γνωρίζει τί θα πει προσφυγιά, που μπορεί να περηφανεύεται για την αλληλεγγύη και το πνεύμα ανθρωπισμού που επέδειξε τα προηγούμενα χρόνια, και που αντίστοιχο δεν είδαμε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, το δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού δεν αντιστοιχεί. Όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες στη Μόρια και τα άλλα νησιά μας, αλλά πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη», δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης, συμπληρώνοντας: «Το προσφυγικό και η κλιματική κρίση είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα της ανθρωπότητας. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτά, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε εκρηκτικές καταστάσεις, που δεν αντιστοιχούν σε ευρωπαϊκή χώρα».

«Δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τον κόσμο που προσβλέπει σε εμάς»

Αναφερόμενος στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για ένα «πολύ πετυχημένο τριήμερο, με πρωτοφανή και απρόσμενη συμμετοχή του κόσμου», και μάλιστα, όπως είπε, «από νέους ανθρώπους που προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ». «Είναι μεγάλο το στοίχημα να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους, να τους εντάξουμε στους κόλπους μας και να αναβαθμίσουμε την οργανωτική δομή και λειτουργία μας», τόνισε. «Είναι άνθρωποι που δεν είχαν ενταχθεί στο χώρο μας, ούτε έρχονταν στις εκδηλώσεις μας ως τώρα, αλλά σήμερα βλέπουν την ελπίδα σε εμάς. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε», συνέχισε, αναφερόμενος τόσο στο σχετικό κάλεσμα που απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας από το φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην «διακήρυξη-πρόσκληση», όπως τη χαρακτήρισε, από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος «προς τους αριστερούς, δημοκρατικούς πολίτες». «Η διακήρυξή μας δείχνει πώς φιλοδοξούμε να είναι η Αριστερά του 21ου αιώνα, ποιο είναι το δικό μας πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα», τόνισε, ενώ απαντώντας στο σχόλιο του δημοσιογράφου για τον ομόφωνο χαρακτήρα της απόφασης, ο Αλ. Χαρίτσης δήλωσε: «Ίσως να απογοητεύσαμε όσους προσέβλεπαν σε εσωκομματικά μαχαιρώματα…».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ιδιοκτησία κανενός»

Για το θέμα της εκλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ότι «το ζητούμενο είναι όλα τα μέλη να έχουν ενεργή συμμετοχή». «Τα άλλα θέματα μπορούμε να τα δούμε και στο Συνέδριο, που είναι καταστατικό. Σημασία έχει οι άνθρωποι που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας να έχουν φωνή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ιδιοκτησία κανενός», συμπλήρωσε, για να καταλήξει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ ένα μονολιθικό κόμμα, αλλά μια προσπάθεια να συναντηθούν άνθρωποι και συλλογικότητες με διαφορετικές καταβολές. Αυτός είναι και ο πλούτος του πολιτικού μας φορέα, που μας καθιστά το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα σε όλη την Ευρώπη». «Προσβλέπουν σε εμάς όλες οι δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις. Την προσπάθεια προοδευτικών συμμαχιών πρέπει να τη συνεχίσουμε», υπογράμμισε.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)