to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αλ. Χαρίτσης προς ΠΑΣΟΚ: Είστε η θλιβερή ουρά της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης δεξιάς των τελευταίων δεκαετιών

Κοινοτικούς πόρους ύψους 11 δισ. ευρώ διοχέτευσε τα τελευταία δυο χρόνια στην πραγματική οικονομία η κυβέρνηση, κάτι που αναγνωρίζεται με ειδική αναφορά στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπως δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης στη Βουλή. Επίθεση κατά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά τη διάρκεια επερώτησης για την ανάπτυξη.


O αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ανάπτυξη, κατηγόρησε τους επερωτώντες βουλευτές, δηλώνοντας πως η πραγματικότητα των επενδύσεων διαφέρει από την καταστροφολογία στην οποία μονίμως επιδίδονται.
 
«Είστε η θλιβερή ουρά της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης δεξιάς των τελευταίων δεκαετιών», είπε. «Περιμέναμε τις προτάσεις σας. Δυστυχώς προτιμάτε να επιδίδεστε σε ακατάσχετη καταστροφολογία. Προβάλλετε τα δικά σας κακώς κείμενα. Είστε ανίκανοι να αποδεχτείτε ότι ο ελληνικός λαός σας απέρριψε όσο και αν σας στηρίζει το μιντιακό σύστημα διαπλοκής. Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι. Κάνουμε διαφορετικά τα πράγματα γιατί έχουμε διαφορετικές πολιτικές κοινωνικές στοχεύεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.
 
Την ίδια ώρα καταλόγισε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη «περίσσια η υποκρισία», αναφορικά με τις κατηγορίες της για τα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Είχατε παρκάρει 1,5 δις ευρώ, ενώ εμείς τα ξεμπλοκάραμε και τα κατευθύναμε στην πραγματική οικονομία», σημείωσε ο κ.Χαρίτσης.
 
Απαντώντας στην έντονη κριτική που του ασκήθηκε για τις καθυστερήσεις, που ενδέχεται να έχουν καταστροφικές συνέπειες και απώλεια κονδυλίων, δήλωσε πως συνολικά από τη δουλειά που έγινε τα 2 τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση ενεργοποίησε και διοχετεύχσε στην πραγματική οικονομία κοινοτικούς πόρους ύψους 11 δις, γεγονός που αναγνωρίζεται με ειδική αναφορά στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
 
Ο κ.Χαρίτσης έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία, εξηγώντας πως η απορρόφηση του προηγούμενου ΕΣΠΑ, κατά την περίοδο του 2009, για το πρόγραμμα 2007-13, δεν ξεπερνούσε το 1,5%, ενώ ήδη υπάρχουν προσκλήσεις 11 δις ευρώ και 10 δις ευρώ εντάξεις, δηλαδή πάνω από το μισό ΕΣΠΑ.
 
Όπως είπε, «δεν τα κάναμε όλα τέλεια» αλλά από το 2016 το υπουργείο συνήψε συμφωνίες ύψους 2, 4 δις ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που ήταν ρεκόρ πενταετίας. Υπογράμμισε πως περισσότερα από 1,4 δις ευρώ διοχετεύθηκαν ήδη στην πραγματική οικονομία.
 
Φέτος τα ποσά αυτά θα είναι ακόμη μεγαλύτερα, σύμφωνα με τον υπουργό, αφού τα χρήματα που θα εκταμιευτούν από την Τράπεζα Επενδύσεων μέσα στη χρονιά να αγγίζουν τα 2 δις ευρώ.

Τέλος, ο κ.Χαρίτσης δήλωσε πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνηση θέτει εντελώς διαφορετικούς στόχους από την αντιπολίτευση, αφού επικεντρώνεται σε κρίσιμους τομείς. «Σε λίγους μόνο μήνες εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου κατατέθηκαν 800 νέα επενδυτικά σχέδια ύψους 2 δισ. όταν στα τέσσερα χρόνια του δικού σας αναπτυξιακού νόμου εγκρίθηκαν 1270 σχέδια ύψους 6 δισ.», υποστήριξε, προσθέτοντας πως «περισσότερα από τα μισά επενδυτικά σχέδια κατευθύνονται στη βιομηχανία και στην μεταποίηση, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία αφορά μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)