to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:52 | 12.09.2019

Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: Προοδευτική, αριστερή και εναλλακτική λύση η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ

“Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ μια προοδευτική, αριστερή, εναλλακτική λύση που έχει ανάγκη η κοινωνική πλειοψηφία”


"Μια ολοκληρωμένη πρόταση για μια προοδευτική, αριστερή, εναλλακτική λύση απέναντι στην αναπτυξιακή πολιτική της Ν.Δ." θα παρουσιάσει το Σάββατο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπως επισήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης. Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 τόνισε Ο Αλ. Χαρίτσης ότι η πρόταση που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή την οποία "έχει ανάγκη η κοινωνική πλειοψηφία", αλλά και η Ευρώπη, καθώς συνδέεται με "την εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας". "Θα παρουσιάσουμε ένα αναλυτικό πρόγραμμα στους Έλληνες πολίτες για να τους πείσουμε για το πόσο σημαντικό είναι να υλοποιηθεί", πρόσθεσε.

Είχαμε ανοίξει διάπλατα το παράθυρο για μέτρα ελάφρυνσης ήδη από τη ΔΕΘ το 2018

Ο Αλ. Χαρίτσης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη δρομολογήσει για το 2020 "μια σειρά μέτρων στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των βαρών για την κοινωνική πλειοψηφία", όπως "η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα κάτω από 20 χιλ. ευρώ και η σταδιακή μείωσή της για τα ανώτερα εισοδηματικά κριτήρια, η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% για μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση του ΦΠΑ σε υπηρεσίες και σε τρόφιμα και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια".

Εξάλλου, συνέχισε, ο ΣΥΡΙΖΑ "είχε ανοίξει διάπλατα το παράθυρο για την εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης ήδη από τη ΔΕΘ το 2018”. “Αυτά υλοποιήθηκαν μέχρι  κεραίας, με νόμους του κράτους. Όμως πρέπει να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, γι’ αυτό και στο Ζάππειο το Μάιο του 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε ένα ακόμη νέο πρόγραμμα μέτρων ελάφρυνσης με έμφαση στα μεσαία στρώματα, στη μεσαία τάξη, που πράγματι επλήγησαν από την κρίση. Αυτό το πρόγραμμα ανακόπτεται από την κυβέρνηση της Ν.Δ.", συμπλήρωσε, αναφερόμενος και στην μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% ήδη από την 1/1/2020 με τον μηχανισμό που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Με αυτόν τον τρόπο τηρούνταν η συμφωνία με τους δανειστές, αλλά και ταυτόχρονα διασφαλίζονταν ότι θα αποπληρωθεί το χρέος που οφείλει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Αυτό τώρα απορρίπτεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη", τόνισε.

Στόχος της κυβέρνησης η ενίσχυση μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα μίλησε στην ΔΕΘ για "ανάπτυξη για όλους", σε αντίφαση "με την κατεύθυνση την οποία δίνει στην πολιτική της η Ν.Δ.", αφού “με πολύ μεγάλη ευθύτητα προχωράει σε πολύ μεγάλη μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις, σε μείωση του φόρου για τα μερίσματα, σε παρεμβάσεις φιλοεπενδυτικές, όπως τις αποκαλούν, οι οποίες ευνοούν πολύ μεγάλα και μόνο συμφέροντα και όχι μικρομεσαίες επιχειρήσεις". “Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ευρώπη οι φίλοι του κ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υποστηρίζουν να προχωρήσουμε με πολιτικές λιτότητας, με περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές, με ανισότητες", σχολίασε.

Πολύ μεγάλη η κυβίστηση της Ν.Δ. στη Συμφωνία των Πρεσπών

Συνεχίζοντας την κριτική του στην κυβέρνηση της Ν.Δ., ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ "δεν είπε τίποτα για τη συμφωνία των Πρεσπών για την οποία δημιούργησε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας έναν μεγάλο διχασμό στους Έλληνες πολίτες". "Μόλις προχθές ακούσαμε και τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δένδια, να μιλάει με θετικά σχόλια για τη συμφωνία των Πρεσπών. Νομίζω  ότι είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι μιλάμε για μια πολύ μεγάλη κυβίστηση της κυβέρνησης και όλων των στελεχών της σε σχέση με ένα θέμα με το οποίο δημιούργησαν έναν πολύ μεγάλο διχασμό στον ελληνικό λαό όλο το προηγούμενο διάστημα", συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο νέο Έλληνα Επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά, ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε πως “o κ. Μητσοτάκης καλά θα κάνει να ζητήσει από τον κ. Σχοινά να του εξηγήσει και τη στάση της Κομισιόν για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία και ο νέος Επίτροπος είχε μια πολύ θετική στάση. Θυμόμαστε πολύ καλά τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει για συμφωνία ουσιαστικά κάτω από το τραπέζι, για ανταλλαγή της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη μη μείωση των συντάξεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ“.

Η ΝΔ μπλοκάρει δρομολογημένα έργα προκειμένου να εξυπηρετήσει τους φίλους της

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε επίσης στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού “οι οποίες δεν εξηγήθηκαν, όπως για παράδειγμα η εξαφάνιση του διαμετακομιστικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, ενός κρίσιμου έργου προκειμένου να λειτουργήσει η Θεσσαλονίκη ως κόμβος για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων”. Για το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, είπε πως “τη στιγμή που το έργο όχι απλώς έχει μπει σε ράγες, αλλά έχουμε φτάσει να βλέπουμε και τον τερματισμό αν θέλετε αυτής της διαδρομής,  το 2020 και το 2021, έρχεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ανατρέπει όλον αυτόν τον σχεδιασμό, ξαναδημιουργεί μια ένταση και μια πόλωση κι έναν διχασμό στην πόλη άνευ αντικειμένου, και το πιο σημαντικό απ΄ όλα, οδηγεί το έργο σε μεγάλες καθυστερήσεις –τουλάχιστον τρία χρόνια απ’  ότι λένε οι ειδικοί”. “Αυτή η αλλαγή στον σχεδιασμό σημαίνει επιπλέον οφέλη για τον ανάδοχο, σημαίνει επιπλέον καθυστερήσεις για την υλοποίηση του έργου και επιπλέον ταλαιπωρία για τον κόσμο της Θεσσαλονίκης.”, εκτίμησε, τονίζοντας πως “αντίστοιχη περίπτωση είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, όπου ενώ το έργο είχε δρομολογηθεί, τώρα ανατρέπεται. “Αν αυτό δεν συνδέεται με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, τι ακριβώς συμβαίνει”, κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)