to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:24 | 13.03.2019

Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: Πολιτικά απομονωμένη η ΝΔ από τον αυτοδιοικητικό κόσμο

Η ΝΔ είναι πλήρως απομονωμένη πολιτικά από τον αυτοδιοικητικό κόσμο, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, λίγο μετά την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ για απρόσκοπτη συνέχιση όλων των προγραμματισμένων διαδικασιών πρόσληψης μόνιμου και εποχικού προσωπικού (ναυαγοσώστες, πυρασφάλεια κλπ) ακόμα και κατά την προεκλογική περίοδο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Η ΝΔ είναι πλήρως απομονωμένη πολιτικά από τον αυτοδιοικητικό κόσμο, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, λίγο μετά την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ για απρόσκοπτη συνέχιση όλων των προγραμματισμένων διαδικασιών πρόσληψης μόνιμου και εποχικού προσωπικού (ναυαγοσώστες, πυρασφάλεια κλπ) ακόμα και κατά την προεκλογική περίοδο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Χαρίτσης, κατά την τοποθέτησή του, στην αρμόδια Επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται τις διατάξεις με τις εξαιρέσεις από την αναστολή προσλήψεων λόγω εκλογών, δήλωσε την ικανοποίησή του διότι η ΚΕΔΕ εξέδωσε την απόφαση αυτή, η οποία ανασκεύασε - όπως είπε - εν μέρει και την τοποθέτηση του εκπροσώπου της κατά την ακρόαση των φορέων στην πρωινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Γιατί βεβαίως αυτό το οποίο γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ είναι ότι ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι υπέρμαχοι της προσπάθειας την οποία κάνει η κυβέρνηση να ενισχύσει με στοχευμένο, εξειδικευμένο προσωπικό τους δήμους και τις περιφέρειες σε όλη τη χώρα.

Το πρωί, ο Ιωάννης Καραγιάννης, β' αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, αν και είχε επισημάνει ότι οι δήμοι έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και προσλήψεις, ιδίως εξειδικευμένου προσωπικού, δήλωσε ότι η θέση της ΚΕΔΕ για τις εξαιρέσεις από την αναστολή των προσλήψεων, λόγω εκλογών, είναι πως η προηγούμενη αναστολή προσλήψεων ήταν σοφή και έγινε για ευνόητους λόγους, προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή πολιτική εκμετάλλευση κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Ωστόσο, με ανακοίνωσή της αργότερα η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, κατά την συνεδρίαση του ΔΣ, τόνισε ότι οι διαδικασίες που αφορούν σε τέτοιες περιπτώσεις προσωπικού θα πρέπει να υλοποιηθούν ακόμα και ανήμερα των εκλογών, καθώς πρόκειται για ανάγκες των δήμων οι οποίες πρέπει να καλυφτούν το συντομότερο δυνατό.

Με αφορμή και την ανακοίνωση αυτή, ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε την ΝΔ, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια να υποστηρίζει την προσπάθεια για την στελέχωση της Αυτοδιοίκησης.

"Μάλλον δεν έχετε πλήρη εικόνα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ζούμε την αντίφαση, ενώ τις προηγούμενες δεκαετίες ο πάλαι ποτέ δικομματισμός προχωρούσε σε αθρόες προσλήψεις, με διαδικασίες διαβλητές με κομματικά κριτήρια και ρουσφετολογικό τρόπο, να έχει καταλήξει σήμερα η Αυτοδιοίκηση στο να αντιμετωπίζει μέσα στην κρίση, τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης. Ρουσφετολογικές προσλήψεις από την μία υποστελέχωση από την άλλη" είπε ο υπουργός Εσωτερικών και τόνισε ότι σήμερα η κυβέρνηση αυτή λέει ναι στις προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση. Ξεκαθάρισε δε ότι όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, θα είναι προσλήψεις που δεν τις αποφασίζει ο εκάστοτε υπουργός, παρά προσλήψεις οι οποίες προκύπτουν από τις ίδιες τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης, προσλήψεις τις οποίες θέλουν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες. "Όταν αυτή τη στιγμή υπάρχουν δήμοι, οι οποίοι δεν έχουν οικονομολόγο και δεν μπορούν να κλείσουν έναν ισολογισμό και τεχνικές υπηρεσίες χωρίς μηχανικό και δεν μπορούν να κάνουν μια μελέτη ώστε να επωφεληθούν από τα προγράμματα χρηματοδότησης, εμείς απαντούμε στο μεγάλο αυτό δομικό πρόβλημα της υποστελέχωσης" προσέθεσε.

"Πιστεύουμε ότι τα ζητήματα των ανταποδοτικών υπηρεσιών και της καθαριότητας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με προσωρινό προσωπικό, αλλά με μόνιμο προσωπικό διότι είναι θέμα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων και έχει να κάνει με την ορθή λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων", είπε ο κ. Χαρίτσης, ο οποίος προσέθεσε πως θα επιμείνει η κυβέρνηση στην προσπάθεια να υπάρξουν, και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, περισσότερες προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού σε δήμους και Περιφέρειες που τις θέλει όλη η Αυτοδιοίκηση.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)