to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:34 | 12.05.2020

Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: Πλήρως ανεπαρκείς οι ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Την “πολύ μεγάλη αγωνία και ανησυχία που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία για το αύριο της ελληνικής οικονομίας” υπογράμμισε σε συνέντευξή του στον Real FM και στον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι αυτό “προκύπτει και από τις τηλεδιασκέψεις που έχει πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με φορείς του επιχειρηματικού κόσμου και εργαζόμενους”.


“Σε όλη την περίοδο της κρίσης, σύσσωμη η αντιπολίτευση κράτησε στάση υπευθυνότητας, στηρίζοντας τα μέτρα που πρότεινε στο υγειονομικό σκέλος η επιστημονική επιτροπή, συμβάλλοντας έτσι στη συμμόρφωση των συμπολιτών μας σε αυτά. Αλλά όσον αφορά στην οικονομία δεν μπορεί παρά οι πολιτικές δυνάμεις να ασκήσουν την κριτική τους, απέναντι στην ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της επερχόμενης πρωτοφανών διαστάσεων ύφεσης”, σημείωσε.

Ο Αλ. Χαρίτσης υπενθύμισε, δε, ότι “εγκαίρως ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατάθεση μιας ολοκληρωμένης , αναλυτικής και κοστολογημένης οικονομικής πρότασης για τα δύσκολα που έρχονται, για να προλάβουμε κατά το δυνατόν τις επιπτώσεις της ύφεσης”. “Με το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”, αντιστοιχήσαμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες των επόμενων έξι μηνών με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Σαράντα πέντε μέρες έχουν περάσει και η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να απορρίψει συλλήβδην την πρόταση αντί να την συζητήσει, χωρίς όμως να  έχει αντιπροτείνει κάτι ανάλογο”, συνέχισε, ενώ κατέκρινε τις “ρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων”, με χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα “την ΥΑ του κ. Βρούτση, που προαναγγέλλει ψαλίδι στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, προτείνει νέο υπακατώτατο μισθό, και επιτρέπει τις απολύσεις 45 μέρες μετά τη λήξη της αναστολής συμβάσεων εργασίας”.

“Απέναντι στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και μέσα σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση όπως επισημαίνουν διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές, μετά λύπης άκουσα τον πρωθυπουργό να μιλάει για ‘λεφτόδεντρα’, αντί να προβεί σε συγκεκριμένες δράσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Εμείς ζητήσαμε εξαρχής την πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, προτείναμε μη επιστρεπτέες χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις, και ένα δίχτυ προστασίας των πιο ασθενέστερων”, συνέχισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, εξαπέλυσε δριμεία κριτική στη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο: “Όφειλε να είναι ασκήσει μεγαλύτερη πίεση και να είναι πιο επιθετική απέναντι στην ΕΕ, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Εν μέσω της υπαρξιακής κρίσης που διέρχεται αυτή τη στιγμή η Ευρώπη η οποία θα δοκιμάσει την συνοχή της, η κυβέρνηση θα όφειλε να προβεί ακόμη και στο μπλοκάρισμα συγκεκριμένων αποφάσεων, όπως για παράδειγμα για το ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού, ώστε να πετύχει τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας με ρευστότητα αλλά και κλάδων ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, όπως ο τουρισμός”. “Αντιθέτως, στελέχη της κυβέρνησης διατηρούν μια υπέρμετρη αισιοδοξία όσο αφορά την πορεία του τουρισμού, αλλά πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα από όσο λένε τα στελέχη της”, τόνισε.

Κλείνοντας επισήμανε πως “η Ευρώπη, δυστυχώς, με τις έως τώρα εξαγγελίες της –μέτρα μόλις στο 1/3 των χρηματοδοτικών αναγκών που η ίδια έχει προσδιορίσει- αντιμετωπίζει με πρωτοφανή ανεπάρκεια την κρίση, η οποία μπορεί να είναι συμμετρική για όλες τις χώρες, αλλά οι επιπτώσεις της για τις χώρες της περιφέρειας και του Νότου θα είναι κολοσσιαίες. Θα περιμέναμε λοιπόν από την ΕΕ να ανακοινώσει μέτρα θαρραλέα για τις οικονομίες που βρίσκονται στο κέντρο της ύφεσης, αλλά και ένα σχέδιο για τη σταδιακή επαναφορά κλάδων, όπως ο τουρισμός, στην κανονικότητα”.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)