to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 11.09.2022

Οικονομία

Αλ. Χαρίτσης: Οδυνηρές παρακαταθήκες της νέας Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη η οικονομική αποτυχία αλλά και ένα βαρύτατο πλήγμα στους θεσμούς

«Η Ευρώπη έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά να δράσει ενιαία και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Είναι κωμικοτραγικό όμως να εγκαλεί την ΕΕ για ολιγωρία η κυβέρνηση Μητσοτάκη» δηλώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ της Κυριακής», επισημαίνοντας ότι «επέλεξε να απαξιώσει την ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύγκρουση με τον πυρήνα της ακρίβειας, με εισαγωγή πλαφόν στις τιμές ενέργειας, αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το πανάκριβο και εισαγόμενο φυσικό αέριο, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας».


«Η κεντρική επιλογή της κυβέρνησης να επιδοτεί την κερδοσκοπία με κρατικό χρήμα έχει ήδη αποδειχθεί κοινωνικά αναποτελεσματική και δημοσιονομικά επικίνδυνη» τονίζει ο βουλευτής αντιπαραβάλλοντας ότι «μόνο το ποσό των επιδοτήσεων για τον Σεπτέμβριο θα αρκούσε για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτατα ευρωπαϊκά επίπεδα για έναν ολόκληρο χρόνο, μέτρο που θα προσέφερε ουσιαστική ελάφρυνση». Το πιο κρίσιμο όμως είναι ότι «η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε αποφασιστική κρατική ρύθμιση της κερδοσκοπικής αγοράς ενέργειας, παρόλο που πρόκειται για παρέμβαση χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Έχει όμως κόστος για ολιγοπωλιακά συμφέροντα τα οποία δεν θέλει να πειράξει», προσθέτει.

Σχετικά με την διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, όπως θρασύτατα υποστηρίζει η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά για έναν τεράστιο παρακρατικό μηχανισμό που είχε στηθεί εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του κ. Μητσοτάκη», υπενθυμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή είπε το αυτονόητο: όλα στο φως. Όσα τεχνάσματα και να σκαρφιστεί, ο κ. Μητσοτάκης ως πολιτικός υπεύθυνος της ΕΥΠ θα πρέπει να λογοδοτήσει».

Αναφορικά με τα σενάρια για εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου ο Αλ. Χαρίτσης ξεκαθαρίζει ότι «οι προφάσεις περί πολιτικής αστάθειας δεν πείθουν κανέναν. Αντίθετα επιβεβαιώνουν ότι στη ΝΔ φοβούνται την δημοκρατική έκφραση του ελληνικού λαού» και τονίζει χαρακτηριστικά ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι εκλογικοί νόμοι δεν είναι υπόθεση μικροπολιτικής. Πιστεύουμε στην απλή αναλογική. Γιατί είναι δίκαιο σύστημα που εγγυάται κυβερνήσεις πάνω σε σοβαρές προγραμματικές συγκλίσεις και συνθέσεις».

«Στην ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παρουσιάσει το σχέδιο μας για την κοινωνική, οικονομική και θεσμική ανάταξη της χώρας» σημειώνει ο Αλ. Χαρίτσης τονίζοντας ότι «μια ριζικά διαφορετική πολιτική, στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας που πλήττεται βάναυσα από την κρίση, είναι εφικτή και απολύτως αναγκαία». «Αρκεί στο τιμόνι της χώρας να βρίσκεται μια προοδευτική κυβέρνηση αποφασισμένη να την υλοποιήσει» καταλήγει ο βουλευτής.

Ολόκληρη τη συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση

- Όλα δείχνουν ότι ο χειμώνας θα είναι βαρύς για τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις.  Σε επίπεδο Ευρώπης φαίνεται πως πολύ αργά και με προκαθορισμένες τις εξελίξεις από την πλευρά της Ρωσίας γίνεται λόγος για μέτρα όπως το πλαφόν στο φυσικό αέριο, η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος κλπ. Πολύ λίγα, πολύ αργά; Έχει η κυβέρνηση δυνατότητα παρέμβασης;

Η χώρα οδεύει απροετοίμαστη σε αχαρτογράφητα νερά. Και εδώ δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Πράγματι, η Ευρώπη, ο μεγάλος χαμένος των πρόσφατων καταιγιστικών γεωπολιτικών εξελίξεων, έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά να δράσει ενιαία και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Είναι κωμικοτραγικό όμως να εγκαλεί την ΕΕ για ολιγωρία η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όταν εδώ και έναν χρόνο δεν υλοποιεί ούτε καν τα αυτονόητα, δειλά αλλά ενδεικτικά, μέτρα που έχει προτείνει η Κομισιόν ήδη από τον Οκτώβρη του 2021. Μια κυβέρνηση που επέλεξε να απαξιώσει την ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύγκρουση με τον πυρήνα της ακρίβειας. Στη χώρα μας δεν υπήρξε καμία πρόνοια για την εισαγωγή πλαφόν στις τιμές ενέργειας, για την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το πανάκριβο και εισαγόμενο φυσικό αέριο, για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και για την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Το αποτέλεσμα είναι να πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ένα εξωφρενικά υψηλό κόστος ενέργειας και καυσίμων όλο το προηγούμενο διάστημα και κυρίως να είμαστε σε εξαιρετικά δυσμενή θέση έναντι της μεγάλης πρόκλησης που έρχεται μπροστά μας. Μία πρόκληση την οποία όμως όλοι ήξεραν. Και κάποιοι -όπως οι κυβερνήσεις στην Ισπανία και στην Πορτογαλία- έκαναν κάτι για αυτήν. Όχι όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Να τελειώνουμε λοιπόν με τις δικαιολογίες. Το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Ευρώπη ταλανίζεται και ότι για μια ακόμα φορά το ευρωπαϊκό πρότζεκτ κινείται αργά σε σχέση με την ένταση του προβλήματος, δεν αθωώνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το αντίθετο. Υπογραμμίζει τις ευθύνες της στο ότι δεν έκανε αυτά που έπρεπε κι έτσι είμαστε σήμερα στη δυσάρεστη θέση της πλέον ευάλωτης χώρας στον επικείμενο ενεργειακό παγετώνα.

- Όσον αφορά την ακρίβεια, η κυβέρνηση προτάσσει την λογική των ενισχύσεων όπως το power pass, fuel pass κλπ. Υπάρχουν περιθώρια διαφορετικής πολιτικής με δεδομένη την δημοσιονομική κατάσταση, το υψηλό χρέος και τις προειδοποιήσεις παραγόντων όπως ο κύριος Στουρνάρας και το ΔΝΤ;

Η κεντρική επιλογή της κυβέρνησης να επιδοτεί την κερδοσκοπία με κρατικό χρήμα έχει ήδη αποδειχθεί κοινωνικά αναποτελεσματική και δημοσιονομικά επικίνδυνη. Με την πολιτική της η ΝΔ ανακυκλώνει την κρίση, φτωχοποιεί ευρύτατα κοινωνικά στρώματα και υπονομεύει την δημοσιονομική σταθερότητα. 

Μόνο το ποσό των επιδοτήσεων για τον Σεπτέμβριο θα αρκούσε για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτατα ευρωπαϊκά επίπεδα για έναν ολόκληρο χρόνο, μέτρο που θα προσέφερε ουσιαστική ελάφρυνση. Όλα λοιπόν είναι θέμα προτεραιοτήτων: ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ή επιδοτούμενη αισχροκέρδεια με χρήματα των φορολογούμενων.

Το πιο κρίσιμο όμως είναι ότι η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε αποφασιστική κρατική ρύθμιση της κερδοσκοπικής αγοράς ενέργειας, παρόλο που πρόκειται για παρέμβαση χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Έχει όμως κόστος για ολιγοπωλιακά συμφέροντα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να πειράξει.

Μια ριζικά διαφορετική πολιτική, στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας που πλήττεται βάναυσα από την κρίση, είναι εφικτή και απολύτως αναγκαία. Αρκεί στο τιμόνι της χώρας να βρίσκεται μια προοδευτική κυβέρνηση αποφασισμένη να την υλοποιήσει.

- Ποιος είναι ο προσανατολισμός των μέτρων που θα εξαγγείλει στην ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας την ερχόμενη Κυριακή;

Στην ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παρουσιάσει το σχέδιο μας για την κοινωνική, οικονομική και θεσμική ανάταξη της χώρας. Το πρόγραμμα μας εκκινεί από την άμεση λήψη μέτρων σύγκρουσης με τον πυρήνα της ακρίβειας και προστασίας της κοινωνικής συνοχής. Με ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, στοχευμένες ελαφρύνσεις φορολογικών υποχρεώσεων στην ενέργεια και τα τρόφιμα, αποφασιστική αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας για να μπει φρένο στην κερδοσκοπία.

Δεν σταματάμε όμως εκεί. Στόχος μας είναι η θωράκιση της κοινωνίας και της οικονομίας απέναντι σε κάθε ενδεχόμενη κρίση και τις βέβαιες προκλήσεις του μέλλοντος. Απαιτούνται ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που πλέον η εγχώρια αλλά και διεθνής εμπειρία τις καθιστά απολύτως αναγκαίες και ρεαλιστικές: στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για την εξασφάλιση αναπτυξιακών πιστώσεων στο σύνολο του παραγωγικού ιστού, στην ενέργεια με αποφασιστική κρατική παρέμβαση για την ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ και στα δίκτυα, στον στρατηγικό ανασχεδιασμό των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, νέα ΚΑΠ) με έμφαση στην στήριξη των  μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και σε γενναίες επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές.  Αλλά και με ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων που δοκιμάζουν την κοινωνική συνοχή, όπως είναι η στεγαστική κρίση και το δημογραφικό.

- Τα σενάρια για -εκ νέου- αλλαγή του εκλογικού νόμου όχι απλώς δεν διαψεύδονται, αντιθέτως εμμέσως επιβεβαιώνονται από τα κυβερνητικά στελέχη. Πως σχολιάζετε αυτό το ενδεχόμενο;  Δεν συμφωνείτε ότι η επαναφορά ισχυρού μπόνους συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα; Επιμένετε στο ότι η κάλπη της απλής αναλογικής μπορεί να δώσει κυβερνητική λύση;

Η δρομολογημένη πλέον κατάρρευση του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, οδηγεί σε κινήσεις απελπισίας. Θα πρέπει να εμπεδώσουμε ότι η οικονομική αποτυχία είναι μόνο μία από τις οδυνηρές παρακαταθήκες που θα μας κληροδοτήσει η νέα Δεξιά. Η άλλη, εξαιρετικά επικίνδυνη, αφορά το βαρύτατο πλήγμα στους θεσμούς και στην λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει τον εαυτό του. Έντρομος, απεργάζεται την αλλαγή του εκλογικού νόμου που ο ίδιος ψήφισε και τον οποίο κατηγορηματικά διαβεβαίωνε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει. Οι προφάσεις περί πολιτικής αστάθειας δεν πείθουν κανέναν. Αντίθετα επιβεβαιώνουν ότι στη ΝΔ φοβούνται την δημοκρατική έκφραση του ελληνικού λαού.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι εκλογικοί νόμοι δεν είναι υπόθεση μικροπολιτικής. Πιστεύουμε στην απλή αναλογική. Γιατί είναι δίκαιο σύστημα που εγγυάται κυβερνήσεις πάνω σε σοβαρές προγραμματικές συγκλίσεις και συνθέσεις. Είναι στοιχείο δημοκρατίας. Και τη δημοκρατία δεν πρέπει να τη φοβόμαστε. Κατά συνέπεια, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό που χρειάζεται η χώρα: προοδευτική κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει το κράτος δικαίου και το αίσθημα δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία.

- Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων; Θεωρείτε ότι η επίκληση του απορρήτου γίνεται για να μην δοθούν απαντήσεις; Θα αναζητήσετε απαντήσεις για την αποκάλυψη ότι υπάλληλοι της ΕΥΠ μη αρεστοί στη διοίκηση Κοντολέων έλαβαν σύνδεσμο παγίδευσης με το predator;

Πρόκειται για το πολιτικό Βατερλώ του κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση πορεύτηκε αλαζονικά και αυτή τη στιγμή πληρώνει ταυτόχρονα -και ορθά- για δύο πράγματα: τόσο για το ίδιο το σκάνδαλο, όσο και την πρωτοφανή επιχείρηση συγκάλυψής του. Κάθε μέρα που περνάει προστίθεται μία ακόμα πληροφορία που φωτίζει ακόμα περισσότερο ένα δυσώδες τοπίο πέριξ του πρωθυπουργικού γραφείου. Οι τελευταίες εξωφρενικές εξελίξεις με τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση ακόμα και του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστου Σπίρτζη επιβεβαιώνουν ότι εδώ δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, ένα «στιγμιαίο λάθος», όπως θρασύτατα υποστηρίζει η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά για έναν τεράστιο παρακρατικό μηχανισμό που είχε στηθεί εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του κ. Μητσοτάκη.

Η επίκληση του «απορρήτου» - την οποία απέρριψε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, έγκριτοι νομικοί αλλά ακόμα και στελέχη της ΝΔ - παραπέμπουν σε παιδική προσπάθεια δικαιολόγησης του αδικαιολόγητου. Όσα τεχνάσματα και να σκαρφιστεί, ο κ. Μητσοτάκης ως πολιτικός υπεύθυνος της ΕΥΠ θα πρέπει να λογοδοτήσει. Και όσο δεν το κάνει, τόσο τα ερωτήματα θα αυξάνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή είπε το αυτονόητο: όλα στο φως. Είναι χρέος δημοκρατικό και εθνικό.

-  Παρακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ μέλη της κυβέρνησης του; Θα δεχτείτε να διερευνηθεί η περίοδος της διακυβέρνησης σας;

Την ώρα που ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, διατύπωνε την εξωφρενική αυτή κατηγορία, οι άνθρωποι που κατονόμαζε τον διέψευδαν. Τα πράγματα είναι απλά. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Εμείς ούτε τους πολιτικούς μας αντιπάλους προσπαθήσαμε να παγιδέψουμε, ούτε βάζαμε την ΕΥΠ να παρακολουθεί δημοσιογράφους επειδή ενοχλούσε η όποια έρευνά τους. Για αυτό δεν είχαμε τον παραμικρό δισταγμό στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και για την περίοδο 2015-19 και τον αποχαρακτηρισμό των σχετικών υποθέσεων.

Αυτό που βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας είναι η απεγνωσμένη απόπειρα της κυβέρνησης να πει στην ελληνική κοινωνία «όλοι ίδιοι είναι». Δεν είναι όμως. Και αυτό οι πολίτες το γνωρίζουν καλά. Αποτυπώνεται στο δυναμικό ρεύμα υποστήριξης του ευρύτατου μετώπου των δημοκρατικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που ζητούν διαφάνεια, κάθαρση και την επιβολή κανόνων ώστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά η δυνατότητα αντιδημοκρατικών εκτροπών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)