to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 08.09.2019

Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: Ο Κ. Μητσοτάκης λαλίστατος για τις οικονομικές επιτυχίες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σιωπηλός για Πρέσπες και πλεονάσματα (ηχητικό)

Συνέντευξη του Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στα Παραπολιτικά FM 90,1 (Δημήτρης Τάκης)


«Ο Κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή ομιλία του στη ΔΕΘ ήταν λαλίστατος για τις οικονομικές επιτυχίες του τελευταίου διαστήματος –που όμως αφορούν την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά πολύ σιωπηλός σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ.», τόνισε στα «Παραπολιτικά FM 90,1» και την εκπομπή Weekend Online (Δημ. Τάκης) ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. «Είδαμε να παραπέμπονται σε ένα πολύ αόριστο μέλλον τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφού η κυβέρνηση θα ανοίξει τη σχετική συζήτηση το 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό και για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, για το οποίο επίσης «δεν βρήκε ούτε λέξη να πει χθες». «Ο «μακεδονομάχος» κ. Μητσοτάκης αποφάσισε ότι τελικά η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι προδοτική, αλλά πρέπει να τηρηθεί μέχρι κεραίας, όπως λένε πλέον και τα στελέχη της Ν.Δ.», είπε ο Αλ. Χαρίτσης.

Όσο για τις οικονομικές επιτυχίες στις οποίες αναφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης χθες από το βήμα της ΔΕΘ, ο Αλ. Χαρίτσης επανέλαβε πως «τόσο η αλλαγή του οικονομικού κλίματος και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όσο και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και οι 120 δόσεις, ήταν επιτεύγματα της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ». Το ίδιο ισχύει και για τον καταπιστευτικό λογαρισμό, τον οποίο ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε «πολύ ισχυρό όπλο» για τη μείωση των πλεονασμάτων, και κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις στον ελληνικό λαό: «Γιατί δεν θέλει να το αξιοποιήσει;».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε σειρά θετικών μέτρων που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως η περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και υπηρεσίες, η μείωση της προκαταβολής φόρου, η αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων-επενδύσεων, αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που θα ίσχυε από το 2020, αλλά «τώρα ο Μητσοτάκης την παραπέμπει στο απώτερο μέλλον», όπως είπε. Το ίδιο ισχύει και για την μείωση της ανεργίας «που τα τελευταία τρία χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έφτασε τις 10 μονάδες». «Αλίμονο αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι αυτό έχει να κάνει με τη διακυβέρνησή του», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ανέφερε ότι η Ν.Δ. παρέλαβε «ταμεία γεμάτα» και «κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει». «Αλλά οφείλει να εξηγήσει πώς εννοεί την «ανάπτυξη για όλους», γιατί στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε στη στήριξη του αγροτικού χώρου, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των εργαζομένων αλλά ούτε και των ανέργων», συμπλήρωσε.

Πάντως, ο Αλ. Χαρίτσης διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει «ό,τι βοηθάει την ελληνική οικονομία», όπως έκανε και στην περίπτωση του ν/σ για τον ΕΝΦΙΑ. «Η ελληνική οικονομία έχει πολύ μεγάλες ανάγκες, αλλά είχε καταφέρει το προηγούμενο διάστημα, επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να μπορέσει να ανακάμψει, ιδιαίτερα σε ένα διεθνές περιβάλλον κρίσης», είπε.

Σχολιάζοντας, τέλος, τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν αποδοχή των πρόσφατων ενεργειών της κυβέρνησης, ο Αλ. Χαρίτσης είπε: «Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι κάθε νέα κυβέρνηση περνάει μια μικρή ή μεγαλύτερη περίοδο κοινωνικής αποδοχής. Τώρα, όμως, ξεκινάει η περίοδος που οι πραγματικές επιδιώξεις της Ν.Δ. γίνονται ορατές. Πολύ γρήγορα θα αντιστραφεί αυτό το κλίμα, γιατί θα φανεί ποιους αφήνει εκτός του πολιτικού και οικονομικού της σχεδίου».

«Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε τα αδιεξοδα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Χρειάζεται μια σαφής αριστερή και προοδευτική προοπτική, για τη μείωση κοινωνικών ανισοτήτων. Ένα τέτοιο πολιτικό σχέδιο θα καταθέσουμε εμείς στη ΔΕΘ την επόμενη εβδομάδα», κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)