to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:31 | 17.03.2022

Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: Με ευθύνη της κυβέρνησης εδραιώθηκε το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στην ελληνική οικονομία

«Ακόμη και σε αυτό το κατεξοχήν τεχνοκρατικό νομοσχέδιο, «καταφέρατε» να εισαγάγετε την λογική του πελατειακού κράτους και της αδιαφάνειας που εφαρμόζετε σε ό,τι έχει να κάνει με την διαχείριση κονδυλίων και προσωπικού», τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλ. Χαρίτσης


«Ανεπαρκές και αναντίστοιχο με τις ανάγκες που έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της κυβερνητικής αδράνειας όλους τους προηγούμενους μήνες» χαρακτήρισε το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του σ/ν του ΥΠΑΝ για την διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ. «Αν δεν υπάρξει αποφασιστική κρατική παρέμβαση για  να σταματήσει το πάρτι κερδοσκοπίας των καρτέλ, καμία επιδοματική ενίσχυση δεν πρόκειται να ανακουφίσει την κοινωνία. Αν δεν υπάρξει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και το φυσικό αέριο, όπως κάνει η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ σήμερα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν πρόκειται να δουν ουσιαστική ελάφρυνση», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ως προς το δημοσιονομικό κόστος, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει επιλογές που πληρώνει πολύ ακριβά η κοινωνία. «Γιατί ισόποση δημοσιονομικά με την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κατώτατα ευρωπαϊκά επίπεδα για έναν ολόκληρο χρόνο, είναι η κατ’ έτος δημοσιονομική επιβάρυνση λόγω της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης που ψηφίσατε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο, ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «Ακόμη και σε αυτό το κατεξοχήν τεχνοκρατικό νομοσχέδιο, «καταφέρατε» να εισαγάγετε την λογική του πελατειακού κράτους και της αδιαφάνειας που εφαρμόζετε σε ό,τι έχει να κάνει με την διαχείριση κονδυλίων και προσωπικού»..  «Απουσιάζουν παντελώς στοιχεία καινοτομίας, που θα αντιμετώπιζαν ζητήματα  μείωσης του διοικητικού βάρους, γραφειοκρατίας και διαφάνειας» πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε την ταχεία ενεργοποίηση όλων των προγραμμάτων και την επί σειρά ετών πρωτιά στην απορρόφηση πόρων». 

Ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε τον «αποκλεισμό της συντριπτικής πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης» και ότι «ο σχεδιασμός του ΕΣΠΑ δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τις επιπτώσεις της πανδημίας ούτε την σύνδεση και τον συντονισμό του με το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο κ. Χαρίτσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας για «συγκρότηση ειδικής διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα ελέγχει και θα αξιολογεί την διαχείριση των κονδυλίων τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και του ΕΣΠΑ». «Τα χρήματα αυτά δεν ανήκουν σε κανένα Κόμμα, σε καμία πολιτική παράταξη, ανήκουν στον ελληνικό λαό και πρέπει να διασφαλισθεί η κοινωνικά δίκαιη και εθνικά επωφελής αξιοποίησή τους. Δεν είναι διαδικαστικό θέμα. Είναι ζήτημα διαφάνειας και λογοδοσίας. Είναι εντέλει ζήτημα δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)