to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:20 | 14.12.2019

Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: Η ΝΔ ξεδιπλώνει σε όλη του την έκταση το αντικοινωνικό, νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της

«Οι όποιες προσδοκίες καλλιέργησε προεκλογικά η Ν.Δ. για τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη αποτελούν ήδη παρελθόν», τονίζει σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών-Σαββατοκύριακο" και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τερζή, ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης


Ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τους πέντε πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. εστιάζοντας σε θέματα όπως η καταστολή, το προσφυγικό, αλλά και η κρίση των σχέσεων με την Τουρκία.

• Πέντε μήνες μετά τις εκλογές, πώς κρίνετε την πορεία της κυβέρνησης; Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική, ωστόσο στις δημοσκοπήσεις η διαφορά μεταξύ σας παραμένει μεγάλη. Το βρίσκετε οξύμωρο;

Το μόνο οξύμωρο είναι η τεράστια απόσταση ανάμεσα στην κατασκευασμένη εικόνα της «πετυχημένης» κυβέρνησης και την καθημερινή πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παρότι προσπάθησε προεκλογικά να το κρύψει επιμελώς, πλέον η Ν.Δ. ξεδιπλώνει σε όλη του την έκταση το αντικοινωνικό, νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της.

Πρόσφατα και χαρακτηριστικά παραδείγματα, η επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων που επιβαρύνει τη μεγάλη πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, η δραματική μείωση του κοινωνικού μερίσματος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η εξαΰλωση των υποσχέσεων για φοροελαφρύνσεις προς τα μεσαία στρώματα, οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Και βέβαια, η εγκατάλειψη σημαντικών μέτρων ελάφρυνσης που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2020. Οι όποιες προσδοκίες καλλιέργησε προεκλογικά η Ν.Δ. για τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη ήδη αποτελούν παρελθόν.

• Κατηγορείτε την κυβέρνηση για άγρια καταστολή. Εδώ, όμως, δέχεστε κριτική και από τα δεξιά και από τα αριστερά. Οι μεν λένε ότι επί των ημερών σας η ανομία βασίλευε, οι δε τονίζουν πως και επί των ημερών σας τα ΜΑΤ «διέπρεψαν» εις βάρος διαδηλωτών, ακόμα και συνταξιούχων. Σας κατηγορούν επίσης ότι δεν καταργήσατε τα ΜΑΤ όπως είχατε δεσμευτεί παλιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ που διαμορφώνεται τώρα τι απαντά σε όλα αυτά;

Η ακραία καταστολή που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ., το δόγμα του «μαστίγιου» που ακολουθεί, μας εξοργίζει αλλά δεν μας εκπλήσσει. Συνοδεύει κάθε νεοσυντηρητική κυβέρνηση με σκληρά νεοφιλελεύθερη ατζέντα ανά τον κόσμο. Μοναδικό στόχο έχει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να εκφοβίσει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με εικόνες ντροπής, με άντρες των ΜΑΤ να εξευτελίζουν διαδηλωτές. Το ντελίριο της αστυνομικής βίας, της εκδικητικότητας που βιώνουμε, συμπυκνώνεται στη δήλωση στελέχους της αστυνομίας σε τηλεοπτικό πάνελ για μια «κυβέρνηση που μας έχει λύσει τα χέρια».

Οι πολίτες κατανοούν ότι ουδεμία σχέση υπάρχει ανάμεσα στην περίοδο 2015-2019 και τη σημερινή, που βιώνουμε μια αυταρχική παλινόρθωση.

• Ποια η εκτίμησή σας για τα όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας, με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας; Πιστεύετε ότι η χώρα θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε μια γενικότερη συμφωνία που ενδεχομένως να περιλαμβάνει και την υπό όρους συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο;

Η τουρκική προκλητικότητα έχει οξυνθεί. Σε τέτοιες στιγμές προέχουν η σύνεση, ο προσεκτικός σχεδιασμός και η αποφασιστική στάση που δεν ανοίγει παράθυρα για ενδεχόμενους καιροσκοπισμούς. Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. φάνηκε απροετοίμαστη και έδειξε έντονα σημάδια υποτίμησης της σοβαρότητας της κατάστασης.

Οφειλε, από την πρώτη στιγμή, να διεθνοποιήσει το ζήτημα, να αξιοποιήσει τις διπλωματικές νίκες που πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα και όχι να αναλώνεται σε ευχολόγια. Δυστυχώς, σε κρίσιμα θέματα, όπως οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με τη γείτονα και οι διεθνείς συνομιλίες για τη Λιβύη, η κυβέρνηση είτε εξακολουθεί να βρίσκεται σε σύγχυση είτε, στην καλύτερη περίπτωση, παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Για να αποφύγουμε επικίνδυνα σενάρια, καλούμε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο κυρώσεων για παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη. Ταυτόχρονα, να ζητήσει άμεση σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου για τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου και να εξαντλήσει τις διεθνείς πιέσεις ώστε να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα.

Τέλος, πρέπει να συνεχίσει τον διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αποφεύγοντας τα απαράδεκτα λάθη και τις ενδοκυβερνητικές αλληλοδιαψεύσεις που εκθέτουν τη χώρα.

• Ας έρθουμε στο προσφυγικό. Κατηγορείτε την κυβέρνηση πως δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος που κλιμακώνεται. Είχατε βρεθεί κι εσείς στην ίδια θέση, όταν η αντιπολίτευση σας κατηγορούσε για πολιτική ανοιχτών συνόρων. Με δεδομένη τη σοβαρότητα του προβλήματος, οι πολιτικές διενέξεις μοιάζουν πολυτέλεια. Ποια είναι η δική σας πρόταση;

Τόσο στην κυβέρνηση, όσο όμως και από τη θέση της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του προσφυγικού. Εμείς δεν καλλιεργήσαμε την ξενοφοβία, το μίσος και τον ρατσισμό, ούτε προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε επικοινωνιακά τα ζητήματα διαχείρισης που σχετίζονται με τις πληθυσμιακές μετακινήσεις. Και βέβαια δεν ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή που βύθιζε πλοιάρια στο Αιγαίο, ούτε αντιμετώπισε το προσφυγικό με όρους καταστολής.

Εμείς κάναμε αυτό που θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έχει κάνει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Διεθνοποιήσαμε το προσφυγικό, ζητήσαμε από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της και πετύχαμε τη μείωση των προσφυγικών ροών, προσφέροντας ταυτόχρονα στους ανθρώπους που φτάνουν εδώ όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Σαφώς και δεν ήταν όλα ρόδινα, όμως με σύμμαχο την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που επέδειξαν οι τοπικές κοινωνίες, καταφέραμε -αν μη τι άλλο- να αποτρέψουμε αυτό που συνέβη τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της Ν.Δ.: ένα απόλυτο χάος, με σοβαρό κόστος τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

Η πρότασή μας λοιπόν έχει τρεις άξονες: αλληλεγγύη, διεθνοποίηση του ζητήματος, διαμερισμός των ευθυνών. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπειρε μίσος, «πότισε» με διαχειριστική ανεπάρκεια και τώρα θερίζει όξυνση του προβλήματος.

• Πώς βλέπετε την πορεία διεύρυνσης του κόμματος; Συμμερίζεστε τις όποιες ανησυχίες που αφορούν την ιδεολογική ταυτότητα και την αριστερή ριζοσπαστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ;

Η ιδεολογική και πολιτική μας ταυτότητα εξασφαλίζεται μέσα από τις δημοκρατικές, συλλογικές μας διαδικασίες, στις οποίες βασίζεται η προσπάθεια της διεύρυνσης. Η κινδυνολογία για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα.

Ισα ίσα, οι τοπικές μας οργανώσεις έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια της διεύρυνσης, η οποία προχωράει και θα παγιωθεί στο συνέδριό μας. Μόνο θετικά μπορούν να προκύψουν από την επικοινωνία και την αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο που μας στήριξε και που ελπίζει σε μια εναλλακτική πολιτική πρόταση για μια προοδευτική διακυβέρνηση με ριζοσπαστικές τομές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη και το επόμενο διάστημα θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)