to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:38 | 03.04.2022

Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση της ΝΔ διαιωνίζει την κρίση

«Ή συνεχίζουμε με μια κυβέρνηση που διαιωνίζει την κρίση ή τραβάμε χειρόφρενο στην κατηφόρα με μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα ανάσχεσής της», τονίζει ο Αλ. Χαρίτσης μιλώντας στη Real News


«Η κυβέρνηση με καθυστερημένα, αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα διαιωνίζει την κρίση» δηλώνει στην εφημερίδα «Real Νews» o τομεάρχης Ανάπτυξής και Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης. «Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής η Ισπανία και η Πορτογαλία εξασφάλισαν ειδικό καθεστώς για την διαχείριση των τιμών ενέργειας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης πέρασε και δεν ακούμπησε» συνεχίζει ο ίδιος, τονίζοντας ότι «εδώ και μήνες η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα υπαρκτά θετικά βήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο» όπως «τη δυνατότητα για μείωση του ΕΦΚ στην ενέργεια ή την ενθάρρυνση της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η χώρα πληρώνει σήμερα πανάκριβα την ενέργεια επειδή η ΝΔ επέλεξε να αυξήσει κατακόρυφα την εξάρτησή μας από το εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο, ξεπούλησε τη ΔΕΗ και τα δίκτυα διανομής, απαξίωσε τις ενεργειακές κοινότητες που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και κρατάει ακόμα στο συρτάρι το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ που προκήρυξε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2019».

«Είναι εξοργιστικό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικαλείται τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού όταν πρέπει να στηρίξει την κοινωνία, την ίδια ώρα που κατασπαταλά το δημόσιο χρήμα προς όφελος πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων» υπογραμμίζει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπαραβάλλει: «Εμείς προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα ανάσχεσης της κρίσης: πλαφόν στα τιμολόγια της ενέργειας, φορολόγηση στα υπερκέρδη των παρόχων, αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης».

«Οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας είναι πεπερασμένες αλλά υπαρκτές. Προνόησε άλλωστε για αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγει ο Αλ. Χαρίτσης.

Oλόκληρη η συνέντευξη:

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το χρονικό βάθος και τις συνέπειες των ανατιμήσεων στα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

Τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν πλέον την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Δυστυχώς όμως τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας. Και αυτό υπογραμμίζει τη βαρύτατη ευθύνη της κυβέρνησης που εδώ και μήνες επέμενε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι το φαινόμενο είναι «παροδικό».

Κάθε μέρα που η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται αποφασιστικά, απομακρύνεται ο ορίζοντας εξόδου από τη δίνη στην οποία βρισκόμαστε. Άρα έχουμε δύο επιλογές. Ή συνεχίζουμε με μια κυβέρνηση που με καθυστερημένα, αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα διαιωνίζει την κρίση και μας βυθίζει σε καταστάσεις που παραπέμπουν στις χειρότερες μέρες του μνημονίου ή τραβάμε χειρόφρενο στην κατηφόρα με μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα ανάσχεσης της κρίσης: πλαφόν στα τιμολόγια της ενέργειας, φορολόγηση στα υπερκέρδη των παρόχων, αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

Σας καθησυχάζουν οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να έχουμε ελλείψεις βασικών αγαθών στην αγορά ή έχετε διαφορετικές εκτιμήσεις;

Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης δεν πείθουν πλέον κανέναν. Η κοινωνία γνωρίζει ότι τις ακολουθεί η επώδυνη πρόσκρουση με την πραγματικότητα. Από το τελευταίο μίλι της πανδημίας μέχρι την πρόβλεψη ότι τα Χριστούγεννα του 2021 η ακρίβεια θα ήταν παρελθόν, η κυβέρνηση πέφτει συνεχώς έξω. Δεν είναι απλά λάθος εκτίμηση. Είναι πολιτική επιλογή που σχετίζεται με την έλλειψη πολιτικής βούλησης να παρέμβει αποφασιστικά για να θωρακίσει την κοινωνία και την οικονομία.

Ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαχειριστεί μία ακόμη κρίση καλλιεργώντας μια εικονική πραγματικότητα όπου όλα βαίνουν καλώς, μόνο ανησυχία προκαλεί. Ήδη οι εφοδιαστικές αλυσίδες παρουσιάζουν αρρυθμίες. Δίχως κινδυνολογίες και πανικούς, η χώρα χρειάζεται συγκροτημένο σχέδιο για όλα τα δυνατά σενάρια. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά πολλά μέτρα ελάφρυνσης. Αντέχουν, όμως, τα δημοσιονομικά;

Οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας είναι πεπερασμένες αλλά υπαρκτές. Προνόησε άλλωστε για αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το κρίσιμο είναι ποιες προτεραιότητες θέτει κανείς για την αξιοποίησή τους. Εμείς προτείνουμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας και όχι φοροελαφρύνσεις για μεγάλες περιουσίες και εισοδήματα, απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων και αντιμεταρρυθμίσεις όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που κοστίζει στο δημόσιο 1,5 δισ. τον χρόνο - όσο δηλαδή θα κόστιζε η μείωση του ΕΦΚ στην ενέργεια για το ίδιο διάστημα.

Είναι εξοργιστικό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικαλείται τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού όταν πρέπει να στηρίξει την κοινωνία, την ίδια ώρα που κατασπαταλά το δημόσιο χρήμα προς όφελος πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων.

Βλέπουμε την ΕΕ να καθυστερεί τη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων αντιμετώπισης. Γιατί καταλογίζετε ευθύνες για αυτό στην κυβέρνηση;

Γιατί στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής η Ισπανία και η Πορτογαλία εξασφάλισαν ειδικό καθεστώς για την διαχείριση των τιμών ενέργειας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης πέρασε και δεν ακούμπησε. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Εδώ και μήνες η ελληνική κυβέρνηση αδιαφορεί για τα υπαρκτά θετικά βήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: τη δυνατότητα για παράδειγμα για μείωση του ΕΦΚ στην ενέργεια ή την ενθάρρυνση της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Η ΝΔ παρουσιάζει και αυτή την κρίση ως νομοτέλεια. Οι πολίτες όμως ξέρουν. Η ακρίβεια έχει την υπογραφή του κυρίου Μητσοτάκη.

Το πρόβλημα της ενέργειας θα είναι μακροπρόθεσμο και η ΝΔ σας κατηγορεί ότι δεν στηρίζετε τις ΑΠΕ. Έχετε προτάσεις θεσμικών αλλαγών για την ενέργεια;

Η χώρα πληρώνει σήμερα πανάκριβα την ενέργεια επειδή η ΝΔ επέλεξε να αυξήσει κατακόρυφα  την εξάρτησή μας από το εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο, ξεπούλησε τη ΔΕΗ και τα δίκτυα διανομής, απαξίωσε τις ενεργειακές κοινότητες που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και κρατάει ακόμα στο συρτάρι το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ που προκήρυξε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2019.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει ήδη από το 2019 να υπερκαλύψει τον εθνικό στόχο διείσδυσης των ΑΠΕ για το 2020. Το στρατηγικό ενεργειακό μας σχέδιο έχει ξεκάθαρες στοχεύσεις με βάση και τον ευρωπαϊκό στόχο Fit for 55 για το 2030: δημόσιος έλεγχος της ΔΕΗ, μείωση των τιμολογίων ρεύματος, σταδιακή και ασφαλής απανθρακοποίηση της οικονομίας με νέο κλιματικό νόμο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο αποθήκευσης για τις ΑΠΕ.

Η κυβέρνηση λέει ότι θα επιταχύνει τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ ή κατά της αξιοποίησης ενδεχόμενων υδρογονανθράκων από τη χώρα μας;

Ειδικά στις σημερινές ασταθείς γεωπολιτικά συνθήκες, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εμπεριστατωμένος δημόσιος σχεδιασμός σε αυτά τα ζητήματα.

Με ανησυχεί η ξαφνική ανακοίνωση τέτοιων πρωτοβουλιών ειδικά όταν έρχεται μετά την ιδιωτικοποίηση από την κυβέρνηση των ΕΛΠΕ που εμπλέκονται στις σχετικές συμβάσεις και την αποχώρηση αρκετών εταιρειών από τα οικόπεδα έρευνας. Υπενθυμίζω ότι τα Περιφερειακά Παρατηρητήρια για το Περιβάλλον και την Ασφάλεια της Έρευνας και της Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν ανενεργά.

Αντί για ολοκληρωμένο σχεδιασμό, βλέπουμε σπασμωδικές κινήσεις και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα από μία κυβέρνηση που είναι εντελώς απροετοίμαστη απέναντι στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που βιώνουμε.

Στρατηγικά μιλώντας, πραγματική διέξοδος, ενεργειακή, οικονομική και γεωπολιτική, μπορεί να δοθεί μόνο με σοβαρή επένδυση στους βασικούς εγχώριους ενεργειακούς πόρους, την πράσινη ενέργεια και την εξοικονόμηση.

Η ΝΔ σας κατηγορεί ότι κλείνετε το μάτι στον φιλορωσισμό. Θα μπορούσε η συναυλία Ειρήνης την Τρίτη να έχει σκληρότερο πλαίσιο καταδίκης της εισβολής στην Ουκρανία;

Η χυδαία επίθεση κυβερνητικών παραγόντων στη συναυλία Ειρήνης μαρτυρεί ανασφάλεια απέναντι σε μια έννοια που θα έπρεπε να μας ενώνει όλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδίκασε την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα μας να στηρίξει ενεργητικά την προοπτική της ειρήνης, της διπλωματίας και της προάσπισης του Διεθνούς Δικαίου. Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί για μικροκομματικούς λόγους έναν πόλεμο που μας απειλεί και την ίδια στιγμή προωθεί μια ατμόσφαιρα κατασκευασμένης πόλωσης. Η συναυλία πάντως έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση: πολλές χιλιάδες άνθρωποι δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στους Ουκρανούς αμάχους και πρόσφυγες και απαίτησαν να μπει τέλος στη βαρβαρότητα. Αν αυτός ο πολιτισμός της ειρήνης και της αλληλεγγύης ενοχλεί την ΝΔ, τότε το πρόβλημα είναι όλο δικό της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)