to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:44 | 18.10.2017

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Αλ. Χαρίτσης: Η Ελλάδα δεν είναι κράτος παρίας αλλά περιφερειακός παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή (βίντεο)

Η Ελλάδα δεν είναι κράτος παρίας αλλά ένας περιφερειακός παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και αυτό πλέον αναγνωρίζεται απ’ όλους ως απτή πραγματικότητα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης αποτιμώντας θετικά το ταξίδι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική.


«Στόχος του ταξιδιού στην Αμερική ήταν να προκύψουν απτά αποτελέσματα για τη χώρα μας. Αυτό δηλαδή που προϋπήρχε ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι η Ελλάδα ξεπερνάει την κρίση γίνεται απτή πραγματικότητα και αναγνωρίζεται απ’ όλους ακόμα και από αυτούς που κράτησαν επιφυλακτή ή και εχθρική στάση απέναντι στη χώρα».
 
Ο ανωτέρω στόχος σύμφωνα με τον αν. υπουργό Οικονομίας επετεύχθη με την πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική που προσπάθησε να αξιοποιήσει τη θέση της χώρας και τη συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς. Πολύ σημαντικό είναι ότι ξεπεράσαμε την κρίση με βάση τα οικονομικά στοιχεία, καθώς πιάστηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί.
 
«Δεν χρειάζεται πλέον οι διεθνείς επενδυτές να πειστούν για την πρόοδο, το κλίμα έχει αλλάξει άρδην στο εξωτερικό» τόνισε ο κ. Χαρίτσης αναφερόμενος στο επενδυτικό κλίμα.
 
«Οι διεθνείς επενδυτές δεν χρειάζεται να πειστούν για την πρόοδο στην ελληνική οικονομία καθώς είναι κάτι γνωστό και καταγεγραμμένο αλλά τους ενδιαφέρει κυρίως ποια είναι η επόμενη μέρα και ποιες είναι οι δικές μας επενδυτικές δραστηριότητες».
 
Το στοιχείο που απουσίαζε ήταν η έλλειψη στρατηγικού επενδυτικού σχεδίου και εκεί επικεντρώθηκε η κυβερνητική προσπάθεια επεσήμανε ο κ. Χαρίτσης.
 
Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι σε δύο πεδία το χρηματοδοτικό και το θεσμικό στο οποίο έχουν γίνει πολύ σημαντικές θεσμικές, νομοθετικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση σε σχέση με την απλοποίηση των διαδικασιών του επενδυτικού περιβάλλοντος π.χ. εξωδικαστικός συμβιβασμός, ενίσχυση διαφάνειας, πιο εύκολη η σύσταση των επιχειρήσεων.
 
Η δημόσια χρηματοδότηση ξεκλειδώνει ιδιωτικές επενδύσεις τόνισε ο αν. υπουργός ενώ αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ υποστήριξε ότι η χώρα μας  κατάφερε να είναι πρώτη στην απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ και το 2015, 2016 και 2017.

Στο τέλος του μήνα το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον
 
«Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να έχουν οι πολίτες μεγαλύτερη πρόσβαση σε αυτό. Το Eurogroup της 15ης Ιουνίου ανέφερε χαρακτηριστικά «την εξαιρετική απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την ελληνική κυβέρνηση και αναφέρει το ποσό των 11 δις ευρώ που έπεσαν στην ελληνική οικονομία». Αυτά αφορούν πραγματικές χρηματοδοτήσεις που έπεσαν στην ελληνική οικονομία είτε στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, έργα στους δήμους και τις Περιφέρειες, είτε στις δομές κοινωνικού κράτους όπως για παράδειγμα στην Παιδεία.
 
Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους για να βρεθούν πόροι για να δοθεί η ώθηση που χρειάζεται στην ελληνική οικονομία. Για το 2017 για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των τραπεζών θα εκταμιευθούν περισσότερο από 2 δις ευρώ ενώ για το 2018 και την επόμενη τριετία ύψους 7 δις ευρώ.
 
Ειδικότερα για το πρόγραμμα εξ οικονομώ ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό πρόγραμμα ειδικά με την πτώση που έχει υποστεί ο κατασκευαστικός τομέας. Ήδη έχουν καλυφθεί 10.000 δικαιούχοι από τα προηγούμενα προγράμματα. Στο τέλος του μήνα θα βγει το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον που αφορά προϋπολογισμό 500 εκ. για την ανακατασκευή κατοικιών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)