to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 05.04.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Αλ. Χαρίτσης: Άνω των 40 δισ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ χωρίς να χαθεί ούτε ευρώ, πάνω από 10 δισ. ευρώ ήδη με το νέο πλαίσιο

Μέσα σε δύο χρόνια εξυγιάνθηκαν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013 και μοχλεύθηκαν στην οικονομία πόροι άνω των 40 δισ. ευρώ, ενώ με το νέο πλαίσιο ήδη υπάρχουν προγράμματα και προσκλήσεις άνω των 10 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων είπε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


Η Ελλάδα κατάφερε να απορροφήσει το σύνολο των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων και η περίοδος 2007-2013 ολοκληρώθηκε και τυπικά με την υποβολή της έκθεσης κλεισίματος από το υπουργείο Οικονομίας, είπε ο κ.Χαρίτσης, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν κάθε άλλο παρά δεδομένο.

Το 2015 όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, στο πεδίο των ΕΣΠΑ υπήρχε μεγάλο πρόβλημα που είχε δύο διαστάσεις, εκ πρώτης όψεως αντιφατικές: αφενός υπήρχαν προγράμματα που λόγω κακού σχεδιασμού και χαμηλής ενεργοποίησης δεν είχαν ωριμάσει ώστε να απορροφήσουν διαθέσιμους πόρους, αφετέρου εκατοντάδες έργα είχαν ενταχθεί χωρίς να έχουν δεσμευτεί πόροι για να γίνει η αναγκαία δουλειά, ώστε να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν εγκαίρως, εντός της προγραμματικής περιόδου, όπως ανέφερε.

«Προσπαθήσαμε και με απόλυτη επιτυχία καταφέραμε να εξυγιάνουμε και τα δύο ... τελικά απορροφήθηκαν συνολικά 21,7 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων ... ούτε ένα ευρώ δεν χάθηκε και δεν αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε», τόνισε ο κ.Χαρίτσης, σημειώνοντας ότι τα κεφάλαια αυτά συνοδεύονται και από εθνική συμμετοχή (σε μία μέση αναλογία 85% κοινοτικά και 15% εθνικά κεφάλαια). Τελικά, με την προσθήκη των ιδιωτικών επενδύσεων που αφορούν αυτά τα έργα, η συνολική μόχλευση πόρων είναι περίπου διπλάσια των κοινοτικών πόρων, δηλαδή πάνω από 40 δισ. ευρώ.

Σημείωσε επίσης ότι η εξυγίανση αυτών των έργων της περιόδου 2007-2013 συνετέλεσε ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι προϋπολογισμοί των τελευταίων ετών, σε μία πολύ δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο για τη χώρα. «Αν τα αφήναμε να εξελιχθούν ως είχαν ... θα έπρεπε να τα καλύψουμε με πλεονάζοντα κεφάλαια 6 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα για το 2015 και 2016», όπως υπογράμμισε.

Το σημαντικότερο είναι ότι στις 31 Μαρτίου 2017 όλα τα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013 κλείνουν οριστικά, στην συγκεκριμένη ημερομηνία, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Δεν θα πρέπει επίσης κατά τον ίδιος να κάνει κανείς το λάθος να μιλάει αφηρημένα για αυτά τα προγράμματα, γιατί αντιστοιχούν σε πολύ συγκεκριμένα έργα σε όλη την Ελλάδα, υποδομές ύδρευσης, αποχεύτευσης, απορριμμάτων, ενέργειας κτλ, αλλά και τα πολύ μεγάλα έργα, όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες που παραδίδονται, με επόμενο αύριο Πέμπτη το τμήμα των Τεμπών που εγκαινιάζεται παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Αυτά τα έργα τα επανεκκινήσαμε το 2015 και ολοκλήρώθηκαν στις 31 Μαρτίου 2017, κάτι που αν δεν είχε συμβεί η Ελλάδα θα έπρεπε να επιστρέψει στην ΕΕ τα σχετικά κεφάλαια που είχε λάβει από το Γ΄ ΚΠΣ.

«Η προσπάθεια που συζητάμε, δεν έχει λογιστικό χαρακτήρα, παράγει πραγματικό αποτύπωμα στην οικονομάι, στο σύνολο της χώρας και αφορά σειρά από παρεμβάσεις», τόνισε ο κ.Χαρίτσης.

Η κυβέρνηση ήδη «τρέχει» το νέο πλαίσιο στήριξης και ήδη είναι σε εξέλιξη προγράμματα και προσκλήσεις που αντιστοιχούν σε κοινοτική συμμετοχή άνω των 10 δισ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, δηλαδή περισσότερα από τα μισά διαθέσιμα κεφάλαια, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός ΕΣΠΑ. 

Έτσι, το 2016 έκλεισε με μία ακόμη επιτυχία, την απορρόφηση πόρων 50% περισσότερων από τη συμφωνία για το στόχο απορρόφησης που είχε κάνει η Ελλάδα με την ΕΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)