to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:37 | 14.05.2019

Κοινωνία

Αλ. Χαρίτσης: 12.000 tablet για την έγκαιρη πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος (βίντεο)

Τεχνολογικές καινοτομίες στη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων ευρωεκλογών, περιφερειακών και δημοτικών εκλογών - Περί τις 9.30 με 10 το βράδυ το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα για ευρωεκλογές, καθώς και για μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες


Στοχευμένες καινοτομίες που θα διευκολύνουν τόσο τους ψηφοφόρους όσο και τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τις εφορευτικές επιτροπές θα υπάρχουν στις εκλογές της 26ης Μαΐου και 2ης Ιουνίου όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως είπε, μία σημαντική μερίδα των δικαστικών αντιπροσώπων θα εφοδιαστεί με ειδική, ηλεκτρονική ταμπλέτα, απλούστατη στη χρήση. Αυτό αφορά όλη την Αττική και δειγματοληπτικά περιοχές σε όλη τη χώρα, «Συνολικά 12.000 δικαστικοί αντιπρόσωποι θα έχουν ειδικά tablet ώστε να μπορούν να στείλουν τα αποτελέσματα πάρα πολύ σύντομα. Συνεπώς θα υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη για τις ευρωεκλογές για την Περιφέρεια Αττικής και για τους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε ιδιαίτερα μικρό χρονικό» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης σε συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο Μέγαρο, με τα στελέχη της SingularLogic για τις «Τεχνολογικές καινοτομίες στη Συγκέντρωση και Μετάδοση των αποτελεσμάτων Ευρωεκλογών, Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών 2019».

«Εισάγουμε στοχευμένες καινοτομίες που διευκολύνουν τόσο τους ψηφοφόρους όσο και τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τις εφορευτικές επιτροπές, τους δικαστικούς υπαλλήλους και όλους τους εργαζόμενους σε δήμους και περιφέρειες που θα δουλέψουν σκληρά. Θωρακίζουν ακόμα περισσότερο τη διαφάνεια και το αδιάβλητο των εκλογών» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει πολύ σημαντική η βοήθεια προς τα πρωτοδικεία, καθώς όλες οι εργασίες της επόμενης μέρας θα γίνουν ηλεκτρονικά ώστε οι αποφάσεις να μπορούν να βγουν πιο γρήγορα χωρίς ενδεχόμενα σφάλματα.

Ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι η μεγαλύτερη αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν είναι το σπάσιμο της εκλογικής διαδικασίας σε δύο τμήματα ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών και να μειωθεί ο φόρτος εργασίας των δικαστικών αντιπροσώπων. Οι πολίτες θα ψηφίσουν σε δύο διακριτά τμήματα, στο τμήμα άλφα για τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές και στο τμήμα βήτα για δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, κάτι που αφορά σχεδόν το 85% των ψηφοφόρων.

Αναφέρθηκε επίσης στις διευκολύνσεις προς τους δικαστικούς αντιπροσώπους και συγκεκριμένα στην αύξηση κατά 30% των αμοιβών τους, κάτι, που όπως σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, συνιστά αναγνώριση της δουλειάς και των απαιτήσεων αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.  

Επίσης, για πρώτη φορά ο κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος θα μπορεί να κατεβάζει από το διαδίκτυο πριν τις εκλογές προσυμπληρωμένα τα ονόματα των υποψηφίων. «Τέλος η βάσανος των προηγούμενων ετών, της χειροκίνητης συγγραφής των εκλογικών βιβλίων. Μειώνεται δραστικά ο φόρτος των δικαστικών αντιπροσώπων» επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης.

Παράλληλα, στάθηκε στις συμφωνίες με τις ακτοπλοϊκές ώστε να μεταφέρουν δωρεάν για πρώτη φορά τους δικαστικούς αντιπροσώπους ενώ ανέφερε ότι θα υπάρχει μειωμένος ναύλος και με αεροπορικές εταιρείες, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνουν ανακοινώσεις και για οδικές συγκοινωνίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε, πάντως, ότι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο το υπουργείο «είναι να διασφαλίζουμε ότι η όλη διαδικασία θα κυλίσει ομαλά, χωρίς προβλήματα και η πληροφορία που θα μεταδοθεί θα είναι αξιόπιστη. Προφανώς θέλουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομη διαδικασία αλλά το πρώτο μας μέλημα είναι να είμαστε έγκυροι και αξιόπιστοι».

Περί τις 9.30-10.00 μ.μ. το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τις εταιρείας, με το σύστημα αυτό το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι γνωστό περί τις 21:30 - 22:00, ενώ γρήγορη επίσης αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποτελεσμάτων για το σύνολο των περιφερειών, καθώς και για τους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Πατρέων, Λάρισας και Ηρακλείου Κρήτης.

Εκτός από τις 9.600 συσκευές τάμπλετ στους δικαστικούς αντιπροσώπους όλων των εκλογικών τμημάτων της περιφέρειας Αττικής και άλλες 2.400 σε επιλεγμένα τμήματα στην υπόλοιπη χώρα, θα χρησιμοποιηθούν και τα 4.700 κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για την ασφαλή μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Ενδεικτικό της ταχύτητας που εξασφαλίζει η συγκεκριμένη καινοτομία είναι η περίπτωση της Β΄ εκλογικής περιφέρειας Πειραιά, στις βουλευτικές εκλογές του 2015 όπου εφαρμόστηκε πιλοτικά το σύστημα. Ενώ σε προηγούμενες αναμετρήσεις για την ενσωμάτωση του 100% των τμημάτων απαιτήθηκαν πάνω από τέσσερις ώρες, μέσω τάμπλετ ο σχετικός χρόνος μειώθηκε στη 1 ώρα και 36 λεπτά.

Το σπάσιμο σε δύο τμήματα

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων και της μείωσης του φόρτου εργασίας των δικαστικών αντιπροσώπων, στις περιπτώσεις τετραπλών εκλογών, που αφορά το 85% των εκλογικών τμημάτων, η εκλογική διαδικασία θα σπάσει σε δύο τμήματα: Στο τμήμα Α΄, όπου θα στηθούν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές και για τις περιφερειακές εκλογές και στο τμήμα Β΄, όπου οι εκλογείς θα ψηφίσουν για δήμους και κοινότητες. Σε δήμους που δεν διαθέτουν κοινότητες ή αυτές είναι κάτω από 300 κατοίκους, τα τμήματα θα είναι ενιαία.

Κ. Πουλάκης: Πώς θα γίνεται η καταμέτρηση

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ, Κώστας Πουλάκης ανέφερε ότι για την ομαλή και όσο το δυνατόν ταυτόχρονη έκδοση των αποτελεσμάτων (με έμφαση στις ευρωεκλογές), έχει δοθεί εντολή στο 60% των τμημάτων Α΄ θα ανοίγονται πρώτα οι κάλπες των ευρωεκλογών και στο 40% πρώτα των περιφερειακών. Στα τμήματα Β, στο 100% των περιπτώσεων θα ανοιχτούν και θα καταμετρηθούν πρώτα οι ψήφοι για τους δήμους και μετά των κοινοτήτων. Σε ό,τι αφορά στα ενιαία εκλογικά τμήματα, στο 40% θα καταμετρηθούν πρώτα οι ψήφοι της ευρωκάλπης, στο 30%των τμημάτων προτεραιότητα θα έχουν οι κάλπες για τις περιφέρειες και για το υπόλοιπο 30% θα ανοιχτούν πρώτα οι κάλπες για τους δήμους.

Ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος, εκτελεστικός αντιπρόσωπος της Singular Logic σημείωσε ότι η μετάδοση των αποτελεσμάτων μέσω τάμπλετ θα ωφελήσει και τα Πρωτοδικεία, ιδιαίτερα της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, όπου τα δεδομένα θα εισαχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα να απλουστεύεται η επαλήθευση του εκλογικού αποτελέσματος.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Αυγή

2019 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)