to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:44 | 22.07.2019

Πολιτική

Αλ. Φλαμπουράρης: Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης συνιστούν ένα πλέγμα ιδεών και πρακτικών βαθύτατα συντηρητικών

Ομιλία του Αλέκου Φλαμπουράρη, βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.


Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, άσκησε κριτική τόσο στις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, όσο και στις μέχρι τώρα πράξεις της, δηλώνοντας πως «Καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και θα την αντιπολιτευτούμε επί της ουσίας»

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ένταση της αυταρχικότητας που αποπνέουν οι επιλογές, όπως η μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ο στενός εναγκαλισμός με τις ξενοφοβικές και νεοφιλελεύθερες απόψεις των Βέμπερ και Όρμπαν.

Τόνισε πως «η νέα κυβέρνηση δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης μας γιατί δεν παρέχει εγγυήσεις αξιακές, πολιτικές και πρακτικές» και ότι «όλοι οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βρίσκονται στον καθημερινό αγώνα για μια καλύτερη ζωή.»

Αναλυτικά η ομιλία:


 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Εύχομαι σε όλες και όλους καλή δύναμη και δημιουργικό έργο.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης συνιστούν ένα πλέγμα ιδεών και πρακτικών βαθύτατα συντηρητικών.

Γιατί εισηγούνται μια άλλη Ελλάδα, διεθνώς και εσωτερικά, από αυτήν που εμείς στοχεύουμε.

Μια Ελλάδα διαφορετική από αυτήν που προσδοκούν οι προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου, που μας επέλεξαν, που μας έδωσαν την εντολή, να διατυπώσουμε και να διεκδικήσουμε.

Μια Ελλάδα που μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, θα αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη κοινωνική, δημοκρατική, χωρίς λιτότητα, ανοικτή σε όλο τον κόσμο και όχι μια Ευρώπη φρούριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνάδελφοι βουλευτές του κόμματός μας, που τοποθετούνται σ´ αυτή τη συνεδρίαση, ανέδειξαν και θα αναδείξουν τις διαφωνίες μας, τόσο με τις στρατηγικές όσο και με τις επιμέρους κυβερνητικές προτάσεις.

Αλλά έχουμε καιρό, ο ουσιαστικός διάλογος και η αντιπαράθεση θα γίνεται κατά την εφαρμογή της πολιτικής και τότε όλα θα γίνουν σαφή και συγκεκριμένα, με την κοινωνία παρούσα.

Ας περιοριστούμε, λοιπόν, σήμερα στη μεγάλη εικόνα, στο περίγραμμα της πολιτικής αντιπαράθεσης, που εκ των πραγμάτων, θα υπάρξει στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

Με γεγονότα και όχι με κατά δήλωση «αλήθειες».

Γεγονός πρώτο: Η νέα κυβέρνηση στοιχήθηκε στις ευρωεκλογές με μεγάλη υπερηφάνεια στο ευρωπαϊκό όραμα του κ. Βέμπερ. Τον οποίο δεν προέκριναν τελικώς ούτε καν οι συντηρητικοί της Ευρώπης. Δηλαδή στον ακραίο φιλελευθερισμό, τη σκληρή λιτότητα και βεβαίως τις ξενοφοβικές πολιτικές της Ευρώπης φρούριο. Παραλλήλως, ως λογικό επακόλουθο, δεν καταδίκασε ποτέ τις ξενοφοβικές και ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές Όρμπαν.

Γεγονός δεύτερο: Η νέα κυβέρνηση φόρεσε την περικεφαλαία του μακεδονομάχου και δίχασε τον ελληνικό λαό καταγγέλοντάς μας για προδοσία, με τη συμφωνία των Πρεσπών, αγκαλιά με τις ακροδεξιές δυνάμεις.

Πολύ σύντομα άρχισε να διαπιστώνει ότι η υποκρισία, ο τακτικισμός και οι υπερπατριωτισμοί δεν είναι ανέξοδα.

Γεγονός τρίτο: Η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται ως ο σωτήρας των μεσαίων εισοδημάτων και ως ο μοχλός της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Εμείς στη θητεία μας μιλούσαμε για μια «δίκαιη ανάπτυξη» που θα ήταν υπέρ της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού.

Στα διλήμματα που εξ αντικειμένου τίθενται και είναι αξιοπρεπείς μισθοί, εργασιακά δικαιώματα, δίκαιες διεκδικήσεις εργαζομένων, προστασία του περιβάλλοντος και των αρχαιολογικών θησαυρών, τα στελέχη της κυβέρνησής σας απαντούν Ανάπτυξη. Τελείως όμως αντίθετα από τη δική μας πρόταση.

Πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός θα διαπιστώσει πως οι συναλλαγές έχουν ήδη ξεκινήσει και θέλω να προειδοποιήσω ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τι δεν ικανοποιήσαμε την περίοδο της διακυβέρνησής μας.

Όχι από ιδεοληψία, όπως αρέσκονται να λένε, αλλά για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Γεγονός τέταρτο: Στην αξιακή διαφορά που υπάρχει σε λέξεις κλειδιά, στις αγαπημένες λέξεις - δόγματα της νέας κυβέρνησης: κανονικός/κανονικότητα, νόμος/ τάξη, αριστεία/προκοπή, θέλω να τονίσω ότι παραθέτουμε τις δικές μας: πρόοδος, ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιοσύνη, συνύπαρξη, δημιουργία.

Γεγονός πέμπτο: Πολιτικός πολιτισμός. Οι δηλώσεις των στελεχών της νέας κυβέρνησης τον καθιστούν ανέκδοτο.

Τα 4 ½ χρόνια που ήσασταν στην αντιπολίτευση και δεν είχατε την εξουσία στα χέρια σας είδαμε τη συμπεριφορά σας. Υβριστικοί χαρακτηρισμοί, υπονομεύσεις της πολιτικής και της χώρας στο εσωτερικό κι εξωτερικό, αστήριχτες κατηγορίες και συνεχώς ψέματα. Ενώ από τις εκλογές και μετά η υποκρισία στο αποκορύφωμά της.

Γεγονός έκτο: Μεγάλη κινητικότητα στη Δικαιοσύνη. Μένει να δούμε τις αντοχές της.

Γεγονός έβδομο: Η αυταρχικότητα της Κυβέρνησης εξελίσσεται με θεσμικές παρεμβάσεις στη μεταναστευτική πολιτική αλλά και με σκαιές συμπεριφορές απέναντι σε φτωχούς απόκληρους πρόσφυγες και μετανάστες. Στο λόγο σας κυριαρχούν οι έννοιες καταστολή, επαναφορά φυλακών τύπου Γ, ο νόμος Παρασκευόπουλου αιτία για κάθε κακό, επίθεση σε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα κλπ. Ελπίζω ότι ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καθότι έχει θητεύσει επί πολλά χρόνια σε κόμματα του δημοκρατικού χώρου δεν θα αξιοποιήσει τις «μεταφορές αρμοδιοτήτων» για να ασκήσει αυταρχική και ταυτόχρονα αναποτελεσματική πολιτική.

Κύριοι και κυρίες της ΝΔ,

Με απλά λόγια είστε ένα κόμμα που λόγω της ιδεολογίας του, της ιστορίας και παράδοσής του, του προγράμματός του και των στελεχών που το εκφράζουν, είστε ένα κόμμα με το οποίο όχι μόνο δεν συμπίπτουμε, είμαστε απέναντι, δεν υπαναχωρούμε και αυτό θα αποδειχτεί πανηγυρικά στις μέρες που έρχονται.

Η νέα κυβέρνηση δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης μας γιατί δεν παρέχει εγγυήσεις αξιακές, πολιτικές και πρακτικές.

Όλοι οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βρίσκονται στον καθημερινό αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

Καταψηφίζουμε τις προγραμματικές της δηλώσεις και θα την αντιπολιτευτούμε επί της ουσίας.

Αυτά απαιτεί η Δημοκρατία και καλώς τα απαιτεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)