to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:52 | 11.03.2021

Οικονομία

Αλ. Φλαμπουράρης: Οι πολίτες βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια την ανικανότητα του επιτελικού κράτους

«Έχει γίνει φανερό ότι η επένδυσή σας στα Μέσα Ενημέρωσης, ώστε να αγιογραφείται μια αποτυχημένη κυβέρνηση, έχει αρχίσει να εξαντλείται», ανέφερε ο Αλέκος Φλαμπουράρης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών.



Οι πολίτες βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια την ανικανότητα του επιτελικού κράτους και του επιτελάρχη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας σε υγειονομικό και κοινωνικό επίπεδο, σημείωσε ο Αλ. Φλαμπουράρης βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.


«Και η Κυβέρνηση τι κάνει; Προσλήψεις στην αστυνομία, δημιουργία κάθε λογής νέου αστυνομικού σώματος. Και φυσικά αυταρχισμός, απειλές και ξύλο.

Έχουμε μια κυβέρνηση, που έχει την αστυνομία για απάντηση σε κάθε ερώτημα.

Κυβέρνηση αυταρχική και αντιλαϊκή. Με ιδιαίτερο ζήλο για την αποξήλωση κατακτήσεων δεκαετιών ως προς τα εργασιακά δικαιώματα, για παράδειγμα.
Κυβέρνηση αντιδημοκρατική. Κυβέρνηση ημετέρων, πελατειακή, από τους εμβολιασμούς έως τις οικονομικές ενισχύσεις μεγάλων εταιρειών. Κυβέρνηση της «απ’ ευθείας ανάθεσης».


Σχετικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, ο υπεύθυνος του Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως η κυβέρνηση φέρνει διατάξεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που όχι μόνο δεν διασφαλίζουν την προστασία της περιουσίας του και κατ’ επέκταση του Δημόσιου Συμφέροντος, αλλά αντίθετα ενδεχομένως να αποβούν και επιζήμιες.


«Αντί να προτείνετε αλλαγές ώστε η συμμετοχή του Ταμείου στα κεφάλαια των τραπεζών να αξιοποιείται


- ως μια θετική συμβολή στο ρόλο που καλούνται να παίξουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και ιδιαίτερα στην παροχή ρευστότητας, που έχουν ανάγκη χιλιάδες επιχειρήσεις, και ως μια θετική συμβολή στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, δίκαιης και περιβαλλοντικά ισορροπημένης, εσείς προτείνετε την αποχώρηση του ΤΧΣ και την παράδοση των τραπεζών στους ιδιώτες και μάλιστα με όρους ασαφείς».


Ο Αλ. Φλαμπουράρης υπογράμμισε πως μοναδικός στόχος που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για το ΤΧΣ είναι η αποεπένδυση, δηλαδή να φύγει το ΤΧΣ από τη μετοχική σύνθεση των τραπεζών και το μόνο που προβλέπεται είναι η ασυλία των μελών του για τυχόν βλαπτικές επιλογές που θα υπάρξουν, σε περιπτώσεις συμμετοχής του ΤΧΣ σε ΑΜΚ των τραπεζών και μάλιστα με περιορισμό των δικαιωμάτων του".


"Είναι σαφές ότι η ασυλία προτείνεται γιατί είμαστε σε μία χρονική περίοδο που τα μέλη του θα κληθούν να βάλουν την υπογραφή τους σε αποφάσεις για πράξεις που αντιστρατεύονται το δημόσιο συμφέρον και αναφέρομαι στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και στην επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς".

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Αλέκου Φλαμπουράρη στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νσχ για τις «Διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών για τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε αυξήσεις κεφαλαίου πιστωτικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο της στρατηγικής αποεπένδυσης και την έκτακτη παράταση της διάρκειας ορισμένων διαδικασιών ειδικής διαχείρισης του ν. 4307/2014»

Κύριοι της κυβέρνησης

Έχει γίνει φανερό ότι η επένδυσή σας στα ΜΜΕ, ώστε να αγιογραφείται μια αποτυχημένη κυβέρνηση, έχει αρχίσει να εξαντλείται.

Γιατί: Η δήθεν επιτυχής διαχείριση της πανδημίας φάνηκε. Αποτυχημένα λοκντάουν που ούτε την πανδημία ανακόπτουν, ούτε την αγορά βοηθούν αντίθετα, την καθηλώνουν.

Γιατί: Η μαγική εικόνα του αριθμού των ΜΕΘ ξεκαθάρισε. Οι ΜΕΘ για τον covid είναι  όσες οι διασωληνώσεις. Οι 1200 ή 1400 είναι απλοί αριθμοί.

Γιατί: Καμία ουσιαστική ενίσχυση σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπήρξε και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δε λειτούργησε αποτελεσματικά

Γιατί: Τα σχολεία είναι κλειστά, αντί να είναι ανοιχτά με αραιωμένες τάξεις. Πού είναι τα τάμπλετ για την τηλεκπαίδευση;

Γιατί: Ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συνεχίζεται. Πού είναι τα λεωφορεία για να πηγαίνει ο κόσμος στη δουλειά του με ασφάλεια;

Γιατί: Είναι χιλιάδες οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι σε αναστολή περνούν με 534€ το μήνα. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις είναι κλειστές και οι μισές δεν θα ξανανοίξουν.

Γιατί: η ύφεση καλπάζει, παρά τις προβλέψεις της κυβέρνησης για ανάκαμψη.

Οι πολίτες τα βλέπουν αυτά με τα ίδια τους τα μάτια. Βλέπουν την ανικανότητα του επιτελικού κράτους και του επιτελάρχη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας σε υγειονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Και η Κυβέρνηση τι κάνει; Προσλήψεις στην αστυνομία, δημιουργία κάθε λογής νέου αστυνομικού σώματος. Και φυσικά αυταρχισμός, απειλές και ξύλο

Έχουμε μια κυβέρνηση, που έχει την αστυνομία για απάντηση σε κάθε ερώτημα.

Κυβέρνηση αυταρχική και αντιλαϊκή. Με ιδιαίτερο ζήλο για την αποξήλωση κατακτήσεων δεκαετιών ως προς τα εργασιακά δικαιώματα, για παράδειγμα. Κυβέρνηση αντιδημοκρατική. Κυβέρνηση ημετέρων, πελατειακή, από τους εμβολιασμούς έως τις οικονομικές ενισχύσεις μεγάλων εταιρειών.

Κυβέρνηση της «απ’ ευθείας ανάθεσης».

Κυβέρνηση που υποδαυλίζει και ενορχηστρώνει την ανεξέλεγκτη βία ενώ γνωρίζει ότι η βία δεν αντιμετωπίζει τη βία, αλλά την προκαλεί. Μάλιστα ρίχνει την ευθύνη στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ είναι όλη δική της.

Κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης

Ο αυταρχισμός, η υποκρισία και οι πολιτικές σας ξεσηκώνουν τους πολίτες. Το κάνετε συνειδητά και φέρετε ακέραια την ευθύνη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

προφανώς, οι έννοιες κυβέρνηση της ΝΔ και «δημόσιο συμφέρον» αποδείχθηκαν έννοιες αντίθετες.

Περισσότερο συγκεκριμένα σχετικά με το σχέδιο νόμου που συζητούμε.

Αναφορικά με το 1ο μέρος του νσχ θα ήθελα να σημειώσω ότι τα 750δις του Ταμείου Ανάκαμψης μαζί με τη μη εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας για το 2021 είναι ένα πρώτο δειλό βήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα βήμα που εμείς και οι υπόλοιπες χώρες του νότου της Ευρώπης και οι Λαοί, οφείλουμε να αγωνιστούμε προσπαθήσουμε να γίνει ταχύ. Επίσης οφείλουμε να αγωνιστούμε για να παραταθεί η μη εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας, μέχρι να καταργηθεί, και να διαγραφούν  τα χρέη της πανδημίας, όπως και να διευθετηθούν τα άλλα χρέη με σημαντικό κούρεμα. Κι αυτό γιατί έχει αποδειχτεί ότι οι πολιτικές του συμφώνου σταθερότητας έχουν οδηγήσει μεγάλες κοινωνικές ομάδες στη φτώχεια και τη δυστυχία.

Για το 2ο μέρος του νομοσχεδίου θέλω να πω ότι σήμερα φέρνετε διατάξεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που όχι μόνο δεν διασφαλίζουν την προστασία της περιουσίας του και κατ’ επέκταση του Δημόσιου Συμφέροντος, αλλά αντίθετα ενδεχομένως να αποβούν και επιζήμιες.

Αντί να προτείνετε αλλαγές ώστε η συμμετοχή του Ταμείου στα κεφάλαια των τραπεζών να αξιοποιείται

- ως μια θετική συμβολή στο ρόλο που καλούνται να παίξουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και ιδιαίτερα στην παροχή ρευστότητας, που έχουν ανάγκη χιλιάδες επιχειρήσεις, κυρίως μεσαίες και μικρομεσαίες, που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας,

- ως μια θετική συμβολή στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, δίκαιης και περιβαλλοντικά ισορροπημένης

εσείς προτείνετε την αποχώρηση του ΤΧΣ και την παράδοση των τραπεζών στους ιδιώτες και μάλιστα με όρους ασαφείς.

Η δική μας πρόταση είναι η παραμονή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και μια τουλάχιστον τράπεζα να είναι υπό Δημόσιο – Κοινωνικό έλεγχο

Η αποχώρηση γίνεται ευκρινέστερη με όσα αναφέρονται στα άρθρα 6 και 7, για τα όργανα διοίκησης του ΤΧΣ, για τα οποία τα μόνα που προβλέπονται είναι:

Η ασυλία των μελών τους για τυχόν βλαπτικές επιλογές που θα υπάρξουν, σε περιπτώσεις συμμετοχής του ΤΧΣ σε ΑΜΚ των τραπεζών και μάλιστα με περιορισμό των δικαιωμάτων του, όπως τον περιορισμό και αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης.

Το να επιτρέπεται να μη συμμετέχει στις ΑΜΚ, με μόνο αποτέλεσμα τη μείωση της περιουσίας του, ή

το αν θα συμμετέχει, να αποκτά νέες μετοχές μη προνομιούχες, και σταδιακά όσες προνομιούχες διαθέτει ήδη, θα μετατρέπονται σε απλές.

Το να περιορίζεται η συμμετοχή του στις ΑΜΚ, και να γίνεται μόνο με την περιουσία του κι όχι με άλλες δυνατότητες που δίνονται στους ιδιώτες επενδυτές (συνεργασία, δανεισμός κλπ).

Είμαστε λοιπόν αντίθετοι με αυτές τις διατάξεις και γιατί

Α) δεν προβλέπουν αλλαγές στον τρόπο επιλογής των οργάνων διοίκησης του Ταμείου, όπως κατάργηση της συναίνεσης από το Eurogroup, κατάργηση του συμβουλίου επιλογής κλπ

Β) δεν προβλέπουν ότι η συμμετοχή του ΤΧΣ στις διοικήσεις των τραπεζών, να αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της εκάστοτε τράπεζας

Γ) δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Ταμείου κι ακόμη περισσότερο δεν λειτουργούν ως «κανονικές» ιδιωτικές επενδύσεις.

Κύριοι της Κυβέρνησης

Μοναδικός στόχος που επιφυλάσσετε για το ΤΧΣ είναι η αποεπένδυση, δηλαδή να φύγει το ΤΧΣ από τη μετοχική σύνθεση των τραπεζών και ο τρόπος που επιλέγει η Κυβέρνηση με αυτό το νσχ - αφού δεν προτείνετε παράταση της λειτουργίας του Ταμείου - είναι ο μηδενισμός της περιουσίας του ΤΧΣ σε ενάμιση χρόνο.

Είναι σαφές ότι η ασυλία προτείνεται γιατί είμαστε σε μία χρονική περίοδο που τα μέλη του θα κληθούν να βάλουν την υπογραφή τους σε αποφάσεις για πράξεις που αντιστρατεύονται το δημόσιο συμφέρον και αναφέρομαι στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και στην επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Απ’ αυτό το βήμα ξαναρωτάω, γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε πάρει απάντηση. Τι ψήφισε ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ στο ΔΣ της τράπεζας Πειραιώς για το θέμα της πληρωμής 166 εκ€ του τοκομεριδίου του Cocos σε μετοχές κι όχι σε μετρητά, που οδήγησε σε απώλεια του δημοσίου πάνω από 1δις€. Αλήθεια, τι θα αποφασίσει το ΤΧΣ σχετικά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής σε χαμηλότατη τιμή;

Κύριοι της Κυβέρνησης
το μόνο που θέλετε είναι να παραδώσετε όλο το τραπεζικό σύστημα στους ιδιώτες,  με την διευκόλυνση του Ταμείου να προχωρήσει σε αποεπένδυση σε μία δύσκολη περίοδο για την χώρα μας αφού η υγειονομική κρίση που δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά αλλά αποσπασματικά και με ανεπαρκές σχέδιο από την Κυβέρνησή σας. Αυτή η επιλογή θα οδηγήσει σχεδόν νομοτελειακά σε επιζήμια αποτελέσματα το Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν παρουσιάζετε κανένα στρατηγικό σχέδιο για τον ρόλο και τη δράση του Ταμείου και δεν έχετε πλάνο για έναν σύγχρονο τρόπο λειτουργίας και διοίκησης του.
Δεν σας ενδιαφέρει το Ταμείο να καταστεί ένας σημαντικός φορέας που να προάγει το δημόσιο συμφέρον έτσι ώστε να μετασχηματισθεί σε ένα όργανο χρήσιμο για την ελληνική πολιτεία που θα συμβάλει στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.
Γι’ αυτούς τους λόγους δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε αυτές τις διατάξεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)