to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:26 | 23.03.2021

Πολιτική

Αλ. Φλαμπουράρης: Η αλήθεια για την επένδυση στο Ελληνικό

Στην επικοινωνιακή διαχείριση της επένδυσης του Ελληνικού από τη ΝΔ, τόσο προεκλογικά όσο και αφότου έγινε κυβέρνηση, καθώς και στις επιχειρησιακές και νομικές ανεπάρκειες του νομοσχεδίου για την κύρωση της σύμβασης του ακινήτου, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία και υπεύθυνος του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κ.Ο του κόμματος Αλέκος Φλαμπουράρης στην ομιλία του στη Βουλή.


Το 2015 που αναλάβαμε την Κυβέρνηση, ανέφερε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, παραλάβαμε τη σύμβαση του 2014, ενώ δεν υπήρχε καμία ωριμότητα όσον αφορά την υλοποίηση της επένδυσης.

Παρά τα ασφυκτικά περιθώρια και παρά την υπόσχεσή μας να ξεμπλέξουμε τη χώρα από την εποπτεία των δανειστών μέσα από σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, επαναδιαπραγματευτήκαμε τη σύμβαση με τον Επενδυτή. Σκοπός μας να γίνει μια επένδυση, που θα παντρεύει και θα ισορροπεί όλες τις ανάγκες: θέσεις εργασίας, ικανό πράσινο, δωρεάν πρόσβαση στον επισκέπτη και εύλογα οικονομικά και εις είδος  ανταλλάγματα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και των όμορων δήμων. Έτσι, με τις επίμονες και απόλυτα επιστημονικά τεκμηριωμένες προσπάθειες της διαπραγματευτικής μας ομάδας, οδηγηθήκαμε στην τροποποιητική σύμβαση του 2016.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε σε δεκάδες παρεμβάσεις που έγιναν κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα σε χρόνο ρεκόρ, τη θεσμική ωρίμανση του ελληνικού, χωρίς η κυβέρνησή μας να απεμπολήσει δημόσια αγαθά.

Στις 7 Ιουλίου του 2019 αναλάβατε εσείς, υπογράμμισε ο κ. Φλαμπουράρης και σε μια βδομάδα, σε ένα μήνα ή στο τέλος του χρόνου θα ξεκίναγε το έργο.

Και, ω του θαύματος, οι ξένοι επενδυτές αποχώρησαν με τη νέα κυβέρνηση! Και εκεί που εμείς καθυστερούμε, δήθεν,  την είσοδο των ξένων κεφαλαίων στη χώρα, ακούσαμε το αμίμητο «ελληνικό το Ελληνικό».

Καλοδεχούμενοι, λοιπόν, οι Έλληνες επενδυτές. Αλλά πού είναι οι μπουλντόζες, κύριοι της Κυβέρνησης;

Σε 23 μήνες το μόνο που κάνατε ήταν τροπολογίες και συνεχείς αλλαγές στο νόμο για το Ελληνικό».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφερόμενος στο προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης διατύπωσε τρεις επισημάνσεις που εγείρουν σοβαρά ζητήματα:

  • ​Αν στην έκταση που διανέμεται κατά κυριότητα στο ΤΑΪΠΕΔ εμπεριέχονται και οι απαραίτητοι κοινόχρηστοι χώροι που απαιτούνται για την πολεοδόμηση (δρόμοι, πεζόδρομοι, πλατείες). Αν όχι τότε αυτή η έκταση που παραχωρείται κατά κυριότητα στο ΤΑΪΠΕΔ θα πρέπει να μειωθεί κατά τα τετραγωνικά μέτρα που αντιστοιχούν  στους αναγκαίους κοινόχρηστους χώρους.
  • ​Προς τι η συγκεκριμένη πρόβλεψη για περίφραξη, αφού η περίφραξη για εργοταξιακές ανάγκες είναι δεδομένη; Μήπως για τυχόν περιορισμούς στο «παράκτιο μέτωπο» ή και το Μητροπολιτικό Πάρκο; Προφανώς τέτοιες προθέσεις, αντιβαίνουν στην συμβατική δέσμευση του 2016, ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο θα λειτουργεί ως «κατ´ αποτέλεσμα κοινόχρηστος χώρος», ελεύθερα προσβάσιμος και το θαλάσσιο μέτωπο θα είναι ένα χιλιόμετρο ανοιχτό και ελεύθερο για τους πολίτες. Ως τέτοιες ρυθμίσεις δεν είναι αποδεκτές.
  • ​Οι ξένοι επενδυτές φύγανε και μάλλον οι ημεδαποί δεν σας εμπνέουν ασφάλεια. Γιατί πώς αλλιώς να ερμηνευτεί ο τελευταίος όρος της σύμβασης, όπου μπαίνει από το παράθυρο η εγγύηση του Δημοσίου για τη χρηματοδότησή τους; Τι λέει με απλά λόγια; Ότι εάν η επένδυση σταματήσει και αποβληθούν ή παραιτηθούν οι επιφανειούχοι και το δημόσιο ανακτήσει πλήρη κυριότητα (στο 70% της έκτασης που προορίζεται για τον επιφανειούχο), θα πάρει μαζί και τα βάρη της χρηματοδότησης. Δηλαδή οι τράπεζες δεν θα χάσουν τα λεφτά τους. Δηλαδή και θα σταματήσει το έργο και θα τους πληρώνουμε κιόλας!

Δυστυχώς είναι σαφές ότι είστε μια κυβέρνηση ιδιοτελής και πολύ επικίνδυνη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)