to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 14.12.2020

Πολιτική

Αλ. Φλαμπουράρης: Ένας Προϋπολογισμός συνειδητά κόντρα στην κοινωνία και τις ανάγκες της, κόντρα στη λογική

Ομιλία Αλέκου Φλαμπουράρη, βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021 (13/12/2020).


Η κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με χιλιάδες κρούσματα και αρρώστους στα σπίτια και τα νοσοκομεία, με εκατοντάδες διασωληνωμένους καθημερινά, και δυστυχώς με πολλούς συνανθρώπους μας να «φεύγουν».

Όμως, σύμφωνα με τον τέως υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα, η κυβέρνηση απέτυχε και στην οικονομία.

«Επί 1,5 χρόνο υλοποιείτε στο ακέραιο την πραγματική σας ατζέντα. Και τον πτωχευτικό κώδικα περάσατε εν μέσω πανδημίας. Και το σχέδιο Ηρακλής υλοποιείται στις τράπεζες. Και τα εργατικά δικαιώματα προσαρμόσατε στις απαιτήσεις του ΣΕΒ (απελευθέρωση απολύσεων, ελαστικοποίηση εργασίας, κατάργηση αύξησης κατώτατου μισθού που πρόβλεψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απελευθέρωση ωραρίου εργασίας, κατάργηση αμοιβής στις υπερωρίες). Και οι εκλεκτοί σας φίλοι χρηματοδοτούνται εν κρυπτώ. Και το σχέδιο Πισσαρίδη που θα ξεθεμελιώσει τις δημόσιες λειτουργίες και την δημόσια περιουσία προωθείτε. Ακόμα και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς εξορίζετε. Ακόμα και κάθε περιβαλλοντικό ανάχωμα εξαφανίζετε», ανέφερε ασκώντας έντονη κριτική ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Αναλυτικά η ομιλία:

«Κύριε πρόεδρε,

Συζητάμε τον προϋπολογισμό για το 2021 εν μέσω υγειονομικής κρίσης και σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η πανδημία όμως ανέδειξε διεθνώς και στη χώρα μας την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, με αναβαθμισμένες κρατικές δομές στην Υγεία, την Παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, την πρόνοια.

Εσείς κύριοι και κυρίες της ΝΔ, δεν αντέχετε αυτή τη διαπίστωση γιατί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον κεντρικό πυρήνα της ιδεολογικοπολιτικής σας συγκρότησης.

Γι’ αυτό η κυβέρνησή σας, μια δεξιά κυβέρνηση με ακροδεξιά ξεσπάσματα, συνειδητά προωθεί την πολιτική της, όπως ακριβώς την είχε σχεδιάσει πριν την πανδημία.

Συνειδητά, κόντρα στην κοινωνία και τις ανάγκες της, κόντρα στη λογική, όχι μόνο γιατί είναι ανίκανη – έχουμε έντονα τέτοια δείγματα – αλλά γιατί δεν θέλει να ξεφύγει από την πορεία της, την ιδεολογική, πολιτική, με τους «λίγους» που διαμεσολαβεί, εναντίον των πολλών.

Αποτύχατε να αντιμετωπίσετε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με χιλιάδες κρούσματα και αρρώστους στα σπίτια και τα νοσοκομεία, με εκατοντάδες διασωληνωμένους καθημερινά, και δυστυχώς με πολλούς συνανθρώπους μας να «φεύγουν¨.

Αυτή η πορεία δεν ήταν αναπόφευκτη. Δεν ακούσατε όμως αυτά που σας προτείναμε από την πρώτη στιγμή, δεν ακούσατε τους εργαζόμενους και τους επιστήμονες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Όχι γιατί δεν ξέρατε, αλλά γιατί δεν θέλατε.

Γιατί θα έπρεπε να αναβαθμίσετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας

με ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αξιοποιώντας τα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ, τους οικογενειακούς γιατρούς

Με ενισχυμένες τις υποδομές στα δημόσια νοσοκομεία, με αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά κυρίως με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, που ιδιαίτερα τώρα με την πανδημία, αποδείχτηκε πόσο αναγκαίο είναι.

Θα έπρεπε να προχωρήσετε σε συνταγογράφηση των τεστ, ώστε να γίνονται πολύ περισσότερα καθημερινά, όμως με τον επιστημονικό τρόπο που δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα, αλλά αντίθετα μπερδευτήκατε με τα διπλά παράλληλα συστήματα καταγραφής.

Δεν θέλατε να επιβάλλετε την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας, στο στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, όχι μόνο γιατί δεν έχετε τέτοιο, αλλά και γιατί υποχωρήσατε στις θελήσεις των μεγαλο-ιδιοκτητών που νέμονται την ιδιωτική υγεία.

Κύριοι της κυβέρνησης

όλα αυτά θα έπρεπε να τα έχετε αντιμετωπίσει τους 6 μήνες που είχατε καιρό πριν ξεκινήσει το δεύτερο κύμα.

Ακόμα και τώρα πρέπει να προχωρήσετε σ’ αυτές τις παρεμβάσεις και να στηρίξετε την αγωνιώδη προσπάθεια που καταβάλλουν, όλοι ανεξαιρέτως όσοι κι όσες υπηρετούν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Μην επενδύετε όλη σας την πολιτική στον ερχομό του εμβολίου. Το οποίο καλώς να έρθει κι όλοι να το κάνουμε.

Αποτύχατε όμως και στην οικονομία, κύριοι και κυρίες της Κυβέρνησης και συνάδελφοι της συμπολίτευσης.

Επί 1,5 χρόνο υλοποιείτε στο ακέραιο την πραγματική σας ατζέντα

Και τον πτωχευτικό κώδικα περάσατε εν μέσω πανδημίας,

Και το σχέδιο Ηρακλής υλοποιείται στις τράπεζες,

Και τα εργατικά δικαιώματα προσαρμόσατε στις απαιτήσεις του ΣΕΒ (απελευθέρωση απολύσεων, ελαστικοποίηση εργασίας, κατάργηση αύξησης κατώτατου μισθού που πρόβλεψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απελευθέρωση ωραρίου εργασίας, κατάργηση αμοιβής στις υπερωρίες)

Και οι εκλεκτοί σας φίλοι χρηματοδοτούνται εν κρυπτώ

Και το σχέδιο Πισσαρίδη που θα ξεθεμελιώσει τις δημόσιες λειτουργίες και την δημόσια περιουσία προωθείτε.

Ακόμα και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς εξορίζετε.

Ακόμα και κάθε περιβαλλοντικό ανάχωμα εξαφανίζετε.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Τα μέτρα που παίρνετε

όχι μόνο δεν προστατεύουν τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, μέσα από αναγκαίες επιδοτήσεις που θα αναπλήρωναν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες, αλλά και το τραπεζικό σύστημα δεν συμβάλλει στην ρευστότητα που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους, αλλά υλοποιείται η γενική κατεύθυνση της κυβέρνησης που οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις σε κλείσιμο και αφανισμό, αρκετές δε  απορροφούνται από μεγάλους ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το 4,5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την ανάπτυξη, ενώ 0,9% προβλέπει ο ΟΟΣΑ, ελπίζετε ότι θα έρθει το 2021.

Κατά τη γνώμη μου είναι δύσκολο ως αδύνατο, αφού το στηρίζετε στις αποταμιεύσεις του κόσμου, οι οποίες δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι υπάρχουν, στις ιδιωτικές επενδύσεις, που δεν είναι δεδομένες, στα φορολογικά έσοδα που ελπίζετε ότι θα έρθουν και στην εκτίναξη της κατανάλωσης των νοικοκυριών, αλλά «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Ταυτόχρονα κρατάτε το ΠΔΕ σε χαμηλά επίπεδα.

Οι μέχρι τώρα επιλογές σας για την οικονομία, είναι στα ίδια καλούπια, αυτά που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και την κοινωνία σε απόγνωση.

Τα αποτελέσματα αυτά, όσο κι αν προσπαθείτε να τα φτιασιδώσετε, αποτυπώνονται και στους δείκτες οι οποίοι μας κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε.

Ύφεση 11,7% το τρίτο τρίμηνο του 2020, και πρόβλεψη για 10,5% στο τέλος του χρόνου.

Μείωση του ΑΕΠ σε σχέση με 2019, πάνω από 20δις

Αύξηση του ιδιωτικού χρέους, αλλά και του Δημόσιου χρέους στο 208,9% επί του ΑΕΠ

Κυρίες και κύριοι

Ο Προϋπολογισμός που μας φέρατε, επιβεβαιώνει πλήρως όλα τα παραπάνω. Ότι δηλαδή η μέχρι σήμερα καταστροφική διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με νεοφιλελεύθερες επιλογές που βρίσκονται στον κεντρικό πυρήνα της ιδεολογικοπολιτικής σας συγκρότησης.

Είναι σαφές ότι το 2021 θα συνεχίσετε:

-Με μηδενικές δαπάνες για υποδομές στο ΕΣΥ,

-Με μηδενικές δαπάνες για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, για την υποστήριξη των εποχικών εργαζομένων,

-Με μηδενική ενίσχυση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, για τους μακροχρόνια άνεργους, για τους αγρότες

-Με μηδενική ενίσχυση για τον πολιτισμό,

- Με μηδενική ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους μισθωτούς

Η εμμονή σας στη διαχείριση των «κοινωνικών ανισοτήτων» υπέρ των «λίγων» κι εναντίων των «πολλών», είμαστε σίγουροι ότι θα έχει ακόμα πιο ολέθριες συνέπειες για τη χώρα και την κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι,

Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική υπάρχει ένα άλλο σχέδιο, εκ διαμέτρου αντίθετο, που στο επίκεντρό του βάζει τις ανθρώπινες ανάγκες πάνω από τα κέρδη.

Που εφαρμόζει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, με κοινωνικό προσανατολισμό, με πρόνοια για  περιφερειακή ανάπτυξη και εξασφάλιση της περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Με την προστασία των εργαζομένων, την αύξηση των μισθών, τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών.

Αυτό είναι ένα μοντέλο που μπορεί να εγγυηθεί τη μείωση των ανισοτήτων και την κοινωνική ευημερία, είναι  αυτό που προτείνει στο Λαό ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και καλεί σε Δημόσιο διάλογο για την βελτίωση και ολοκλήρωσή του.  

 

Τελειώνοντας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

για να είμαστε συνεννοημένοι για το παρελθόν, αλλά και το μέλλον.

Τη χώρα εσείς τη χρεοκοπήσατε. Πολλοί από σας καθόσασταν στα ίδια κυβερνητικά έδρανα.

Η ιστορία δεν ξεκίνησε το Γενάρη του 2015.

Το 2015 άρχισε η προσπάθεια για να βγει η πατρίδα και οι άνθρωποί της από το βυθό, να βγάλουμε από το λαιμό τη θηλιά που μας είχατε φορέσει.

Το καλοκαίρι του 2019 αυτή η προσπάθεια διακόπηκε.

Όμως οι πολίτες που τώρα υποφέρουν, οι δημοκρατικοί, οι προοδευτικοί πολίτες, οι νέοι άνθρωποι, όσοι εξαπατήσατε, θα σταματήσουν το πισωγύρισμα.

Και σύντομα η προσπάθεια που διακόπηκε, θα συνεχιστεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)