to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:59 | 25.05.2022

Οικονομία

Αλ. Φλαμπουράρης: Είναι ζητούμενο το Χρηματιστήριο Αξιών να μην αποτελεί μόνο προνομιακό πεδίο των μεγάλων fund

«Το θετικό επενδυτικό κλίμα που περιγράφεται στην έκθεση του 2021 και παρουσιάζει τη χώρα ως ένα επενδυτικό παράδεισο, δεν αποτυπώνεται στους δείκτες του Ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο έκλεισε στο τέλος του 2021 στο χαμηλό των 893,39 μονάδων, η δε συμμετοχή των αλλοδαπών επενδυτών παραμένει στάσιμη (ίδια με το 2020 62,45% και 62,42% )», επεσήμανε ο Αλ. Φλαμπουράρης, επικεφαλής του Χρηματοπιστωτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής προς τη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο Αλ. Φλαμπουράρης, επικεφαλής του Χρηματοπιστωτικού τομέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ανέφερε στην εισήγησή του:

Ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τον προβληματισμό μου αν και σε ποιο βαθμό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ρόλο της, που είναι κυρίως η προστασία των επενδυτών, η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, έτσι ώστε να αποτελεί έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.

Επίσης αναρωτιέται κανείς σε ποιο βαθμό και σε τι ένταση λειτουργεί η εποπτεία της Επιτροπής  σε σχέση με τους ημεδαπούς και αλλοδαπούς φορείς που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες καθώς επίσης η εποπτεία και στα νέα επενδυτικά σχήματα και τους διαχειριστές αυτών. Όπως επίσης σε τι βαθμό εποπτεύει και ελέγχει τις εισηγμένες εταιρίες, ιδιαίτερα

α) ως προς την τήρηση διαφανούς λειτουργίας

β) ως προς τις συναλλαγές,

γ) ως προς την χειραγώγηση της αγοράς και

δ) ως προς τις πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες.

Υπάρχουν και ερωτήματα για πιο σκληρά θέματα όπως αν κρίνονται επαρκείς σε αριθμό, αλλά και σε ποιο είναι βαθμό αποτελεσματικοί, οι έλεγχοι που γίνονται για «νομιμοποίηση εσόδων» από έκνομες δραστηριότητες.

Όπως αντίστοιχα, είναι αποτελεσματικές και οι τυχόν διοικητικές κυρώσεις σε όσους παραβαίνουν την κείμενη νομοθεσία που διέπει την κεφαλαιαγορά, και σε ποιο βαθμό αποτρέπουν ανάλογες παραβάσεις;

Τέλος αυξάνουν τα ερωτήματα, αν δηλαδή οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται και η αξία που παράγεται κατευθύνεται προς την πραγματική οικονομία; Αν υποστηρίζεται η επιχειρηματικότητα ή αποτελούν αποκλειστικά παιχνίδι κερδοσκοπίας, για την περαιτέρω ενδυνάμωση του τραπεζικού και του χρηματιστηριακού κεφαλαίου  εις βάρος της εργασίας, και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας;

Αυτός ο προβληματισμός και τα ερωτήματα δεν απορρέουν από μια καχύποπτη στάση που έχω απέναντι στην Επιτροπή κεφαλαιαγοράς, αλλά βασίζεται σε συγκεκριμένα γεγονότα που θα αναφέρω στην συνέχεια της τοποθέτησης μου.

Αυτά στα οποία θα αναφερθώ στην συνέχεια μας οδηγούν ακριβώς σε αυτό που ήδη ανέφερα, ότι το χρηματιστηριακό κεφάλαιο δεν αποτελεί αναπτυξιακό βραχίονα της οικονομίας λειτουργεί υπέρ της κερδοσκοπίας των fund και των εκπροσώπων τους και  εις βάρος της εργασίας, και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Α) Πρώτο αυτό με τη ΔΕΗ

1.   Επέτρεψε η Ε.Κ. το ποιος επενδυτής θα πάρει μετοχές και πόσες, κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, να το καθορίσει το τμήμα μετοχών της ΔΕΗ; Κάτι που είναι πρωτάκουστο και άδικο για τους υφιστάμενους μετόχους;

2.   Η μετοχή της ΔΕΗ στις 10/09/2021, ημέρα Παρασκευή, έκλεισε με άνοδο στα 9.90€. Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε ο προτιμητέος επενδυτής για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με 2,12 δις€. Στις 13/09, ημέρα Δευτέρα, η μετοχή άνοιξε κι έκλεισε στα 10,50€. Από τις 13/09 μέχρι τις 23/09 η πορεία της μετοχής ήταν πτωτική. Ιδιαίτερα από τις 4μμ και μετά, εντάθηκε ο ρυθμός πωλήσεων φτάνοντας την τιμή της μετοχής στα 9€ κατά το κλείσιμο.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εύλογα και πρέπει να απαντηθούν:

● Γιατί η μετοχή της ΔΕΗ δεν κράτησε τα κέρδη της μετά από μία τόσο καλή είδηση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ όπου θα της έδινε και οικονομική ανάσα όπως ισχυρίζονταν ο πρόεδρος της ΔΕΗ αλλά και οι υπουργοί οικονομικών και ενέργειας, παρά συνέχισε την πτωτική πορεία της μέχρι την ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας;

● Γνώριζαν μήπως κάποιοι από πριν για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όπως μας ανακοίνωσε η ίδια η ΔΕΗ με τη βολιδοσκόπηση που ισχυρίζεται ότι έκανε το προηγούμενο διάστημα (πριν την επίσημη ανακοίνωση της) και για αυτό προέβησαν σε πωλήσεις το διάστημα 13/09/21-23/09/21; Δηλαδή την ώρα που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ, κάποιοι για ανεξήγητο λόγο ξεφόρτωναν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η ΑΜΚ της επιχείρησης.

● Θα ελεγχθούν όλες οι πράξεις της ΔΕΗ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μάλιστα σε επίπεδο τελικού επενδυτή σε όλα τα χρηματιστηριακά προϊόντα (μετοχές, παράγωγα, δανεισμός μέσω χρηματιστηρίου, ανοιχτές πωλήσεις κλπ);

Β. Όσον αφορά τις τράπεζες

Πρόσφατα είδαμε ότι ανακοινώθηκαν πρόστιμα για τις τράπεζες Alpha και Πειραιώς: Στην Πειραιώς επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ για μη έγκαιρη δημοσιοποίηση προνομιακών πληροφοριών και στην Alpha Bank 10.000 ευρώ για πλημμελή τήρηση καταλόγου προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες. Εκτός του ότι τα ποσά των προστίμων που δόθηκαν σε σχέση με τα εκατομμύρια των μετοχών που διακινήθηκαν και τα κέρδη κάποιων είναι πραγματικά πολύ λίγα, εντύπωση κάνει που δεν αναφέρετε ποιοι εκμεταλλεύτηκαν την εσωτερική αυτή πληροφόρηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το θετικό επενδυτικό κλίμα που περιγράφεται στην έκθεση του 2021 και παρουσιάζει τη χώρα ως ένα επενδυτικό παράδεισο, δεν αποτυπώνεται στους δείκτες του Ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο έκλεισε στο τέλος του 2021 στο χαμηλό των 893,39 μονάδων, η δε συμμετοχή των αλλοδαπών επενδυτών παραμένει στάσιμη (ίδια με το 2020 62,45% και 62,42% ).

Εξ άλλου είναι γνωστό στην ελληνική κοινωνία ότι ο επενδυτικός παράδεισος που επικαλείται η έκθεση της Επιτρ. Κεφαλαιαγοράς, σχεδόν με τα ίδια λόγια κι επιχειρήματα της κυβέρνησης, έρχεται σε σύγκρουση με την οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες. Όσο για τις επιχειρήσεις, αντί να εισάγονται στο χρηματιστήριο ως μια πηγή άντλησης κεφαλαίων, αποχωρούν απ’ αυτό ακόμα και εισηγμένες γιατί το κόστος διατήρησής τους ως εισηγμένες, τις καθιστά μη βιώσιμες.

Κλείνοντας τη σύντομη παρέμβαση θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση για τους μικροεπενδυτές. Διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει στο πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καμία πρωτοβουλία για την ενίσχυση των επενδύσεων των μικροεπενδυτών, όταν μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη στρατηγική της για επενδύσεις μικροεπενδυτών η οποία θα στοχεύει να βοηθήσει τους μικρούς ιδιώτες επενδυτές να αποκομίσουν οφέλη από τις ευκαιρίες που μπορούν να προσφέρουν οι κεφαλαιαγορές.

Είναι ζητούμενο λοιπόν και για τη χώρα μας  να υπάρξουν τέτοιες πρωτοβουλίες προκειμένου το Χρηματιστήριο Αξιών να μην αποτελεί μόνο προνομιακό πεδίο των μεγάλων fund και μεγαλόσχημων επιχειρηματιών. Να μην αποτελεί μέσο για κερδοσκοπία, αλλά αντίθετα να συμβάλει στη βελτίωση  του εισοδήματος των μικροεπενδυτών και κυρίως να ενισχύει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)