to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ακυρότητα και επανάληψη της ψηφοφορίας

Κατά τον Κανονισμό της Βουλής, η ψηφοφορία για θέματα ποινικής ευθύνης υπουργών είναι μυστική (άρθρο 155 παρ. 8). Ο βουλευτής προσέρχεται στην ψηφοδόχο (κάλπη) και ρίχνει το ψηφοδέλτιο της προτίμησής του (άρθρο 73). Μυστική ψηφοφορία σημαίνει, καταρχάς, ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο της ψήφου βουλευτή. Ακόμη κι αν ψήφισε άκυρο, ακόμη κι αν το έκανε από λάθος.


Σε αντίθεση με τη φανερή (άρθρο 72Α), στη μυστική ψηφοφορία δεν επιτρέπεται διόρθωση ψήφου. Διότι αυτομάτως θα αναιρούταν η μυστικότητα. Και, φυσικά, μυστική ψηφοφορία σημαίνει ότι σε καμία -μα καμία!- περίπτωση δεν ανοίγει η κάλπη πριν από το πέρας της ψηφοφορίας και για κανέναν άλλο λόγο πλην της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων.

Ψηφοφορία στην οποία δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενο της ψήφου βουλευτή και στη συνέχεια άνοιξε η κάλπη (!) για να αφαιρεθεί το ψηφοδέλτιό του, προκειμένου να διορθώσει την ψήφο του, είναι απολύτως και πασιφανώς άκυρη. Την ακυρότητα διαπιστώνει η Βουλή και ορίζει επανάληψη της ψηφοφορίας. Η δημοκρατία είναι πριν απ’ όλα διαδικασία.


Η διαδικασία υπηρετεί την ουσία. Η μυστικότητα υπηρετεί τη διασφάλιση ανεπηρέαστου του φρονήματος των βουλευτών σε μιαν απόφαση τόσο σημαντική όσο η ποινική δίωξη ενός προσώπου. Αν δεν θεραπευτεί η ακυρότητα με την επανάληψη της ψηφοφορίας, το κοινοβουλευτικό στίγμα για την απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών θα μείνει ανεξίτηλο. Συν τοις άλλοις, θα πάσχει από ακυρότητα όλη η ποινική διαδικασία που θα ακολουθήσει εφεξής.

*επίκ. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)