to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ακυρώσαμε τον πρώτο πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας και συνεχίζουμε

Η αλληλεγγύη έδωσε μια άμεση και αποτελεσματική απάντηση στην βάρβαρη κυβερνητική πολιτική


Την Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο του Χαλανδρίου ακυρώθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας για χρέη στην Τράπεζα Πειραιώς. Ιδιοκτήτρια της κατοικίας, μια άνεργη νεαρή γυναίκα. Η αλληλεγγύη έδωσε μια άμεση και αποτελεσματική απάντηση στην βάρβαρη κυβερνητική πολιτική

Από τις τρείς το μεσημέρι, λοιπόν, αλληλέγγυοι πολίτες άρχισαν να μαζεύονται έξω από το Ειρηνοδικείο. Στην αρχή λίγοι και αρκετά μουδιασμένοι, με σχετική συνέπεια στην ώρα του καλέσματος. Κι όμως, αυτοί που ανταποκρίθηκαν τελικά ήταν τετρακόσιοι περίπου κάτοικοι από τους όμορους δήμους. Και το ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν η δυναμική της κινητοποίησης. Με κεντρικό σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», επί δυόμιση ώρες, εκατοντάδες πολίτες με πείσμα και αποφασιστικότητα στάθηκαν απέναντι σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, στην κυριολεξία μούρη με μούρη, απέκλεισαν την είσοδο του Ειρηνοδικείου και τελικά κατάφεραν να μην πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός. Παρά την ένταση που προκλήθηκε με την απρόκλητη προσπάθεια των ΜΑΤ να διαλύσουν τη συγκέντρωση, η στοχοπροσηλωμένη, ψύχραιμη και σθεναρή αντίσταση των πολιτών είχε σαν αποτέλεσμα να αποφευχθούν επεισόδια και να επιτευχθεί ο στόχος. 

Το κάλεσμα στην κινητοποίηση υπέγραφε η Επιτροπή Κατοίκων Χολαργού-Παπάγου Ενάντια στους Πλειστηριασμούς. Η ανταπόκριση του Κινήματος Δεν Πληρώνω, της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, αλλά και η δυναμική παρουσία των μελών και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου, Δίκτυο Πολιτών Χολαργού και Νίκη για την Αγία Παρασκευή, απέδειξαν στην πράξη ότι η αυτοοργάνωση και η αλληλεγγύη είναι το μοναδικό όπλο για να αντιμετωπίσουν οι πολίτες τα απανωτά χτυπήματα των μνημονικών πολιτικών. Αυτό είναι και το θεμελιώδες γνώρισμα της αριστεράς. 

Την Τετάρτη, λοιπόν, έξω από το Ειρηνοδικείο του Χαλανδρίου, το σύνθημα «κανένας μόνος του στην κρίση» πήρε σάρκα και οστά με την αποτροπή του πλειστηριασμού. Μια άνεργη γυναίκα θα μπορεί για τουλάχιστον τρείς μήνες ακόμα να μένει στο σπίτι της. Είναι σίγουρα μια ανάσα σε έναν πνιγμένο άνθρωπο. Είναι μια μικρή νίκη. Το μεγάλο στοίχημα που παίζεται, όμως, είναι αν αυτή η νίκη θα ατσαλώσει το πείσμα και την επιμονή των ανθρώπων, την επιμονή όλων μας, να μην επιτρέψουμε στην απελπισία να πάρει κεφάλι. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)