to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:19 | 03.11.2012

Διεθνή

Ακυρώνεται ο Μαραθώνιος στη Νέα Υόρκη εν μέσω κατακραυγής για τη Σάντι

Μετά τις αντιδράσεις που συνόδεψαν την επιμονή του δημάρχου της Νέας Υόρκης να πραγματοποιηθεί ο Μαραθώνιος της πόλης την Κυριακή την ώρα που χιλιάδες πολίτες δεν διαθέτουν ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ υποχώρησε στις πιέσεις και αποφάσισε την ακύρωση του Μαραθωνίου. Μεγάλη συναυλία πραγματοποιήθηκε για τη συγκέντρωση χρημάτων.


«Δεν θέλουμε να υπάρχουν σύννεφα που να "κρέμονται" πάνω από τον αγώνα ή τους συμμετέχοντες, επομένως αποφασίσαμε την ακύρωσή του» ανέφερε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Στην ανακοίνωσή του, ο Μ.Μπλούμπεργκα τόνιζε ότι η διοργάνωση δεν θα αποσπούσε πηγές από τις προσπάθειες αποκατάστασης, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι έχει γίνει πηγή αμφισβήτησης και διαχωρισμού».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τις συζητήσεις για ένα αθλητικό γεγονός -ακόμα και τόσο ουσιώδες όσο αυτό- να στρέψει την προσοχή μακριά από την πολύ σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την αποκατάσταση από τον κυκλώνα και για να ορθοποδήσει ξανά η πόλη μας» πρόσθεσε.

Εξοργισμένοι με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ ήταν οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης για την απόφασή του να πραγματοποιηθεί ο Μαραθώνιος.

«Κατάχρηση ενέργειας» (λογοπαίγνιο με τις εκφράσεις «κατάχρηση εξουσίας» και «κακή χρήση ηλεκτρικής ενέργειας») ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος με τον οποίο κυκλοφόρησε την Παρασκευή η New York Post συνοδεύοντας το άρθρο με μια φωτογραφία των γεννητριών που τοποθέτησαν οι διοργανωτές του Μαραθωνίου.

«Αν αποσπάσουν έστω κι ένα μέλος σωστικού συνεργείου ή έναν αστυνομικό για τον Μαραθώνιο, θα ουρλιάξω» είχε δηλώσει αγανακτισμένος ο Τζέιμς Όντο, ένας δημοτικός σύμβουλος που εκπροσωπεί το Στέιτεν Άιλαντ, περιοχή που επλήγη περισσότερο από τον κυκλώνα. «Οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν πια σπίτι ούτε και καμιά ελπίδα» ανέφερε.

«Άνθρωποι πέθαναν, οικογένειες έμειναν άστεγες, ποιος νοιάζεται για τον Μαραθώνιο;» αναρωτήθηκε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικλ Γκριν που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη.

Τρόφιμα, κουβέρτες, φορητές τουαλέτες, γεννήτριες και άλλα αντικείμενα που αρχικά προορίζονταν για τον Μαραθώνιο, δόθηκαν από τους διοργανωτές σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον κυκλώνα.

Ο Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης είναι ο μεγαλύτερος του κόσμου και σε αυτόν θα συμμετείχαν φέτος 47.000 δρομείς.



Στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ περίπου 3,5 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις (1,2 εκατομμύρια μόνο στη Νέα Υόρκη) παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τέσσερις ημέρες μετά το πέρασμα του κυκλώνα.

Η εταιρία Con Edison ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής πως επανασύνδεσε το ρεύμα σε περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά στο νότιο Μανχάταν.

Εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης, δεν υπάρχει νερό και θέρμανση στους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Αντριου Κουόμο προειδοποίησε τις εταιρίες λέγοντας πως «ο κόσμος πληρώνει τους λογαριασμούς του και θέλει να δει αποτελέσματα».

Οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να καλύψουν τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Σύμφωνα με την δεύτερη εταιρία στην αγορά, την Verizon, η αποκατάσταση των ζημιών «θα πάρει αρκετό καιρό».

Στις συγκοινωνίες, τα λεωφορεία κυκλοφορούν κανονικά και η κυκλοφορία στο μετρό και στα τρένα των προαστίων αποκαθίσταται σταδιακά. Όμως στο κέντρο της πόλης, τα δρομολόγια του μετρό, που καθημερινά χρησιμοποιούν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, σταματούν στην 34η οδό. 



Παράλληλα, η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε, την Παρασκευή, εντολή στον Οργανισμό DLA (Defense Logistics Agency) να προχωρήσει στην αγορά 12 εκατομμυρίων γαλονιών αμόλυβδης βενζίνης και 10 εκατομμυρίων γαλονιών καύσιμου ντίζελ, με σκοπό να διανεμηθούν στις περιοχές που έχουν πληγεί από τον κυκλώνα Σάντι, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, βυτιοφόρα αναμένεται να διανείμουν βενζίνη και ντίζελ στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και άλλες περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τον φονικό κυκλώνα.


Πηγή: in.gr
tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)