to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 16.04.2013

Διεθνή

Ακροδεξιοί πίσω από την επίθεση στη Βοστώνη;

Οι θανατηφόρες εκρήξεις στη Βοστώνη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών, παραπέμπουν σε τρομοκρατική επίθεση δεξιών εξτρεμιστών. Συγκεκριμένα ο Richard Barrett, πρώην επικεφαλής ομάδας των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν ομάδα παρακολούθησης, δήλωσε ότι είναι νωρίς για να πούμε ποιος έφταιγε για τις εκρήξεις μαραθώνιο.


Ωστόσο, ο κ. Barrett, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε MI5, MI6 και στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι η χρονική στιγμή της επίθεσης την "Ημέρα των πατριωτών" και το σχετικά μικρό μέγεθος των εκρηκτικών μηχανισμών παραπέμπουν σε δράση εγχώριων ακροδεξιών εξτρεμιστών.

Ο κ. Barrett, ο οποίος είναι σήμερα γενικός διευθυντής στη Διεθνή Ακαδημία Μελετών Ασφάλειας του Κατάρ (QIASS), δήλωσε: "Αυτή τη στιγμή φαίνεται πιο πιθανό ότι ήταν μια δεξιά τρομοκρατική ενέργεια, παρά επίθεση της Αλ Κάιντα λόγω του μεγέθους των συσκευών. " Και πρόσθεσε: «Αυτό συνέβη την Ημέρα των Πατριώτων, μέρα που οι Αμερικανοί πληρώνουν τους φόρους τους, και η Βοστώνη είναι μια αρκετά συμβολική πόλη. Αυτά είναι όλα μικρές ενδείξεις.»

Στις ΗΠΑ υπάρχει ιστορικό ακροδεξιάς τρομοκρατίας την τελευταία εικοσαετία. Το 1995, ο βομβαρδισμός του Ομοσπονδιακού Κτιρίου στην Οκλαχόμα, αλλά και η βομβιστική επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 πραγματοποιήθηκαν από Αμερικανούς που ευαγγελίζονταν ακροδεξιούς σκοπούς. Επιπλέον, η ετήσια έκθεση Hatewatch του SPLC διαπίστωσε πολύ σημαντική αύξηση της άκρας Δεξιάς και ιδίως όσον αφορά τις αυτοαποκαλούμενες «πατριωτικές» ομάδες, ομάδες παραστρατιωτικές. Υπήρχαν 149 τέτοιες ομάδες το 2008 ενώ ο αριθμός αυτός το 2012 ήταν 1.360 δηλαδή αύξηση 813% μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Όσον αφορά τη συμβολικότητα της Βοστώνης, αποτελεί σύμβολο της Αμερικανικής Επανάστασης εναντίον των Άγγλων στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Η βαριά φορολογία των Άγγλων προκάλεσαν τη δυσφορία των κατοίκων των αποικιών. Ιδιαίτερα για τον φόρο του τσαγιού η αντίδραση ήταν τέτοια που οδηγησε τους Αμερικανούς όχι μόνο να σταματήσουν να αγοράζουν τσάι αλλά να καταστρέψουν και μεγάλα φορτίου τσαγιού, πετώντας τα στην θάλασσα, στο λιμάνι της Βοστώνης στις 16 Δεκεμβρίου 1773. Οι Άγγλοι αντέδρασαν στέλνοντας 4.000 στρατιώτες να καταλάβουν την Βοστώνη αλλά συνάντησαν αντίσταση και αποκρούστηκαν από την πολιτοφυλακή της Μασαχουσέτης έχοντας βαριές απώλειες.

Πηγή: alterthess.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)