to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:57 | 21.10.2012

πηγή: https://left.gr/95

Διεθνή

Ακροδεξιοί εναντίον Ρομά στην Ουγγαρία

Οι νεοναζί στην Ουγγαρία εντείνουν το πογκρόμ που έχουν εξαπολύσει κατά της κοινότητας των Ρομά. Την περασμένη Τετάρτη περισσότεροι από 1000 ακροδεξιοί συγκεντρώθηκαν στην ουγγρική πόλη Μισκολκ , κρατώντας πυρσούς, καταφερόμενοι εναντίον της κοινότητας των Ρομά στην περιοχή. Νωρίτερα, οι Ρομά είχαν πραγματοποιήσει διαμαρτυρία κατά των διακρίσεων που υφίστανται.


Οι ακροδεξιοί που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία κατά των Ρομά, ανήκουν στο αντιπολιτευτικό ακροδεξιό κόμμα Jobbik της Ουγγαρίας, το οποίο θεωρεί τους Ρομά υπεύθυνους για διάφορα κοινωνικά προβλήματα που πλήττουν τους πολίτες της χώρας, όπως η αύξηση της εγκληματικότητας συνδυαστικά με την έλλειψη δημόσιας ασφάλειας.

Εκτός των άλλων, τη διαμαρτυρία κατά των Ρομά υποστήριξαν με τη παρουσία τους και μέλη της απαγορευμένης παραστρατιωτικής ομάδας Magyar Gárda αλλά και του Κινήματος Ουγγρικής Φρουράς.

Ο βουλευτής του Jobbik, Zsolt Egyed μιλώντας στο πλήθος είπε χαρακτηριστικά: «Εκείνοι που δεν εργάζονται δεν θα έπρεπε να φέρνουν παιδιά σε αυτόν τον κόσμο. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να σώσουμε το μέλλον μας και να σώσουμε την Ουγγαρία από την τσιγγάνικη εγκληματικότητα».

Η διαδήλωση που είχαν πραγματοποιήσει οι Ρομά, νωρίτερα την ίδια μέρα, είχε οξύνει τις εντάσεις και χρειάστηκε έντονη αστυνομική παρουσία για να αποκλείσει το ενδεχόμενο ισχυρών συγκρούσεων στην περιοχή.

Οι Ρομά στη διαμαρτυρία τους αρνήθηκαν ότι ευθύνονται αυτοί για τα προβλήματα της Ουγγαρίας, σηκώνοντας πανό με συνθήματα όπως: « Θέλουμε ειρήνη, δικαιοσύνη και μια Ουγγαρία χωρίς Ναζί».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ουγγαρία, μια χώρα 10.000.000 κατοίκων, περίπου ο ένας στους δέκα είναι Ρομά. Το ακροδεξιό κόμμα, μέσα σε μία κατάσταση γενικότερης ύφεσης, έχει αναγάγει την κοινότητα των Ρομά σε μείζον πρόβλημα της χώρας, υπό το πρόσχημα πως η πάταξη της εγκληματικότητας των Ρομά κοστίζει πολλά χρήματα στην Ουγγρική κυβέρνηση. Τώρα που οι περιστολές δαπανών από το κράτος είναι επιβεβλημένες, σύμφωνα με το Jobbik, η δημόσια ασφάλεια είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί.

Ο επικεφαλής της Τοπικής Κυβέρνησης των Ρομά, Gabor Varadi, παραδέχτηκε με δηλώσεις του ότι υπάρχει ένα πρόβλημα κοινωνικής ένταξης των Ρομά, η λύση του οποίου όμως πρέπει να αναζητηθεί με την αρωγή κοινωνικών λειτουργών και όχι με αστυνομικά μέτρα.

Πηγή: tvxs

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)