to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 21.09.2017

Αnne Applebaum

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Ακροδεξιό «σοκ» στη Γερμανία

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να αγνοήσει την απήχηση της Ακροδεξιάς στη χώρα της


Ναι, μοιάζει με προαναγγελθέν αποτέλεσμα. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η κεντροδεξιά υποψήφια (με έμφαση στο Κέντρο), προηγείται άνετα στις δημοσκοπήσεις σε μια από τις πιο βαρετές γερμανικές εκλογές όλων των εποχών. Και δεν είναι περίεργο. Η Μέρκελ διοικεί μια χώρα που δεν ήταν τόσο πλούσια και τόσο ισχυρή εδώ και δεκαετίες. Η ανεργία είναι χαμηλή. Ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός. Η Γερμανία είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έπεισε πολλούς Γερμανούς, όπως άλλωστε και πολλούς άλλους Ευρωπαίους, ότι χρειάζονται έναν ασφαλή και προβλέψιμο ηγέτη που είναι προσηλωμένος στις δυτικές αξίες. Με αυτό στο μυαλό τους, οι περισσότεροι Γερμανοί πολιτικοί έχουν οδηγηθεί προς το Κέντρο.

Όποτε όμως οι υποψήφιοι του κατεστημένου πλησιάζουν μεταξύ τους, δημιουργούνται κενά που καλύπτονται μοιραία από αντισυστημικούς. Η οικονομία μπορεί να πηγαίνει πολύ καλά, αλλά δημοσκόπηση που έγινε τον Αύγουστο έδειξε ότι πάνω από τους μισούς Γερμανούς θεωρούν πως η τρομοκρατία, το προσφυγικό, ο εξτρεμισμός και η μετανάστευση αποτελούν τα «χειρότερα προβλήματα» που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Και αυτή τη στιγμή, μόνο ένα κόμμα είναι επικεντρωμένο σε αυτά τα θέματα. Κάθε μέρα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) επαναλαμβάνει ότι η Μέρκελ είναι υπεύθυνη για την προσφυγική κρίση, ότι η πολιτική της Μέρκελ οδήγησε σε αύξηση της τρομοκρατίας και ότι ο εξτρεμισμός πήρε κεφάλι την εποχή της Μέρκελ.

Το μήνυμα του AfD είναι ότι «η Μέρκελ πρέπει να φύγει». Και στη διάδοση αυτού του μηνύματος έχει εξωτερική βοήθεια. Αν και οι Ρώσοι χάκερς δεν έχουν παρέμβει ευθέως στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία, τόσο τα επίσημα ρωσικά μέσα ενημέρωσης όσο και τα ανεπίσημα φιλορωσικά «τρολ» εκφράζουν τη διαρκή υποστήριξή τους στο AfD και στο μήνυμά του κατά των μεταναστών.

Ένα πρόγραμμα που διαχειρίζομαι στο London School of Economics έδειξε ότι η γερμανική έκδοση του Sputnik, της «ειδησεογραφικής» ιστοσελίδας του Κρεμλίνου, έχει δημοσιεύσει τους τελευταίους μήνες περισσότερα θετικά άρθρα για το AfD απ' ό,τι για οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Τα ελεγχόμενα από το κράτος ρωσικά μέσα ενημέρωσης, που έχουν μεγάλη απήχηση στη ρωσόφωνη κοινότητα της Γερμανίας (κάπου 3 εκατομμύρια άτομα), δίνουν συνεχώς βήμα σε στελέχη του ΑfD. Τα ρωσόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Γερμανίας είναι γεμάτα με ιστορίες για τα εγκλήματα των μεταναστών στην Ευρώπη και με διαφημίσεις του AfD.

Σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία εξακολουθεί να εμπιστεύεται τα ισχυρά, πολιτικά ουδέτερα μέσα ενημέρωσης, αυτό δεν έχει τόση σημασία όση θα είχε αλλού. Πολλοί Γερμανοί εξακολουθούν να θαυμάζουν την πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό και να βοηθούν στην ενσωμάτωση των προσφύγων. Παρ' όλα αυτά, το AfD και οι Ρώσοι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι μια οργισμένη, ενεργός και αφοσιωμένη μειοψηφία μπορεί να προκαλέσει αναταραχή, ιδιαίτερα μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η Μέρκελ θα χρειαστεί πιθανότατα να συγκροτήσει κυβερνητικό συνασπισμό. Η κατανομή των ψήφων μεταξύ των τεσσάρων μικρών κομμάτων -των φιλελεύθερων, της Άκρας Αριστεράς, των Πράσινων και του AfD - θα παίξει μεγάλο ρόλο. Αν το AfD λάβει 12%, το σοκ θα είναι μεγάλο.

Μπορεί όμως να είναι χρήσιμο σοκ. Οι περισσότεροι Γερμανοί -ψηφοφόροι, πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης- υποβαθμίζουν ή ακόμη και αγνοούν τα μηνύματα της Ακροδεξιάς. Γνωρίζουμε όμως από άλλες χώρες (και άλλες εποχές) ότι αν τα μηνύματα αυτά δεν αντιμετωπιστούν, θα διεισδύσουν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η επόμενη καγκελάριος θα έχει πολλά καθήκοντα. Ένα από τα πιο σημαντικά θα είναι να χειριστεί αυτό το αποξενωμένο κομμάτι των ψηφοφόρων.

* Η Αν Άπλμπομ είναι συγγραφέας και αρθρογράφος της "Washington Post"

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)