to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:20 | 03.05.2015

Διεθνή

Ακροδεξιές «πατροκτονίες»: «Ο Λεπέν δεν δικαιούται να μιλά εκ μέρους του Εθνικού Μετώπου», δηλώνει η κόρη του

Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε σήμερα ότι δεν επιθυμεί πλέον να μιλάει ο πατέρας της για λογαριασμό του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, το οποίο ίδρυσε εκείνος αλλά του οποίου ηγείται πλέον η ίδια. «Είναι προκλητικός. Κρίνω τις πρόσφατες ενέργειές του ως έχουσες κακή πρόθεση προς το Εθνικό Μέτωπο και προς εμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν αντιμετωπίζει αύριο πειθαρχική διαδικασία με αφορμή δηλώσεις του με τις οποίες χαρακτήρισε τους ναζιστικούς θαλάμους αερίων «λεπτομέρεια» του πολέμου, αλλά κι επειδή υπερασπίστηκε τον στρατάρχη Φιλίπ Πετέν, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τη ναζιστική Γερμανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ερωτηθείσα ποιά θα έπρεπε να είναι η τιμωρία για τον 86χρονο Λεπέν, η κόρη του Μαρίν δήλωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι εναπόκειται στο εκτελεστικό γραφείο του κόμματος να αποφασίσει. Κατηγόρησε ακόμη τον πατέρα της για κακία προς την ίδια και το κόμμα.

«Έχω την αίσθηση ότι δεν αντέχει το γεγονός ότι το Εθνικό Μέτωπο εξακολουθεί να υφίσταται χωρίς τον ίδιο επικεφαλής. Με θλίβει αυτό το γεγονός», δήλωσε στους δημοσιογράφους του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1, του τηλεοπτικού δικτύου iTele και της εφημερίδας Le Monde.

Την Παρασκευή, ο Λεπέν απευθύνθηκε αναπάντεχα σε εκατοντάδες υποστηρικτές του κόμματος στη διάρκεια της πρωτομαγιάτικης ομιλίας της Μαρίν στο κεντρικό Παρίσι.

«Θεωρώ ότι πλέον δεν θα έπρεπε να μιλάει εξ ονόματος του Εθνικού Μετώπου», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν στην εκπομπή Grand Rendez-Vous, που μεταδίδεται ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά. «Θα μπορούσε άνετα να είναι επίτιμος πρόεδρος... θα είχε πάρει τις αποστάσεις του, θα είχε κάνει ένα βήμα πίσω. Δεν θέλει να το κάνει αυτό, είναι προκλητικός. Κρίνω τις πρόσφατες ενέργειές του ως έχουσες κακή πρόθεση προς το Εθνικό Μέτωπο και προς εμένα.»

Όπως γράφει το Reuters, από το 2011 που διαδέχτηκε τον πατέρα της στο «τιμόνι» του κόμματος, η Μαρίν Λεπέν επιδίωξε να αποβάλει τον αντισημιτικό χαρακτήρα του Εθνικου Μετώπου, παρουσιάζοντάς το ως μία αντι-μεταναστευτική, ευρωσκεπτικιστική πολιτική δύναμη.

Η αντιπαράθεση με τον πατέρα της είναι μία από τις πολλές το τελευταίο διάστημα. Τον περασμένο Ιούνιο, κόντρα ξέσπασε ανάμεσά τους με αφορμή σχόλιο που έκανε εκείνος για έναν Γαλλο-εβραίο τραγουδιστή, κάτι το οποίο κατήγγειλαν ως αντισημιτικό γαλλικές και ευρωπαϊκές εβραϊκές οργανώσεις.

Στη συνέχεια, την οργή της Μαρίν προκάλεσε η υπόδειξη του πατέρα της ότι σφάλλει που αποφεύγει την συνεργασία με άλλα ακροδεξιά κόμματα στην προσπάθειά της για πολιτικό σχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λεπέν ενδεχομένως να πάει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, αλλά όχι και να κερδίσει. Το πως θα διαχειριστεί τις σχέσεις της με τον πατέρα της θεωρείται ότι είναι ένας από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τις επιδόσεις του κόμματος, σύμφωνα με το Reuters.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)