to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ακροδεξιά: Συντονίζει τους No Vax σε όλη την Ευρώπη

Για διεθνή της Ακροδεξιάς μιλούν στη Repubblica πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών των Βρυξελλών, της Ρώμης και άλλων χωρών


Οι νεοφασίστες καθοδήγησαν της εισβολή των αντιεμβολιαστών στα γραφεία της CGIL

Τη διείσδυση της Ακροδεξιάς στα αντιεμβολιαστικά κινήματα που εμφανίζονται στην Ευρώπη, δυτική και κεντρική, αλλά και στα Βαλκάνια αναδεικνύει ένα πρόσφατο άρθρο της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, στο οποίο μάλιστα γίνεται λόγος για τις επαφές με το δίκτυο του Στιβ Μπάνον. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε κανείς να δει και την παράλληλη παρέμβαση - καταγγελία της αντιπροέδρου τη Κομισιόν Βέρα Γιούροβα, που με συνέντευξη στο περιοδικό L’ Espresso δηλώνει ότι “υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί οι οποίοι αναζητούν ρωσικό χρήμα”.

“Δεν αποτελεί δα μυστικό ότι το ρωσικό χρήμα παίζει ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική. Δεν είναι κρυφό ότι κάποια ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, ιδίως οι εξτρεμιστικές ομάδες, δεν διστάζουν να αναζητούν ρωσικό χρήμα” τόνισε η Γιούροβα προαναγγέλλοντας ρυθμίσεις ενόψει των ευρωεκλογών του 2024.

Κεντρικός ο ρόλος των Ιταλών νεοφασιστών

Σε αυτό το φόντο, οι Τζουλιάνο Φοσκίνι και Φάμπιο Τονάτσι επισημαίνουν στη Repubblica τα ανησυχητικά δείγματα γραφής που έρχονται από διάφορα μέρη με ταυτόσημες διατυπώσεις περί δικτατορίας. Στην Κροατία, λ.χ., σχηματισμοί στρατιωτικού τύπου έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στους δρόμους του Ζάγκρεμπ “για να επαναστατήσουν ενάντια στην παγκοσμιοποιητική τυραννία”, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον για τον συντονισμό των αντιεμβολιαστών, γράφουν πως “ένα νησί της Καραϊβικής, η Μαρτινίκα, φλέγεται επειδή οι κάτοικοι αρνούνται να υποκύψουν στις επιταγές του καθεστώτος Covid". Στη δε Ιταλία γίνεται λόγος για “δικτατορία της Υγείας”.

Από τη Ρώμη, μάλιστα, είναι που χτύπησε εντονότερα το καμπανάκι του κινδύνου σε όλη την Ευρώπη, με τη διαδήλωση της 9ης Οκτωβρίου όπου αναδείχθηκαν τόσο καθαρά “για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της όσμωσης μεταξύ της εξτρεμιστικής Ακροδεξιάς και του κινηματος No Vax” με την εισβολή στα γραφεία τηςCGIL, του ιστορικού συνδικάτου της Αριστεράς. “Οι υπηρεσίες πληροφοριών τριών ευρωπαϊκών χωρών, της Αυστρίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, ανέφεραν πώς στα αντιεμβολιαστικά κινήματα έχουν διεισδύσει νεοφασίστες, όπως συνέβη στην Ιταλία. Αντίστοιχα σήματα έχουν καταγραφεί και στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ανατολικές χώρες και τα Βαλκάνια” σημειώνουν οι δημοσιογράφοι της Repubblica, που όλο αυτό το διάστημα αναδεικνύει πληροφορίες των ιταλικών αρχών ασφαλείας σύμφωνα με τις οποίες στην ιταλική Forza Nuova, την ακροδεξιά οργάνωση, που καθοδήγησε την εισβολή στη CGIL, πρωτοστατούν νεότερες γενιές νεοφασιστών πλαισιωμένες από καταδικασμένους για δράσεις φασιστικής τρομοκρατίας στα “μολυβένια χρόνια”, οι οποίοι στο μεταξύ έχουν αποφυλακιστεί.

Κοινή σκηνοθεσία

“Τεκμηριώθηκαν επαφές μεταξύ των κινημάτων διαφόρων χωρών” επισημαίνουν οι δυο δημοσιογράφοι εστιάζοντας στις βίαιες διαδηλώσεις του Σαββάτου 20 Νοεμβρίου, όταν, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, οι No Vax από διαφορετικά κράτη βγήκαν στους δρόμους με τα ίδια συνθήματα και την ίδια βία. “Είμαστε αντιμέτωποι με ένα είδος διεθνούς της Ακροδεξιάς", αναφέρει πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών των Βρυξελλών," η οποία διεθνής έχει επικεντρωθεί στα κινήματα No Vax, με την ελπίδα να κατεβάσει κόσμο στους δρόμους και να δημιουργήσει αταξία. Πρόκειται για την ίδια λογική της εξέγερσης, με μια σημαντική καινοτομία σε σύγκριση με το παρελθόν: μια κοινή σκηνοθεσία συν την άμεση διασύνδεση μέσω μιας δεκαριάς καναλιών Telegram”.

Κρύβονται πίσω από εκκλησιαστικούς κύκλους

“Ο ρόλος της Ιταλίας είναι κεντρικός. Διότι κεντρικός είναι ο ρόλος των ηγετών των νεοφασιστικών κινημάτων, που πρώτα από όλα έχουν ποντάρει στις πλατείες No Vax για να διογκώσουν τις τάξεις τους” γράφει η Repubblica θυμίζοντας ότι πρωταγωνιστές είναι ο Τζουλιάνο Καστελίνο, αλλά πάνω απ’ όλα ο συλληφθείς Ρομπέρτο Φιόρε, που θεωρείται ο ιδεολόγος και, χάρη στην επιχειρηματική δραστηριότητα που είχε στο Λονδίνο, “έχει τις επαφές με το διεθνές δίκτυο το οποίο οδηγεί στον Στιβ Μπάνον και στις ΗΠΑ και το οποίο είναι σε θέση να μετακινεί πιόνια σε όλη την Ευρώπη. Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, οι ερευνητές μας ακολούθησαν ένα κανάλι Telegram, στα αγγλικά, επίσημα καθολικής έμπνευσης, αλλά με καθαρόαιμα ακροδεξιά No Vax χαρακτηριστικά. Το σύμβολο είναι ο αιδεσιμότατος Κάρλο Βιγκάνο” που προβάλλει όλες τις θεωρίες συνωμοσίας του χώρου.

“Το κανάλι υπαγορεύει τη γραμμή προς την ευρωπαϊκή No Vax Ακροδεξιά”, αναδεικνύει τον Φιόρε ως οσιομάρτυρα στον “αγώνα κατά την υγειονομικής δικτατορίας”, ενώ διανέμει, μαζί με φυλλάδια και φωτογραφίες από τη Forza Nuova, "αντιεπιστημονικό υλικό”.

Συλλήψεις ακροδεξιών

Τα δίκτυα στο Telegram έχουν καθημερινή ειδησεογραφία για τις κινητοποιήσεις σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, ενώ ζητούν να οργανωθούν κι άλλες, αλλού. Ιδιαίτερος χώρος παραχωρείται στον Αυστριακό Χέρμπερτ Κικλ, αρχηγό του ακροδεξιού FPO, που κατήγγειλε “τη δικτατορία στη χώρα”, μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους ανεμβολίαστους. Σε πολλά κανάλια Telegram οι αυστριακές κινήσεις No Vax καλούνται να βγουν στους δρόμους δίπλα του, ενώ αναμεταδίδονται τα βίντεο διαδηλώσεων στη Βιέννη, όπου οι συγκεντρωμένοι ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία.

Στις πολύωρες συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί στην Ολλανδία, επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι της Repubblica, έχουν συλληφθεί πάνω από πενήντα άτομα και σχεδόν οι μισοί έχει ήδη εντοπιστεί ότι ήταν ενεργά μέλη ακροδεξιών οργανώσεων.

Το ίδιο σενάριο καταγράφηκε και στο Βέλγιο, όπου μεταξύ των χιλιάδων αντιεμβολιαστών, που βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών και είχαν εμπλακεί στις συμπλοκές με την αστυνομία, ήταν Φλαμανδοί εθνικιστές, όπως επίσης νεοναζί, με εμφανή τατουάζ με σβάστικες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)