to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:58 | 15.09.2022

Οικονομία

Ακρίβεια: Ίδιες ή υψηλότερες τιμές, μικρότερες συσκευασίες

Η ακρίβεια συνεχίζει να μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά με τις ανατιμήσεις των βασικών προϊόντων να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό


Οι καταναλωτές, τον τελευταίο καιρό, βρίσκουν όλο και περισσότερα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ σε μικρότερες συσκευασίες, τα οποία, ωστόσο, διατηρούν τις ίδιες τιμές. Τη στιγμή που η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά, η «συρρίκνωση του πληθωρισμού», όπως λέγεται, είναι ένα τέχνασμα που εφαρμόζουν όλο και περισσότερες βιομηχανίες για μεγαλύτερο κέρδος.

Οι καταναλωτές βλέπουν ίδιες ή ακριβότερες τιμές, αλλά μικρότερες συσκευασίες. Οι σοκολάτες μικραίνουν, οι συσκευασίες του καφέ είναι πιο ελαφριές, οι δόσεις που αναγράφονται στα κουτιά απορρυπαντικών γίνονται λιγότερες. Σε ένα κυνήγι βασικών προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές, αλλά ικανοποιητικές ποσότητες καταφεύγουν οι καταναλωτές, αφού βλέπουν ότι οι συσκευασίες ειδών πρώτης ανάγκης αντί να μεγαλώνουν, να συρρικνώνονται. Eκτός από το τρικ των μικρότερων ποσοτήτων θα έρθουν αντιμέτωποι και με νέες ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα διατροφής.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών που διεξήχθη από τις 2/8 έως τις 2/9/2022, έξι στους δέκα καταναλωτές θεωρούν ότι η πληθωριστική κρίση του 2022 είναι η χειρότερη κρίση που έχουν αντιμετωπίσει έως σήμερα, με την ακρίβεια να αποτελεί το μείζον ζήτημα για τα εγχώρια νοικοκυριά. Ειδικότερα, το πρόβλημα του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων αξιολογείται ως το σημαντικότερο από το 52% των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθεί το κόστος ενέργειας με 39% και αρκετά χαμηλότερα έρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με 4%, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με 4% και τέλος η πανδημία Covid-19 με μόλις 1%.

Σε σχέση με παρελθούσες κρίσεις, όπως η δημοσιονομική της δεκαετίας του 2010 ή του κορονοϊού 2020-2021, το κοινό θεωρεί σε ποσοστό 64% ότι η σημερινή πληθωριστική κρίση είναι χειρότερη. Το κόστος ενέργειας και θέρμανσης είναι το πιο επιβαρυντικό για το κοινό σε ποσοστό 56% και ακολουθούν τα προϊόντα τροφίμων σε ποσοστό 27%, τα κόστη καυσίμων και μεταφορών με 13% και τέλος τα προϊόντα εκτός τροφίμων με μόλις 1%.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια έξω από το υπουργείο οικονομικών

Ενάντια στις ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά προϊόντα διαδηλώνουν, έξω από το υπουργείο οικονομικών εργατικά σωματεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων, φοιτητικοί σύλλογοι, άλλοι μαζικοί φορείς.  Ορισμένα από τα συνθήματα που κυριαρχούν στη διαδήλωση, που γίνεται αυτή την ώρα, είναι τα: «Η ζωή μας δεν χωράει σε vouchers και pass. Δεν θα πληρώσουμε ξανά τα σπασμένα», «Δεν συμβιβαζόμαστε με την ακρίβεια, υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς», «Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό». Οι διαδηλωτές απαιτούν «ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, κατάργηση των φόρων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Επίσης, μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα, διαγραφή των χρεών. Για να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα».

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Με πληροφορίες από Έθνος, Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)