to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:49 | 16.01.2022

Οικονομία

Ακρίβεια: «Φωτιά» το κόστος θέρμανσης τον Ιανουάριο

Οι καταναλώσεις του Ιανουαρίου στο ρεύμα θα τιμολογηθούν με την υψηλότερη, μέχρι στιγμής, μέση χονδρεμπορική τιμή


Το ρεπορτάζ της Αντιγόνης Ζούντα στην Αυγή:

Ιδιαιτέρως ακριβός θα είναι ο Ιανουάριος στο ρεύμα -και όχι μόνο- καθώς οι καταναλώσεις των νοικοκυριών κατά τον τρέχοντα μήνα θα τιμολογηθούν με την υψηλότερη, μέχρι στιγμής, μέση χονδρεμπορική τιμή, αυτή του Δεκεμβρίου, εκτοξεύοντας εκ νέου τις περίφημες ρήτρες αναπροσαρμογής, που, όπως όλα δείχνουν, ήρθαν για να μείνουν στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού.

Εν μέσω έντονου ψύχους, δε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθούν και οι καταναλώσεις για την κάλυψη των αντίστοιχα αυξημένων αναγκών θέρμανσης, οι οποίες, προφανώς, στην περίπτωση του ρεύματος, δεν εξαντλούνται στις 300 κιλοβατώρες που μερικώς επιδοτεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Μάλιστα και στη διαμόρφωση του ύψους της ρήτρας, που ως γνωστόν δημιουργήθηκε για να μεταφέρει όλες τις επισφάλειες της χονδρεμπορικής αγοράς στη λιανική -κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν, παρά το δυσβάσταχτο κόστος που φορτώνει σε όλους τους καταναλωτές-, φαίνεται ότι υπάρχουν δύο ταχύτητες, ανάλογα με το ποιο κόστος της αγοράς λαμβάνει ο προμηθευτής ως τιμή αναφοράς για τον σχετικό υπολογισμό της ρήτρας.

Παράλληλα, οι άλλες... εναλλακτικές θέρμανσης, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, βρίσκονται επίσης σε υψηλά επίπεδα και αυτό τον μήνα και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογών, οδηγώντας σε διεύρυνση του φάσματος της ενεργειακής φτώχειας για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Νέο ηλεκτροσόκ στο ρεύμα

- Οκτώβριος: 0,1164 ευρώ ανά κιλοβατώρα βάσει ΤΕΑ προηγούμενου μήνα (Σεπτεμβρίου) 134,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

- Νοέμβριος: 0,1896 ευρώ ανά κιλοβατώρα, βάσει ΤΕΑ (Οκτωβρίου) 198,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

- Δεκέμβριος: 0,2247 ευρώ ανά κιλοβατώρα, βάσει ΤΕΑ (Νοεμβρίου) 228,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

- Ιανουάριος: 0,2322 ευρώ ανά κιλοβατώρα, βάσει ΤΕΑ (Δεκεμβρίου) 235,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για παράδειγμα, αν στο βασικό, κυμαινόμενο, τιμολόγιο της ΔΕΗ (Γ1) η τιμή της κιλοβατώρας είναι 0,11058, η καθαρή τιμή Ιανουαρίου μαζί με τη ρήτρα (χωρίς εκπτώσεις ανά επιδότηση) ανέρχεται σε 0,343 ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή η αύξηση είναι της τάξεως του 210%.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι χωρίς εκπτώσεις και μερική κρατική επιδότηση για κατανάλωση 300 κιλοβατώρων το κόστος θα ανερχόταν σε 102,9 ευρώ, μόνο για το ρεύμα, χωρίς τις λοιπές χρεώσεις - έναντι 33,174 ευρώ για την ίδια κατανάλωση, προ ρητρών (διαφορά 69,7 ευρώ - ή 210%).

Η αύξηση της αύξησης

Φαίνεται πάντως ότι δεν διαμορφώνονται οι ρήτρες όλων των προμηθευτών με βάση την ΤΕΑ αλλά μπορεί να υπολογίζονται και με αναφορά στη μεσοσταθμική τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (περιλαμβάνει και κόστη ενδοημερήσιας αγοράς καθώς και λογαριασμών προσαυξήσεων), η οποία είναι πιο υψηλή έναντι της ΤΕΑ.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΑΔΜΗΕ, η μεσοσταθμική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο τετράμηνο του 2021 διαμορφώθηκε ως εξής:

- Οκτώβριος: 221,195 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

- Νοέμβριος: 252 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

- Δεκέμβριος: 265,138 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οπότε, προφανώς, στην περίπτωση που η ρήτρα αναπροσαρμογής υπολογίζεται με βάση τη μεσοσταθμική τιμή, η χρέωση στην κιλοβατώρα είναι ακόμα πιο αυξημένη για τους καταναλωτές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε επίπεδο χονδρικής η μεσοσταθμική τιμή είναι υψηλότερη σε σχέση με την τιμή εκκαθάρισης κατά:

- 9,2% τον Σεπτέμβριο.

- 11,5% τον Οκτώβριο.

- 10% τον Νοέμβριο.

- 12,6% τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι η μεσοσταθμική τιμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε για όλο το 2021 σε 132,075 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι αντίστοιχης τιμής 2020 στα 58,099 ευρώ ανά μεγαβατώρα, διαφορά που μεταφράζεται σε αύξηση την περίοδο 2020 - 2021 της τάξεως του 127,3%!

Αέριο και πετρέλαιο

Ως γνωστόν, και η τιμή του αερίου στις διεθνείς αγορές έχει εκτοξευτεί τους τελευταίους μήνες και ιδίως τον Δεκέμβριο όταν κατέρριπτε αλλεπάλληλα ρεκόρ φτάνοντας ακόμα και στα 179,887 ευρώ ανά μεγαβατώρα (ολλανδική πλατφόρμα TTF). Στα μέσα Ιανουαρίου 2021 η τιμή του διαμορφωνόταν στα 18 ευρώ, ενώ σήμερα βρίσκεται στα 85,5 ευρώ, δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 375% σε έναν χρόνο. Οι οικιακοί χρήστες αερίου προφανώς βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξήσεις που δεν μπορούν να ελεγχθούν ή να απορροφηθούν καθώς πρόκειται για καύσιμο εντελώς εισαγόμενο, με τιμές που διαμορφώνονται πλέον κατά βάση χρηματιστηριακά. Έτσι και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση έχει φτάσει μέχρι και σε πενταπλάσιο κόστος σε σχέση με πέρσι προκαλώντας τεράστια επιβάρυνση τον χειμώνα στους καταναλωτές.

Παράλληλα, το πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα πωλείται προς 1,165 ευρώ ανά λίτρο (μέση πανελλαδική τιμή - Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων), δηλαδή ένα νοικοκυριό για, τουλάχιστον, 1.000 λίτρα θα χρειαστεί 1.165 ευρώ. Τον Ιανουάριο 2021 η τιμή του ήταν στα 86,5 λεπτά ανά λίτρο, δηλαδή για 1.000 λίτρα το κόστος ήταν στα 865 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση ύψους 35% σε έναν χρόνο, ενώ μόνο για ποσότητα 1.000 λίτρων η διαφορά από πέρσι μέχρι φέτος είναι της τάξεως των 300 ευρώ, επιπλέον κόστος για τους καταναλωτές.

Και, βέβαια, η ανωτέρω είναι μέση τιμή στην επικράτεια, καθώς ανά νομό επικρατούν διαφορετικές τιμές. Για παράδειγμα, στη νησιωτική χώρα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει ξεπεράσει το 1,2 ευρώ ανά λίτρο φτάνοντας μέχρι και σε 1,294 ευρώ ανά λίτρο (νομός Κυκλάδων)!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)