to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ακραίος κυνισμός

Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ δεν μπορεί παρά να προσβλέπει σε δημόσια, δωρεάν και καθολική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας σε όλους


Χθες διαβάζατε στο ίδιο σημείο για την εφιαλτική πραγματικότητα του θανάτου στην Ελλάδα επειδή δεν υπάρχουν ασθενοφόρα ακόμα και μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Γράφαμε για τους φονταμενταλιστές του νεοφιλελευθερισμού, για τους οποίους ακόμα και η ανθρώπινη ζωή μετριέται ως σχέση κόστους και οφέλους. Λίγες ώρες αφού γράφτηκαν αυτές οι γραμμές το στέλεχος της Ν.Δ., υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας και γιατρός Σπύρος Πνευματικός ήρθε να το επιβεβαιώσει με ανατριχιαστικό κυνισμό. Ο καθηγητής Ιατρικής υποστήριξε με σαφήνεια ότι οι βαριά ασθενείς κοστίζουν πολύ. «Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο όταν πάμε και του πούμε ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για εσάς» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων».

Πόσο πιο ωμά να μεταφέρει κανείς το σχέδιο της Ν.Δ. για το ΕΣΥ; Βέβαια, εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι εάν ο ασθενής έχει την οικονομική δυνατότητα, τότε η τύχη του θα είναι μάλλον καλύτερη. Στα μυαλά της Δεξιάς και των φανατικών των ιδιωτικοποιήσεων δεν είμαστε όλοι ίσοι, ενώ το κοινωνικό κράτος, άρα και το δημόσιο σύστημα Υγείας, είναι περιττές σπατάλες εφόσον δεν αποδίδουν κέρδος. Η πανδημία έδωσε στην Ευρώπη και στον κόσμο πολύτιμα μαθήματα για τη σημασία και την αξία ενός ισχυρού και ποιοτικού δημόσιου συστήματος Υγείας. Στην Ελλάδα της Ν.Δ., αντί για ενίσχυση, επίκεινται υποβάθμιση, ιδιωτικοποίηση, διαρκής αύξηση των κενών, χαμηλοί μισθοί.

Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ δεν μπορεί παρά να προσβλέπει σε δημόσια, δωρεάν και καθολική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας σε όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή τόπου διαμονής. Ταυτόχρονα, με την αύξηση των δαπανών για την Υγεία απαιτούνται η στήριξη και η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι μισθολογικές αυξήσεις, η πραγματική αναβάθμιση υπηρεσιών και φροντίδας για τους ασθενείς και των συνθηκών για τους εργαζόμενους. Η υποβάθμιση της Υγείας και οι νεοφιλελεύθερες αποτυχημένες εμμονές σκοτώνουν. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να διαλύσει το ΕΣΥ και να βάλει στο ζύγι την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)