to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 04.04.2019

Πολιτική

«Ακραίοι παραβάτες» οι εργολάβοι: Πρόστιμα ύψους σχεδόν 8 εκατ. ευρώ την τριετία 2015 - 2018

Οι εταιρείες καθαρισμού και φύλαξης απασχόλησαν το 8% των εργατικών διαφορών που διενήργησε το Σ.ΕΠ.Ε., όταν απασχολούν μόλις το 2,5% του εργατικού δυναμικού, τόνισε η υπουργός Εργασίας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, την Πέμπτη 4/4


Απαντώντας την Πέμπτη 4/4 σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή (του Κ. Κατσίκη) για τις εταιρείες καθαρισμού και φύλαξης, η Έφη Αχτσιόγλου ανέδειξε την διαχρονικά υψηλή παραβατικότητα στον κλάδο των εταιρειών καθαρισμού και φύλαξης, θέμα για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στον σχετικό φάκελο του Left.gr.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, το διάστημα 2015- 2018 διενεργήθηκαν 3.317 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 890 πρόστιμα ύψους 4,3 εκατ. ευρώ για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Παράλληλα, εντοπίστηκαν 340 αδήλωτοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα για αδήλωτη εργασία ύψους 3,58 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρήσεις αυτές απασχόλησαν το 8% των εργατικών διαφορών που διενήργησε το Σ.ΕΠ.Ε., όταν απασχολούν το 2,5% του εργατικού δυναμικού. Επομένως πρόκειται για επιχειρήσεις ακραία παραβατικές και απαιτείται αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας της εργατικής νομοθεσίας.

Η Έφη Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας συνιστά αδιαπραγμάτευτο στόχο για την κυβέρνηση αυτή και τόνισε ότι ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική για την επιτευξή του: «Αφενός ενισχύσαμε το νομοθετικό πλαίσιο, αφετέρου ενισχύσαμε τη δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, καθώς η αδήλωτη εργασία μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στα τέσσερα τελευταία χρόνια», εξήγησε στην πρωτολογία της.

Κατά τη δευτερολογία της, η Έφη Αχτσιόφλου σημείωσε ότι το αυστηρότερο πλαίσιο για τις εταιρείες καθαρισμού και φύλαξης δεν συνιστά παραβίαση του Συντάγματος. «Θα υπήρχε ζήτημα παραβίασης εάν γινόταν διακριτική μεταχείρηση μεταξύ των επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου. Αντιθέτως, πρόβλημα με την αρχή της Ισότητας υπάρχει όταν μία επιχειρήση η οποία παραβιάζει την νομοθεσία, μπορεί να συμμετέχει με τους ίδους όρους σε δημόσιους διαγωνισμούς έναντι των επιχειρήσεων που είναι συνεπείς», εξήγησε στον Κ. Κατσίκη που εμφανίστηκε ως υπερασπιστής των εργολαβικών εταιρειών.

«Κανένας δεν απαγορεύει στις επιχειρήσεις να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να αμφισβητούν τις κυρώσεις. Τα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι το 95% των προσφυγών κρίνονται υπέρ του ελληνικού Δημοσίου», τόνισε η αρμόδια υπουργός. 

Αυτό το ποσοστό είναι ένα ατράνταχτο επιχειρήμα γιατί πρέπει αυτές οι επιχειρήσεις να είναι περισσότερο συνεπείς. «Αν μη τι άλλο θα πρέπει να είμαστε περισσότεροι δίκαιοι με τις επιχειρήσεις που σέβονται την εργατική νομοθεσία και συμμορφώνονται με τον νομο», κατέληξε η Έφη Αχτσιόγλου:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)