to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:39 | 30.10.2013

Κοινωνία

Ακραίες συμπεριφορές, κατάχρηση εξουσίας, προστασία παράνομων δραστηριοτήτων: το πόρισμα των «Εσωτερικών Υποθέσεων» της ΕΛΑΣ

Η διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. παρουσίασε σήμερα το πόρισμα της για τις σχέσεις αστυνομικών - Χρυσής Αυγής καθώς και για «ακραίες συμπεριφορές» οργάνων της. Παρά τη σωρεία αδικημάτων που αποκαλύπτει, δεν διαπιστώνει συγκρότηση «πυρήνων» ή «φραξιών» ή «παρασυνταγματικών πόλων» στην Ελληνική Αστυνομία


Στην ειδική έκθεση της έρευνας για ενεργή εμπλοκή αστυνομικών στην έκνομη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής αλλά και τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, ρατσιστικής βίας και διαφθοράς, σημειώνεται ακόμα ότι δεν υπάρχουν συγκροτημένες ομάδες εν ενεργεία αστυνομικών που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό.  Διαπιστώθηκαν ωστόσο αδράνεια δράσης συγκεκριμένων αστυνομικών, ατομική συμμετοχής τους σε αξιόποινες πράξεις, παράβαση καθηκόντων και καταχρηστική άσκηση εξουσίας.

Η έρευνα ξεκίνησε από τις 24 Σεπτεμβρίου με εντολή του υπουργού Δημοσίας Τάξεως και υπό την εποπτεία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ όπου διαπιστώθηκαν αδικήματα όπως δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας, «προστασίας παράνομων δραστηριοτήτων», συμμετοχή σε αδικήματα εγκληματικής οργάνωσης καθώς και ακραία αστυνομική συμπεριφορά με φυλετικά - ρατσιστικά, σεξιστικά ή άλλα κίνητρα.

319 έλεγχοι αστυνομικών, 104 σε τμήματα, 15 συλλήψεις, όπλα και ναρκωτικά

Στο διάστημα αυτό, ελέγχθηκαν συνολικά 319 αστυνομικοί, δύο λιμενικοί, 12 ιδιώτες, 104 αστυνομικές υπηρεσίες, ένα γραφείο της Χρυσής Αυγής, 46 σπίτια, 30 οχήματα και δύο σκάφη.

Συνελήφθησαν 15 αστυνομικοί από τους οποίους οι 10 συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με τη Χρυσή Αυγή (σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για συνοδούς βουλευτών της Χρ. Αυγής), ένας λιμενικός και έξι ιδιώτες, ενώ κατασχέθηκε πλήθος όπλων, 287.000 ευρώ, πλήθος ειδών επικοινωνίας, ναρκωτικά και είδη λαθρεμπορίου - παρεμπορίου.

 «Ακραίες συμπεριφορές» από 203 αστυνομικούς: σε Αμεση Δράση, Αλλοδαπών, Αθήνα, Πειραιά και Δυτ. Αττική

Στο ίδιο διάστημα, «έτρεξε» παράλληλα έρευνα «ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς», όπου καταγράφηκαν 142 υποθέσεις από τη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, το Συνήγορο του Πολίτη και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, οι 71 εκ των οποίων διενεργήθηκαν αυτοτελώς από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων που εξιχνίασε το 85%.

 

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι εμπλέκονται 203 αστυνομικοί σε «ακραίες συμπεριφορές» εκ των οποίων οι 118 ως υπαίτιοι (δόλος, αμέλεια) και οι 85 για σύμπραξη σε ακραία συμπεριφορά.  Αρνητικοί πρωταγωνιστές σε «ακραία συμπεριφορά» αναδεικνύεται η διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, η διεύθυνση Αμεσης Δράσης, η διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, η διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά και Δυτικής Αττικής.

Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας βεβαιώθηκαν 78 περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς (το 52% των περιστατικών που διαπιστώθηκαν πανελλαδικά), 18 στη Δυτική Αττική, 16 στον Πειραιά, 8 στη νοτιοανατολική αττική και 4 στη βορειοανατολική περιοχή.

«Δεν έβλεπαν οι ανώτεροι»

Από το 2009 ως το 2012, σύμφωνα με το πόρισμα, κορυφώθηκαν τα κρούσματα βίας, ιδίως σε Κέντρο και Αγ. Παντελεήμονα. Η ίδια έρευνα προχωρεί σε γενικόλογες διαπιστώσεις όπως ότι υπάρχει, κατά την «ορολογία» που χρησιμοποιεί η ΕΛΑ,  «ανεπαρκής εποπτεία», «ατελής ιεραρχικός έλεγχος» και «χαμηλή ορατότητα διευθυντικών στελεχών»

Από τις 18 Σεπτέμβρη και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η ΕΛΑΣ είχε προχωρήσει σε διάφορες κινήσεις για να εντοπίσει διασυνδέσεις μελών της με τη Χρυσή Αυγή, ανάμεσα στις οποίες, η επιδρομή των εσωτερικών της επιθεωρητών σε αστυνομικα τμήματα, το «ξήλωμα» υψηλόβαθμων στελεχών της μετά τα περιστατικά προστασίας σε χρυσαυγίτες που πετροβολούσαν διαδηλωτές στις πορείες για τη δολοφονία, στη σύλληψη του διοικητή του «μαύρου» τμήματος του Αγίου Παντελεήμονα κ.ά. 

 Δηλώσεις Δένδια

 


Σε μια προσπάθεια να καλύψει την πολύχρονη αδυναμία της ΕΛΑΣ να αποτρέψει την εμφάνιση τέτοιων τάσεων στους κόλπους της, ο υπ. Δημ. Τάξης έσπευσε να δηλώσει ότι «το πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η Ελληνική Αστυνομία όχι απλώς δεν φοβάται τη διαφάνεια, αλλά αντιθέτως την επιδιώκει». Και πρόσθεσε, μιλώντας για «ελάχιστη μειοψηφία επιόρκων»:  «Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι είναι η ίδια η Ελληνική Αστυνομία που υλοποιεί μία επιχείρηση αυτοκάθαρσης, μέσα από τα δικά της θεσμικά όργανα, προκειμένου να εντοπίσει και να αποβάλλει την ελάχιστη μειοψηφία των επίορκων, οι οποίοι δεν δίστασαν να θέσουν ένα αποκρουστικό ιδεολογικό προκάλυμμα στην παραβατική συμπεριφορά τους», 

Πληροφορίες από τα Νέα και παλαιότερα δημοσιεύματα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)