to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:59 | 16.06.2020

Κοινωνία

«Άκουγαν τη λέξη camp και τρόμαζαν»: Απόπειρα μεταφοράς των προσφύγων από την Πλ. Βικτωρίας

Οικογένειες με μωρά, ηλικιωμένες κυρίες καθισμένες στα κράσπεδα,, παιδιά με δάκρυα στα μάτια, αστυνομικοί με αλεξίσφαιρα γιλέκα: το απόγευμα της Δευτέρας έγινε απόπειρα μεταφοράς των προσφύγων που είχαν βρει αναγκαστικό προσωρινό καταφύγιο στην Πλ. Βικτωρίας, σε καταυλισμούς όπως ο Ελαιώνας


Το αδιέξοδο μιας εγκληματικής πολιτικής που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη οποιασδήποτε πρόνοιας για τους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα αποτυπωνόταν ανάγλυφα τις τελευταίες μέρες στην Πλ. Βικτωρίας όπου οικογένειες με παιδιά είχαν βρει προσωρινό καταφύγιο. Το βράδυ της Δευτέρας, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν αρκετούς από τους πρόσφυγες που βρίσκονταν στο χώρο, με τους μισούς περίπου να έχουν πλέον μεταφερθεί στον καταυλισμό του Ελαιώνα.

«Οι μισοί πήγαν στον Ελαιώνα οι άλλοι δεν ήθελαν να πάνε, τρομάζουν ακούγοντας την λέξη camp», γράφει ο Μάριος Λώλος που κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες από την πλατεία, και την ίδια εντύπωση τρόμου μεταφέρουν και άλλες μαρτυρίες. Ας μην ξεχνάμε πως οι άνθρωποι αυτοί είχαν μόλις πριν από λίγες μέρες εγκαταλείψει την επίγεια κόλαση της Μόριας, όπου διέμεναν επί πολλούς αβάσταχτους μήνες.

-> Και ο υπ. Μετανάστευσης, Ν. Μηταράκης, ενημέρωσε ότι 2.000 πρόσφυγες πετάχτηκαν έξω από τις δομές και... ένιψε τας χείρας του, ενώ επιτέθηκε και σε όσους βοήθησαν τους πρόσφυγες που υπ' ευθύνη του βρέθηκαν άστεγοι στην πλατεία Βικτωρίας.

Μερικές από τις φωτογραφίες του Μάριου Λώλου:

 1 άτομο, παπούτσια και υπαίθριες δραστηριότητες

 2 άτομα, υπαίθριες δραστηριότητες

 5 άτομα, πλήθος, παπούτσια, δέντρο, παιδί και υπαίθριες δραστηριότητες

 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες και κοντινό πλάνο

 2 άτομα, υπαίθριες δραστηριότητες

 ένα ή περισσότερα άτομα

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες διάφορες οργανώσεις, ανάμεσά τους και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, πήγαν στην Πλ. Βικτωρίας για να προσφέρουν βοήθεια και είδη ανάγκης στους απελπισμένους ανθρώπους.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο: Πέρασε ψήφισμα για εξασφάλιση στέγασης, δεν το ψήφισε η παράταξη Μπακογιάννη

Χθες (Δευτέρα) το απόγευμα έγινε και συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, όπου όπως ενημερώνει η Ανοιχτή Πόλη:

«Ζητήσαμε να ενημερωθούμε για τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής σχετικά με τη στέγαση και την ομαλή ένταξη των προσφύγων που παίρνουν άσυλο και οδηγούνται έξω από τις δομές φιλοξενίας. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πλατεία Βικτωρίας, με απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, είναι καταδικαστική τόσο για τον προσφυγικό πληθυσμό όσο και για τους κατοίκους της περιοχής που βλέπουν πάλι τη γειτονιά τους να υποβαθμίζεται. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να διερευνήσει τις δυνατότητες που προσφέρει το οικιστικό απόθεμα του Δήμου Αθηναίων και να πιέσει το αρμόδιο Υπουργείο για λύσεις.

»Η Ανοιχτή Πόλη, μαζί με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ζητήσαμε να επιτραπεί η είσοδος στον προαύλιο χώρο της Τεχνόπολης (όπου λαμβάνει πλέον χώρα το δημοτικό συμβούλιο) προσφύγων που έχουν ήδη πάρει πολιτικό άσυλο και που είχαν συγκεντρωθεί για να εκφράσουν την αγωνία τους και να αναζητήσουν ελπίδα για στοιχειώδεις όρους διαβίωσης. Η παράταξη του κύριου Μπακογιάννη τους κράτησε ωστόσο σε απόσταση, καταψηφίζοντας την πρόταση αυτή μαζί με την παράταξη του κύριου Κασιδιάρη. Η παράταξη Μπακογιάννη δεν έδωσε θετική ψήφο ούτε στο ψήφισμα που κατατέθηκε – και τελικά υπερψηφίστηκε – για να διεκδικήσει ο Δήμος Αθηναίων την υποστήριξη της κεντρικής διοίκησης για την εξασφάλιση της στέγασης αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση.

«Αποκρουστικό ρατσιστικό πρόσωπο»

«Αυτή η άθλια δημοτική αρχή, υλοποιεί τις πολιτικές της ακόμη πιο άθλιας κυβέρνησης, η οποία για μια ακόμη φορά μας δείχνει το αποκρουστικό ρατσιστικό της πρόσωπο. Θα μας βρουν απέναντι. Η αλληλεγγύη είναι η δύναμη μας», όπως σημειώνει η Συλλογική Κουζίνα el chef που επίσης βρέθηκε στην πλ. Βικτωρίας:

Και στα πρωτοσέλιδα

Η «Αυγή» αναδεικνύει το ζήτημα στο πρωτοσέλιδό της, επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης και του υπ. Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη για την κατάσταση στο προσφυγικό:

...η «Καθημερινή» αντίθετα, χτυπάει μεν πρωτοσέλιδα αλλά «ουδέτερα» το θέμα, αλλά αποφεύγει την αναφορά στις ευθύνες της κυβέρνησης, και ρίχνει την ευθύνη στους ίδιους τους πρόσφυγες γράφοντας «κυκλοφορεί η πληροφορία [!!] ότι εκεί μπορεί να έρθουν σε επαφή με κάποιον που θα τους καθοδηγήσει τι πρέπει να κάνουν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)